Vergelijk 2.686.736 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy J3 (2016) review

Reviews Samsung Galaxy J3 (2016) review
Door , - 6 reacties

De Samsung Galaxy J3 (2016) is een interessant toestel met een nog interessantere prijs. Kan het echter opboksen tegen de gevestigde orde? De concurrentie voor betaalbare smartphones is immers nogal hevig.

Het aanbod van goedkope, goede smartphones was nog nooit zo breed. Vooral Huawei, Honor en Motorola bieden toestellen aan die hoog scoren in de prijs/kwaliteitverhouding. Ook Sony en LG bieden echter goede smartphones aan voor een strakke prijs. Er was nog een fabrikant die echt ontbrak, en dat was Samsung. Vorig jaar stopte het bedrijf zelfs helemaal met het aanbieden van telefoons onder de 150 euro.

Toch bleek die aankondiging vooral betrekking te hebben op toestellen zoals de Galaxy Pocket, de Galaxy Young en de Galaxy Prime. Toestelseries die inmiddels niet meer bestaan. In plaats daarvan kwam onderin het modellensegment van Samsung de Galaxy J-serie. Goedkoper dan dit zouden Samsung-toestellen niet worden, en daarmee hanteerde het bedrijf een duidelijke ondergrens van wat ze nog als smartphone wilden uitbrengen.

Design

Het ontwerp van de Galaxy J3 (2016) is niet erg bijzonder te noemen. Het is in alle aspecten een klassiek Samsung-ontwerp. Dat maakt het toestel direct als Samsung herkenbaar, maar het betekent ook dat het een nogal anoniem ontwerp is. Het zoeken naar een foto van de Galaxy J3 (2016) wordt bijvoorbeeld ernstig bemoeilijkt doordat de Galaxy J3 van de vorige generatie zo goed als hetzelfde eruit ziet.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Dat het een dertien-in-een-dozijn model is, doet verder overigens niets af aan de functionaliteit. De J3 ligt fijn in de hand en de knoppen aan de zijkant en voorkant hebben een fijne feedback. De achterkant voelt een beetje gladjes aan maar is niet onprettig. De camera steekt wat uit, want dat was enige tijd geleden hip. De behuizing is overigens van plastic, en dus niet van metaal zoals we tegenwoordig steeds vaker zien. Ook Samsung's A-serie is bijvoorbeeld voor een deel opgetrokken uit metaal. Als budgetserie moeten de Galaxy J-toestellen het echter nog steeds doen met plastic.

Met zijn 5 inch scherm voorop is de J3 niet de grootste telefoon die we ooit in onze handen hebben gehad, maar echt compact is hij nou ook weer niet. De randen rondom het scherm zijn vrij dun. Vooral onder het scherm heeft Samsung de fysieke home-knop en de aanraaktoetsen klein gehouden. Uiteindelijk kom je uit op een telefoon die 142 mm hoog is en 71 mm breed. Ter vergelijking: dat is ongeveer even breed als de 70 mm van de Galaxy S7. Niet slecht.

Beeldscherm

Met een 5 inch scherm kiest Samsung duidelijk voor de veilige weg. Met dat formaat hou je de mensen tevreden die geen al te groot scherm willen, maar veroordeel je de gebruikers ook niet tot gepriegel op de vierkante milimeter. Al met al een formaat waar je de gemiddelde gebruiker een plezier mee doet. Het is geen toeval dat andere populaire toestellen met een schappelijke prijs ook een 5 inch scherm hebben.

Dan de resolutie, van 800 bij 1280 pixels. Door de niet te hoge resolutie houdt Samsung de prijs van het toestel binnen de perken. Overigens is de gebruikte technologie niet LCD, zoals we in deze prijsklasse vaak zien. Hier heeft Samsung wel zijn eigen stempel gedrukt op de J3, want het toestel is voorzien van een voor de fabrikant karakteristiek AMOLED-scherm.

Samsung Galaxy J3 (2016)

De gevolgen voor de kwaliteit zijn goed. De J3 (2016) heeft een bovengemiddeld beeldscherm. De kleuren zijn goed en de helderheid is prima, maar niet geweldig. Het contrast is, zoals altijd bij AMOLED-schermen, uitmuntend. Dat komt omdat met deze technologie de zwarte delen van het beeldscherm ook echt uitstaan. Dat levert mooi diepzwart op en als kleine bonus, een verminderd stroomverbruik.

Het is echter niet uitsluitend geweldig. Zoals we al zeiden, is de helderheid niet het sterkste onderdeel van dit scherm. Toch is dat niet zo erg dat het hinderlijk wordt. Waar we ons tijdens de reviewperiode wel over verbaasden, waren de kijkhoeken. Als je het scherm een beetje van onder bekijkt, heeft dat nogal effect op de beeldkwaliteit. Een echt groot bezwaar is dat ook weer niet, want in 98 procent van de gevallen heb je het toestel gewoon vast wanneer je ernaar kijkt.

Hardware en batterij

De J3 (2016) was verrassend vlot. Nou is Android an sich ook niet een heel zwaar besturingssysteem, en wordt het vaak vooral langzaam van de uitgebreide skins die fabrikanten eroverheen gooien. We willen echter niet zeggen dat de TouchWiz-skin van Samsung heel erg minimalistisch was. In dagelijks gebruik was de J3 echter fijn snel en nauwelijks te betrappen op stotteren.

We willen wel nog een kanttekening plaatsen bij de aanwezige 8 GB aan opslagruimte. Dat is wat krap voor de gemiddelde gebruiker, maar helaas te vaak standaard in deze prijscategorie. Het bieden van een simkaartslot lost die problemen slechts ten dele op. Je kan immers geen apps op die kaart zetten, alleen foto's, video's en muziek kan je op dat kaartje plempen. Zeker als je bedenkt dat er standaard nog maar zo'n 3 GB aan beschikbare ruimte overblijft voor de gebruiker, omdat Android en Samsung's eigen apps ook hun ruimte innemen.

Ook bij de batterij is de capaciteit het grootste struikelblok. Met een 2600 mAh batterij zit er geen al te kleine accu in de J3, maar we snappen nog steeds niet waarom Samsung niet gewoon kiest voor een exemplaar van 3500 mAh of meer. Dan mag het toestel wat ons betreft best wat dikker worden, maar dan kan je in ieder geval gewoon makkelijk twee dagen op 1 batterijlading doorkomen. Nu kan dat ook, maar dan moet je wel voorzichtig met het toestel omspringen. Daar zouden bovendien veel mensen best wat meer voor willen betalen.

Samsung Galaxy J3 (2016)

Software

De Galaxy J3 (2016) draait op dit moment nog op Android 5.1.1 Lollipop. Daaroverheen zit de gebruikelijke TouchWiz-skin van Samsung, die we inmiddels vrij goed kennen. Het is een skin die prima werkt, en een paar handige extra's biedt. Het blijft altijd een beetje een kwestie van smaak of de designkeuzes die Samsung maakt, je bevallen. Wij zijn er over het algemeen wel tevreden mee.

De hoeveelheid apps die Samsung meelevert zijn ook niet al te talrijk. Zeker, je krijgt een eigen browser, een emailclient  en het gebruikelijke agendaprogramma genaamd S Planner. De rest van de apps kan je van Samsung downloaden via de Galaxy Store, maar je kan natuurlijk ook de Google-apps gebruiken die dankzij Google verplicht op het toestel moeten staan. Die nemen overigens vrij veel ruimte in, iets dat vooral steekt omdat er zo weinig opslagruimte beschikbaar is.

Het is verder opvallend dat Samsung het toestel uitrust met Android 5.1 Lollipop. Dat had wat ons betreft best af fabriek Marshmallow mogen zijn. De Galaxy J-toestellen die in Zuid-Korea worden verkocht komen bovendien wél standaard met Android 6.0 aan boord, dus het heeft alles van een haastige Europese release. Overigens heeft Samsung wel aangekondigd dat de update ook naar de Galaxy J-toestellen in andere landen komt. Hij kwam echter niet meer op tijd om door ons te kunnen worden gereviewed.

Wat het meest beklijft bij de software van de Galaxy A3 (2016) is dat het allemaal van een leien dakje gaat. Geen enkel moment kregen we het idee dat het toestel echt langzaam was. Als je het toestel aanzet, hoef je niet lang te wachten, en ook ontgrendelen gaat vlot. Zo ben je in onder een seconde waar je wezen moet: het homescreen. Dat zien we graag.

Camera

We waren positief verrast door de camera. In deze prijscategorie vallen de cameraprestaties meestal nogal tegen. De verwachtingen waren dan ook niet hoog toen de J3 (2016) op de deurmat plofte. Toch bleek het dat de 8 megapixelcamera op de J3 heel behoorlijke foto's kon maken. Met weinig licht is het niet bepaald een feest, maar zodra de situatie enigszins ideaal is, kun je met de J3 werkelijk prachtige plaatjes schieten. Althans, wel zolang je ze op de J3 zelf bekijkt.

Zodra je overschakelt naar de computer, valt die kwaliteit helaas een beetje weg. Dat zal ook komen omdat je dan goed kan zien dat de foto's niet altijd overal haarscherp zijn. Iets dat minder opvalt op het moment dat je het op een 5 inch groot scherm bekijkt met een niet al te indrukwekkende resolutie. Het is een kleine deceptie, maar heel erg vinden we het ook niet. In het gros van de gevallen zal je de foto immers alleen maar bekijken op je smartphone, dus zolang dat er goed uitziet, hebben we daar vrede mee.

Galaxy J3 camera onkruid Galaxy J3 camera trappenhuis Galaxy J3 camera Thomas Galaxy J3 camera Kleine Thomas

Het maken van video's kan uiteraard ook met de J3. Ook hier lijkt het allemaal nogal indrukwekkend op de smartphone, maar valt het wat tegen zodra je de video op een iets groter scherm wil bekijken. Zoals bij alle smartphone-camera's heeft het digitale zoomen maar bar weinig meerwaarde, tenzij je een abstracte video wil maken met bewegende blokjes.

Prijs/kwaliteitverhouding

De Samsung valt in een prijscategorie waarin flinke concurrentie heerst. Het mag geen verrassing heten dat veel mensen geïnteresseerd zijn in een toestel dat niet veel kost maar wel veel biedt. Een van de grootste concurrenten is dan ook de Moto G (2015) van Motorola. Dat toestel heeft grotendeels dezelfde hardware-eigenschappen als de J3, met een paar verschillen. Zo is de Moto G voorzien van een LCD-scherm, draait het nu al op Android 6.0 Marshmallow en is de behuizing waterdicht.

De prijs van de Moto G ligt echter wel dicht in de buurt van die van de Galaxy J3 (2016). Desalniettemin is het de verwachting dat Motorola zeer binnenkort een nieuwe Moto G uitbrengt, dus daar zal de J3 vooral mee gaan concurreren. Op dit moment is een andere concurrent de P8 Lite. Met een vrijwel gelijkwaardige prijs heeft dat toestel wel twee keer zoveel intern geheugen en een 13 megapixel camera.

Samsung Galaxy J3 (2016) Motorola Moto G (2015) Huawei P8 Lite LG K8
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 5,00 inch 5,00 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 294 ppi 294 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 5.1 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 1,2 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core 1,2 GHz octa-core 1,3 GHz quad-core
Werkgeheugen 1,5 GB 1 GB 2 GB 1,5 GB
Interne opslag 8 GB 8 GB 16 GB 8 GB
Camera 8,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 138 gram 155 gram 131 gram 157 gram
Stand-by tijd 349 uur - - -
Spreektijd 1320 minuten - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 125,00 tot € 155,00 Niet beschikbaar € 169,00 Niet beschikbaar

De P8 Lite heeft ook nadelen. Zo draait het toestel op de door ons niet zo geliefde EmotionUI, en heeft het ook nog eens een oudere versie van Android. Bovendien is de 1,2 GHz-processor uit eigen huis niet zo sterk als het exemplaar in de J3. Daar heeft de K8 van LG minder last van. Dat toestel heeft precies dezelfde hardware als de J3, en zelfs eenzelfde hoeveelheid megapixel in de camera.

Verschil is dat de LG K8 standaard Android 6.0 Marshmallow draait. Dat is een niet te missen voordeel. Bovendien mogen we LG's eigen skin wel, een stuk meer dan die van Huawei in ieder geval. Pijnpunt van dit toestel is, net als de J3 (2016), dat hij is uitgerust met maar 8 GB opslaggeheugen. Dat blijft toch een beetje krap, zeker als je je bedenkt dat daar netto voor de gebruiker nog maar een fractie van overblijft.

Conclusie

De Galaxy J3 (2016) biedt heel veel waar voor zijn geld. Daar is het toestel niet uniek in, maar het is een leuke bijkomstigheid. Dat geldt eigenlijk voor meer eigenschappen van de J3. Het scherm is niet uniek, maar wel prettig. Hetzelfde geldt voor de software en de apps. Je zal niks vinden dat de Samsung tot een uniek aanbod maakt, of uberhaupt iets heel bijzonders, maar dat is niet waarom je dit toestel koopt.

Uiteindelijk willen mensen een smartphone waar ze wel veel mogelijkheden mee hebben, maar niet al te veel voor hoeven te betalen. In die mal past de Galaxy J3 (2016) precies. Het biedt eigenlijk alles wat je zoekt in een goedkope smartphone. Toch zijn er ook een paar valkuilen. We noemen de camera, die niet heel geweldige foto's maakt. Ook het opslaggeheugen is aan de krappe kant. Maak daar nou gewoon 16 GB van, Samsung.

Als je met die minpunten kan leven, vind je voor dezelfde prijs eigenlijk niet zo snel een op alle gebieden betere smartphone. De andere toestellen zijn overigens ook geen slechte aanschaf. Zo heeft de Motorola een betere camera, en de P8 Lite heeft meer opslaggeheugen. De LG K8 draait standaard al op Android 6.0 Marshmallow. Al met al zijn er dus genoeg verbeterpunten voor de Samsung. Dat doet echter niets af aan het feit dat de J3 (2016) een bijzonder fijn en prijstechnisch zeer voordelig toestel is.

+ Mooi beeldscherm
+ Vlotte hardware, geen haperingen
+ Scherpe prijs

- Weinig unieke behuizing
- Camera niet geweldig

Samsung Galaxy J3 (2016) Duos review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden