Vergelijk 3.519.751 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia Z5 review

Reviews Sony Xperia Z5 review
Door ,

In onze Sony Xperia Z5 review nemen we het nieuwe toptoestel van Sony uitgebreid onder de loep. Hoe weet deze waterdichte smartphone zich te weren tegen de concurrentie? Is het een goed idee om de Sony Xperia Z5 te kopen?

De Sony Xperia Z5 is het meest recente topmodel van Sony, maar is het ook de beste? Sony bracht lange tijd in een razend tempo nieuwe toestellen uit in de Xperia Z-reeks, wat de kwaliteit van de toestellen niet altijd ten goede kwam. Vooral de verschillen tussen de modellen onderling waren soms marginaal.

Met de Xperia Z5 slaat Sony een hele generatie over, zo lijkt het. Er is namelijk geen Xperia Z4. In werkelijkheid was de Xperia Z3+ wat Sony voorheen nog vrolijk een Xperia Z4 had durven noemen, maar paste de naam Z3+ beter bij de veranderingen die Sony had doorgevoerd ten opzichte van de 'reguliere' Xperia Z3. Qua naam is de Xperia Z5 dan ook een grote stap. Is het toestel zelf dat eigenlijk ook?

Sony Xperia Z5

Hardware en scherm

Op papier verschilt de Xperia Z5 nauwelijks van zijn voorganger, de Xperia Z3+. In de praktijk is het verschil echter enorm. Nog steeds kiest Sony voor de Snapdragon 810-chipset van Qualcomm, maar nu is die niet meer verantwoordelijk voor continue oververhitting. De hardware van de Z5 valt vooral op omdat hij niet opvalt. Alles gaat ontzettend soepel en zonder morren. Vertragingen of langzaam ladende menu's kom je op de Z5 niet tegen. Het is écht heel erg snel, en ook na langer gebruik blijft de hardware staan als een huis. Dat is een wereld van verschil met de Xperia Z3+, die meldingen gaf van oververhitting als je de camera opstartte.

Multitasken gaat ook uitstekend. De Xperia Z5 heeft 3 GB werkgeheugen. Dat werkt toch net wat fijner dan de 2 GB aan geheugen waar de Xperia Z5 Compact het mee moet doen. Dankzij dat ruimere werkgeheugen blijven apps langer op de achtergrond draaien. Zeker als je veel apps tegeljikertijd wil gebruiken, is dat extra werkgeheugen handig. Ook als je een app echter een tijdje niet meer hebt gebruikt en hij op de achtergrond wordt afgesloten, duurt het laden ervan niet lang.

Het scherm is van hetzelfde formaat en resolutie als de Xperia Z3 en Z3+. Voor de duidelijkheid: het is een 5,2 inch scherm met een Full HD-resolutie. Daarmee wijkt Sony af van de trend van fabrikanten om hun toestellen te voorzien van een QHD-scherm. Daar heeft Sony de Xperia Z5 Premium voor, want dat toestel is uitgerust met een 5,5 inch 4K-scherm. De 'reguliere' Z5 moet het dus doen met een 5,2 inch scherm, en dat bevalt uitstekend.

Met de Full HD-resolutie heb je namelijk alsnog pixels genoeg, en het doet veel goeds voor de batterijduur. Sony heeft de schermkwaliteit ten opzichte van vorige generaties opgekrikt, dus ook met de kwaliteit zit het wel snor. Het is geen AMOLED-scherm, en het is ook niet het beste scherm dat je ooit op een smartphone zal aantreffen, maar het zakt nergens door de ondergrens. De kijkhoeken zijn niet geweldig, maar de maximale helderheid is wel lekker fel. Sony wint met dit scherm geen prijzen, maar oogst zeker ook geen hoon.

Design en batterij

Het ontwerp van de Xperia Z5 is een van de dingen die is veranderd. Het toestel is iets dikker geworden. De zijkanten van het toestel zijn iets minder rond dan bij de Z3, en in de linkeronderhoek staat nu in reliëf 'Xperia'. Op de achterkant zit nog steeds glas, maar het is niet meer reflecterend zoals bij vorige edities. Of het net zo snel barst als de glazen achterkanten van de vorige Xperia's weten we niet, maar het trekt in ieder geval wel minder vingerafdrukken aan. Het ziet er ook nog eens een stuk beter uit, vinden we.

Sony Xperia Z5

Wij zijn wel onder de indruk van het nieuwe ontwerp. Wat ons betreft heeft Sony, naast HTC, een van de mooiste line-ups van alle fabrikanten van toptoestellen. Het ontwerp is ook herkenbaar als typisch Sony. Net als de vorige modellen is het volledig waterdicht. Als extra bonus ligt het ook nog eens prettig in de hand. De extra dikte maakt dat overigens alleen maar beter; voorheen hadden Sony-smartphones nog wel eens dat ze wat oncomfortabel waren om vast te houden, omdat ze zo dun waren.

De batterij van de Xperia Z5 is prima. Dat is een beetje jammer, want Sony heeft bewezen dat het ook telefoons met uitstekende batterijen kan maken. De Xperia Z3+ was daarop een uitzondering, maar voorgaande toestellen beschikten vrijwel altijd over een meer dan uitstekende batterijduur. Niet dat de Xperia Z5 binnen een dag leeg is, maar de twee dagen en soms drie dagen die we met de Xperia Z2 en Xperia Z3 haalden, zijn met de Xperia Z5 onhaalbaar. Opmerkelijk genoeg is uit tests gebleken dat de batterijduur van de Xperia Z5 Compact beter is dan van de Z5, simpelweg omdat het scherm minder stroom verbruikt en minder rekenkracht vereist.

Software

De Xperia Z5 draait op dit moment nog op Android 5.1 Lollipop. Dat werkt overigens uitstekend, en we zijn een groot fan van de Android-fork van Sony. Feit blijft echter dat Android 6.0 Marshmallow nu al een tijdje uit is, en sommige fabrikanten al hun toestellen hebben geüpdate naar de nieuwe versie. Sony is niet een van die fabrikanten. De update komt er wel, maar echt haast lijkt Sony niet te maken. Vooralsnog is geen datum bekend waarop de update uitgebracht zal worden. Gelukkig is het werken met Android 5.1 in de tussentijd ook geen straf.

Sony Xperia Z5

Camera

Een van de dingen die met de Xperia Z5-generatie is vernieuwd, is de camera. In plaats van de 20,7 megapixel camera die je lange tijd in de Sony-toestellen vond, zit er nu een 23 megapixel exemplaar. Die 23 megapixel spreekt de Xperia Z5 standaard overigens niet aan als je foto's maakt. Dat gebeurt, als je niets aan de instellingen verandert, op 8 megapixel.

Op de stand Superior Auto schiet de Z5 alleraardigste foto's, maar hij gaat ook wel eens de mist in. Vooral bij situaties waarbij er weinig licht is of een groot contrast tussen veel en weinig licht, blijkt lastig voor de automatische modus. Wie de tijd investeert in het goed instellen van de camera, kan een boel van die nadelen wegnemen, maar helemaal oplossen is niet altijd mogelijk.

Dat is een beetje tegen de verwachtingen in. In een gebied waarin de concurrentie steeds beter weet om te gaan met de wensen van de consument, vinden we de Xperia Z5 een beetje ondermaats presteren. Dat heeft ook deels te maken met de stormachtige ontwikkeling bij diezelfde concurrentie. Zowel de Samsung Galaxy S6 als de iPhone 6S hebben camera's die in hun automatische modus vrijwel nooit missers maken. Bij de Xperia Z5 werden we toch een aantal keer negatief verrast door de camera, en dat is jammer. Het is het bekende verhaal: bij goede lichtomstandigheden rollen er beeldschone plaatjes uit, maar zodra het licht minder wordt (toch een groot gedeelte van de dag rond dit jaargetijde) neemt de kwaliteit van de camera zienderogen af.

Xperia Z5 Camera test Valkhofmuseum Xperia Z5 Camera test halletje Xperia Z5 Camera test vuilnisbakken Xperia Z5 Camera test autoweg

De camera schiet prima video's op Full HD. Vergeet echter niet de modus met 60 frames per seconde te selecteren, want de Xperia staat standaard ingesteld op 30 fps en dat is soms wat schokkerig. Op 60 fps is het echter een prima ervaring. Filmen met 4K kan ook, maar de meerwaarde daarvan is miniem. Het kwaliteitsverschil zal je niet zien op het scherm van de Xperia Z5, en het Full HD-formaat is nog een vriendelijker voor je opslaggeheugen ook.

Prijs-kwaliteitverhouding en concurrentie

De prijs van de Xperia Z5 is op moment van schrijven zo'n 580 euro als je het toestel los wil aanschaffen. Dat is 80 euro duurder dan de grootste concurrent, de Samsung Galaxy S6. Dat prijsverschil is vooral omdat de Galaxy S6 al sinds april te krijgen is, terwijl de Xperia Z5 pas sinds oktober te koop is. Desalniettemin ontlopen beide toestellen elkaar weinig wat betreft specificaties, en is de Galaxy S6, ondanks zijn leeftijd, nog steeds een goed alternatief voor de Xperia Z5. Voor die 80 euro extra krijg je overigens twee extra's: een waterdichte behuizing en de mogelijkheid om microSD-kaartjes te plaatsen.

Sony Xperia Z5 Samsung Galaxy S6 Sony Xperia Z3 Sony Xperia Z5 Compact
Beeldscherm 5,20 inch 5,10 inch 5,20 inch 4,60 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 576 ppi 424 ppi 319 ppi
Besturingssysteem Android 5.1 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Android 4.4 (KitKat) Android 5.1 (Lollipop)
Processor 2,0 GHz octa-core 2,1 GHz octa-core 2,5 GHz quad-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 3 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 23,00 megapixel 16,00 megapixel 20,70 megapixel 23,00 megapixel
Gewicht 154 gram 138 gram 152 gram 138 gram
Stand-by tijd 540 uur - 890 uur 520 uur
Spreektijd 1020 minuten - 960 minuten 890 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 429,00 Niet beschikbaar Niet beschikbaar

De hoofdmoot van de concurrentie voor de Xperia Z5 komt, geheel in Sony's traditie, uit het eigen kamp. Bij veel van de vorige Sony-toestellen waren de verbeteringen vaak zo miniem dat we maar al te vaak moesten aanraden om het vorige model te kopen, omdat die vaak een stuk goedkoper was. Dit keer wint de Xperia Z5 de concurrentieslag van zijn voorgangers, mede omdat de Xperia Z3+ zo'n miskleun was.

Als je een voordelige optie wil, kan je alsnog voor de Sony Xperia Z3 kiezen, maar dan zit je wel met het oude design met rubberen afdichtringen bij de oplaadpoort, in plaats van de open aansluitingen van de Xperia Z5. Ook ondersteunt de Xperia Z3 geen 4G+, het snelle netwerk dat in steeds meer steden te vinden is. Het interne geheugen van 16 GB op de Z3 is nog een extra reden om te kiezen voor de nieuwste generatie, die standaard het dubbele heeft.

Wat betreft prijs/kwaliteit weet de Xperia Z5 dus een goede snaar te raken, maar goedkoop is het toestel nog steeds niet. Als het toestel de komende maanden nog wat in prijs zal gaan zakken, wordt het toch al interessante toestel alleen maar interessanter. Ook nu is de Xperia Z5 echter geen verkeerde aankoop. Mocht je echter moeite hebben met het grote formaat, heeft Sony natuurlijk ook nog de Xperia Z5 Compact. Bijkomend voordeel: de prijs van dat toestel ligt ook nog eens een stuk lager.

Sony Xperia Z5

Conclusie

De Sony Xperia Z5 heeft veel kwaliteit in huis. Het design valt op in positieve zin. De telefoon is snel en werkt bovendien bijzonder prettig. De waterdichte behuizing is een leuke extra, alsook de ondersteuning voor microSD-kaartjes. Het scherm is niet van de hoogste kwaliteit of resolutie, maar het valt bij ons wel in de smaak. Met die kwaliteiten zet Sony een aardig complete smartphone neer, die bovendien weinig échte minpunten heeft.

Kleine minpunten zijn er echter wel. Zo is de camera goed, maar niet geweldig. Zeker met wat minder licht kan de camera nog wel eens een flater slaan, en dat is niet wat we gewend zijn van smartphonecamera's tegenwoordig. Zeker, je kan prachtige foto's maken met de Xperia Z5, maar dan moet je er wel moeite voor doen als de omstandigheden niet ideaal zijn. Een ander klein minpunt is de prijs. Die is relatief fors op dit moment.

Als de camera net zo goed was geweest als die van zijn grootste concurrent, de Samsung Galaxy S6, was de Xperia Z5 een betere keus. De Sony presteert namelijk beter dan dat toestel op verschillende andere gebieden. Nu moeten consumenten een afweging maken. Vinden ze een goede camera belangrijk? Dan is de Galaxy S6 je beste keus. Vind je de camera niet zo heel belangrijk? Dan ben je beter af met een Xperia Z5.

+ Ontzettend vlotte hardware
+ Prachtig, waterdicht design
+ Prettig werkende software

- Camera valt wat tegen
- Prijs behoorlijk fors

Sony Xperia Z5 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden