Vergelijk 3.297.616 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG Nexus 5X review

Reviews LG Nexus 5X review
Door ,

De compacte LG Nexus 5X moet de succesvolle lijn van zijn voorganger, de Nexus 5, voortzetten. In deze review laat GSMinfo.nl je alle aspecten van het kleinere broertje van de Nexus 6P zien.

Dit jaar introduceerde Google voor het eerst twee verschillende Nexus-toestellen: de 'kleine' Nexus 5X, gemaakt door LG, en de 'premium' Nexus 6P, gebouwd door Huawei. Met de Nexus 6P wilde Google laten zien dat het bedrijf in staat is een luxe smartphone-ervaring te bieden in een high-end jasje. De Nexus 5X, daarentegen, is vooral bedoeld als traditioneel Nexus-toestel: degelijke hardware voor een degelijke prijs. 

Na de grote Nexus 6 van vorig jaar waren veel fans van de Nexus 5 enigszins teleurgesteld. De Nexus 6 werd als te groot en te duur ervaren door veel mensen, en Nexus 5-fans hoopten dan ook dat Google snel weer met een degelijke opvolger zou komen. Dit jaar komt hun droom uit, want Google heeft naar eigen zeggen een waardige nieuwe kandidaat gepresenteerd. In deze review gaan we na of de Nexus 5X wel echt zo waardig is. 

LG Nexus 5X

Design en beeldscherm

LG heeft er bij de Nexus 5X voor gekozen het toestel in stevig plastic te verpakken. De achterkant van het toestel is van een bijna rubberachtig materiaal terwijl het frame van het toestel van mat plastic gemaakt is. Deze achterkant zorgt voor bijzonder veel grip, waardoor je 'm niet snel zult laten vallen. Het oppervlak van de achterzijde is volledig vlak, op de vingerafdrukscanner en camera-uitstulping na. Wat ons opviel was dat het gebruikte materiaal aan de achterkant een ware vingerafdrukmagneet leek te zijn, waardoor je je toestel eigenlijk af en toe even moet schoonvegen.

De zijkanten van het toestel zijn eigenlijk precies wat we van een doorsnee Android-smartphone verwachten. Aan de rechterzijkant zitten zowel een power-knop als volumeknoppen terwijl de linkerkant leeg is op de simkaartsleuf na. LG heeft er voor gekozen om in tegenstelling tot Huawei de koptelefoonaansluiting aan de onderkant te plaatsen, waardoor de bovenkant alleen een microfoon huisvest. Aan deze onderkant is ook de nieuwe USB type-C-connector te vinden, naast nog een microfoon.

De voorkant van de Nexus 5X is minimalistisch opgezet met eigenlijk als enige zichtbare details de 5-megapixelcamera en de twee stereoluidsprekers aan zowel de boven als de onderkant van het toestel. De randen van het scherm zijn dun uitgevoerd, waardoor de Nexus 5X een behoorlijk compact toestel is ondanks dat het toestel een scherm van 5 inch aan boord heeft. 

LG Nexus 5X

Het scherm is een IPS-paneel, wat in de praktijk zou moeten betekenen dat kleuren levensecht en gebalanceerd over komen. Dit was ook de ervaring die wij hadden. Kleuren waren niet zo verzadigd als wat we gewend zijn van AMOLED-schermen zoals die van de Galaxy S6, maar kwamen evenwichtig en realistisch over. Doordat LG gekozen heeft voor een scherm met een resolutie van 1080 bij 1920 pixels waren individuele pixels nauwelijks te onderscheiden. Dit was misschien anders geweest op een groter scherm, maar op 5 inch is deze resolutie eigenlijk perfect. 

De helderheid van het scherm was in vrijwel iedere situatie perfect. In tegenstelling tot onze ervaringen met de Nexus 6P werkte de automatische helderheid bij de Nexus 5X in zowel het donker als in de volle zon precies zoals we het willen zien. In de zon ging de helderheid maximaal terwijl het scherm zo ver mogelijk gedimd ging in absolute duisternis. In situaties waarin toch meer of minder helderheid gewenst was kon het gemakkelijk aangepast worden via de helderheidsschuif in het notificatiescherm.

LG Nexus 5X

Batterij en hardware

De batterij van LG's Nexus 5X heeft een capaciteit van 2700 mAh. Deze waarde is misschien niet zo hoog als van andere high-end smartphones, maar het is voor de aanwezige hardware meer dan genoeg. Zelfs bij hevig gebruik was het eind van de dag gemakkelijk te halen, waardoor we eigenlijk maar één keer per dag naar de oplader moesten zoeken. Een sporadische gebruiker zal zelfs een tweede dag op één lading kunnen doen, mede dankzij functies zoals Doze en App Standby die inbegrepen zitten in Android Marshmallow. 

Net zoals zijn grotere broertje heeft de Nexus 5X ingebouwde ondersteuning voor snelladen via de USB-type-C-connector. Deze open standaard laat zowel het toestel als de oplader met elkaar communiceren over hoeveel stroom het toestel nodig heeft waardoor de batterij zo snel mogelijk opgeladen kan worden. Ook bij de Nexus 5X geldt dat snelladen met Qualcomm's Quick Charge niet ondersteund wordt, maar doordat steeds meer toestellen met USB-type-C worden uitgerust komen er steeds meer geschikte snelladers op de markt. De bijgeleverde oplader laadt de batterij in zo'n 90 minuten volledig op, wat in onze optiek vergelijkbare resultaten oplevert als Quick Charge.

De Nexus 5X wordt aangedreven door een hexa-core processor van Qualcomm, de Snapdragon 808. Deze processor schakelt tussen een quad-core cluster met vier energiezuinige rekenkernen en gebruikt voor zwaardere werklasten een sneller dual-core cluster. Deze processor is terug te vinden in veel andere vlaggeschepen en met recht: vrijwel alle apps en games lopen vloeiend en vlot zonder overmatige hitte. LG heeft de Nexus 5X voorzien van 2 GB werkgeheugen, wat genoeg is om comfortabel te kunnen multitasken. Doordat standaard Android weinig fratsen aan boord heeft is het geheugengebruik doorgaans laag: meer ruimte voor apps dus.

LG Nexus 5X LG Nexus 5X LG Nexus 5X LG Nexus 5X

De Snapdragon 808 is de op één na snelste smartphonechip van zijn generatie. Het zal dus niemand verbazen dat alle games die we hebben getest op de Nexus 5X vlekkeloos presteerden. Zelfs zwaardere games zoals Goat Simulator presteerden uitstekend, zelfs als we de grafische instellingen wat hoger instelden. Ondanks dat het toestel ietwat warm werd als zware taken werden uitgevoerd hebben we het toestel niet kunnen laten overhitten. De Snapdragon 808 staat er dan ook om bekend dat hij efficiënt is qua hitte, en de Nexus 5X bewijst dit wederom in de praktijk. 

De vingerafdrukscanner aan de achterkant is dezelfde sensor als die in Huawei's Nexus 6P en werkt dan ook net zo goed als bij zijn grotere broer. Google heeft in Android 6.0 Marshmallow ondersteuning voor dit soort hardware direct in het besturingssysteem gebouwd, waardoor je je vingerafdruk voor dingen als aankopen in de Play Store en andere vormen van authorisatie kunt gebruiken. De hoek van je vinger ten opzichte van de scanner maakt niet uit en je kunt zelfs met een vochtige vinger je toestel ontgrendelen.

Software

Google's Nexus-programma is er op gericht om toestellen op de markt te brengen die een standaardversie van Android draaien zoals Google het bedoeld heeft. Dit betekent dat Google ook verantwoordelijk is voor Android- en beveiligingsupdates, wat betekent dat je met de Nexus 5X vrijwel altijd op de nieuwste versie zult draaien meteen zodra Google deze af heeft. De interface en de manier waarop Android in het gebruik werkt is dan ook precies zoals Google het bedoeld heeft: je zult hier geen enkele app vinden die niet bij Android hoort.

Android 6.0 Marshmallow is ten opzichte van Lollipop vooral gericht op het optimaliseren en verbeteren van Android achter de schermen. Je zult vooral profijt hebben van Doze, een batterijbesparende functie die je smartphone in een soort slaapstand brengt als hij langere tijd fysiek stil ligt met het scherm uit. Tijdens Doze ontvangt je telefoon nog altijd notificaties van al je apps, maar is data- en processorgebruik beperkt door het besturingssysteem om stroom te besparen. App Standby helpt bij dit proces door apps die langere tijd niet gebruikt zijn ook in 'slaap' te brengen. 

LG Nexus 5X LG Nexus 5X

Natuurlijk blijft een gebruikersinterface altijd een kwestie van smaak. Sommige mensen zullen Samsung's TouchWiz fijner vinden of misschien juist meer om HTC's Sense geven. Het prettige aan een 'kale' versie van Android is dat je door je eigen apps te installeren je een eigen draai kunt geven aan het besturingssysteem. Daarbij komt ook nog het voordeel dat een Nexus-apparaat meer opslagruimte over houdt omdat de maker van het toestel geen collectie van eigen apps meelevert die niet te verwijderen zijn.

Camera

De camera van de Nexus 5X is over het algemeen goed genoeg voor een high-end toestel anno 2015, maar kan niet concurreren met bijvoorbeeld zijn grotere broer, de Nexus 6P. Ondanks dat foto's er redelijk goed uit zien is er veel ruis te ontdekken in fijne details. Ook is de kleurweergave iets minder verzadigd dan wat we eigenlijk hadden willen zien, maar nog altijd werkbaar voor een mooie foto. 

LG Nexus 5X LG Nexus 5X LG Nexus 5X LG Nexus 5X

De Nexus 5X gebruikt, zoals het een Google-toestel betaamt, de Google Camera-app om foto's en video's te schieten. Deze app is eenvoudig in zijn opzet en laat je met één veeg schakelen tussen het maken van foto's en film. De instellingen van deze app laten je weinig veranderen op het gebied van witbalans en andere geavanceerde instellingen, maar je kunt wel de kwaliteit en resolutie van je geschoten materiaal aanpassen. Google Camera is dan ook bedoeld als app om snel mooie beelden te kunnen schieten: voor meer instellingen kun je altijd een andere camera-app gebruiken.

De videokwaliteiten van de Nexus 5X komen overeen met hoe het toestel foto's maakt. Kleuren zijn prima, maar niet al te indrukwekkend, en het ruisgehalte ligt redelijk hoog in vergelijking met betere smartphonecamera's. Doordat het toestel erg licht is en geen optische beeldstabilisatie heeft is het lastig geen trillerige video te schieten, vooral als het een beetje waait. Deze techniek hadden we dan ook graag teruggezien in de Nexus 5X, ondanks dat zelfs de Nexus 6P het niet aan boord heeft.

LG Nexus 5X

Prijs-kwaliteit

De LG Nexus 5X is het compactere, goedkopere broertje van de Nexus 6P en is dan ook fors goedkoper. Op moment van schrijven kost het toestel zo'n 450 euro voor de 16 GB-variant, terwijl de versie met 32 GB opslagruimte voor een dikke 500 euro over de toonbank gaat. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare smartphone die ook een redelijke standaardversie van Android draait bieden we je hier enkele alternatieven die ook op hun eigen manier je aandacht waard zijn.

Een van de alternatieven die meteen naar voren komt is Motorola's Moto X Style. Deze smartphone van het Amerikaanse Motorola heeft iets meer werkgeheugen, een groter scherm en een betere camera. Daarnaast draait het toestel ook een nagenoeg onaangeroerde versie van Android, met alleen een aantal apps van Motorola zelf. De Moto X Style is daarentegen wel iets prijziger en zal niet zo snel nieuwe Android-versies ontvangen als een Nexus-smartphone.

LG Nexus 5X Motorola Moto X Style LG G4 Apple iPhone 6S
Beeldscherm 5,20 inch 5,70 inch 5,50 inch 4,70 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1440 x 2560 pixels 750 x 1334 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 515 ppi 534 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 5.1 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Apple iOS 9
Processor 1,8 GHz hexa-core 1,8 GHz hexa-core 2,0 GHz hexa-core 1,8 GHz dual-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 3 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 32 GB 16 GB
Camera 12,30 megapixel 21,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 136 gram 179 gram 156 gram 143 gram
Stand-by tijd - - 440 uur 240 uur
Spreektijd - - 1200 minuten 840 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 19,00 per maand
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 204,00 tot € 774,76

LG concurreert zelf ook met de Nexus 5X in de vorm van zijn eigen vlaggenschip: de LG G4. Deze phablet heeft een iets groter scherm met daarbij een hogere QHD-resolutie met bovendien een gigabyte extra werkgeheugen. Ook de camera van het toestel komt beter uit de verf. Daar staat tegenover dat het toestel alweer bijna een jaar op de markt is en net zoals andere niet-Nexus-toestellen langer zal moeten wachten op nieuwere Android-versies. Ook heeft de G4 geen kale Android-versie aan boord: het toestel is uitgerust met LG's Optimus UI, wat voor sommige gebruikers prettiger kan werken, maar sommigen ook zeker niet aan zal staan.

Mocht je nou eigenlijk helemaal geen Android-smartphone willen dan kun je de iPhone 6S eens overwegen. Dit toestel heeft een iets kleiner scherm dan de Nexus 5X en biedt bovendien een ietwat lagere resolutie. De iPhone 6S loopt op Apple's iOS 9 en heeft een vergelijkbaar app-aanbod met Android. Daarnaast is het toestel opgebouwd uit hoogwaardige materialen met onder de motorkap een razendsnelle processor van Apple zelf. Het grootste nadeel is dat hij een stuk prijziger is dan de Nexus 5X, waardoor de iPhone 6S alleen een optie is als prijs geen rol speelt of je écht geen Android-toestel wil.

LG Nexus 5X

Conclusie

Fans van de Nexus 5 kunnen hun hart ophalen, want LG heeft met de Nexus 5X een krachtige smartphone afgeleverd die bovendien geen rib uit je lijf kost zoals sommige andere high-end smartphones. Zoals we gewend zijn van Nexus-smartphones is de Nexus 5X snel, soepel en eenvoudig in het gebruik en kun je het toestel wat apps betreft volledig naar eigen smaak inrichten. Ondanks dat het toestel van plastic is gemaakt ligt het stevig in de hand en voelt het niet als een goedkoop hebbeding aan. Ben je op zoek naar een snelle smartphone zonder de hoofdprijs te betalen? Dan is de Nexus 5X zeker het overwegen waard.

+ Snelle hardware met evenwichtige kleurweergave
+ Pure Android zonder poespas
+ Soepele, snelle vingerafdrukscanner

- Opslag is niet uitbreidbaar
- Nieuwe opladers nodig voor USB-type-C

LG Nexus 5X review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden