Vergelijk 3.579.277 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei P9 review

Reviews Huawei P9 review
Door , - 1 reactie

De Huawei P9 is het nieuwe topmodel van de Chinese fabrikant. De Android-smartphone met camera's van Leica is vanaf eind april in Nederland verkrijgbaar, maar GSMinfo.nl kon het toestel de afgelopen weken al uitproberen. In deze Huawei P9 review gaan we dieper op onze bevindingen in.

Het metalen design van de Huawei P9 voelt 'zachter' dan voorgaande modellen. Na de harde randen van de afgelopen jaren heeft de Chinese fabrikant nu gekozen voor aflopende en gebogen randen achterop en aan de zijkant. Daardoor ligt de P9 haast als een metalen kussentje in je hand: stevig, maar aangenaam. Door zijn dunne design voelt de P9 bovendien verrassend compact aan in je broekzak.

Achterop vinden we de vingerafdrukscanner, die zijn werk nagenoeg foutloos deed tijdens onze testperiode. Het aantal keren dat onze vingers niet direct werden herkend valt op één hand te tellen. Indruwekkend, als je bedenkt dat we in die periode de scanner honderden keren hebben gebruikt. 

Afhankelijk van welke kleur P9 je kiest kan de achterkant een flinke vingervlekmagneet zijn. De matte achterkant van onze 'Mystic Silver'-variant bleef redelijk, maar de gouden en zwarte varianten die we kort konden proberen leken al snel een stuk vettiger te worden. 

De P9 heeft een USB-type-C-poort. Dat betekent dat je je huidige micro-USB-opladers allemaal kunt weggooien, maar heeft als voordeel dat je de kabel nooit meer per ongeluk verkeerdom erin probeert te duwen.

Huawei P9

Beeldscherm

Huawei claimt de P9 te hebben voorzien van een scherm dat loopt van zijkant tot zijkant. De rand rond het scherm, ook wel de 'bezel' genoemd, lijkt op marketingafbeeldingen haast niet te bestaan. Dat valt in de praktijk helaas flink tegen. Met het toestel ingeschakeld valt al snel op dat er een flinke zwarte rand rond het scherm zit. Deze is niet alleen groot vergeleken met wat Huawei je belooft, maar ook aan de forse kant vergeleken met andere smartphones. Vooral op onze witte P9 is deze zwarte bezel wel erg duidelijk. 

Het is tekenend voor de kwaliteit van het P9 beeldscherm, dat sowieso een beetje een net-niet-gevoel geeft. Concurrenten als Samsung en Apple weten ongekend goede beeldschermen neer te zetten, en Huawei staat daar toch nog een paar traptreden onder. Zo biedt het LCD-beeldscherm wel genoeg helderheid om in de volle zon nog leesbaar te zijn, maar voelen de beelden een stuk minder contrastrijk en levendig dan op een AMOLED-scherm. De Full HD-resolutie zorgt voor scherp beeld, maar in deze prijsklasse is een nóg scherpere QHD-resolutie niet ongewoon.  

Huawei P9

Hardware

De Kirin 955-chipset in de P9 is door Huawei zelf ontwikkeld. Deze bestaat uit acht cores, waarvan er vier geklokt zijn op 1,8 GHz en vier op 2,5 GHz. Daarnaast is er 3GB werkgeheugen aanwezig. 

De processor doet zijn werk uitstekend. Waar eerdere Huawei-telefoons nog wel eens wilden haperen tijdens het switch tussen applicaties, gaat alles op de P9 vloeiend en vlot. Je zult eigenlijk nooit hoeven wachten tot een app geladen is. Ook in benchmarks gooit de processor hoge ogen, en worden de prestaties van de beste smartphones van het moment benaderd. 

Tegenvallender zijn de grafische prestaties. Die zijn al een tijdje een pijnpunt in Kirin-chipsets. Waar Huawei's smartphones qua pure rekenkracht tot het beste van het moment behoren, vallen ze op grafisch gebied een beetje in de mid-range. De Huawei P9 is een flinke verbetering ten opzichte van de P8, die regelmatig haperde in grafisch intensieve games, maar nog altijd vallen de prestaties hier tegen. De grafische benchmarkresultaten zijn teleurstellend. Dat merk je in de praktijk vooral als je een 3D-racegame of een ander 'zwaar' spel opstart. Het spel hapert soms even, en de P9 kan aardig warm worden als je langere tijd speelt. 

Huawei P9

In Nederland wordt de Huawei P9 met 32GB opslagruimte verkocht, al is er ook ruimte voor een microSD-geheugenkaart. Daarmee kun je die opslagruimte zelf uitbreiden. Van de 32GB is zo'n 23GB beschikbaar voor de gebruiker; de resterende ruimte wordt ingenomen door Android en meegeleverde applicaties. 

Software

Huawei heeft de P9 opgezadeld met EmotionUI 4.1, een flink aangepaste versie van Android 6.0 Marshmallow. Dat is eeuwig zonde. De fabrikant lijkt in de overtuiging dat consumenten Android maar niets vinden en liever een iPhone hebben, want EmotionUI doet er alles aan om zoveel mogelijk op iOS te lijken.

Screenshot Huawei P9 Screenshot Huawei P9 Screenshot Huawei P9 Screenshot Huawei P9

Zo heb je geen los overzicht van al je applicaties, maar worden alle snelkoppelingen gewoon op je homescreen gegooid. Huawei geeft de app-icoontjes bovendien allemaal een automatisch achtergrondkleurtje mee, wat je overzicht rommeliger doet overkomen. Het felgroene Spotify-icoontje heeft een groene achtergrond, terwijl het net-zo-groene WhatsApp-icoontje van een witte steunkleur wordt voorzien. 

Vorig jaar kende EmotionUI nog serieuze gebreken die de software soms frustrerend onbruikbaar maakten. Zo kwamen notificaties opeens helemaal niet aan, of was het notificatie-overzicht onleesbaar. Dit jaar zijn veel van die bugs opgelost, al overkwam het ons het nog steeds regelmatig dat een notificatie soms opeens niet aankwam. Een WhatsApp-berichtje verscheen pas uren later tussen de notificaties, terwijl een Slack-bericht soms helemaal niet aankwam. 

Mocht je je net als ons al snel irriteren aan EmotionUI, dan kun je altijd nog een Android-launcher overwegen. Dat is voor de beginnende gebruiker echter wellicht wat te hoog gegrepen. Bovendien hoort een dure smartphone als deze software te hebben die gelijk goed is. Dat Huawei nog altijd Android weet te verknoeien is dan ook flink teleurgesteld. Dat we EmotionUI lelijk vinden is wellicht subjectief, maar de verschillende bugs, groot en klein, zijn eigenlijk onacceptabel. 

Huawei P9

Camera

Huawei is voor de P9 een samenwerking aangegaan met Leica, één van de bekendste cameramakers ter wereld. Achterop zit daardoor een dubbele set lenzen van Leica: de 'Summarit H 1:2.2/27 ASPH', om precies te zijn. Eén van de lenzen wordt gebruikt om monochrome foto's te maken, al kun je voor gewone foto's de beelden van de lenzen combineren voor (volgens de fabrikant) levendigere, scherpe foto's.

Hoewel de gemaakte foto's er inderdaad goed uitzagen, waren ze ook weer niet van het topniveau dat we wellicht verwacht hadden. Foto's die je in de automatische modus maakt bieden rijke kleuren, en zijn ook in situaties met weinig licht nog detailrijk. De scherpte valt soms echter een beetje tegen, en als je een beetje inzoomt op een foto kom je al snel oneffenheden tegen. 

Foto gemaakt met de Huawei P9 Foto gemaakt met de Huawei P9 Foto gemaakt met de Huawei P9 Foto gemaakt met de Huawei P9 Foto gemaakt met de Huawei P9 Foto gemaakt met de Huawei P9

De tweede lens zorgt volgens de fabrikant ook voor de mogelijkheid om de focus van een foto achteraf aan te passen, zoals ook al kon op Huawei's eerdere Honor 6 Plus. Dat lijkt echter meer een softwaretruucje dan iets waarvoor beide lenzen gebruikt worden. Verleg je de focus van een foto, dan wordt vooral alles om dat focuspunt heen heel wazig gemaakt. Tussen het scherpe en wazige stuk zitten ook wat rare artefacten die haast niet hardwarematig te verklaren zijn. Dek je één van de twee lenzen af, dan lijkt dat bovendien weinig tot geen effect te hebben op de beeldkwaliteit. 

Bovendien is het jammer dat de P9 camera geen optische beeldstabilisatie biedt, iets dat inmiddels redelijk standaard is in een high-end smartphone. In een speciale Pro-modus van de camera-app kun je onder andere de sluitertijd en ISO-waarde aanpassen, maar de gemiddelde gebruiker zal voor de simpliciteit van de automatische modus kiezen. 

Hoewel Huawei de camera van de P9 flink in de spotlights zet, weet deze ons niet weg te blazen. Zo weet Huawei nog niet de camera's van bijvoorbeeld de Galaxy S7 of de iPhone 6S te evenaren. En dat is toch eigenlijk wel wat we verwachten, als je als fabrikant zo hoog van de toren blaast. 

Batterij

Hoewel Huawei de P9 lekker dun heeft weten te houden, is het de fabrikant toch gelukt een grotere accu in het toestel te stoppen. De batterijcapaciteit is gegroeid van 2600 mAh in de P8 naar 3000 mAh in de P9. Het zorgde voor een degelijke accuduur. We konden het toestel doorgaans probleemloos een volle dag gebruiken voordat de P9 aan de oplader moest. Bij zwaarder gebruik, met veel video en soms wat games, ging de accu al wat sneller leeg

Huawei lijkt veel verbeteringen te hebben doorgevoerd om het accuverbruik op stand-by te verbeteren. Dat liep op eerdere smartphones van de fabrikant nog wel eens de klauwen uit. Zo bleek de Mate S vorig jaar soms 's nachts tot wel 30% van de accu te verbruiken, zonder dat het toestel ook maar een seconde gebruikt werd. Nu zien we na een volle nacht slaap hooguit twee of drie procent verbruik.

Dat komt deels door Google, dat in Android 6.0 Marshmallow de 'Doze'-feature introduceerde. Die feature zorgt ervoor dat je apps gaan 'sluimeren' als je toestel langere tijd niet gebruikt. Ook lijkt EmotionUI van een agressief afsluitbeleid voorzien te zijn: het aantal achtergrondapps wordt zoveel mogelijk beperkt. Met elke nieuwe app vraagt de P9 of deze überhaupt op de achtergrond aan mag staan, en zelfs als dat wel mag worden apps na een periode van inactiviteit soms uit je geheugen gegooid. 

Eenzelfde afsluitbeleid zat ook al op de P8, en was daar wel erg agressief. Als je even niet goed oplette gooide de P8 zonder waarschuwing WhatsApp of Snapchat uit je werkgeheugen, waardoor je geen meldingen kreeg van binnenkomende berichten. De P9 lijkt daar vooralsnog geen last van te hebben: we hebben in onze tests nog geen enkele notificatie hoeven missen. Daarmee lijkt het een geslaagde opzet van Huawei: wel veel accubesparing, zonder irritatie voor de gebruiker. 

Huawei P9

Prijs-kwaliteit

Huawei heeft de adviesprijs met een volle honderd euro verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Legde je in 2015 nog 499 euro neer voor de Huawei P8, de Huawei P9 kost je minimaal 599 euro. Daarmee is Huawei's vlaggenschip nog wel iets goedkoper dan andere high-end concurrenten, maar het scheelt onderhand niet veel meer. 

En daarmee maakt Huawei het zichzelf aardig lastig. De P9 kan namelijk maar lastig concurreren met alternatieven als de Samsung Galaxy S7. Dat toestel kost zo'n honderd euro meer, maar daarvoor krijg je wel een beter beeldscherm met hogere resolutie. Samsungs topper biedt bovendien krachtigere hardware, een waterdicht design en een camera die net wat mooiere kiekjes schiet. De P9 heeft dan wel het vakmanschap van Leica achter zich, maar verliest de strijd van Samsung eigenlijk op elk ander gebied.

Huawei P9 Samsung Galaxy S7 Apple iPhone 6S LG Nexus 5X
Beeldscherm 5,20 inch 5,10 inch 4,70 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 750 x 1334 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 576 ppi 326 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Apple iOS 9 Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 2,5 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 1,8 GHz dual-core 1,8 GHz hexa-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB 16 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,30 megapixel
Gewicht 144 gram 152 gram 143 gram 136 gram
Stand-by tijd - - 240 uur -
Spreektijd - - 840 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 16,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 399,00 tot € 459,00 € 355,00 tot € 699,00 € 204,00 tot € 774,76 Niet beschikbaar

Een ander alternatief is de iPhone 6S. Huawei's toestel heeft wel wat weg van Apple's design, al is de P9 toch een tikkeltje groter. Bovendien heeft de iPhone standaard slechts 16GB opslagruimte, en dat is ook nog eens niet uitbreidbaar. Daar staat tegenover dat Apple's iOS-besturingssysteem een verademing is vergeleken met EmotionUI, en dat de iPhone 6S camera uitmuntend is. Ook is het 6S design net wat mooier en strakker afgewerkt.

Een goedkoper alternatief is de LG Nexus 5X. En dan bedoelen we ook gelijk véél goedkoper: de Nexus 5X kost minder dan de helft. Toch biedt LG's smartphone hetzelfde schermformaat, een processor die vergelijkbaar presteert, en extra's als een vingerafdrukscanner. De camera in de P9 is stukken beter, vooral in situaties met weinig licht, maar of dat genoeg is om een prijsverschil van 300 euro te rechtvaardigen.

We hopen dat Huawei bereid is snel in prijs te zakken. Met een prijs van 500 euro komt de P9 een stuk beter tot zijn recht. De smartphone heeft net niet genoeg in huis om een adequaat antwoord te bieden op de ijzersterke concurrentie. Met een lagere prijs heeft de P9 een stuk minder last van de hete adem in zijn nek van de concurrentie. 

Huawei P9 Huawei P9

Conclusie

Huawei is nog altijd zijn eigen grootste vijand. De fabrikant kiest vaak voor eigen hardware. Dat kan soms erg goed uitpakken, zoals met de Leica-camera in de P9. Hoewel deze camera zich niet altijd kan meten met andere high-end smartphones, doet hij genoeg goed om het toestel een leuke onderscheidende factor te geven. 

Liever hadden we echter gezien dat Huawei wat minder eigenwijs was met de overige hardware en de eigen software. De Kirin 955-chipset blijft vooral op grafisch gebied fors achter bij de chipsets van Qualcomm en Exynos, en dat is toch wat onacceptabel voor zo'n dure smartphone.

Huawei's eigen Android-interface blijft ook een frustrerend verhaal. Er zijn minimale verbeteringen aan EmotionUI doorgevoerd, waardoor enkele klachten van vorig jaar zijn verdwenen, maar tegelijkertijd duiken er ook weer andere problemen op. Dit terwijl concurrenten als Samsung en Sony steeds dichter bij stock Android zitten. EmotionUI is niet direct onbruikbaar, maar is wel by far de slechtste Android-interface van alle high-end smartphones die dit jaar verschijnen. 

En zo weet Huawei voor het zoveelste jaar op rij een smartphone neer te zetten die flink verbeterd is ten opzichte van eerdere modellen, maar die alsnog een net-niet-gevoel afgeeft. De Huawei P9 is op zich een hele goede smartphone, waar de gemiddelde gebruiker maar weinig over te klagen heeft. Maar met de concurrentie die op dit moment beschikbaar is, zul je beter je best moeten doen om tot de absolute top te behoren. En dat heeft Huawei helaas nog steeds niet in zich. 

+ Strak en aangenaam design
+ UItstekende camera, Leica-lenzen maken prachtige zwart-wit foto's
+ Vingerafdrukscanner werkt snel en foutloos

- EmotionUI maakt Android onaangenaam
- Prestaties van Huawei's chipset zijn goed, maar niet geweldig
- Duurder dan Huawei's eerdere vlaggenschepen

Huawei P9 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden