Vergelijk 3.667.079 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Microsoft Lumia 550 review

Reviews Microsoft Lumia 550 review
Door , - 1 reactie

De Microsoft Lumia 550 is een toestel dat het vooral moet hebben van zijn lage prijs gecombineerd met uitgebreide functionaliteit. Is het toestel met zijn schappelijke prijs een interessant alternatief voor goedkope Android-toestellen?

De line-up van Lumia's begint steeds voller te raken. Het begon met de Lumia 950 en Lumia 950 XL. Daarmee werden de nieuwe topmodellen die standaard zijn uitgerust met Windows 10 in de markt gezet. NIet lang daarna lekten er afbeeldingen uit van de Lumia 650, die ergens dit voorjaar moet verschijnen. Tegelijkertijd vergat Microsoft de onderkant van de markt niet, want het bracht onlangs de ongeveer 100 euro kostende Lumia 550 op de markt.

De eerdere goedkope Lumia's waren redelijk populair. Dat kwam voornamelijk door hun scherpe prijs en de overzichtelijke software-ervaring die Windows Phone 8.1 bood. Het scheelde ook dat Microsoft beloofde dat alle Lumia-toestellen te updaten naar Windows 10. Van die belofte kwam het bedrijf uit Redmond later gedeeltelijk terug, en de uitrol van de update naar de Lumia's was ook niet bepaald vlot te noemen. Gelukkig kan je nu voor een relatief laag bedrag gelijk aan Windows 10. Maar is dat wel zo prettig, Microsofts mobiele besturingssysteem op een budgettoestel? We zochten het voor je uit.

Microsoft Lumia 550

Beeldscherm

Op papier ziet het er vrij indrukwekkend uit: een 4,7 inch scherm met ook nog een 720p HD-resolutie. Veel toestellen uit deze prijsklasse blijven op een lagere resolutie steken. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn als het gaat om het scherm van de Lumia 550. In de praktijk krijg je precies wat je kan verwachten van een toestel van om en nabij de 100 euro. Een beetje een flets scherm, dat niet heel direct reageert op je aanrakingen.

De kleurweergave is prima, maar niet geweldig. Je kan wel zien dat men heeft bezuinigd bij het uitzoeken van een scherm. Als je het scherm op maximale helderheid zet, verdwijnen de fletse kleuren enigszins, maar dan lever je wel in op batterijduur. Overigens zakt het scherm nergens door de absolute ondergrens. Dat heeft ook te maken met de hoge resolutie, die ervoor zorgt dat alles er in ieder geval lekker scherp uit ziet.

Behuizing

Om er nog maar eens een vooroordeel over goedkope toestellen tegen aan te gooien: het zijn allemaal plastic glibberkastjes met een vingerafdrukgeheugen waar ze bij het NFI blij mee zijn. Ja, de Lumia 550 is van plastic. En ja, de Lumia 550 voelt wat gladjes aan. Én ja, de Lumia 550 heeft vrijwel altijd een flinke hoeveelheid vingerafdrukken verzameld. Toch is de behuizing van de Microsoft-smartphone beter dan we voor dit geld hadden verwacht.

Het toestel mag dan wat glibberig aanvoelen, hij is wel echt stevig. Je hebt het idee dat hij tegen een flink stootje kan. En als je je ergert aan het gladde achterkantje: die is ook zo weer verwijderd en vervangen door een ander exemplaar. Je kan je originele plastic achterkant natuurlijk ook opruwen met een slijptol, maar dat raden we niet aan.

Er is overigens wel een klein nadeel aan die verwijderbare achterkant: hij sluit niet zo goed af. Al na twee weken was er behoorlijk wat viezigheid binnengedrongen via het gat waar de camera doorheen gaat. Gelukkig beperkte het de werking van de camera of het toestel op geen enkele wijze.

Microsoft Lumia 550

Hardware

De specsheet van de Lumia 550 is niet de meest indrukwekkende opsomming die we ooit hebben gezien. De processor, die over vier rekenkernen beschikt, draait op 1,1 GHz. De chipset is afkomstig van Qualcomm. De Snapdragon 212 is zo ongeveer het langzaamste dat Qualcomm op de markt heeft, op wat gedateerde chipsets na. Deze chipset is wel actueel, en dat heeft een aantal voordelen.

Zo heeft het toestel volledige 4G-ondersteuning aan boord. Dat is tegenwoordig op veel telefoons standaard, maar in de categorie tot 100 euro zagen we het nog niet vaak. Ook de ondersteuning voor de meeste wifi-standaarden zitten aan boord, al krijg je geen ontvangst op de 5GHz-frequentie. De chipset is ook energiezuinig, maar of dat uiteindelijk invloed heeft op het stroomverbruik lees je onder het kopje Batterij. Met 1GB werkgeheugen heb je in ieder geval, zeker in combinatie met de processor, op papier voldoende kracht om Windows 10 zonder al teveel haperingen te draaien.

Toch willen we een kanttekening plaatsen. Wellicht ligt het aan de software, maar in dit prijssegment krijg je niet de vloeiende gebruikerservaring die je in toestellen uit hogere prijsklassen krijgt. Als je het niet erg vindt af en toe even te wachten, is dat geen probleem. Soms heeft een app opeens meerdere seconden nodig voordat hij in beeld verschijnt; net iets te lang om aangenaam te zijn. Het is wel iets om op te letten, als je ervoor kiest dit toestel intensief voor een langere periode te gebruiken, want je gaat een significant deel van die tijd wachtend op je telefoon doorbrengen.

Software

De Lumia 550 is uitgerust met Microsoft's nieuwe besturingssysteem, Windows 10 voor smartphones. Dat is moeilijk te missen, want zo ongeveer de hele informatievoorziening rondom het toestel is op dat feit gebaseerd. Dat Microsoft hard bezig is met het ontwikkelen van het toestel bleek al wel uit het feit dat nog tijdens het testen van dit toestel een kleine update werd uitgerold.

Wat de gebruikersvriendelijkheid betreft is de Lumia 550, net als andere Lumia-toestellen, gewoon top. De interface is vertrouwd en is op een aantal belangrijke punten opgefrist ten opzichte van Windows Phone 8.1. Nog steeds ben je binnen no time bij de app die je zocht. Als je alles goed instelt, zie je in de Live Tiles in één oogopslag of er nog notificaties zijn.

Het probleem dat andere Windows-toestellen treft, is hier ook aanwezig: het tekort aan apps. Het meest zichtbaar is dat bij de hoeveelheid spelletjes. Leuk dat je de beschikking hebt over zes verschillende versies van Candy Crush, maar verder bestaat het aanbod uit (slechte) kopieën van Android- en iOS-games. Een heleboel spellen vind je helemaal niet terug.

Dat is niet erg als je je smartphone niet of nauwelijks gebruikt om spelletjes te spelen, maar ook op andere gebieden laat het app-gebrek zich voelen. Zo hebben lang niet alle banken een app waarmee je kan internetbankieren en ook social-media apps zijn lang niet altijd up-to-date of zijn zelfs in het geheel niet terug te vinden. Dat doet toch een beetje af aan de waarde van het besturingssysteem.

Daar komt nog de snelheid van het toestel bovenop. Bij Windows Phone 8.1 hadden we altijd het idee dat de software prima draaide, ook al had je niet de meest recente processor. Bij Windows 10, of in ieder geval dit specifieke toestel, had ik dat idee veel minder. Het toestel gaat absoluut niet vlot door de menu's en blijft soms enkele seconden hangen. Dat doet natuurlijk af aan de gebruikerservaring.

Batterij

Het toestel mag dan niet zo vlot zijn, het voordeel van een wat langzamere processor laat zich zeker gelden als je gaat kijken naar de batterijduur van het toestel. Die was in het geval van de Lumia 550 uitstekend. Je haalt in vrijwel alle gebruiksscenario's minstens een dag, en vaak zelfs twee. Het komt ook omdat de Lumia 550 niet echt een telefoon is die je graag de hele dag door wil gebruiken.

Het batterijpercentage kan je overigens niet naast de batterij altijd weergegeven zien. Dat is even wennen als je overstapt van iOS of Android, maar Windows 10 heeft een elegante oplossing. In het drop-downmenu met alle opties staat netjes net onder de batterij het percentage. Het is nogal klein dus in het begin ben je even aan het zoeken, maar uiteindelijk blijkt het een prima oplossing.

Camera

Van een telefoon uit deze prijsklasse hebben we heel weinig verwachtingen. Dat de Lumia 550 is uitgerust met een 5 megapixel camera zegt al heel veel. Dit toestel is niet bedoeld om foto's met veel detail of scherpte vast te leggen. Althans, dat hopen we, want anders heeft Microsoft de plank aardig misgeslagen. De camera zit er eigenlijk op omdat het moet, omdat je met alle fatsoen geen smartphone meer kan leveren zonder camera. Hadden we liever gehad dat Microsoft de camera had weggelaten? Nou, nee.

Het is prima mogelijk om foto's te maken met de camera die je later nog wel terug wil kijken. Bij perfecte omstandigheden weet de 5 megapixelcamera nog een heel aardig resultaat neer te zetten. Bij minder licht hollen de prestaties achteruit, maar heel vreemd kijken we daar niet van op. We zijn allang blij dat de camera in staat is zoiets simpels als een landschap of een gebouw in redelijke kwaliteit vast te leggen. Zodra je echter meer van de camera gaat vragen, houdt het al snel op.

Lumia 550, gang Lumia 550, Orangjesingel Lumia 550, Joris en de Draak Lumia 550., selfie, Pieter

Het filmen met de Lumia 550 gaat prima. Zolang je het op het toestel bekijkt en de omstandigheden een beetje acceptabel zijn, zijn de filmpjes goed te bekijken. Wel moet je een vaste hand hebben, want videostabilisatie is afwezig. Film wordt dus al snel nogal bibberig. Ook hoef je niet op al teveel details te rekenen, zeker als je inzoomt.

Prijs/kwaliteitverhouding

De Lumia 550 is het eerste toestel in deze categorie van rond de 100 euro die is voorzien van Windows 10. Verder wordt deze prijscategorie vooral bevolkt door Android-toestellen, zoals de Motorola Moto E (2015), Samsung Galaxy J1 en de Alcatel One Touch Pop Star. De rol van de Microsoft Lumia 535 lijkt met de komst van de Lumia 550 uitgespeeld. Dat was lange tijd de vaste keus als het ging om toestellen van rond de 100 euro. Kan de Lumia 550 die rol overnemen?

Microsoft Lumia 550 Alcatel One Touch Pop Star Motorola Moto E (2015) Samsung Galaxy J1
Beeldscherm 4,70 inch 5,00 inch 4,50 inch 4,30 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 540 x 960 pixels 480 x 800 pixels
Pixeldichtheid 312 ppi 294 ppi 245 ppi 217 ppi
Besturingssysteem Windows 10 Android 5.1 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Android 4.4 (KitKat)
Processor 1,1 GHz quad-core 1,3 GHz quad-core 1,3 GHz quad-core 1,2 GHz dual-core
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 1 GB 512 MB
Interne opslag 8 GB 8 GB 8 GB 4 GB
Camera 5,00 megapixel 8,00 megapixel 5,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 142 gram 130 gram 145 gram 122 gram
Stand-by tijd 672 uur 425 uur - -
Spreektijd 1080 minuten 1080 minuten - 600 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Wat opvalt is dat behalve de Alcatel geen van de toestellen kan tippen aan de hoeveelheid pixels per inch van de Lumia 550. Qua beeldkwaliteit heeft Microsoft dus een flink streepje voor. Verder zijn de telefoons qua hardware grotendeels gelijk. Het grote verschil is natuurlijk het besturingssysteem. De andere drie toestellen draaien allemaal (verschillende versies van) Android. Qua prijs ontlopen de vier toestellen elkaar ook nauwelijks.

Microsoft Lumia 550

De Samsung Galaxy J1 is een fractie kleiner dan de rest, maar heeft ook mindere specs. Aangezien de prijs hetzelfde is, zouden wij liever voor de Lumia 550 kiezen. De Alcatel One Touch Pop Star is wel een aanlokkelijk alternatief. Het scherm is gelijkwaardig maar met Android heb je toch een flinke hoeveelheid meer apps tot je beschikking. Dat is een pluspunt dat we hier niet mogen negeren.

Wat betreft de Moto E (2015), dat is misschien nog wel het beste alternatief voor de Lumia 550 als je echt een verstokte Android-fan bent. Dat toestel heeft namelijk van Motorola de garantie gekregen dat er een update naar Android 6.0 Marshmallow aankomt. Verder is de hardware van de Moto E vrijwel gelijkwaardig aan dat van de Lumia 550. Het enige echt grote verschil is het scherm, dat een iets lagere resolutie heeft. Daar staat tegenover dat de Moto E een stuk meer apps heeft. 

Conclusie

De Microsoft Lumia 550 is een interessant toestel. Het weet voor absurd weinig geld toch een behoorlijk compleet toestel neer te zetten. Dat verdient een compliment. Toch kan je je afvragen of het aanschaffen van een Lumia 550 een verstandige keuze is. Het toestel is namelijk niet bepaald fijn in de omgang, en dat heeft alles te maken met de prijs. Die is namelijk zo laag, dat het ten koste gaat van het gebruiksgemak.

We snappen wel dat je voor heel weinig geld geen razendsnelle telefoon kan krijgen. Dat zie je ook wel terug in hoe de concurrentie eruit ziet. Geen van allen zijn het echte snelheidsmonsters. Het dringt de vraag op of je voor 100 euro wel een telefoon zou willen kopen. In veel situaties lijkt het ons verdedigbaar om tenmniste 70 of 80 euro meer uit te geven. Dan krijg je in ieder geval een toestel waar je iets langer mee kan doen. In deze prijscategorie is het gewoon niet mogelijk om een telefoon neer te zetten die echt fijn is in de omgang. Dat geldt ook voor de Lumia 550.

Onze grootste bezwaren zijn gericht tegen de snelheid van het toestel. Die is wat ons betreft gewoon onvoldoende. Als je dit toestel dagelijks moet gebruiken, word je daar absoluut niet vrolijk van. Dat betekent echter niet dat de Lumia 550 geen doelgroep heeft. Niet iedereen hecht waarde aan snelheid. Als je het toestel alleen nodig hebt om bereikbaar te zijn en af en toe te WhatsAppen, een email te lezen of een simpel spelletje te spelen, dan kan je prima met de Lumia 550 uit de voeten. Zodra je echter meer met een smartphone wil doen, zal de Lumia 550 je teleurstellen. Daar is de prijs dan natuurlijk ook wel naar.

+ Spotgoedkoop
+ Kan vrijwel alles (4G, GPS, Bluetooth)
+ Windows 10 is lekker overzichtelijk

- Traag
- Geen goede camera
- Windows 10 mist veel apps

Microsoft Lumia 550 review score

6,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden