Vergelijk 1.991.571 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia 5800 XpressMusic

Ontdek hier alles over de Nokia 5800 XpressMusic: vergelijk prijzen met of zonder abonnement, lees reviews en bekijk alle specificaties
(6 reviews )
De Nokia 5800 XpressMusic is niet langer te koop. Zie vergelijkbare telefoons.

Informatie over de Nokia 5800 XpressMusic

De Nokia 5800 is het eerste volledige touchscreen-mobieltje van de fabrikant. De telefoon komt met een groot 3.2 inch scherm waarop je makkelijk een filmpje kunt kijken. Je zult daar echter het geheugen van 140 MB wel voor moeten uitbreiden. Verder biedt de 5800 onder meer een 3.2 megapixel camera, HSDPA en WiFi. Ook is de telefoon als navigatiesysteem te gebruiken dankzij de ingebouwde GPS-ontvanger. Eigenlijk vinden we dat de term 'XpressMusic' wel weggelaten kan worden: de Nokia 5800 is gewoon een zeer complete smartphone.

Eerste impressie

De Nokia 5800 oogt bijzonder compact. Wat vooral opvalt is het slanke design van de telefoon: met 5 centimeter is de 5800 dunner dan de gemiddelde smartphone. Ook met zijn gewicht verslaat hij menig concurrent: zo is de iPhone 3G bijvoorbeeld 133 gram, terwijl de 5800 Xpressmusic 'slechts' 109 gram is. Het design oogt erg solide en ligt lekker in de hand. Vooralsnog dus niets te klagen.

Besturing en het scherm

Ondanks het compacte formaat heeft dit toestel een scherm van 3,2". De Nokia 5800 is zoals het zo mooi heet een full-touchscreen-mobile, wat inhoudt dat bijna alle functies via het touch screen bediend worden. Een qwerty en/of numeriek toetsenbord is er dus niet bij. Wel heeft de telefoon drie knoppen onder het scherm, een voor bellen, een voor het menu en een om terug te gaan naar het beginscherm. Daarnaast is er een klein media-knopje aanwezig boven het scherm, rechts van het XpressMusic logo. Ten slotte is er nog een knop voor de camera aan de rechterzijde van het toestel.

Het touch screen is een resistive touch screen, wat inhoudt dat je enigszins druk moet uitoefenen om een functie te selecteren. Overigens zijn de pictogrammen op het scherm groot genoeg om de Nokia 5800 met de vingers te besturen. Het gebruik van een stylus is dus niet noodzakelijk. Over de scherpte van het beeld kunnen we kort zijn: die is goed.

Het menu

De Nokia 5800 Xpressmusic draait op Symbian S60. Applicaties die gemaakt zijn voor de oude versie van Symbian kunnen gewoon geïnstalleerd worden en laten zich prima via het touch screen bedienen. Of dit voor alle oude applicaties gaat, kunnen we echter niet met zekerheid garanderen.

De besturing van het menu was even wennen: waar je bij de meeste smartphones omhoog moet vegen om naar beneden te scrollen, doet Nokia het precies andersom. Als je naar beneden wilt gaan in het menu, zul je dus ook naar beneden moeten vegen.

Het beginscherm kun je op twee manieren instellen. Zo kun je er voor kiezen om snelkoppelingen naar programma's te laten tonen, of om een contactbalk te tonen. Dit is een lijst van maximaal vier personen, eventueel met foto. Hierdoor kun je snel je favoriete contactpersonen bereiken. Het hoofdmenu kan zoals gezegd bereikt worden door de middelste knop onder het scherm in te drukken. Je krijgt vervolgens een aantal icoontjes te zien, waaronder bijvoorbeeld 'berichten', 'muziek', 'internet', 'agenda' en meer.

Connectiviteit en GPS

Internetten op de Nokia 5800 gaat via het 3G-netwerk. Internetten met WiFi is ook mogelijk, hoewel je wel eerst een WiFi-netwerk moet selecteren voordat je kunt browsen. Dit is enigszins irritant, wat dat betreft gaat de iPhone beter om met WiFi. De symbian-browser doet z'n werk prima. De enige problemen die we ondervonden waren de opties: zo hadden we moeite om favorieten of een startpagina in te stellen.

Verder is de 5800 voorzien van een GPS-ontvanger, die je in combinatie met het gratis te downloaden Ovi Maps, Nokia's eigen navigatieprogramma, kunt samensmelten tot een echt navigatiesysteem. Voor stemgestuurde navigatie moet je echter wel een apart abonnement afsluiten.

De camera

De camera is redelijk te noemen. Met 3,2 megapixel is het natuurlijk geen hoogvlieger, maar voor vakantiekiekjes doet hij z'n werk prima. Ook foto's in het donker zijn redelijk dankzij de dual led-flits, hoewel je hier geen topresultaten bij moet verwachten. De kwaliteit van video-opnamen is zeer matig te noemen.

De accu

De accu van de 5800 Xpressmusic is goed te noemen. Met een capaciteit van 1320mAh houdt hij het langer uit dan de gemiddelde smartphone. In gebruik kwamen we rond de 4 dagen. We maakten hierbij gebruik van de belfuncties, de muziekfuncties en de camerafuncties.

Ten slotte hebben we nog een filmpje voor je.

Nokia 5800 XpressMusic reviews

Onze bezoekers geven de Nokia 5800 XpressMusic een gemiddelde beoordeling van 8.
Bekijk Nokia 5800 XpressMusic reviews of schrijf zelf een review.

(juli 2011)

Pluspunten:

internet
gebruiksvriendelijk
specificaties

Minpunten:

formaat
camera
geen msn
(mei 2009)

Pluspunten:

fijn toestel

Minpunten:

de accu is in een dag leeg en dan doe ik er verder niks mee staat aleen aan

Telefoons vergelijkbaar met de Nokia 5800 XpressMusic

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden