Vergelijk 3.033.696 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Doro 8031 review

Reviews Doro 8031 review
Door ,

De Doro 8031 is een smartphone die speciaal voor senioren ontwikkeld is. Met gebruiksvriendelijke software, een stevig ontwerp en andere aanpassingen hoopt Doro deze nieuwe doelgroep aan te behoren.

Doro is al jaren actief op de mobiele markt voor senioren. Het Zweedse bedrijf heeft tientallen toegankelijke toestellen uitgebracht die een oudere doelgroep mobiel bereikbaar moeten maken. Sinds enige tijd produceert Doro ook smartphones voor senioren, om zo een veeleisendere doelgroep tegemoet te komen. Dit voorjaar verschijnt de Doro 8031, een variant op de Doro Liberto 825 die eind 2015 verscheen.

De smartphones van Doro onderscheiden zich door de vele aanpassingen die er gemaakt zijn voor beginnende gebruikers. De fabrikant gaat er eigenlijk vanuit dat consumenten die dit toestel kopen geen ervaring hebben met smartphones, want de software biedt veel uitleg en is zo gebruiksvriendelijk mogelijk ingericht. Doro's telefoons zijn daarnaast stevig gebouwd, met duidelijke knoppen. Ook functies die je niet in een normale smartphone zou verwachten, zoals een speciale alarmknop en ondersteuning voor gehoortoestellen, zijn door Doro toegevoegd.

 Doro 8031

Handzaam en stevig

De Doro 8031 bouwt grotendeels voort op zijn voorgangers met kleine aanpassingen. Zo is het scherm dit keer een vrij handzame 4,5 inch, daar waar sommige gebruikers de 5 inch Liberto 825 wel erg lomp vonden. Ook is de 8031 behoorlijk betaalbaar, met een adviesprijs van onder de 200 euro. Het is één van Doro's goedkoopste smartphones tot nu toe, en dat maakt van de 8031 een aantrekkelijk instapmodel.

Consumenten die 'gewone' smartphones gewend zijn zullen de Doro 8031 wellicht wat zwaar of dik vinden, maar het extra gewicht draagt wel bij aan een gevoel van stevigheid. Dit is duidelijk geen speelgoed, maar een smartphone zonder fratsen. De fysieke knoppen onder het scherm zijn makkelijk in te drukken, en voorzien van duidelijke icoontjes die uitleg bieden. Het 4,5 inch scherm biedt helder beeld, waardoor het goed afleesbaar is in de meeste omstandigheden.

Achterop zit een 5 megapixelcamera, die zijn werk nog verrassend redelijk doet. Eerlijk is eerlijk: als je inzoomt op gemaakt foto's blijkt dat er veel details verloren gaan, en ook lijken de kleuren soms niet helemaal te stroken met de werkelijkheid. De beelden zijn echter nog wel aardig scherp, en ook met minder licht werkt de camera nog best goed. De Doro 8031 is meer dan genoeg om snel een mooi moment vast te leggen. Voorop zit nog een extra camera, die gebruikt kan worden om te videochatten of voor selfies. 

Gebruiksvriendelijke software

Het kroonjuweel van Doro's smartphones is de software. Het toestel loopt op Android, wat betekent dat de gebruiker toegang heeft tot meer dan een miljoen applicaties als WhatsApp, Facebook en de NOS. Android kan zelfs voor ervaren gebruikers soms nog erg ingewikkeld blijken, en dus heeft Doro flink wat aanpassingen gemaakt.

Voor een uitgebreidere blik op de software van de Doro 8031 verwijzen we je graag door naar onze Doro Liberto 825 review. Beide smartphones beschikken over dezelfde aanpassingen. Die duiken op zodra je het toestel inschakelt: de telefoon vraagt gebruikers of ze al ervaring hebben met smartphones. Zo niet, dan wordt duidelijk en simpel uitgelegd hoe je moet 'inzoomen' en 'swipen' op een mobieltje, en waar veelgebruikte functies te vinden zijn.

Screenshot van de Doro Liberto 825 Screenshot van de Doro Liberto 825 Screenshot van de Doro Liberto 825 Screenshot van de Doro Liberto 825

Ook is er een overzichtelijk startscherm, waar gebruikers snelkoppelingen kunnen plaatsen naar hun favoriete applicaties en contacten. Gebruikers krijgen geen ingewikkelde menu's te zien, maar duidelijke knoppen als 'Verzend e-mail' en 'Bekijk foto's'. De internetbrowser heeft een ingebouwd vergrootglas om tekst leesbaarder te maken.

Zoals we in onze Liberto 825 review al opmerkten heeft Doro voor vrijwel elke 'frustratiedrempel' in Android een oplossing bedacht. Het besturingssysteem van Google is nog even uitgebreid en veelzijdig als voorheen, maar nu kunnen ook beginnende gebruikers er mee aan de slag zonder hopeloos gefrustreerd te raken. 

Doro 8031

My Doro Manager

Mocht de software van de 8031 op enig moment toch wat te ingewikkeld blijken, dan is er nog de 'My Doro Manager' van de fabrikant. Daarmee kunnen vrienden en familie hulp bieden op afstand. Via deze applicatie kan iemand op afstand foto's toevoegen of zien op jouw smartphones. Ook is het mogleijk om nieuwe applicaties te installeren of om de instellingen aan te passen. Dat kan alléén als je die andere gebruikers expliciet toestemming geeft, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat iemand zomaar door jouw gegevens zit te bladeren. 

Batterijduur is een zwak punt van veel smartphones. Zelfs als je een toestel slechts beperkt gebruikt is het aan te raden om hem eens in de twee tot drie dagen op te laden, anders heb je een lege accu nét op het moment dat je je telefoon echt nodig hebt. 

Daar kan Doro niet echt omheen met de 8031 - met actief gebruik was de accu tegen het einde van de dag half leeg, en als we zuiniger waren hielden we het hooguit enkele dagen vol. Maar ze hebben wel een oplossing om opladen makkelijker te maken: een meegeleverde bureaulader. Zet deze op het nachtkastje of bij de voordeur, en je hoeft de 8031 er alleen maar in te zetten om op te laden. Zo wordt het een stuk simpeler om het opladen te onthouden. 

Alternatieven voor de Doro 8031

Alternatieven voor de Doro 8031 zijn er eigenlijk nauwelijks. Althans, als je je beperkt tot seniorentelefoons. Deze markt is nog relatief nieuw, waardoor het aanbod klein is. De 8031 is Doro's goedkoopste smartphone tot nu toe, en lijkt daarmee een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te bieden.

Profoon en Emporia brachten in de afgelopen maanden hun eerste smartphones voor senioren uit, maar die vallen vergeleken met de Doro 8031 een beetje tegen. Zo is de software van Profoon's PMA-1000 minder toegankelijk, en de hardware een stuk zwakker. De Emporia Smart loopt op een flink verouderde versie van Android, en kan ook qua hardware niet tippen aan de 8031. Dat terwijl Emporia's telefoon bijna een volle honderd euro duurder is. 

Consumenten die de Doro 8031 naast 'gewone' smartphones leggen zullen wellicht opmerken dat het toestel relatief prijzig oogt. Voor zo'n 200 euro koop je ook smartphones als de Moto G (2015) of de Honor 5X, of andere toestellen met grotere schermen en betere camera's. Qua hardware is de 8031 bijvoorbeeld sterk vergelijkbaar met de LG K4, een toestel dat ruim vijftig euro goedkoper is. 

Maar waar de meeste fabrikanten puur focussen op hardware, besteden ze bij Doro ook veel zorg aan de software. En terecht: de doelgroep van de fabrikant zoekt toegankelijke toestellen, en daarvoor zijn veel aanpassingen aan Android nodig. Daarmee weet Doro zich uitstekend te onderscheiden, en is het verschil in adviesprijs ten opzichte van gewone toestellen aardig gerechtvaardigd. 

Doro 8031

Conclusie

Er zijn ondertussen meer dan genoeg redenen voor ouderen om een smartphone in huis te halen. Met WhatsApp en Facebook kun je altijd in contact blijven met de (klein)kinderen, terwijl de ingebouwde camera en navigatie het leven leuker en makkelijker kan maken. Toch is de gemiddelde smartphone al gauw te ingewikkeld voor een beginnende gebruiker. Hoewel de omgeving vaak hulp kan bieden, is een smartphone zo ingewikkeld dat je erg veel zult moeten leren.

De Doro 8031 neemt veel van die stress weg. Zonder ervaring met mobieltjes is het waarschijnlijk nog steeds even wennen, maar Doro heeft genoeg aanpassingen gemaakt om de meeste drempels te verwijderen. Met de relatief lage prijs wordt die drempel verder verlaagd: de 8031 maakt smartphones betaalbaar én begrijpbaar voor een compleet nieuwe doelgroep. 

Doro 8031 review score

8
  • Design
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden