Vergelijk 2.708.473 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone SE review

Reviews Apple iPhone SE review
Door ,

Genoeg van al die lompe smartphones met steeds maar grotere schermen? Je gebeden zijn verhoord met Apple's iPhone SE. Een compact en vertrouwd design, maar met de hardware die je in 2016 zou verwachten. Een geslaagde combinatie?

Bij je eerste kennismaking met de iPhone SE valt wellicht op dat het toestel wel érg veel lijkt op de iPhone 5S. Toch is die kennismaking aangenaam, want het 5S ontwerp is nog altijd uitstekend. De resolutie van 640x1136 is op het compacte scherm genoeg voor een pixeldichtheid van 326 pixels per inch, meer dan genoeg voor scherp beeld. Het contrast had een tikkeltje beter gemogen: in de volle zon is het scherm niet altijd perfect afleesbaar. Toch behoort het scherm nog altijd tot de beste smartphoneschermen van het moment. 

Het 4 inch scherm is compact genoeg om in vrijwel elke broekzak en hand te passen. Zelfs met vrij kleine handen zul je de smartphone nog met één hand kunnen gebruiken. Daar waar de iPhone 6S met zijn aflopende randen weinig grip lijkt te bieden, zorgen de rechte lijnen van de SE ervoor dat je hem altijd stevig in je hand hebt zitten. Bovendien heb je geen last van een cameralens die uitsteekt: hoewel de SE dezelfde 12 megapixelcamera heeft als de 6S, is de achterkant volledig plat.

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Apple iPhone SE
Met abonnement: Vanaf € 23,50 p/m
Los toestel: € 209,00

Vergelijk prijzen

Apple iPhone SE

Camera en chipset van wereldklasse

Die 12 megapixelcamera is gelijk één van de belangrijkste redenen om te upgraden vanaf de iPhone 5S. Het is een camera van topklasse, die in vrijwel elke situatie scherpe, gedetailleerde foto's schiet. Ten opzichte van de 5S zijn foto's kleurrijker, levendiger en vooral veel mooier. Ook de Live Photos zijn op de SE terug te vinden. De iPhone legt automatisch de seconde voor én nadat je de foto schiet vast. Een beetje een gimmick, maar wel erg leuk.

Ook de Apple A9-chipset van de iPhone 6S heeft Apple in dit kleine model weten te proppen. Deze zorgt voor uitmuntende prestaties. Zelfs de meest complexe websites worden binnen een fractie van een seconde in beeld getoverd, terwijl switchen van WhatsApp naar Facebook naar YouTube vloeiend en zonder vertragingen gaat. Waar zelfs de krachtigste Android-smartphone wel eens een hapering vertoont, voelde de vlotheid van de SE constant alsof je met een warm mes door de boter snijdt. 

Voordeliger de volle dag door

Apple's eigen chipset weet het batterijverbruik bovendien aardig in toom te houden. Hoewel de batterijcapaciteit van 1624 mAh aan de lage kant lijkt (het is de helft van wat er in de Galaxy S7 zit) haalden we dagelijks met gemak het einde van de dag zonder opladen. Op stand-by wordt er nagenoeg niets verbruikt, en ook met gewoon gebruik tikt het batterijpercentage heel traag omlaag. Met een beetje zuinigheid zou twee dagen zonder opladen ook nog moeten lukken.

Foto gemaakt met de Apple iPhone SE Foto gemaakt met de Apple iPhone SE Foto gemaakt met de Apple iPhone SE Foto gemaakt met de Apple iPhone SE

Tot slot is het ook mooi meegenomen dat de iPhone SE ruim 200 euro goedkoper is dan de iPhone 6S. Dat maakt van de SE Apple's goedkoopste smartphone, al is goedkoop natuurlijk relatief bij een fabrikant die verschillende toestellen van meer dan duizend euro verkoopt. En toch: de SE weet voor minder dan 500 euro één van de beste camera's, ongekend soepele hardware en een uitstekende accu te bieden. Misschien niet écht goedkoop, maar wel een hele goede koop. 

Apple iPhone SE

Wat valt tegen?

Een aantal aspecten van de iPhone SE doen ons denken dat Apple de kantjes er vanaf loopt. Niet alleen het design is identiek aan de iPhone 5S, ook de selfiecamera en Touch ID zijn overgenomen. De 1,2 megapixelcamera voorop maakt vrij korrelige selfies die eigenlijk onacceptabel zijn in deze prijsklasse. De Touch ID-verbeteringen die Apple doorvoerde in de iPhone 6 zijn in dit model nog niet te vinden, waardoor je regelmatig meerdere keren moet drukken voor je vinger herkend wordt. 

Bovendien is het aardig karig dat het basismodel van de iPhone SE over slechts 16GB opslagruimte beschikt. Daarvan is slechts iets meer dan 10GB beschikbaar voor de gebruiker, en uitbreiden zit er niet in. De verbeterde beeldkwaliteit van de 12 megapixelcamera én de Live Photos zorgen ervoor dat die opslagruimte snel volzit als je veel foto's maakt. Met een paar offline playlists van Spotify of Apple Music hou je al helemaal weinig ruimte over. Tot Apple het basismodel van 32GB voorziet drukken we je dan ook op het hart om even door te sparen voor het 64GB model.

Er is nog één andere prominente iPhone 6S feature die ontbreekt: 3D Touch. Apple introduceerde deze beeldschermtechnologie eind vorig jaar met veel bombarie, maar sindsdien hebben we er weinig meer van gehoord. 3D Touch registreert hoe hard je op het scherm drukt, en biedt op basis daarvan verschillende extra opties. Er zijn echter nog altijd weinig apps die 3D Touch effectief gebruiken, dus een al te groot gemis is dit niet op de iPhone SE.

iPhone SE alternatieven: bestaan ze?

Op het eerste gezicht heeft Apple het rijk alleen met de iPhone SE. Android-smartphones zijn de laatste jaren alleen maar groter en groter geworden, waardoor zelfs budgetmobieltjes van onder de 100 euro tegenwoordig al voorzien zijn van 5 inch schermen. Kies je voor een kleiner mobieltje als de Wiko Sunset 2 of de Alcatel Pixi 4, dan kies je tegenwoordig gelijk voor sterk verouderde hardware. 

Maar vergis je niet: enkele alternatieven bestaan wel degelijk. Dat komt vooral door de relatief lompe behuizing van de iPhone SE. Zowel boven als onder het scherm zit nog een flinke rand, waardoor de 4 inch iPhone bijna even groot is als sommige Android-smartphones met een groter scherm.

Apple iPhone SE Sony Xperia Z5 Compact Samsung Galaxy A3 (2016) Apple iPhone 5S 16GB
Beeldscherm 4,00 inch 4,60 inch 4,70 inch 4,00 inch
Resolutie 640 x 1136 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 640 x 1136 pixels
Pixeldichtheid 326 ppi 319 ppi 312 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Apple iOS 9 Android 5.1 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop) Apple iOS 7
Processor 1,8 GHz dual-core 2,0 GHz octa-core 1,5 GHz quad-core 1,5 GHz dual-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 1,5 GB 1 GB
Interne opslag 16 GB 32 GB 16 GB 16 GB
Camera 12,00 megapixel 23,00 megapixel 13,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 113 gram 138 gram 132 gram 112 gram
Stand-by tijd 240 uur 520 uur - 250 uur
Spreektijd 840 minuten 890 minuten 840 minuten 600 minuten
Met abonnement Vanaf € 23,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 209,00 tot € 529,00 Niet beschikbaar € 199,00 tot € 215,00 € 309,00

Zo is er bijvoorbeeld de Sony Xperia Z5 Compact. Het 4,6 inch scherm van die smartphone is een flink stuk groter, maar het toestel op zich is slechts 3 millimeter hoger dan de iPhone. Dat valt te overzien. De Z5 Compact beschikt bovendien over een betere selfiecamera, meer opslagruimte en een waterdichte behuizing. Op moment van schrijven ligt de adviesprijs ook nog eens bijna 100 euro lager. 

Je kunt ook nog de Samsung Galaxy A3 (2016) overwegen. Die is wederom enkele millimeters breder, maar ook een flink stuk goedkoper. De A3 (2016) kost iets meer dan de helft van een iPhone SE. Voor dat bedrag krijg je een smartphone met nog altijd redelijke hardware. Zo maakt ook deze telefoon betere selfies dan de iPhone SE. Ondanks zijn betaalbare adviesprijs beschikt de A3 (2016) over extra's als een vingerafdrukscanner en ruimte voor een microSD-kaart.

Apple iPhone SE

Conclusie

In een wereld waar smartphones alsmaar groter worden lijkt de iPhone SE haast een anachronisme. Het is in zekere zin een niché-smartphone: Apple komt met dit toestel een hele specifieke groep consumenten tegemoet, een groep die door andere fabrikanten de laatste jaren in de steek gelaten is.

Na twee weken met de SE gingen we ons toch een beetje afvragen waarom iedereen het handzame formaat achter zich heeft gelaten. Met zijn 4 inch scherm kun je de iPhone SE een stuk makkelijker onderweg uit je zak trekken om nog snel even een berichtje te versturen, of om snel een artikel te checken in de browser. Ook snel een foto schieten gaat net wat prettiger als je smartphone niet je hele gezichtsveld vult. De vlotte hardware waarmee Apple de SE heeft uitgerust zorgde ervoor dat we nooit lang hoefden te wachten tot apps in beeld verschenen.

Natuurlijk zijn er genoeg redenen om voor een grotere smartphone te kiezen. Kijk je regelmatig Netflix- of YouTube-video's op je telefoon, dan zul je het SE-schermpje al snel te klein vinden. Ook voor (ingewikkeldere) games is dit formaat verre van ideaal: je vingers bedekken al gauw het halve scherm. Voor al het andere voldoet de SE echter meer dan goed genoeg. 

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Apple iPhone SE
Met abonnement: Vanaf € 23,50 p/m
Los toestel: € 209,00

Vergelijk prijzen

Apple iPhone SE review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Apple iPhone SE beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 23,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 25,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 27,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 28,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 33,00 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone SE aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden