Vergelijk 2.465.632 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Microsoft Lumia 950 review

Reviews Microsoft Lumia 950 review
Door , - 4 reacties

De Microsoft Lumia 950 is de eerste telefoon met Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft krijgt bij deze telefoon zijn vuurdoop. Maar is de telefoon, naast de software, ook wel het aanschaffen waard? GSMinfo.nl zocht het uit.

De Microsoft Lumia 950 is de eerste telefoon met Windows 10 voor de smartphone. Het is tevens het eerste topmodel uit de Lumia-serie dat onder de eigen Microsoft-vlag wordt gelanceerd. Veel nieuw terrein dus voor de Lumia 950, en de grote vraag is dan ook: hoe brengt het toestel het er van af? Kan het opboksen tegen het geweld van de Android-toestellen zoals de Samsung Galaxy S6, of de toptoestellen van Apple zoals de iPhone 6S? Het zijn die toestellen waar de Lumia 950 het als vlaggenschip tegen moet opnemen.

De instrumenten om die toestellen het hoofd te kunnen bieden, zijn in ieder geval wel aanwezig bij de Lumia 950. Zo is de telefoon uitgerust met prima specificaties, is er bijvoorbeeld wél een microSD-slot aanwezig (in tegenstelling tot enkele concurrenten) en heeft het scherm een haarscherpe QHD-resolutie. Is dat genoeg om de strijd in het hogere prijssegment te winnen? Dat zochten we voor je uit.

Microsoft Lumia 950

Design

Het ontwerp van de Lumia-serie was lange tijd een lust voor het oog. De telefoons waren misschien niet het dunst, en niet zo chique als bijvoorbeeld een iPhone, maar vrolijk waren ze altijd. Daar lijkt nu wat afscheid van genomen te zijn, want de Lumia 950 is vooral strak en misschien wel een tikkeltje saai. In tegenstelling tot de kleurenfanfare van vorige modellen is de Lumia 950 alleen leverbaar in mat zwart en wit. De achterkant is wel afneembaar, en is bovendien gemaakt van plastic. Dat voelt stevig aan, maar vergeleken met de metalen, glazen en aluminium smartphones die we dit jaar zagen komt het haast een beetje goedkoop over.

Het toestel mag er dan wat zakelijk uitzien, hij ligt wel fijn in je handen. Omdat de achterkant afneembaar is, blijft er wel wat makkelijker vuil zitten in de ring rondom de camera. Dankzij de matte afwerking is de cover echter geen vingerafdrukkenmagneet. Dat is wel zo prettig. Verder hebben we op het design niet zo veel aan te merken. Het is sober, maar steekt solide in elkaar.

Microsoft Lumia 950

Beeldscherm

Op de Lumia 950 zit een 5,2 inch groot touchscreen. De randen rondom het scherm zijn dun, waardoor de voorkant van het toestel voor het overgrote deel uit scherm bestaat. De technologie erachter is AMOLED, wat veel belooft voor het contrast en de kleuren. Die beloftes komen uit, want het scherm op Microsofts nieuwste is prachtig. De kijkhoeken van het scherm zijn goed, maar we hebben wel het idee dat het scherm wat diep in de telefoon ligt vergeleken met de concurrentie. Maar misschien is dat ook wel het stevige Gorilla Glass 3, waar we tegenaan kijken.

Pixels kom je op de Lumia 950 in ieder geval nooit tekort. Het scherm is uitgerust met een QHD-resolutie, wat betekent dat er 1440 bij 2560 pixels present zijn. Dat komt neer op een indrukwekkend aantal van 565 pixels per inch (PPI). De concurrentie heeft overigens ook al langere tijd QHD-schermen, dus heel vernieuwend mogen we Microsoft hier niet noemen. Toch is de hoge resolutie fijn bij het nieuwe vlaggenschip van Microsoft, al maakt de telefoon er in eerste instantie weinig gebruik van. De tekstgrootte is bij het installeren van de telefoon namelijk enorm, maar kan in de instellingen gelukkig flink worden teruggebracht, waardoor je lekker veel informatie kan weergeven terwijl het ook nog allemaal scherp blijft. Bedankt, QHD.

Microsoft Lumia 950

Hardware

Nog niet zo heel lang geleden konden Lumia-telefoons niet bepaald bogen op een snelle processor. Dat maakte ook niet zo uit, want Windows Phone werkte ook wel prima op minder capabele processors. Dat is niet veranderd. Wat wel veranderd is, zijn de processoren in Windows-toestellen. In de Lumia 950 zit namelijk een Snapdragon 808-chipset, die je bijvoorbeeld ook terugvindt in de LG G4. Wat dat betreft zit de 950 dus op dezelfde lijn als de Android-concurrentie.

Die chipset is meer dan krachtig genoeg om voor goede prestaties te zorgen. Applicaties starten en snel op, en lopen soepeltjes. Wel moet opgemerkt worden dat er maar weinig applicaties zijn die die krachtige hardware volledig weten te benutten. Grafisch intensieve games zijn er nauwelijks, en er zijn maar weinig apps die veel rekenkracht vereisen. Een stevige processor is natuurlijk altijd welkom, maar een vereiste voor veel gebruiksgemak lijkt het bij de Lumia 950 niet te zijn. 

Er zitten ook een paar dingen op die de concurrentie de laatste tijd moet ontberen. Denk daarbij aan een microSD-slot. Bij zowel de iPhone 6S als de Galaxy S6 is dat niet meer terug te vinden, en ben je veroordeeld tot het aanschaffen van een duurdere variant als je meer opslagruimte wil. Ook een verwisselbare batterij is aanwezig bij de Lumia 950. Het maakt de Lumia 950 op hardwaregebied een verfrissend alternatief, dat zijn eigen pad kiest.

Speciale vermelding op hardwaregebied gaat naar de ingebouwde irisscanner. Daar zijn we zeer tevreden over. Het configureren is doodsimpel. Je houdt gewoon je hoofd voor het toestel, start de configuratie en de telefoon herkent vanzelf je ogen. Als je wil kan je die herkenning nog verbeteren door je ogen een aantal keer te scannen en voilá: de irisscanner werkt. En goed ook. Laat de telefoon naar je gezicht kijken en binnen een seconde of twee heeft de Lumia 950 je ogen herkend. We hebben het ding nog voor de gek proberen te houden met foto's, familieleden en katten, allemaal zonder succes.

Microsoft Lumia 950

Software

De Lumia 950 is de vuurdoop voor Windows 10. Het nieuwe besturingssysteem is een doorontwikkeling van Windows Phone 8.1, en heeft daar ook veel van weg. Zo keren de welbekende Live Tiles in grotendeels dezelfde vorm terug, alsook het app-overzicht. Wel flink onderhanden genomen zijn de instellingen en het notificatiecentrum. Maken deze verbeteringen Windows 10 tot een acceptabel alternatief voor mobiele besturingssystemen als Android en iOS?

Kort gezegd: nee. Windows 10 voelt bij vlagen onaf. Zo hadden we het probleem dat het homescreen crashte, waardoor we alleen maar een laadbalkje zagen. Alleen het eruit halen van de batterij en een complete reset leek dit op te lossen. Het nieuwe instellingenmenu werkt heerlijk, maar soms slaat hij om onverklaarbare redenen je aangevinkte opties niet op. Het standaard tekstformaat is zo groot, dat je nauwelijks informatie kan weergeven op het scherm zonder je een halfblinde bejaarde te voelen. En dan zijn er nog de apps.

Of liever gezegd: het gebrek aan apps. Microsoft koerde het afgelopen jaar regelmatig trots dat ze vrijwel alle belangrijke apps op hun platform hadden. Het klopt ergens ook wel een beetje. Voor de meeste zaken is wel een app beschikbaar. Maar voor een enorm deel ook niet. En als er apps zijn, werken die vaak slecht of zijn ze niet actueel.

De officiële Twitter-app maakt bijvoorbeeld nog steeds gebruik van sterretjes in plaats van hartjes. De Netflix-app heeft grote moeite met het weergeven van ondertitels. De Facebook-app is bij vlagen zo traag als een slak met een ernstig gebrek aan urgentie. De Instagram-app is er wel, maar zit nog in bèta en ondersteunt nog steeds alleen een vierkant, en niet de recent geïntroduceerde beeldformaten. Internetbankieren kan alleen als je bij ING of ABN Amro zit.

Op het gebied van apps komt Windows 10 er dus nogal bekaaid van af. Dat is jammer, want de rest steekt stiekem best goed in elkaar. Zeker, er zijn een paar kinderziektes, maar realiseer je wel dat dit systeem niet al jarenlang is bijgeschaafd en doorontwikkeld, zoals iOS of Android. Veel dingen doet Windows 10 echter goed. Zo is het notificatiecentrum, in tegenstelling tot dat in iOS, lekker overzichtelijk en werkt het handig. Ook de batterijstatistieken zijn zeer uitgebreid. Je kan precies zien wat er stroom verbruikt, tot in zeer groot detail. Het homescreen is met zijn Live Tiles een van de overzichtelijkste systemen die er nu op de markt is.

Zoals Windows 10 er nu uitziet, is het niet meteen de beste keus die je kan maken. Daarvoor zitten er nog net iets teveel kinderziektes in, en het gebrek aan apps is net iets te groot. Als app-developers en Microsoft er het komende half jaar flink wat werk in zouden steken, heeft het de potentie een goede concurrent te worden voor Google en Apple. Probleem is dat app-developers alleen apps gaan ontwikkelen als een platform grote groepen gebruikers heeft. En het is maar de vraag of dat Microsoft gaat lukken, met dit systeem.

Microsoft Continuum

Er is nog een feature die eigenlijk niet persé onder de kop software valt, maar daar toch zeker mee te maken heeft: Continuum. Om daar gebruik van te maken heb je een aparte dock nodig, waar je vervolgens je Lumia 950 op aansluit én een toetsenbord, muis en beeldscherm. Vervolgens kan je de Lumia 950 als volwaardige desktop-computer gebruiken.

Nou ja, volwaardig is een beetje overdreven, want je kan nog steeds niet op de gebruikelijke manier programma's installeren, en .exe-bestanden kan je nog steeds niet draaien. Het blijft echter een interessante toevoeging, die we niet onvermeld wilden laten. Zelf hebben we het helaas niet kunnen testen: Microsoft verkoopt de Continuum-dock apart, voor ongeveer 100 euro. Er zijn overigens wel providers die de dock als actie meeleveren met de Lumia 950.

Continuum      Continuum

Camera

Camera's in de Lumia-serie waren altijd van een hoge kwaliteit. Microsoft mag dan het een en ander hebben veranderd aan de Lumia-serie, sinds de overname van Nokia, deze pijler is gebleven. Want ook bij de Lumia 950 is de camera weer ouderwets goed. Het betreft ditmaal een 20 megapixel exemplaar, die niet alleen scherpe foto's maakt, maar ook goed presteert wanneer er weinig tot geen licht aanwezig is.

Wat verder opvalt is dat de kleuren van de foto's die je maakt met de Lumia 950 prachtig zijn. Soms doet het zelfs een beetje te verzadigd aan, maar gelukkig kan je alles instellen. Wat wel jammer is, is dat de Lumia Camera-software het pad heeft moeten ruimen. Geen selfies met kekke, bij vlagen wat infantiele filters dus. Maar waarschijnlijk zijn wij bij GSMinfo.nl en een paar twaalfjarige meisjes de enigen die daar verdrietig om zijn.

Foto Lumia 950 4G-fart Foto Lumia 950 huizen Bergen Foto Lumia 950 haven Bergen Foto Lumia 950 Bergen by night Foto Lumia 950 gras

Ook het filmen gaat doodeenvoudig met de Lumia 950. Als je wil kan je in 4K filmen, maar heel zinvol voor de filmkwaliteit is dat verder niet. Je hebt er meer aan als je gewoon op Full HD-resolutie de video's schiet, dat scheelt ook ruimte op je telefoon bovendien. De gulden middenweg is het filmen met 60 frames per seconde op Full HD.

Prijs-kwaliteitverhouding

Voor de Lumia 950 betaal je op moment van schrijven zo'n 560 euro. Dat is een alleszins forse prijs. Zo komt de nieuwe Lumia in dezelfde prijscategorie als de Galaxy S6, Xperia Z5 en Nexus 6P. Het is te hopen dat Microsoft de prijs van de 950 in de toekomst nog omlaag gaat gooien, want op dit moment biedt het toestel qua hardware én software gewoon niet hetzelfde als eerdergenoemde telefoons. Het enige echt onderscheidende element in de Lumia 950 is de irisscanner, maar aangezien veel van deze toestellen zijn uitgerust met een goed werkende vingerafdrukscanner is de meerwaarde daarvan ook miniem.

Microsoft Lumia 950 Samsung Galaxy S6 Sony Xperia Z5 Huawei Nexus 6P
Beeldscherm 5,20 inch 5,10 inch 5,20 inch 5,70 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 565 ppi 576 ppi 424 ppi 515 ppi
Besturingssysteem Windows 10 Android 5.0 (Lollipop) Android 5.1 (Lollipop) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 1,8 GHz hexa-core 2,1 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Camera 20,00 megapixel 16,00 megapixel 23,00 megapixel 12,30 megapixel
Gewicht 150 gram 138 gram 154 gram 178 gram
Stand-by tijd 288 uur - 540 uur 440 uur
Spreektijd 1380 minuten - 1020 minuten 1380 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 429,00 Niet beschikbaar Niet beschikbaar

De Lumia mag dan een prima scherm hebben, een vlotte processor en een ronduit goede camera, dat is op dit prijsniveau niet meer genoeg. Als Microsoft wil dat meer mensen hun nieuwe Windows 10-besturingssysteem gebruiken, zouden ze er verstandig aan doen de prijs van de Lumia 950 tenminste lager te maken dan de concurrerende Android-toestellen. Met deze prijs scoort Microsofts topmodel namelijk geen punten.

Microsoft Lumia 950

Conclusie

De Microsoft Lumia 950 is geen slecht toestel. Het scherm is prachtig, de camera maakt uitstekende foto's en met de irisscanner heeft Microsoft een functioneel en futuristisch alternatief voor de vingerafdrukscanner in huis. Microsoft Continuum is daarnaast een mooie manier om de productiviteit met én functionaliteit van de Lumia 950 op te krikken. Windows 10 werkt bovendien redelijk overzichtelijk en ziet er goed uit. Toch kunnen we de Lumia 950 niet aan heel veel mensen aanbevelen, want er zijn ook duidelijke minpunten.

Een van de grootste ergernissen aan Windows 10 blijven de apps. Of beter gezegd: het enorme gebrek eraan. Wij snappen ook wel dat Microsoft daar weinig aan kan doen, maar voor consumenten die nú overwegen een nieuwe telefoon te kopen, is het gewoon een harde realiteit dat het app-aanbod op Windows 10 het bij lange na niet haalt bij Android of iOS. Het helpt overigens ook niet dat Windows 10 nog wordt geplaagd door de nodige kinderziektes, maar dat zien we sneller opgelost worden dan het app-tekort.

De Lumia 950 blijft echter een fijne telefoon. Je mag dan niet alle apps hebben, het systeem zelf steekt wel gewoon goed in elkaar. In sommige opzichten streeft het de concurrentie gewoon voorbij. Zo is het homescreen van Windows 10 wat ons betreft een stuk overzichtelijker dan dat van iOS en Android. Ook het nieuwe instellingen-menu mag er wezen, en is een grote verbetering op de toch wat onoverzichtelijke Windows 8.1-variant.

Nu het toestel net is uitgekomen, is de prijs nog wel wat fors. We hopen dat die in de loop der tijd nog wat gaat zakken, en dat meer app-developers voor het Windows 10-platform gaan kiezen. Als die twee zaken geregeld worden, en Microsoft de kinderziektes uit het mobiele besturingssysteem haalt, voorspellen wij een gouden toekomst voor de Lumia 950. De echte Microsoft-fans zullen hem nu al willen kopen, maar de rest raden we aan om nog een paar maanden te wachten.

+ Hele fijne, snelle camera
+ Scherm is prachtig
+ Windows 10 is vlot en overzichtelijk
+ Irisscanner werkt uitstekend

- Groot gebrek aan (goed werkende) apps
- Windows 10 heeft soms wat kinderziektes
- Prijs is fors

Microsoft Lumia 950 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden