Vergelijk 3.033.547 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG K10 review

Reviews LG K10 review
Door ,

De LG K10 is een van de toestellen in LG's nieuwe budgetserie en belooft veel smartphone te bieden voor een lage prijs. Maar kan de K10 wedijveren met duurdere telefoons? In deze review zoekt GSMinfo.nl het voor je uit.

Naast de vlaggenschepen zoals de LG V10 en de LG G5 brengt de Koreaanse firma ieder jaar ook nog talloze andere toestellen op de markt. Dit jaar heeft het bedrijf naast de goedkope LG K4 ook nog de LG K10 uitgebracht, een relatief goedkope middenklasser die toch volledig uitgerust is.

Met een groot scherm, een krachtige quad-core processor en een solide behuizing lijkt het er op dat de LG K10 een ontzettend degelijk toestel zou moeten zijn in zijn prijsklasse. In deze review lopen we het toestel met je na en kijken we in hoeverre de K10 je geld waard is.

Design en beeldscherm

De LG K10 is volledig uitgevoerd in plastic, met aan de achterkant een soort weefpatroon wat het toestel grip geeft. Dit is ook nodig, want de K10 voelt erg licht in de hand, en doordat het toestel ook nog eens behoorlijk dun is moet je oppassen dat je het toestel niet zomaar laat vallen. Het glas van het beeldscherm loopt iets af aan de zijkant, waardoor het lijkt alsof de ietwat gebolde plastic rand en het scherm in elkaar overlopen. Dit geeft het design van het toestel toch een luxe feel mee, ondanks dat het geen dure telefoon is.

LG K10

De voorkant van het toestel is verder sober ingedeeld, met alleen het 5,3 inch IPS-LCD-scherm en een LG-logo aan de onderkant. De power- en volumeknoppen bevinden zich aan de achterkant, zoals LG bij wel meer toestellen gedaan heeft in het verleden. Aan de bovenkant bevindt zich alleen een microfoon: de microUSB-poort en hoofdtelefoonaansluiting zitten aan de onderkant, terwijl de luidspreker van de K10 in de achterkant verwerkt is. 

De K10 is uitgerust met een 5,3 inch scherm met IPS als gebruikte beeldtechniek. Dit betekent dat het scherm uitstekende kijkhoeken heeft zonder rare verkleuring en dat de kleurreproductie helder en accuraat is. Samen met de gebruikte HD-resolutie van 720 bij 1280 pixels leverde dit dan ook een fijn en scherp scherm op. Natuurlijk kan het niet wedijveren met een AMOLED-scherm met hogere resolutie, maar voor het geld dat je voor de K10 neerlegt waren we eigenlijk verrast dat dit scherm zo goed presteerde. 

Ondanks dat de kleurreproductie helder te noemen is, is de schermhelderheid toch aan de lage kant. Voor gebruik binnenshuis is het scherm meer dan helder genoeg, maar in de volle zon is het scherm niet zo duidelijk afleesbaar als dat we eigenlijk hadden willen zien. De automatische helderheid werkte daarentegen meer dan prima en zorgde er voor dat we in donkere omgevingen niet verblind raakten, maar kon het scherm in omstandigheden met veel licht net niet helder genoeg krijgen.

Hardware en batterij

Onder de motorkap wordt de LG K10 aangedreven door een quad-core processor van Qualcomm in de vorm van de Snapdragon 410-chipset. Dit betekent in de praktijk dat het toestel vier rekenkernen heeft met een snelheid van 1,2 GHz. Deze chipset is niet zo snel als zijn snellere broers die we in high-end smartphones terugzien, maar staat goed zijn mannetje in deze prijsklasse. Bovendien betekent het gebruik van deze chipset ook dat het toestel volledige 4G-ondersteuning heeft.

LG K10 LG K10 LG K10 LG K10

Mede door de gebruikte chipset liepen apps in de prakijk soepel en vloeiend. Ook de iets zwaardere apps liepen zonder noemenswaardige problemen. LG heeft het toestel voorzien van 1,5 GB aan werkgeheugen, wat genoeg is voor de meeste zaken, maar bij hevig multitasken of het sluiten van een zware game was het krappe geheugen toch merkbaar. Zo duurde het bijvoorbeeld even tot het homescreen weer ingeladen was.

De hardware van de LG K10 wordt gevoed door een batterij met een capaciteit van 2300 mAh. Dit klinkt op papier als een engiszins magere hoeveelheid, maar doordat de Snapdragon 410 en het gebruikte scherm relatief gezien niet veeleisend zijn op stroomgebied lukte het toch met gemak om het toestel een hele dag te kunnen gebruiken op één batterijlading. Een lichte gebruiker zal misschien nét twee dagen uit de batterij kunnen halen, maar we raden je toch aan dagelijks het toestel van stroom te voorzien.

LG K10

Wat ons opviel was dat LG er voor gekozen heeft de LG K10 te voorzien van een nfc-chip. Doorgaans zien we deze functie alleen terug bij duurdere toestellen. Steeds meer apps en andere zaken krijgen ondersteuning voor nfc, waardoor we prettig verrast waren door de aanwezigheid van deze chip. Diensten zoals contactloos betalen met je bank-app en het snel versturen van bestanden naar een ander toestel worden allemaal mogelijk met nfc. In de toekomst zal nfc ook bruikbaar worden in het openbaar vervoer, wat de K10 een aantrekkelijke optie maakt.

Software

LG heeft bij de K10 er voor gekozen om net zoals bij vrijwel al zijn andere toestellen zijn eigen interface over Android heen te gieten. Deze skin verandert het algehele uiterlijk van het besturingssysteem en brengt een aantal kleine wijzigingen aan in hoe Android in het gebruik werkt. Daarnaast levert LG een reeks eigen apps mee, inclusief systeemapps om te bellen en te sms'en. 

LG K10 LG K10 LG K10 LG K10

Zoals we ook bij andere LG-toestellen terugzagen heeft de firma maar een paar apps voorgeïnstalleerd op de K10. Zo zijn eigenlijk alleen de apps voor LG's SmartWorld en de Evernote-app bij voorbaat aanwezig en deze zijn door de gebruiker zelf te verwijderen om meer ruimte vrij te maken voor eigen apps. De rest van de meegeleverde apps hebben te maken met functies van de telefoon zelf, zoals QuickMemo+ voor notities en LG Backup voor het veilig stellen van je eigen data.

De manier waarop LG Android aangepast heeft is op veel gebieden handig. Zo kun je je telefoon laten ontwaken door te dubbeltikken op het scherm, kun je rechtstreeks vanuit het notificatiescherm snelle instellingen gebruiken en zijn instellingen in de Instellingen-app gegroepeerd op categorie. Ook kun je aan je volumeknoppen aan de achterkant snelle acties toewijzen om bijvoorbeeld snel de camera te kunnen openen. 

Of je het uiterlijk van LG's Android-laag prettig vindt werken is natuurlijk subjectief. In het geval van de K10 is de interface uitgevoerd in een blauw thema dat prettig op de ogen is, ondanks dat het enigszins breekt met de Material Design-regels die Google opstelt voor Android. Er is helaas niets te veranderen aan het uiterlijk door middel van thema's, dus we zullen het moeten doen met wat LG ons gegeven heeft. 

Wat ons enigszins tegenstond was het feit dat LG de K10 nog voorzien heeft van Android 5.1 Lollipop, terwijl Android 6.0 Marshmallow al meer dan een half jaar op de markt is. Dit betekent dat functies zoals Doze en het herziene permissiemodel niet op de K10 te vinden zijn. Het is op dit moment ook niet duidelijk of er nog een update naar Android 6.0 Marshmallow aan zit te komen, waardoor het toestel wat zijn software betreft eigenlijk meteen al achter loopt.

LG K10

Camera

LG heeft de K10 voorzien van riante camera's voor een budgettoestel. De camera aan de achterkant heeft een 13-megapixelsensor en schiet relatief goede plaatjes voor een toestel in deze prijsklasse. Wat ons opviel in negatieve zin was dat alle foto's die we met het toestel schoten een beetje overbelicht uit de bus leken te komen. Vooral in omstandigheden waar een felle lichtbron in een donkere omgeving vastgelegd werd was dit euvel goed te zien.

LG K10 LG K10 LG K10 LG K10

De camera-app die LG met de K10 meelevert is eenvoudig in zijn opzet. Je kunt de resolutie en het formaat van je geschoten media aanpassen, met stemcommando's een foto maken of selfies nemen door middel van handgebaren. Er zijn geen geavanceerde instellingen aanwezig voor echte fotografiefanaten: deze gebruikers zullen moeten uitwijken naar een andere camera-app die deze instellingen wel aanbiedt.

Wat video's betreft presteerde de K10 eigenlijk precies zoals verwacht. Video's komen enigszins pixelig uit de bus, ondanks dat we de resolutie op FullHD hadden gezet, maar toch bruikbaar voor allerlei toepassingen. Tijdens het filmen stelde de sensor een aantal keren scherp, wat storend kan zijn als je langere tijd iets in de verte probeert te filmen, maar voor de rest waren we tevreden voor wat de camera je biedt voor het geld dat je neerlegt voor het toestel.

Prijs-kwaliteit

LG zet de K10 in de markt met een adviesprijs van rond de 200 euro, wat hem met twee benen in het lagere middensegment plaatst. Voor dit bedrag zijn er enkele andere smartphones te overwegen die je een vergelijkbare waarde voor je geld bieden. Hier laten we je enkele alternatieven zien voor de LG K10.

Een van de meest prominente toestellen in dit prijsbereik is de Honor 5X, welke onder de paraplu van Huawei valt. Ondanks dat dit toestel ietsje duurder is dan de K10 biedt deze smartphone een metalen behuizing en een hogere schermresolutie. Bovendien is de Honor 5X iets groter en heeft hij iets meer werkgeheugen. Daar staat tegenover dat de EmotionUI-laag over Android niet voor iedereen is weggelegd doordat deze een aantal ingrijpende veranderingen doorvoert in Android.

LG K10 Honor 5X Motorola Moto G (2015) Samsung Galaxy J3 (2016)
Beeldscherm 5,30 inch 5,50 inch 5,00 inch 5,00 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 277 ppi 401 ppi 294 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 5.1 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop)
Processor 1,2 GHz quad-core 1,7 GHz octa-core 1,4 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core
Werkgeheugen 1,5 GB 2 GB 1 GB 1,5 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 8 GB 8 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 142 gram 158 gram 155 gram 138 gram
Stand-by tijd - - - 349 uur
Spreektijd - - - 1320 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 169,00 € 199,00 Niet beschikbaar € 125,00 tot € 155,00

Voor ongeveer hetzelfde bedrag kun je ook de Moto G (2015) van Motorola overwegen. Dit toestel is lange tijd de absolute koning geweest in zijn prijsbereik, en met recht. Het toestel heeft vergelijkbare specificaties als de K10, maar voegt daar nog eens waterdichtheid aan toe. Verder loopt het toestel inmiddels op Android 6.0 Marshmallow zonder enige toevoegingen van de fabrikant, wat een Nexus-achtige ervaring oplevert. Het nadeel van de Moto G (2015) is dat hij iets minder werkgeheugen heeft, dus hevige multitaskers kunnen beter naar iets anders kijken.

Ook Samsung biedt een smartphone in deze prijsklasse. Voor ongeveer hetzelfde bedrag is de Galaxy J3 (2016) een waardig alternatief, want dit toestel is qua specificaties vergelijkbaar met de eerder genoemde toestellen. De Galaxy J3 (2016) heeft een behuizing die deels van metaal is en is bovendien uitgerust met een AMOLED-scherm van Samsung. Verder is het toestel qua schermgrootte iets kleiner dan de LG K10 en is het toestel uitgerust met Samsungs TouchWiz-interface.

LG K10

Conclusie

De LG K10 is al met al een degelijke smartphone die een potentiële koper veel telefoon biedt voor het geld. Het toestel ligt degelijk in de hand, heeft een mooi scherm en doet onder de motorkap niet onder voor andere toestellen in zijn prijsklasse. Bovendien heeft LG het toestel uitgerust met nfc, een mogelijkheid die in de toekomst alleen maar nuttiger zal gaan worden naarmate meer diensten met de techniek gaan werken.

Toch heeft het toestel ook een paar nadelen. Zo vinden we niet de nieuwste versie van Android aan boord terug en laat de schermhelderheid enigszins te wensen over. Ook hadden we het prettig gevonden als LG het toestel met nét iets meer werkgeheugen had uitgerust. Multitasken en zwaardere apps draaien gaat met 2 GB werkgeheugen net wat beter dan met de aanwezige 1,5 GB. 

Toch zijn we niet ontevreden. Voor iets minder dan 200 euro krijg je met de LG K10 erg veel smartphone voor je geld. Het is al tijden niet meer nodig om honderden euro's te betalen voor een degelijke smartphone die alles doet wat de doorsnee gebruiker verwacht van zijn of haar telefoon en de LG K10 onderstreept dat gegeven alleen maar meer.

+ Krachtige hardware voor prijsklasse
+ Ondersteuning voor nfc
+ Degelijke bouwkwaliteit

- Lage schermhelderheid
- Geen Android 6.0

LG K10 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden