Vergelijk 2.437.899 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia X review

Reviews Sony Xperia X review
Door ,

De Sony Xperia X is de nieuwe subtopper van Sony. Wat heeft het toestel allemaal te bieden? Hoe verhoudt het zich tot de concurrentie? Wat zijn de sterke en zwakke punten? We bekijken het in deze uitgebreide review.

De Sony Xperia X is niet de beste smartphone die Sony op het moment in de etalage heeft staan. Althans, qua hardware dan. Er is immers ook de Xperia X Performance, en dan is er ook nog de Xperia XA. Dat laatste model staat dan weer met beide benen in het middensegment, terwijl Sony duidelijk in de top mee wil doen met de X Performance. Voor wie is dan de Xperia X bedoeld?

Qua prijs en qua hardware valt het op het eerste gezicht een beetje tussen beide toestellen in. Zo heeft het niet de vlotte processor uit de X Performance maar kost het toestel wel bijna 200 euro meer dan de Xperia XA. We gingen dus een beetje met een gemengd gevoel met dit toestel aan de slag. Was een Xperia X uberhaupt de moeite waard?

Sony Xperia X logo

Design

Met het ontwerp was in ieder geval bijzonder weinig mis. De herkenbare Sony-designkenmerken zijn allemaal aanwezig. Je hebt de platte voor- en achterkant, de wat bollere zijkanten zodat het toestel nog fijn in je hand ligt en de ronde cameralens in de linkerbovenhoek. Die steekt, zoals de trend tegenwoordig is, een beetje uit. Heel erg is het niet, het is ongeveer de dikte van een halve eurocent.

Wat wel veranderd is ten opzichte van de andere Sony-modellen, is de waterdichtheid. U hoort het goed, de Xperia X is niet waterdicht. Vinden we jammer, want dat was nou juist wat Sony-telefoons altijd zo leuk maakte. Zo schreef ik ooit in een ver verleden dat je de Xperia Go prima als roeispaan kon gebruiken. Iets dat je bij deze Xperia X dus niet hoeft te proberen.

Wat blijft, is gelukkig het strakke ontwerp. Dat past prima in elke broekzak en ligt bovendien prettig in de hand. Dankzij de kleine randen rondom het 5 inch grote scherm is de X bovendien lekker compact gebleven. Wat we ook prettig vinden, is de extra camera-knop aan de rechterkant. Wat design betreft heeft Sony de zaakjes dus redelijk op orde, maar het blijft zonde dat deze Xperia niet waterdicht is.

Sony Xperia X voorkant

Hardware en batterij

Ook op het gebied van hardware krijgt de Xperia X niet het beste mee dat Sony heeft te bieden. Zo is er een Snapdragon 625 aan boord, terwijl de X Performance de rappere Snapdragon 820 aan boord heeft. Verder is de hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte overigens gelijk; bij beide toestellen krijg je 3 GB werkgeheugen en 32 GB om je rotzooi op te slaan. Dat is gelukkig meer dan genoeg, en bevrijdt je van de verplichting een microSD-kaartje aan te schaffen.

De processor mag dan wat minder indrukwekkend zijn, in de prestaties merkten we dat niet echt terug. We vonden de Xperia X zelfs wat vlotter door de menu's gaan dan de vorig jaar uitgebrachte Xperia Z5, die overigens een iets krachtiger processor heeft. Wat dat betreft valt de snelheid van de Xperia X dus zeker niet tegen, en vervalt wat ons betreft het argument om voor de duurdere Xperia X Performance te kiezen, als het op pure snelheid aankomt.

Ook het scherm van de Xperia X is van dezelfde kwaliteit als dat op de X Performance. Beiden hebben ze de beschikking over een 5 inch groot scherm met Full HD-resolutie. Dat is wat ons betreft de meest veilige keuze voor een smartphone, wat betreft resolutie en formaat. Het scheelt dat Sony dit gangbare formaat scherm en resolutie combineert met een hoge beeldkwaliteit. Met de helderheid zit het ook goed, in fel zonlicht kun je het ook aflezen.

Sony Xperia X vingerafdrukscanner

Een ander deel van de hardware waar we het nog over willen hebben, is de vingerafdrukscanner in de powerknop. Die is van dezelfde makelij als de scanner die we in eerdere Xperia-toestellen vonden. Hij werkt over het algemeen prima, maar heeft als nadeel dat het leesoppervlak wat klein is. We hadden het idee dat je daardoor vaker foutmeldingen krijgt, en je vinger wel heel precies op de scanner neer moet leggen. Dat doet een beetje af aan het gebruikersgemak. Andere fabrikanten, zoals Huawei en Apple, hebben een iets groter oppervlak en werken daardoor vaak iets beter.

Camera

De camera van de Xperia X heeft 23 megapixel, en dat lijkt in ieder geval op papier heel wat. Gelukkig weet Sony de grote hoeveelheid megapixel ook om te zetten in een goed presterende camera. Sony heeft sowieso vaak weinig problemen met het afleveren van een goede camera, iets dat ook te maken heeft met het feit dat het bedrijf veel expertise heeft op dat gebied. Veel andere fabrikanten zetten de sensoren van Sony in hun smartphones.

Sony Xperia X camera

De Xperia X heeft de meest recente sensor aan boord, en het maken van foto's is iets waar de X dan ook bij uitstek geschikt voor is. De foto's zijn vrijwel zonder uitzondering mooi belicht, scherp en hebben een goed kleurbereik. Dankzij de camera-knop is het bovendien makkeljker om je toestel niet te bewegen bij het foto's maken, iets dat de kwaliteit ook ten goede komt. Maar kijk hieronder en oordeel zelf:

Xperia X camera markt Xperia X camera Wok Xperia X camera Stikke Hezelstraat Xperia X camera jurkjes

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het maken van video's. Video's op 4K-formaat maken is standaard niet mogelijk, maar de functie missen we absoluut niet. In plaats daarvan vonden we de resultaten met 60 frames per seconde op Full HD-resolutie de beste resultaten geven. Dat vreet wel opslagruimte, maar het levert ontzettend soepele beelden op. Als je iets zuiniger wil omspringen met ruimte, kan je ook kiezen voor 30 frames per seconde én nog een reeks andere, lagere kwaliteit videomodi.

Software

De Xperia X is standaard uitgerust met Android 6.0.1 en dat werkt, zoals we al zeiden bij het gedeelte over de processor, bijzonder soepel. Het toestel vliegt werkelijk door de menu's. Wat betreft soepelheid dus absoluut een pluspunt. Ook fijn om te weten dat Sony de X hoogst waarschijnlijk een update gaat geven naar Android 7.0 Nougat, dus het toestel is redelijk future-proof.

Het is wel te hopen dat Sony bij Android 7.0 wel wat gaan doen aan de bloatware op het toestel. Daarmee komen we gelijk bij het grootste minpunt van Android op de Sony. Het staat namelijk naar onze smaak iets te vol met Sony's eigen meuk. Vooral van de zichzelf opdringende 'What's New' kregen we spontaan jeuk. Ook de Xperia Lounge is een app die je eigenlijk nooit zal willen openen, tenzij je een bak persoonlijke data wil inleveren in ruil voor marginale goodies.

Het scheelt dat je veel van die rommel (met wat moeite) kan verwijderen of deactiveren. We hadden echter liever gezien dat Sony ons in Android iets meer met rust had gelaten. Dat scheelt niet alleen moeite, maar ook irritatie. Bovendien bewijst Sony op de X ook dat het anders kan. Apps zoals de Music-app, de galerij en de Lifelog-app zijn juist een wonder van gebruikersvriendelijkheid en handigheid. Die voegen wél echt wat toe aan de Android-ervaring.

Sony Xperia X achterkant

Alternatieven

De Xperia X heeft op moment van schrijven een prijs van om en nabij de 450 euro. Dat is natuurlijk een forse prijs voor een smartphone, maar als je ziet wat je er voor krijgt niet persé een slechte deal. Maar wat voor smartphones kan je nog meer krijgen voor dat bedrag? Een boel, zo blijkt. Maar een van de meest opvallende én scherpe alternatieven komt van LG.

De LG G5 is het meest recente topmodel van LG, en beschikt dientengevolge over uitstekende hardware. Zo is het 5,3 inch grote scherm van prima kwaliteit en voorzien van een QHD-resolutie van 1440 bij 2560 pixels.  De camera op de achterkant van het toestel is een dubbel exemplaar, speciaal geschikt om extra brede shots te maken. Als klap op de vuurpijl zit daar ook nog optische stabilisatie ingebouwd, dus zeker op cameragebied kan de G5 zich meten met de Xperia X.

Een andere belangrijke concurrent van de Xperia X is de iPhone SE. Het toestel valt in precies dezelfde prijscategorie, maar wijkt qua specificaties nogal af. Zo is het toestel een stuk compacter, heeft het bovendien iOS en niet Android aan boord en krijg je niet 32 maar 16 GB aan opslagruimte. Het geheugen is een minpunt, maar de iPhone SE maakt dat goed met zijn prima camera, overzichtelijke besturingssysteem en kleine formaat.

Als je liever een iets groter toestel wil, dan is in dezelfde prijscategorie de Huawei Nexus 6P een prima keus. Je krijgt een 5,7 inch scherm met QHD-resolutie, maar dat is niet het belangrijkste. Met de Nexus 6P kan je namelijk meteen upgraden naar de nieuwste versie van Android, te weten 7.0 Nougat. Dat is een groot voordeel, bovendien krijg je ook nog een update naar de opvolger van die software; updates zijn tot september 2017 gegarandeerd.

Sony Xperia X LG G5 Apple iPhone SE Huawei Nexus 6P
Beeldscherm 5,00 inch 5,30 inch 4,00 inch 5,70 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 640 x 1136 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 441 ppi 554 ppi 326 ppi 515 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Apple iOS 9 Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 1,8 GHz hexa-core 2,1 GHz quad-core 1,8 GHz dual-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 2 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 23,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,30 megapixel
Gewicht 153 gram 159 gram 113 gram 178 gram
Stand-by tijd - 400 uur 240 uur 440 uur
Spreektijd - 1200 minuten 840 minuten 1380 minuten
Met abonnement Vanaf € 15,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 264,00 tot € 379,00 Niet beschikbaar € 209,00 tot € 529,00 Niet beschikbaar

Conclusie

Er zijn een boel positieve punten van de Xperia X die maken dat we het een bijzonder fijn toestel vinden om mee te werken. De software werkt vlot, de camera schiet uitstekende foto's en het toestel ziet er bovendien goed uit. Allemaal kernzaken die de Sony goed op orde heeft, waardoor het in het algemeen een vrij goed toestel wordt. Dat is echter niet het hele verhaal, want er zijn ook een paar minpunten.

Zo vinden we het jammer dat het toestel niet meer waterdicht is. Ook zouden we graag zien dat Sony het toestel niet zo vol had gestopt met bloatware. Dat zijn echter dingen waar we ons overheen kunnen zetten. Het grootste munpunt vinden we op dit moment echter de prijs. Die is niet persé hoog, maar voor dat geld kan je ook een boel andere mooie smartphones aanschaffen. Sony zou de concurrentiepositie van de Xperia X een stuk verbeteren door 50 euro van de prijs af te doen. Nu zit het toestel nog te veel in het vaarwater van de concurrentie, zonder echt meerwaarde te hebben.

Dat maakt van de Xperia X niet gelijk zeggen: kopen die handel! Het toestel heeft geen overduidelijke nadelen zodra je het in je handen hebt, maar het steekt wel dat je voor datzelfde geld bijvoorbeeld de Nexus 6P kan kopen, die veel minder vol bloatware staat en een beter scherm heeft. Wil je liever een compact toestel, dan is de Dat maakt dat je wel heel specifieke eisen moet hebben, wil je een Xperia X overwegen.

+ Mooi design
+ Goede camera
+ Werkt bijzonder vlot

- Geen waterdichte behuizing
- Prijs wat aan de hoge kant

Sony Xperia X voorkant

Sony Xperia X review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Sony Xperia X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 15,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 16,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 16,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 20,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden