Vergelijk 2.457.936 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone 6S Plus review

Reviews Apple iPhone 6S Plus review
Door , - 6 reacties

De Apple iPhone 6S Plus is de opvolger van de eerste Apple-phablet ooit: de iPhone 6 Plus. Wat is er verbeterd en wat is er hetzelfde gebleven? Een uitgebreide analyse van Apple's nieuwste phablet.

Apple heeft bij het uitbrengen van de iPhone altijd een cyclus van twee jaar. Eerst komt er het nieuwe model, en daarna brengt Apple een verbetering uit onder de toevoeging van de letter S. De iPhone 6S Plus is zo'n toestel uit het tweede deel van de tweejarige cyclus. Het jaar ervoor week Apple voor het eerst af van de schermgrootte waar het de jaren ervoor aan vasthield, en produceerde o.a. een 5,5 inch grote iPhone, de iPhone 6 Plus. De logische naam voor de opvolger was dan ook iPhone 6S Plus.

Op papier zijn er verbeteringen genoeg. Zo krijgt de iPhone 6S Plus ten opzichte van zijn voorganger een snellere processor, meer werkgeheugen, een betere camera en een geheel nieuwe schermtechnologie genaamd 3D Touch. Maar de vraag is natuurlijk hoeveel de gemiddelde gebruiker daar van merkt. Maakt de camera nou echt zoveel mooiere foto's? En is de telefoon echt sneller? Is de batterij eindelijk wat beter geworden? Allemaal vragen die we hier proberen te beantwoorden, met de iPhone 6 Plus als meetlat.

Apple iPhone 6S Plus

Verbeterd: het scherm

Als je overstapt van een iPhone 6 Plus naar een iPhone 6S Plus, zal je een ding opvallen: het scherm. We bedoelen daarmee niet de nieuwe 3D Touch technologie die de 6S Plus heeft meegekregen. We doelen dan meer op de beeldkwaliteit. Nou was de iPhone 6 Plus al uitgerust met een prima scherm, toch is dat van de 6S Plus nog net een stukje mooier. Het contrast lijkt iets beter en ook de kleuren spatten iets meer van het scherm af.

Natuurlijk is 3D Touch ook een leuke toevoeging, maar we moeten nog zien of het in de praktijk écht handig is. Nu gebruiken we het amper, maar dat heeft ook te maken met de zichtbaarheid van de feature. Nergens word je er aan herinnerd dat het scherm drukgevoelig is. Dat is een beetje jammer, want er zit wel veel potentie in. Wellicht dat het wat meer tractie krijgt als de ondersteuning in apps wat uitgebreider gaat worden. Tot nu toe is die functionaliteit vaak nog wel erg beperkt. 

Verbeterd: de hardware

Het is een terugkerend probleem bij de iPhones: de software die traag wordt naarmate hij verder wordt geüpdate. Vooral oudere modellen hebben daar last van, maar ook de iPhone 6 Plus had bij vlagen enige moeite met iOS 9. Niet dat het nou echt traag was, maar zo soepel als bij iOS 8 liep de 6 Plus niet meer. Op de iPhone 6S Plus heb je daar helemaal geen last meer van, want het apparaat is weer ouderwets snel. Als extra bonus is ook het werkgeheugen verdubbeld, van 1 naar 2GB.

Dat werkgeheugen merk je vooral bij het multitasken. Apps worden niet meer zo snel als vroeger uit het geheugen gekieperd, en bij het switchen tussen applicaties is het minder vaak het geval dat de app helemaal opnieuw moet opstarten. Het blijft een mysterie waarom Apple dit niet een paar generaties geleden heeft gedaan, toen de rest van de smartphonebouwers tot het besef kwam dat 1 GB aan werkgeheugen wel erg krap was.

Apple iPhone 6S Plus

Verbeterd: de camera

Op papier is de camera enorm vooruit gegaan. Sinds de iPhone 4S had de iPhone namelijk een 8 megapixel camera, maar bij de 6S Plus is dat opgehoogd naar 12 megapixel. Nou is de camera in de tussentijd natuurlijk wel verbeterd, maar Apple sleutelde nooit aan het aantal megapixel. Dat de rest wel rigoureus veranderde, kan onder andere worden afgeleid uit het feit dat laatst bekend werd dat Apple maar liefst 800 man heeft werken aan de camera.

Live Photo's is een leuke toevoeging. Zo zie je automatisch een korte periode voor en na de foto die je hebt gemaakt. Heel origineel is de functie verder niet, want Nokia had de functie al flinke tijd eerder op haar Lumia-serie. Wat betreft de kwaliteit van de camera, die was al vrij hoog met de iPhone 6 Plus. Toch heeft Apple er zoals het er nu naar uitziet een aardig schepje bovenop gedaan. De Plus-serie heeft als voordeel ten opzichte van de 'reguliere' iPhone dat er een hardwarematige stabilisatie in zit. Dat merk je bij het maken van video's. Op een hoge framerate zien die er bijzonder soepel en stabiel uit.

Wat betreft het maken van foto's kunnen we kort zijn: dat steekt meer dan prima in elkaar. De interface is zeer duidelijk en eenvoudig, en op de automatische stand kan de iPhone 6S Plus met zo goed als alle situaties overweg. Veel mogelijkheden om dat aan te passen zijn er overigens niet, maar daar heeft de gemiddelde gebruiker maling aan. Vooral in situaties met weinig licht staat de iPhone zijn mannetje.

Onveranderd: de behuizing

De behuizing van de iPhone 6S Plus is vrijwel identiek aan die van de 6 Plus. We zeggen 'vrijwel', want er is wel degelijk een kleine verandering. Zo is het toestel nét een beetje dikker geworden. Als je net zoals ik het afgelopen jaar met een iPhone 6 of iPhone 6 Plus hebt rondgelopen, merk je dat verschil meteen. Storend is het overigens niet, de extra dikte is eigenlijk wel fijn want het toestel ligt daardoor ook wat beter in je hand.

Een kleine irritatie van de behuizing is gebleven. Zo heeft de iPhone 6S Plus nog steeds een dun spleetje tussen het glas van het scherm en de metalen behuizing. Het is met het blote oog nauwelijks zichtbaar en daarom ook op dat vlak niet storend, maar tijdens het bellen willen er nog wel eens haartjes in dat gleufje gaan zitten, die je uittrekt op het moment dat je de telefoon van je oor haalt. Pijnlijk en bovendien onnodig, want de iPhone 6 Plus kampte met precies hetzelfde probleem.

Onveranderd: de prijs

Het blijft een heikel punt bij zowat alle iPhones, maar bij de Plus-variant speelt het nog meer: de prijs. Voordat de iPhone 6S en 6S Plus uitkwamen, werd er nog gehoopt op een realistischer prijsstelling. Het tegenovergestelde gebeurde: de iPhone 6S Plus is zelfs nog een paar tientjes duurder geworden. Dat betekent dus bloeden, als je een Apple-toestel wil.

Daar komt nog bij dat je met de standaard-versie van een iPhone 6S Plus slechts 16 GB aan opslaggeheugen krijgt. Dat is wat ons betreft net wat te weinig om de telefoon op een prettige, onbezorgde manier te gebruiken. Als je veel apps gebruikt of een uitgebreide muziekcollectie hebt, red je het niet met 16 GB waarvan er ook nog eens 7 door Apple zelf worden opgeslokt. Probleem is dat de variant met 64 GB gelijk 100 euro meer kost. Dat maakt van de toch al dure iPhone helemaal een kostbare exercitie.

Op moment van schrijven betaal je ruim 900 euro voor een iPhone 6S met 64GB opslagruimte. Voor datzelfde bedrag kun je bijna twee keer een net zo krachtig toptoestel kopen van Samsung, Sony of Huawei. Hoewel Apple absoluut excelleert in het maken van smartphone, is er op de merknaam na maar weinig dat die hoge adviesprijs weet te rechtvaardigen. 

Onveranderd: de batterijduur

De batterij in de iPhone 6S Plus is een fractie kleiner dan die in de iPhone 6 Plus. Tegelijkertijd heeft de 6S Plus in diverse accutests beter gepresteerd dan zijn voorganger. Dat komt omdat de nieuwe hardware een stukje zuiniger is, en Apple de software ook heeft geoptimaliseerd. Je kan je echter afvragen of het echt nodig was om de batterij kleiner te maken. Zeker, vanuit een technisch oogpunt was het onvermijdelijk. Men moest immers het dikkere, 3D Touch-ondersteunende scherm in de bestaande behuizing proppen. Dat is de hoofdreden dat het toestel iets dikker is. Maar had het toestel dan gewoon nóg wat dikker gemaakt, en de batterij groter.

Want bij de iPhone 6 Plus was de batterij al niet geweldig. Zeker, als je zuinig deed kon je er twee dagen mee doen. Maar een telefoon is er om te gebruiken, en in de praktijk haalde ik vaak een dag en een beetje. Dat is met de iPhone 6S Plus helaas geen spat veranderd. Apple mag er dan een klein beetje op vooruit zijn gegaan, in de praktijk merk je daar weinig van. En dat is jammer.

Apple iPhone 6S Plus

Conclusie

De iPhone 6S Plus is een mooi toestel. Het heeft weinig echt zwakke punten (op de prijs na) en veel goede punten. Zo is de camera uitstekend, heeft Apple het scherm weten te verbeteren en is ook de snelheid van het toestel wederom toegenomen. Toch blijven er nog een paar kleine pijnpuntjes over, en dat heeft vooral te maken met het gebrek aan vernieuwing dat de iPhone 6S Plus kenmerkt.

Zo is de batterijduur van de iPhone 6S Plus nog steeds niet geweldig. Ook vinden we het jammer dat de prijs onveranderd hoog is, en dat Apple bovendien vasthoudt aan 16 GB opslagruimte voor het 'instapmodel' Daar is al door veel mensen over geklaagd, en met reden. Apple is vaak net iets te langzaam met dit soort dingen. Het feit dat men pas bij deze toestelreeks voor het eerst koos voor meer dan 1 GB aan werkgeheugen, laat dat ook zien.

Toch blijft de iPhone 6S Plus een goed toestel, ondanks zijn mankementen. Als geld geen rol speelt, is dit toestel absoluut geen slechte aanschaf. Als je de iPhone 6S Plus met abonnement haalt, kan dat al een hoop schelen. Feit blijft dat de concurrentie niet stilzit, en hoewel je absoluut geen spijt zal krijgen van het aanschaffen van een iPhone 6S Plus, zijn er genoeg concurrerende Android-toestellen die ook een groot scherm hebben en een goede camera. Dat scheelt je waarschijnlijk ook nog wat geld ook.

Apple iPhone 6S Plus prijzen vergelijken

Apple iPhone 6S Plus
Met abonnement: Vanaf € 43,50 p/m
Los toestel: € 419,00

Vergelijk prijzen

Apple iPhone 6S Plus review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden