Vergelijk 2.380.785 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XA1

Ontdek hier alles over de Sony Xperia XA1: vergelijk prijzen met of zonder abonnement, lees reviews en bekijk alle specificaties

Informatie over de Sony Xperia XA1

De Sony Xperia XA1 is het nieuwe middenklasse-model van Sony. Het toestel is uitgerust met een 5 inch scherm voorzien van 720p HD-resolutie. De camera op het toestel is wel bijzonder high-end: 23 megapixel met een Exmor RS-sensor. Dat zien we niet vaak op een toestel uit deze prijscategorie. Het toestel draait op Android 7.0 Nougat en is uiteraard voorzien van Sony's eigen skin. Het ontwerp van de toestellen valt verder vooral op door het feit dat Sony de randen rondom het scherm zoveel mogelijk heeft willen elimineren.

De Xperia XA1 is natuurlijk de opvolger van de Sony Xperia XA. Er is ook een grotere broer van de XA1, en dat is de Xperia XA1 Ultra. Je krijgt dan dezelfde camera, maar een groter scherm en een betere selfiecamera. En een grotere batterij natuurlijk. 

Sony Xperia XA1 review

Sony Xperia XA1 review

4 jul 2017 - De Sony Xperia XA1 is de nieuwste middenklasser van Sony. Hiermee gaat het Japanse elektronicaconcern rechtstreeks de strijd aan met concurrenten als Samsung en Honor, die goed vertegenwoordigd zijn in dit prijssegment. Weet Sony ons te overtuigen met de Xperia XA1? Je leest het in deze review.

Belangrijkste specificaties van de Sony Xperia XA1

  • 5 inch 720p HD-scherm met borderless design
  • MediaTek octa-core processor
  • Flinke 23 megapixel camera met Exmor RS-sensor achterop
  • 8 megapixel selfiecamera met 23mm groothoeklens
  • Draait op Android 7.0 Nougat

Pluspunten van de Sony Xperia XA1

Het grootste pluspunt van de Xperia XA1 is natuurlijk de camera. Het gebeurt niet vaak dat een fabrikant ervoor kiest een van zijn beste camera's te zetten in een toestel bedoeld voor het middensegment. De Exmor RS-sensor staat goed bekend in smartphone-land, en ook de resolutie van 23 megapixel brengt bepaalde verwachtingen met zich mee. Dat Sony ook de selfie-camera niet verwaarloosd is extra prettig. Met de groothoeklens op de 8 megapixel sensor heb je altijd je hele gezelschap erop staan.

Het design is een ander pluspunt. Sony heeft geprobeerd de bezels rond het scherm zo klein mogelijk te houden, en dat is aardig gelukt. Helemaal borderless is het niet, maar door de dunne randen links en rechts van het scherm komt de XA1 wel goed uit de verf. Verder beschikt het toestel over het kenmerkende Sony-design. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar over het algemeen valt dat wel in de smaak.

Minpunten van de Sony Xperia XA1

De XA1 is helaas voorzien van 5 inch scherm. Dat formaat is niet het probleem; als je het te klein vindt kan je altijd kiezen voor de XA1 Ultra. Het probleem is de resolutie: dat is met 720p niet eens Full HD. Dat verwachten we inmiddels toch wel echt op een toestel van deze prijscategorie. Dat de XA1 Ultra wel is voorzien van een Full HD-scherm is logisch, het scherm is immers groter, maar ook op het relatief bescheiden formaat van 5 inch willen we liever geen pixels tellen.

Sony Xperia XA1 reviews

Onze bezoekers geven de Sony Xperia XA1 een gemiddelde beoordeling van 6,5.
Bekijk Sony Xperia XA1 reviews of schrijf zelf een review.

GSMinfo.nl review (juli 2017) door
De Sony Xperia XA1 is de nieuwste middenklasser van Sony. Hiermee gaat het Japanse elektronicaconcern rechtstreeks de strijd aan met concurrenten als Samsung en Honor, die goed vertegenwoordigd zijn in dit prijssegment. Weet Sony ons te overtuigen met de Xperia XA1? Je leest het in deze review. Sony Xperia XA1 review
(mei 2017)

Pluspunten:

Lekker snel, scherpe camera en scherm is niet te groot en niet te klein.

Minpunten:

Het swiftkey toetsenbord is vervelend. Ook komt er de hele tijd een geluid uit de telefoon die ik niet kan plaatsten. Er zit geen regelmaat in, ik kan niet zien waar het vandaan komt en ik wil het verdorie uit. Iemand een idee hoe?

Telefoons vergelijkbaar met de Sony Xperia XA1

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden