Vergelijk 2.948.599 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy A5 (2016) review

Reviews Samsung Galaxy A5 (2016) review
Door ,

De Samsung Galaxy A5 (2016) is een toestel met een premium behuizing en uitstekende specificaties. Werkt het toestel ook fijn en is de prijs die Samsung vraagt gerechtvaardigd? Een uitgebreide blik op de Galaxy A5 (2016).

De Samsung Galaxy A5 (2016) is geen enorm bekend toestel. Wat betreft publiciteit wordt de Galaxy A-serie een beetje ondergesneeuwd door het marketinggeweld van de Galaxy S-serie. Dat is enigszins onterecht, want de Galaxy A-toestellen bieden veel kwaliteit voor een lagere prijs dan de Galaxy S-toestellen. Samsung heeft drie varianten, en vandaag bekijken we de dus de middelste. Opmerkingen over de behuizing en de software zijn echter net zo goed van toepassing op de Galaxy A3 (2016) en Galaxy A7 (2016), al is het nog niet precies duidelijk of die laatste uit zal komen in Nederland.

De Samsung Galaxy A5 (2016) is nu al te koop. Het toestel gaat op moment van schrijven over de toonbank (of ploft op je deurmat zo je wil) voor 375 euro. Daarmee nestelt het toestel zich bovenaan het middensegment, en zelfs een beetje onderaan het topsegment. Dat laatste is qua concurrentie een waar mijnenveld, dat wordt bevolkt door allerlei voormalige toptoestellen van wie inmiddels een opvolger uit is. Komt de A5 daar ongeschonden doorheen? We zoeken het uit.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Design en beeldscherm

Samsung heeft duidelijk gekozen om de waarde van het toestel terug te laten komen in het ontwerp. De Galaxy A5 voelt héél erg premium aan. Dat heeft een aantal oorzaken. Ten eerste is de voor- en achterkant gemaakt van glas. Rondom de randen van het toestel buigt dat langzaam naar binnen, waardoor er geen duidelijke naden rondom ontstaan. De rand rondom het toestel is gemaakt van metaal, dat erg stevig aanvoelt. Het gewicht van het toestel ligt redelijk hoog, wat het kwaliteitsgevoel compleet maakt.

het toestel leent qua ontwerp veel van de Galaxy S6. Dat betekent dus een strakke behuizing, maar ook dat het toestel is voorzien van een camera bump aan de achterkant. Wij kunnen er prima mee leven, zeker omdat hij ook wat kleiner is dan die op de S6. Het heeft wel wat weg van de Galaxy S7. Omdat er een vingerafdrukscanner in de home-knop onder het scherm zit,. steekt deze button een beetje uit. Het stoort een beetje omdat de rest van de telefoon zo strak is, maar door het profiel weet je hem wel blindelings te vinden. Er zit ook een duidelijke klik in, dus heel ontevreden zal je er ook weer niet mee zijn.

Het scherm beslaat een zeer groot deel van de voorkant. De randen rondom het scherm zijn vooral aan de zijkanten erg dun, en dat ziet er mooi uit. Bij het bedienen met 1 hand is vooral een te grote breedte funest, maar op de Galaxy A5 zit dat dus wel snor. Het betreft hier een AMOLED-scherm, met een resolutie van 1080 bij 1920 pixels. Op papier dus veelbelovend, maar hoe zit dat in de praktijk?

Nou, het is de hoge kwaliteit die we van de AMOLED-schermen van Samsung gewend zijn. De kijkhoeken zijn uitstekend, en ook het contrast is bij dit soort schermen altijd subliem. Op maximale helderheid spatten de beelden van het scherm, en dankzij de hoge resolutie is het ook nog eens haarscherp. Niets dan lof dus voor het scherm in de A5.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Hardware en batterij

De Galaxy A5 (2016) wordt niet aangedreven door een chipset van Samsung zelf, maar door een Qualcomm Snapdragon 615. Die doet overigens ook prima zijn werk. De processor heeft acht rekenkernen die hun werk doen op maximaal 1,6 GHz. Het werkgeheugen is 2 GB groot. In de praktijk werkt de Galaxy A5 lekker vlot. Er was eigenlijk geen enkel moment dat we echt snelheid tekort kwamen. Dankzij het werkgeheugen kan je ook enigszins multitasken. Wellicht dat wanneer je zeer gedetailleerde games gaat spelen de A5 het niet kan behapstukken, maar wij kwamen de limiet eigenlijk niet tegen tijdens ons gebruik.

De limiet van de batterij kwamen we uiteraard wel tegen. Gelukkig was dat vaak later dan we eigenlijk verwacht hadden. Bij normaal gebruik kan de Galaxy A5 goed twee dagen meekomen op 1 batterijlading. Activeer je alle batterijbesparende gizmo's, dan kan je het zelfs iets langer rekken. Wat betreft batterijduur zijn we met deze Galaxy dus heel tevreden.

Het opslaggeheugen is met 16 GB niet al te royaal. In deze prijscategorie hadden we het wel op prijs gesteld als Samsung ervoor had gekozen 32 GB aan opslagruimte mee te leveren. Standaard zit op de Galaxy A5 namelijk al zo'n 6/7 GB van het geheugen vol, waardoor je maar 9 GB overhoudt. Gelukkig is er wel ruimte voor een microSD-kaart, dus als je nou een uitgebreide muziekcollectie hebt of veel fotografeert, kan je de ruimtenood altijd nog oplossen met een extra geheugenkaartje.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Camera

We kunnen ons trouwens wel voorstellen dat je veel met de Galaxy A5 (2016) fotografeert. De Samsung-smartphone heeft een 13 megapixel camera aan de achterkant zitten. Zoals we eerder al opmerkten, steekt die een beetje uit. Die minieme dikte doet verder niets af aan de prestaties van de camera. Die weet namelijk zeer mooie plaatjes te schieten. Close-ups, landschappen, je hoeft simpel te tikken waar je het scherp wil hebben en de automatische modus van de camera doet de rest.

Op het AMOLED-scherm van de Galaxy A5 zien de foto's er al prachtig uit, en daar komt weinig verandering in als je ze uiteindelijk op een ander scherm bekijkt. Bij minder licht presteert de Galaxy A5 uiteraard, net als zo vele andere smartphone-camera's, wat minder. De resultaten zijn echter nog steeds bovengemiddeld. Met de Galaxy A5 kan je mooie foto's maken, zoveel is zeker.

  Foto gemaakt met de Samsung Galaxy A5 (2016) Foto gemaakt met de Samsung Galaxy A5 (2016) Foto gemaakt met de Samsung Galaxy A5 (2016) Foto gemaakt met de Samsung Galaxy A5 (2016)

Video's maken kan uiteraard ook met de Galaxy A5 (2016). Ook dat gaat meestal soepel, al is het scherpstellen voor het toestel soms lastig. Dat geeft in video's een beetje een wiebelig effect. De overgang van lichte naar donkere onderwerpen doet de Samsung wel met gratie. in het onderstaande filmpje zie je dat goed, op het moment dat de camera op de zon wordt gericht en daarna op iets anders minder fels. Het toevoegen van beeldstabilisatie was overigens geen overbodige luxe geweest. Nu krijgen we al snel het idee naar Cloverfield te kijken.

Software

Op moment van schrijven draait de Samsung Galaxy A5 (2016) op Android 5.1.1. Samsung heeft al wel een update uitgerold die je moet beschermen tegen de Stagefright-bug; wij kregen toen we het toestel voor de eerste keer opstartten gelijk een melding van deze update. We hoopten stiekem op een update naar Android 6.0 Marshmallow, maar Samsung heeft daar vooralsnog niets over losgelaten.

Het is eigenlijk het enige echte minpunt van de Galaxy A5. Nu Marshmallow al sinds eind oktober op de markt is, maakt het de beslissing om de telefoon ruim vier maanden later met een oudere versie van Android uit te brengen, onbegrijpelijk. We hadden graag gebruik gemaakt van de extra functies van Marshmallow, zoals uitgebreidere ondersteuning voor de ingebouwde vingerafdrukscanner en de batterijbesparing van Android Doze.

De Galaxy A5 komt met Samsung's eigen TouchWiz-skin. Die is al een tijdje een flink stuk minder belastend dan hij vroeger was. Samsung heeft het inmiddels zo weten in te perken dat het er goed uitziet, nog te herkennen is als Samsung en dat je geen wagonladingen overbodige, niet-verwijderbare apps hebt. Verder werkt de TouchWiz-skin soepel, snel en is het overzichtelijk. Het drop-downmenu is overzichtelijk en bovendien grotendeels naar eigen wens aan te passen. Wel zo fijn.

Toch is de Galaxy A5 qua software met zijn TouchWiz-skin aardig compleet. Je bent niet geheel afhankelijk van Google-apps. Je krijgt zelfs van Samsung 100 GB aan OneDrive-opslag als je je aanmeldt of registreert op de Galaxy A5. Microsoft heeft ook Word, Excel, PowerPoint en OneNote meegeleverd. De Galerij-app is dan weer niet zo goed als Google Photo's. De Muziek-app vinden we wel iets fijner werken dan Google Music. Het is in ieder geval fijn dat je als consument de keuze krijgt of je de full-on Google immersion wil of dat je het liever bij de apps van Samsung (of derden) houdt.

Prijs/kwaliteitverhouding

Met een prijs van ongeveer 375 euro is de Galaxy A5 (2016) niet bepaald goedkoop. Met zijn specificaties houdt hij het prima vol tussen de hogere middenklasse, maar de concurrentie komt met dit prijspeil vooral van de in prijs gezakte topmodellen van vorige generatie. Denk daarbij aan toestellen zoals de LG G4. Een andere belangrijke concurrent is de aantrekkelijk geprijsde en van recente Android versie voorziene LG Nexus 5X. De recent uitgebrachte Honor 5X is tenslotte nog interessant omdat dat toestel over precies dezelfde chipset beschikt als de Galaxy A5.

Samsung Galaxy A5 (2016) LG G4 Honor 5X LG Nexus 5X
Beeldscherm 5,20 inch 5,50 inch 5,50 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 534 ppi 401 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 5.1 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 1,6 GHz octa-core 2,0 GHz hexa-core 1,7 GHz octa-core 1,8 GHz hexa-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 32 GB 16 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 16,00 megapixel 13,00 megapixel 12,30 megapixel
Gewicht 155 gram 156 gram 158 gram 136 gram
Stand-by tijd - 440 uur - -
Spreektijd 1080 minuten 1200 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 289,00 tot € 299,00 Niet beschikbaar € 199,00 Niet beschikbaar

De LG G4 is wat duurder dan de Galaxy A5, maar ook net iets beter. Bovendien is het prijsverschil met de Samsung ook weer niet zo groot. Daar komt bij dat de LG G4 inmiddels een update naar Android 6.0 Marshmallow heeft, in tegenstelling tot de Samsung. Ook is de schermresolutie een stuk hoger, maar daar hechten we weinig meerwaarde aan. Wat we wel belangrijk vinden is de 32 GB aan opslaggeheugen die de G4 heeft, alsook de 3 GB aan werkgeheugen. Dat maakt de LG G4 tot een zeer aantrekkelijk alternatief voor iedereen die bereid is net iets meer geld neer te leggen.

De Honor 5X en Nexus 5X zijn allebei vanwege hun hardware interessante concurrenten van de Galaxy A5, maar het is interessant om te zien wat voor keuzes andere fabrikanten maken. Zo is het verbazingwekkend dat Honor de 5X voor zo'n ontzettend laag bedrag in de markt kan zetten. De Honor 5X is namelijk zo'n 150 euro goedkoper dan de Samsung. En de Honor 5X heeft nou niet bepaald een plastic behuizing, of oudere sotware dan de Galaxy A5. Het enige probleem van de Honor 5X is dat je zit opgescheept met de Android-skin van Huawei. Dat is niet de beste die we ooit hebben gezien. Maar of dat het prijsverschil van 150 euro rechtvaardigt?

Wat dat betreft is het prijsverschil van de Nexus 5X wel gerechtvaardigd. Die is namelijk gewoon voorzien van Android 6.0 zonder skin, en de Nexus 5X is tien euro goedkoper dan de Galaxy A5. De behuizing van de Nexus 5X is dan wel niet zo mooi als die van de Samsung, en misschien is de camera in de Nexus wel niet zo goed, maar als die twee zaken je minder boeien, is de Nexus 5X een zeer interessant alternatief.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Conclusie

De Samsung Galaxy A5 (2016) is op het eerste oog een interessant toestel. Het biedt veel waar wij als telefoonenthousiastelingen blij van worden. Een goede camera, een degelijke behuizing en goed werkende software. Wat dat betreft is er echt zeer weinig mis met de Galaxy A5. Het is gewoon een goed toestel, waar niemand die het zal aanschaffen mee ontevreden zal zijn. Ook randzaken zoals de vingerafdrukscanner werken goed. Dankzij het prachtige AMOLED-scherm hebben we ook op dat gebied weinig aan te merken.

Het is echter de concurrentie die roet in het eten gooit. De Galaxy A5 mag dan veel dingen goed doen, dat doet de concurrentie ook. Alleen dan meestal voor óf een lagere prijs, óf nog net iets beter dan de Galaxy A5. Dat is geen goed nieuws voor de Galaxy A5. De prijs is eigenlijk gewoon iets te hoog. Als je ziet dat Honor diezelfde hardware voor 230 euro van de hand doet, lijkt de prijs van 375 euro helemaal absurd.

Echt concurrerend is de Galaxy A5 dus niet. Dat is jammer. Het is te hopen dat Samsung de prijs de komende maanden nog wat omlaag gooit. Alleen dan heeft de Galaxy A5 (2016) écht een kans van slagen.

+ Uitstekende camera
+ Prachtige behuizing
+ Fijne vingerafdrukscanner

- Prijs is te hoog
- Geen Android Marshmallow

Samsung Galaxy A5 (2016) review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden