Vergelijk 3.856.068 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G5 review

Reviews LG G5 review
Door ,

De G5 is het nieuwe vlaggenschip van de Koreaanse firma LG en is dan ook volledig uitgerust om te kunnen wedijveren met de allerbeste smartphones van het moment. In deze review laat GSMinfo.nl je zien in hoeverre de G5 van LG met recht een high-end smartphone te noemen is.

De vlaggenschepen van LG hebben eigenlijk geen introductie nodig. Na het succes van de G4 van vorig jaar hoopt de fabrikant dit jaar met de LG G5 weer hoge ogen te gooien. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat dat ook gelukt is, want het toestel heeft de nieuwste Qualcomm-processor aan boord met daarbij een dubbele camera-opstelling. Bovendien zit dit alles verpakt in een behuizing van luxe metaal. In deze review lopen we LG's nieuwe vlaggenschip volledig na én kijken we hoe dit toestel het aflegt tegen zijn voorganger en zijn concurrenten.

 
LG G5

Design en beeldscherm

De LG G5 is zoals we van moderne, luxe smartphones verwachten uitgevoerd met een metalen behuizing. Deze behuizing is volgens LG van aluminium gemaakt dat ook in de luchtvaartindustrie gebruikt wordt. Daardoor zou je kunnen rekenen op een lichte maar toch stevige behuizing. Het aluminium is gecoat met een speciale primer, waardoor je niet voelt dat het toestel van koud metaal gemaakt is, en heb je tegelijkertijd wat meer grip.

Aan zowel de voorkant als de zijkanten van het toestel zijn subtiele rondingen te vinden. Zo loopt het scherm aan de bovenkant licht af richting de bovenkant, terwijl de zijkanten lichtelijk bol vormgegeven zijn. Dit zorgt er voor dat het toestel niet in je vingers snijdt en eigenlijk gewoon prettig in de hand ligt. Aan de zijkanten bevinden zich de gebruikelijke zaken: links de volumeknop, rechts de simkaartsleuf, terwijl bovenop het toestel de koptelefoonaansluiting en infraroodzender te vinden zijn. De onderkant huisvest een luidspreker en de usb-type-C-poort.

LG G5

Wat eigenlijk meteen opvalt is dat het er op lijkt dat niet alle randjes van het toestel even goed zijn afgewerkt. Aan de bovenkant bij de koptelefoonaansluiting is het glimmende randje tussen de zij- en achterkant even onderbroken, waardoor het lijkt alsof de aansluiting rechtstreeks in de behuizing geboord is. Het scherpe randje dat overblijft strookt niet met het overige design en voelt enigszins slordig aan. 

De LG G5 is deels een modulaire smartphone te noemen doordat de onderste 'kin' van het toestel afneembaar is. Hiermee krijg je niet alleen toegang tot de verwijderbare batterij, maar kun je ook modules installeren die de functionaliteit van het toestel uitbreiden. Zo bestaat er een module die je extra knoppen voor je camera geeft, maar is er ook een module die de kwaliteit van je audio fors verbetert. Voor deze review hebben we de modules helaas nog niet kunnen testen.

LG heeft er voor gekozen de G5 uit te rusten met een IPS-LCD scherm van 5,3 inch met een QHD-resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Dit maakt dat alles vlijmscherp is, terwijl kleuren gebalanceerd naar voren komen dankzij de gebruikte IPS-techniek. Toch hadden we liever een AMOLED-scherm gezien: in vergelijking met bijvoorbeeld de Galaxy S7 leken kleuren ietwat flets en koud. LG heeft ook standaard het always-on-display aanstaan, wat betekent dat er altijd een klok in beeld te zien is. Bij LCD-licht dan ook meteen het volledige scherm op, wat niet alleen het batterijverbruikt omhoog gooit maar ook een lichte gloed geeft in het donker. 

De helderheid van het G5 scherm is uitzonderlijk goed te noemen. Zelfs in de volle zon was het scherm nog uitstekend uitleesbaar en dankzij de automatische helderheid paste het scherm zich hier dan ook snel op aan. Deze functie heeft nog wel enige aandacht nodig van LG: vooral in omstandigheden met weinig licht wilde het scherm zich af en toe of te zwak of veel te helder instellen. Dit is gelukkig op te lossen met een software-update en we hopen dan ook van harte dat LG er nog eens naar kijkt.

LG G5

Batterij

LG heeft een verwijderbare accu in de G5 gestopt met een capaciteit van 2800 mAh. Deze accu is te verwijderen via de module aan de onderzijde, waardoor hevige gebruikers gemakkelijk een verse batterij in hun toestel kunnen stoppen op dagen dat de G5 écht intens gebruikt wordt. Voor alle andere gebruikers zal de enkele batterij meer dan voldoende stroom leveren: een lichte gebruiker zal gemakkelijk een hele dag aan gebruik halen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het always-on-display uitgeschakeld dient te zijn. Deze functie gebruikte in onze test erg veel stroom.

De G5 heeft ondersteuning voor Qualcomms Quick Charge-technologie, die inmiddels op versie 3 is aanbeland. Dankzij deze techniek kun je het toestel in een half uurtje ongeveer driekwart opladen met de meegeleverde oplader. Zelfs als je dus maar eventjes toegang hebt tot een stopcontact zul je dus een flinke hoeveelheid stroom mee kunnen pakken. Je zult wel een usb-type-C-kabeltje bij je moeten hebben, want de G5 heeft geen microUSB-aansluiting meer. Ingebouwde ondersteuning voor draadloos opladen ontbreekt helaas.

Hardware

Het kloppend hart van de LG G5 is de Snapdragon 820-chipset van Qualcomm, één van de snelste chips van dit moment. Dit is duidelijk merkbaar als je het toestel in gebruik hebt, want de G5 is erg snel. Vooral als je met grote afbeeldingen of video's werkt is de forse rekenkracht van de Snapdragon 820 goed merkbaar. Ook zwaardere apps en games, zoals Goat Simulator en Grand Theft Auto: Vice City, werden soepel en vloeiend afgespeeld.

LG G5 LG G5 LG G5 LG G5

Uit de gebruikelijke benchmarks blijkt dat onze ervaring ook goed overeenkomt met de rauwe rekenkracht van de chip. Zo verslaat de LG G5 smartphones van vorig jaar met gemak, terwijl hij in AnTuTu in de top 10 terug te vinden is van wat nu de snelste smartphones zijn. De toestellen die samen met de G5 hier terug te vinden zijn hebben veelal ook een Snapdragon 820 aan boord, wat nog eens duidelijk maakt wat een krachtige chip Qualcomm gebouwd heeft. De enige uitzondering op deze regel is de Galaxy S7: de Exynos-chip in dat vlaggenschip is redelijk vergelijkbaar met een Snapdragon 820.

LG heeft in de G5 een functie teruggebracht die andere fabrikanten weer uit hun toestellen weggelaten hebben: de infraroodzender. Met deze zender kun je je televisie en allerlei andere apparaten bedienen die door een afstandsbediening aangestuurd kunnen worden, waardoor je niet meer op hoeft te staan om die ene afstandsbediening te zoeken. Voor sommgie mensen zal deze functie niet veel toevoegen, maar we vonden het toch noemenswaardig voor mensen die dit gemak in hun smartphone terug willen zien.

Software

Doorgaans rust LG zijn toestellen uit met zijn eigen Android-laag, Nexus-toestellen daargelaten. Deze skin is ook op de LG G5 terug te vinden en verandert naast het algehele uiterlijk van het besturingssysteem ook hoe een aantal dingen in de praktijk werken. Daarnaast zijn er ook een aantal van LG's eigen apps meegeleverd, inclusief systeemapps om bijvoorbeeld te bellen en te sms'en.

LG G5 LG G5 LG G5 LG G5

Het aantal meegeleverde apps die LG op de G5 voorgeïnstalleerd had viel ons in vergelijking met andere fabrikanten reuze mee. Zo staan er een aantal 'aanbevolen' apps op het toestel, maar dit zijn apps die veel gebruikers toch wel installeren, zoals Facebook en Evernote. De rest van de apps hebben te maken met functies van het toestel, zoals QuickMemo+ voor notities of de QuickRemote-app voor de infraroodfunctie. LG laat je dus grotendeels zelf kiezen welke apps je op je smartphone wil.

De aanpassingen die LG aan Android heeft gemaakt zijn in de meeste gevallen nuttig te noemen. Zo kun je dubbeltikken op het scherm om de telefoon 'wakker' te maken, zijn er snelle instellingen in het notificatiescherm te vinden en zijn instellingen per categorie gegroepeerd. Ook kun je snelkoppelingen toewijzen aan je volumeknoppen: handig als je bijvoorbeeld snel een foto wil maken. LG heeft wel het app-scherm afgeschaft zodat al je apps altijd op je homescherm te zien zijn, maar dit is op te lossen door een eigen launcher-app te installeren. 

LG heeft het uiterlijk van zijn skin wel een eigen look meegegeven, en of je deze prettig vindt werken is natuurlijk subjectief. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kleur wit, wat vooral in donkere omstandigheden niet altijd even prettig kan werken. Bovendien zijn ook de knoppen aan de onderkant wit gemaakt, terwijl deze zwart zijn in standaard Android. Waarom LG hier aan getornd heeft is niet duidelijk, waardoor echte Android-puristen wellicht geen fan zullen zijn van LG's werk. Het is niet mogelijk dit uiterlijk aan te passen door middel van thema's: we zullen het dus moeten doen met wat LG ons gegeven heeft.

LG G5

Camera

De G5 is uitgerust met een dubbele camera aan de achterkant, iets dat we bij meer recente smartphones terugzien. Zo heeft de Huawei P9 ook een dubbele camera-opstelling die door samen te werken betere foto's produceren dan wat je met één sensor zou moeten kunnen bereiken. LG heeft een andere aanpak gekozen: er zijn twee verschillende camera's achterop het toestel gezet, waarvan eentje 'gewone' foto's maakt terwijl de tweede een lens met wijde hoek bevat.

LG G5 LG G5 LG G5 LG G5

Bij een set camera's van hoog kaliber hoort een goede camera-app en LG heeft dit gelukkig goed begrepen. Door te schakelen tussen eenvoudig, basis en geavanceerd kan vrijwel iedereen goed uit de voeten met de camera van de G5. In de geavanceerde stand kun je naar hartelust experimenteren met allerlei instellingen zoals sluitertijd en belichting, terwijl de eenvoudigste stand richten en schieten inhoudt. Bovendien reageert de app razendsnel en opent de galerij vrijwel direct als je iets met je foto's wil doen.

Op videogebied presteerde de G5 ook uitstekend. Dankzij de optische beeldstabilisatie worden je video's niet trillerig op de gevoelige plaat vastgelegd, maar krijg je vloeiende beelden. Bovendien ondersteunt de camera opnemen in 4K, wat resulteert in uitzonderlijk scherp beeld. Dankzij de laser autofocus blijft de camera het grootste gedeelte van de tijd scherp, wat natuurlijk makkelijk is tijdens het filmen. Met een simpele tik is dit ook handmatig bij te stellen.

Prijs-kwaliteit

LG zet de G5 met een adviesprijs van 699 euro op de markt, wat op hetzelfde niveau ligt als enkele concurrerende high-end Android-toestellen. Als je bereid bent een vergelijkbaar bedrag neer te leggen voor een high-end smartphone bieden we je hier een aantal LG G5 alternatieven die je kunt overwegen.

Het meest voor de hand liggende alternatief is de Galaxy S7 van Samsung. Deze smartphone heeft onder de motorkap de nieuwste Exynos-chipset van Samsung draaien die qua prestaties zeker niet onderdoet voor de Snapdragon 820. Voeg daarbij een prachtig AMOLED-scherm, een luxe én waterdichte behuizing en een van de beste camera's ooit en je begrijpt waarom we de Galaxy S7 als alternatief aandragen. Het toestel is wel iets kleiner dan de LG G5.

LG G5 Samsung Galaxy S7 LG Nexus 5X Apple iPhone 6S
Beeldscherm 5,30 inch 5,10 inch 5,20 inch 4,70 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 750 x 1334 pixels
Pixeldichtheid 554 ppi 576 ppi 424 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Apple iOS 9
Processor 2,1 GHz quad-core 2,3 GHz octa-core 1,8 GHz hexa-core 1,8 GHz dual-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB 16 GB
Camera 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,30 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 159 gram 152 gram 136 gram 143 gram
Stand-by tijd 400 uur - - 240 uur
Spreektijd 1200 minuten - - 840 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 19,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 16,00 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 349,00 tot € 699,00 Niet beschikbaar € 204,00 tot € 774,76

Naast LG's toestellen met eigen software heeft de Koreaanse firma recentelijk ook een Nexus-smartphone uitgebracht: de Nexus 5X. Deze telefoon draait altijd de nieuwste versie van Android en krijgt updates van Google zelf. Je zult dan ook geen software van derden op het toestel terugvinden maar alleen wat Google zelf in Android stopt. Het toestel heeft een krachtige Snapdragon 808 onder de motorkap die weliswaar minder presteert dan de 820 uit de G5, maar daar staat tegenover dat het toestel meer dan vierhonderd euro goedkoper is. 

Als laatste alternatief kun je ook nog eens kijken naar een smartphone uit het Apple-kamp. De iPhone 6S is uitgerust met Apples nieuwe A9-processor en heeft bijzonder veel rekenkracht aan boord, vergelijkbaar met wat de G5 neerzet met zijn Snapdragon. Daarnaast draait deze telefoon iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, met het grote app-ecosysteem en andere pluspunten van dien. Wil je iets anders dan Android? Dan is een Apple-smartphone je beste alternatief.

LG G5

Conclusie

De G5 is een goede poging om de lijn door te zetten die het bedrijf met onder meer de LG G4 ingezet heeft. Met degelijke camera's, snelle hardware en een high-end behuizing is de LG G5 een waardige opvolger van LG's vlaggenschip van vorig jaar. Bovendien heeft het toestel veel te bieden voor gebruikers die graag sleutelen aan hun toestel: de verwisselbare modules én verwijderbare batterij beloven veel goeds voor deze mensen. 

Toch heeft de G5 ook een paar euvels waar we niet even tevreden over waren. Zo had de behuizing strakker afgewerkt mogen zijn en was een AMOLED-scherm een beter alternatief geweest voor het IPS-scherm dat LG in het toestel gestopt heeft. Bovendien biedt de G5 voor dezelfde prijs als sommige andere smartphones niet dezelfde, luxe ervaring die je bij deze toestellen wel krijgt. Daar staat tegenover dat de camera's van de G5 uitstekend presteren en dat het toestel een zeer krachtige processor aan boord heeft.

+ Krachtige hardware
+ Verwisselbare batterij en modulesysteem
+ Degelijke camera's

- Accuduur is niet bijzonder
- Afwerking behuizing

LG G5 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden