Vergelijk 2.551.629 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Cat S60 review

Reviews Cat S60 review
Door , - 1 reactie

Het merk Cat staat bekend om zijn bulldozers en gereedschap. Maar dit bedrijf maakt ook smartphones die goed passen bij de overige producten van het bedrijf. GSMinfo.nl laat je alle aspecten van de nieuwste smartphone van het bedrijf zien, de Cat S60.

De smartphones die Cat doorgaans produceert hebben de basale functies van een smartphone aan boord, maar dan met een bijzonder stevige behuizing. Deze toestellen zijn dan ook gericht op bouwvakkers en andere fysiek zware beroepen, in omgevingen waar een gewone smartphone wellicht niet zou overleven.

Met de Cat S60 zet de firma niet alleen een toughphone neer met degelijke hardware, het is ook nog eens de eerste smartphone met een ingebouwde FLIR-warmtecamera. In dit artikel laten we je zien in hoeverre de Cat S60 een goede smartphone is, maar ook hoe de FLIR-camera werkt en of dit een nuttige toevoeging is aan een mobiele telefoon.

Cat S60 prijzen vergelijken

Cat S60
Met abonnement: Vanaf € 22,50 p/m
Los toestel: € 375,00

Vergelijk prijzen

Design

Cat heeft de S60 min of meer vormgegeven als een 'normale' smartphone, maar verhult niet dat het duidelijk een utilitair toestel is. Zo is het toestel behoorlijk dik met bijna anderhalve centimeter en is de achterkant opgetrokken uit een bijna kevlar-achtig materiaal. De zijkant van het toestel bestaat uit een solide metalen frame dat aan zowel de voor- als achterkant iets boven het toestel uitsteekt: zo kun je je telefoon nooit echt plat neerleggen. 

Aan de rechterkant van het toestel bevinden zich twee losse volumeknoppen, met bijna alle andere zaken aan de linkerkant. Hier zitten de micro-usb-aansluiting en de SOS-knop verwerkt achter waterafstotende klepjes, met daarboven de push-to-talk-knop en de power knop. Aan de bovenkant van het toestel zit een uitstekende bobbel waarin de hardware voor de warmtecamera verwerkt zit. De achterkant van het toestel huisvest zowel de FLIR-camera als de gewone camera met in het midden een klepje waar de microSD- en simkaart onder geplaatst kunnen worden.

Het is verder opvallend dat Cat gekozen heeft voor fysieke knoppen aan de voorkant voor home-, terug- en het schakelen tussen apps. Boven deze knoppen zit ook de luidspreker verwerkt, die samen met de oorluidspreker intern te sluiten is voor een hogere waterdichtheid. Als de luidsprekers gesloten zijn komt er nog maar weinig geluid uit, dus deze klepjes bleven grotendeels open tijdens onze review.

Beeldscherm

Ondanks dat de Cat S60 een forse telefoon is heeft het scherm van het toestel maar een diagonaal van 4,7 inch. Dit scherm heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels en maakt gebruik van een AHVA-schermtechniek, wat betekent dat het scherm vooral een goede contrastverhouding zou moeten hebben. Dit klopt in de praktijk ook wel aardig, al is de kleurreproductie koel en ingetogen te noemen, vooral naast een AMOLED-scherm van bijvoorbeeld een Galaxy S7.

Een telefoon die gericht is op avonturiers en andere beroepen met een actief beroep moet een scherm hebben dat in alle omstandigheden goed is uit te lezen en we waren dan ook blij dat Cat de S60 hiervan voorzien heeft. In de volle zon was het scherm nog prima uit te lezen, al zul je geen films of series willen kijken met zo veel licht op je scherm. Even je kompas checken of een bericht beantwoorden is daarentegen geen enkel probleem.

Hardware en batterij

Toughphones worden doorgaans niet met de snelste processoren uitgerust, mede om er voor te zorgen dat de batterijduur van deze toestellen dik in orde is. In het geval van de S60 heeft Cat een goede balans tussen de twee gevonden door een relatief krachtige Snapdragon 617 octa-core processor in het toestel te installeren, met bovendien een riante 3 GB aan werkgeheugen. Ondanks dat deze chip nog altijd niet zo snel is als wat je in een vlaggenschip tegenkomt vielen de prestaties ons zeker niet tegen.

Cat S60 Cat S60 Cat S60 Cat S60

Tijdens onze testperiode zijn we eigenlijk maar weinig apps tegengekomen die slecht draaien op de Cat S60. Alleen de wat zwaardere games, zoals Grand Theft Auto: Vice City, liepen niet zo vloeiend als wanneer je ze op een high-end vlaggenschip zou spelen. Dankzij de 3 GB aan aanwezig werkgeheugen verliep ook multitasken zonder enig probleem: de meeste apps bleven netjes in het werkgeheugen achter, ook als we ze al een tijdje niet meer geopend hadden.

Omdat de S60 gericht is om je in alle situaties goed van dienst te kunnen zijn heeft Cat een riante accu met een capaciteit van 3800 mAh in het toestel gestopt. In combinatie met de relatief energiezuinige hardware (de FLIR-camera daargelaten) zorgde dit er voor dat het vaak voorkwam dat we twee dagen met één batterijlading konden doen. Een wat rustigere gebruiker zal misschien zelfs de drie dagen aan kunnen tikken. We raden je toch aan om minstens eens in de twee dagen te laden zodat je niet voor verrassingen komt te staan, maar de batterij van de S60 heeft ons in ieder geval niet in de steek gelaten.

Software

Cat heeft er voor gekozen de S60 te voorzien van Android 6.0 Marshmallow, maar dan zonder enige poespas. Er is geen sausje over de software gegoten, waardoor het toestel in het gebruik grotendeels overenkomt met wat je normaal gesproken op een Nexus-smartphone terug zou vinden. Alle systeem-apps, zoals de Telefoon-, Berichten- en toetsenbord-apps, zijn dan ook de Google-versies met alle functies die ze ook op een Nexus-telefoon hebben. 

Cat S60 Cat S60 Cat S60 Cat S60

Wat ons een beetje tegenstond was het feit dat Cat toch enkele apps van externe partijen meelevert met de Cat S60. Zo stond er standaard een antivirus-app op het toestel geinstalleerd en vroeg de bestandsbeheer-app direct of we tegen betaling de uitgebreidere versie wilden aanschaffen. Aan de andere kant waren dit maar enkele apps die eenvoudigweg te verwijderen zijn, wat het probleem oplost.

Naast enkele onnodige apps heeft de Cat S60 standaard ook een reeks aan bijzonder nuttige apps, mits je tot de doelgroep van het toestel behoort. Zo laat de Hike-app je allerlei informatie over het klimaat zien, je coördinaten en een kompas: ideaal dus voor avonturiers. Bovendien toont de App Toolbox-app je een selectie aan apps voor bouwvakkers, boeren of andere praktische beroepen. Deze app linkt zelfs door naar de Play Store, wat voorkomt dat er meerdere app-winkels tegelijk actief zijn. 

Cat heeft verder maar weinig gewijzigd aan de Android-ervaring. Je zult hier geen toevoegingen vinden die andere fabrikanten wel aan hun toestellen maken, zoals dubbel tikken om het scherm te activeren of aanpassingen aan het uiterlijk van de software. Wat Cat in tegenstelling tot sommige andere fabrikanten wél doet is het uitbrengen van beveiligingsupdates. De Cat S60 werd tijdens onze review-periode netjes bijgewerkt naar de veiligheidsupdate van augustus, iets wat zelfs sommige andere vlaggenschepen nog niet gekregen hebben. 

Camera

De camera van de Cat S60 is meteen ook het meest onderscheidende aspect van het toestel. Aan de achterkant bevindt zich namelijk niet alleen een normale 13-megapixelcamera zoals veel andere smartphones die ook hebben, maar er bevindt zich ook een FLIR-warmtecamera boven de normale sensor. Deze camera detecteert door middel van infrarood licht hoe warm objecten zijn en kan voor sommige beroepen een nuttige toevoeging aan hun smartphone zijn.

  Cat S60 Cat S60 Cat S60 Cat S60

De warmtecamera is voor de leek vooral leuk om eens te kijken hoe warm bepaalde objecten nou zijn. Zo kom je tot een aantal interessante conclusies, zoals dat je met je eigen lichaam voor langere tijd warmte achterlaat op plekken die je aanraakt. Toch zullen vooral professionals het meeste nut uit de FLIR-camera halen, want voor de gewone consument voegt hij op de leukheidsfactor na maar weinig toe aan het toestel.

De gewone camera van het toestel deed het niet slecht, maar verraste ons ook niet echt. Foto's kwamen redelijk scherp uit de bus, maar leken qua belichting niet altijd even accuraat te zijn. Vooral in situaties waarin er een felle lichtbron in de scène stond was de witbalans enigszins verstoord. De standaard camera-app biedt ook maar weinig opties om hier iets aan te doen, dus professionele fotografen zullen of een andere app moeten downloaden of een toestel met een betere camera moeten overwegen.

Prijs-kwaliteit

Op moment van schrijven cost de Cat S60 ruim 600 euro, wat hem op dit gebied met twee benen in het hogere segment zet. Omdat de S60 zo'n uniek toestel is door zijn warmtecamera en extreem stevige behuizing is het moeilijk echte alternatieven aan te raden. Toch kun je voor ongeveer hetzelfde bedrag kiezen uit een aantal andere smartphones als je niet per se een warmtecamera op je toestel nodig hebt.

Het meest voor de hand liggende alternatief op Android-gebied is de Galaxy S7, één van de beste Android-smartphones van het moment. Hij is net zoals de Cat S60 waterdicht, maar heeft niet dezelfde stevigheid en is bovendien een stuk dunner. Ook is hij onder de motorkap een stuk sneller dankzij de Exynos octa-core processor. Het AMOLED-scherm heeft ook een fors hogere resolutie en de camera schiet een stuk strakkere foto's. 

Cat S60 Samsung Galaxy S7 Huawei Nexus 6P Apple iPhone 6S
Beeldscherm 4,70 inch 5,10 inch 5,70 inch 4,70 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 1440 x 2560 pixels 1440 x 2560 pixels 750 x 1334 pixels
Pixeldichtheid 312 ppi 576 ppi 515 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Apple iOS 9
Processor 1,5 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core 1,8 GHz dual-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 3 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 32 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,30 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 223 gram 152 gram 178 gram 143 gram
Stand-by tijd - - 440 uur 240 uur
Spreektijd - - 1380 minuten 840 minuten
Met abonnement Vanaf € 22,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 16,00 per maand
Los toestel € 375,00 tot € 639,00 € 355,00 tot € 699,00 Niet beschikbaar € 204,00 tot € 774,76

De Nexus 6P van Huawei is qua software-ervaring vergelijkbaar met de Cat S60. Beide toestellen draaien dezelfde onaangeroerde versie van Android zonder skin er overheen. Daar staat tegenover dat de Nexus 6P op geen enkele manier een toughphone te noemen is, zonder enige waterdichtheid of extra stevigheid in de behuizing. De hardware van de Nexus 6P is onder de motorkap wel een stuk sneller, met bovendien een beter scherm.

Ook in het Apple-kamp kun je prima terecht in deze prijsklasse. De iPhone 6S is Apples mainstream smartphone van vorig jaar en biedt je toegang tot het volledige iOS-ecosysteem, met alle voordelen van dien. Bovendien wordt deze iPhone 6S aangedreven door Apples A9-processor die minstens zo krachtig is als wat je in een high-end Android-toestel terugvindt. De iPhone 6S heeft geen waterdichtheid en is eigenlijk op geen enkele manier een toughphone te noemen, maar is in deze prijsklasse het enige goede alternatief voor een Android-smartphone. 

Conclusie

De verwachting was dat de Cat S60 vooral een telefoon voor een hele specifieke doelgroep zou zijn. Mede door zijn professionele uiterlijk en de bijgeleverde warmtecamera leek het er sterk op dat dit een telefoon zou zijn met hele specifieke toepassingen.

We waren dan ook aangenaam verrast om te merken dat de Cat S60 veel meer in huis heeft dan alleen maar een stuk gereedschap te zijn. Ook voor alledaagse smartphone-toepassingen kan de S60 zelfs de meest intensieve mobiele levensstijl bijbenen, al is het toestel niet zo modieus uitgevoerd als bijvoorbeeld Galaxy S7 of een iPhone 6S. Ook qua batterij bleven we de hele dag online, met dank aan de riante accucapaciteit.

Ben je op zoek naar een high-end smartphone, vind je de interne specificaties van een toestel niet zo belangrijk en wil je een keer wat anders? Dan zouden we je zeker de Cat S60 aan willen raden. Maar als je het belangrijk vindt dat je smartphone er goed uit ziet en je niets aan de warmtecamera zult hebben zouden we je toch een ander toestel adviseren.

+ Stevige, waterdichte behuizing
+ Riante accucapaciteit
+ Warmtecamera

- Matige 'gewone' camera
- Behuizing is ietwat lomp

Cat S60 prijzen vergelijken

Cat S60
Met abonnement: Vanaf € 22,50 p/m
Los toestel: € 375,00

Vergelijk prijzen

Cat S60 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Cat S60 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 24,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 24,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 27,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 32,50 € 0,- Bekijken
Alle Cat S60 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden