Vergelijk 2.682.503 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone 6S review

Reviews Apple iPhone 6S review
Door ,

De Apple iPhone 6S is de opvolger van de iPhone 6. Zijn de verbeteringen zinvol genoeg om een aanschaf te rechtvaardigen? Of kan je beter een iPhone 6 kopen? GSMinfo.nl zocht uit of de iPhone 6S een goede keus is.

De iPhone 6S is de meest recente in een reeks van zeer succesvolle smartphones van Apple. De toestellen, waarvan er elk jaar miljoenen van over de toonbank gaan, heeft dus een reputatie hoog te houden. Nadat Apple vorig jaar is overgestapt op een groter schermformaat, en voor 4,7 inch in plaats van het handzamere 4 inch, hebben veel mensen een aanschaf van een nieuwe iPhone uitgesteld. Kunnen zij wel worden overgehaald door deze nieuwe iPhone?

Zoals altijd is de prijs van de nieuwe Apple-telefoon het grootste obstakel. Is die prijs de nieuwe features, zoals 3D Touch, een 12 megapixelcamera en een geheel vernieuwde chipset waard? Dat is wat we deze iPhone 6S review proberen uit te zoeken, door Apple's nieuwe smartphone uitgebreid onder handen te nemen.

Apple iPhone 6S

Design en hardware

Qua design is de iPhone 6S nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Alleen als je echt goed kijkt, zie je de veranderingen. Zo is er rondom het scherm een extra randje gekomen dat het scherm van de achterkant scheidt. Bij de iPhone 6 kwam het nog wel eens voor dat in de kier die er daarvoor zat, haartjes bleven steken. Daar heb je nu dus geen last meer van. De telefoon is ook een fractie dikker geworden. Als je de iPhone 6 gewend bent zal je het verschil merken, maar storend is het allerminst. Ook het gewicht is wat toegenomen, maar ook dat merk je alleen als je eerst een iPhone 6 dagelijks in je handen had.

De hardware heeft een grotere vernieuwing ondergaan. Apple heeft de nieuwe, zelf ontwikkelde A9-chipset geplaatst, en die is merkbaar sneller dan de Apple A8. Waar de A8 nog wel eens moeite heeft met iOS 9, merk je daar bij de iPhone 6S helemaal niks van. Alles gaat van een leien dakje. Multitasken gaat ook iets soepeler dan voorheen. Wat je vooral merkt is dat apps minder snel uit het geheugen worden gegooid, een van de ergernissen bij de vorige generaties. Dat komt doordat Apple er eindelijk voor heeft gekozen om het werkgeheugen te verdubbelen. De fabrikant leverde de iPhone al sinds 2011 met slechts één 1GB werkgeheugen, en dat begon onderhand flink effect te hebben op de prestaties. 

Een andere ergernis is wel gebleven: de beperkte hoeveelheid intern geheugen en de onmogelijkheid het uit te breiden. Anno 2015 mag een telefoonfabrikant toch niet meer dit soort geintjes uithalen met zijn toptoestellen. Als je dan toch kiest voor 16 GB intern geheugen, maak dan tenminste een slot voor een microSD-kaartje. Een nog betere oplossing zou zijn de telefoon standaard minimaal uit te rusten met 32 GB aan opslaggeheugen, iets wat veel andere fabrikanten al doen. Van de 16GB wordt een groot deel al gebruikt door het besturingssysteem, waardoor er nauwelijks ruimte is voor apps, games en video's. De 16GB iPhone 6S kopen raden we je dan ook af. 

Apple iPhone 6S

Beeldscherm

Het formaat van het iPhone 6S scherm en het aantal pixels is gelijk gebleven. Je krijgt nog steeds een 4,7 inch groot IPS-LCD scherm met 750 bij 1334 pixels. Het grote verschil is 3D Touch. Deze nieuwe technologie maakt dat het scherm van de iPhone 6S drukgevoelig is. Je kan het scherm gewoon op dezelfde manier gebruiken als je eerder deed, maar als je nu extra hard drukt op het scherm, krijg je extra opties. Soms zijn die zinvol, maar in veel gevallen ook niet echt. Bovendien moet je maar net weten dat de app de optie biedt, iets dat niet iedere applicatie even goed duidelijk maakt.

Op moment van schrijven is de ondersteuning voor 3D Touch nog niet heel wijdverbreid. Apps als SnapChat, Tinder en Facebook ondersteunen het, maar heel veel toegevoegde waarde heeft het daar nog niet. Andere apps, zoals Outlook, Google Maps en Slack, hebben het bijvoorbeeld weer niet. Initieel waren we dan ook niet heel enthousiast over de nieuwe 'revolutionaire' techniek van Apple. Toen we echter een paar apps hadden waar we het juist wel goed konden gebruiken, werd de meerwaarde duidelijk.

3D Touch op de iPhone 6S 3D Touch op de iPhone 6S

Zo is het handig dat je bij de camera door middel van 3D Touch meteen kan kiezen of je een selfie wil maken, of een video. Ook bij Twitter werkt het goed, want je kan gelijk kiezen of je een nieuwe tweet wil schrijven of een DM wil sturen, mocht je dat van plan zijn. Op die manier werkt 3D Touch als een tijdsbesparing, en dan is het handig. Qua intuïtiveit scoort het dus niet veel punten, maar zodra je het in de gaten hebt, geeft het meerwaarde.

Apple iPhone 6S

De camera

De iPhone 6S heeft een flinke camera-update gekregen. Aan de achterkant ging het aantal megapixel omhoog van 8 naar 12. De nieuwe sensor krikt de toch al zeer acceptabele kwaliteit van de foto's van de iPhone nog verder omhoog. Hoe goed precies komen we later nog op terug. Aan de voorkant heeft zich namelijk een veel grotere verbetering voorgedaan. Daar is de 1,2 megapixel frontcamera ein-de-lijk de deur uitgedaan en heeft plaatsgemaakt voor een fatsoenlijk 5 megapixel exemplaar.

De nieuwe narcistische selfie-generatie zal zijn hart kunnen ophalen, want als de iPhone 6S ergens goed in is, dan is het wel in het maken van haarscherpe zelfportretten. De nieuwe Live Photo-functie heeft daarentegen een hoog gimmickgehalte. Als je door Live Photos scrollt zie je namelijk steeds kort de halve seconde voordat je de foto maakte. Leuk, maar HTC had al een soortgelijke functie met HTC Zoe en dat werkte nog beter ook. Bovendien kun je de Live Photos alleen delen met andere iPhone 6S-bezitters. Ze op social media plaatsen, of doorsturen naar een vriend met Android, zit er niet in. 

Foto gemaakt met de iPhone 6S Foto gemaakt met de iPhone 6S Foto gemaakt met de iPhone 6S Foto gemaakt met de iPhone 6S

Dan de camera aan de achterkant. Die is, zoals we van Apple gewend zijn, van extreem hoge kwaliteit. Vooral de eenvoud van de camera valt daarbij op. Je hoeft niks in te stellen, maar alleen op een grote ronde knop te druken, en je hebt een mooie foto. Mits je onderwerp een beetje schappelijk is natuurlijk. Ook in situaties met minder licht, praktisch altijd rond dit jaargetijde dus, slaagt de iPhone glansrijk. Hetzelfde geldt voor video's. Slowmotion video's kunnen nu in Full HD geschoten worden, met maximaal 120 frames per seconde. Ben je bereid terug te gaan naar 720p, dan kan je zelfs 240 frames per seconde. Uiteraard slurpt deze filmmodus wel geheugen. Hetzelfde geldt natuurlijk nog in meerdere mate voor het filmen in 4K, iets om rekening mee te houden als je een iPhone 6S met 16GB overweegt.

iOS 9.1

De iPhone 6S draaide op het moment dat hij uitkwam op Apple's iOS 9. Inmiddels is dat al omhooggegaan naar 9.1, met 9.0.1, 9.0.2 en 9.0.3 als tussenstops. Kleine bugs werden in de eerste updates opgelost, en in de eerste echt grote update volgden ook nog wat extra features. Sommige handig, zoals de mogelijkheid adblockers op je iPhone te installeren, andere wat triviaal, zoals de toevoeging van 150 nieuwe emoji's, waaronder de middelvinger-emoji. Als extra bonus werd iOS 9 door al deze updates nog wat stabieler ook.

Dat mocht ook wel. Waar we voorheen nog wel eens durfden te zeggen dat iOS nooit crashte, was dat de laatste tijd nogal veranderd. Gelukkig is die stabiliteit weer wat teruggekeerd bij deze versie. Wat ook opvalt is dat het heerlijk vlot werkt. Leg je vinger op de vingerafdrukscanner en hop: je bent erin. Ook het openen van apps gaat in een oogwenk en scrollen gaat vloeiender dan ooit. Dat kan je natuurljik op het conto schuiven van de nieuwe processor, maar uiteraard speelt de software daar ook een grote rol in.

Apple iPhone 6S

Verder kunnen we nog heel veel zeggen over iOS, maar eigenlijk is in dat opzicht het meeste al wel gezegd. Het moge duidelijk zijn dat het app-aanbod in iOS fabuleus is. Daar kan de Google Play Store niet altijd goed tegenop. Daarnaast is het een bijzonder duidelijk en overzichtelijk systeem. Dat is natuurlijk fijn voor alle gebruikers, maar vooral de atechnische mensen zullen dat op waarde kunnen schatten. Of je iOS of Android beter vindt, blijft voor velen toch een kwestie van gewenning en smaak.

Batterij

Toen Apple de iPhone 6S aankondigde, werd er nogal geheimzinnig gedaan over de capaciteit van de batterij. Meestal is dat een veeg teken, en jawel: de totale capaciteit bleek zelfs minder dan in de iPhone 6 te zijn. Om ruimte te maken voor het dikkere scherm (vanwege 3D Touch), had men de batterij wat kleiner gemaakt. Van de 1810 mAh batterij in de iPhone 6 was nog maar 1715 mAh over in de iPhone 6S.

Toch heeft dat nauwelijks een negatief effect op de totale batterijduur. Die is zelfs wat langer dan die van de iPhone 6 in de praktijk. Dat komt vooral omdat de processor een flink stuk zuiniger is geworden. Dat heeft duidelijk ook zijn terugslag op het batterijgebruik. Toch blijft het een beetje tegenvallen, want echt geweldig is de totale batterijduur nog steeds niet. Een volle dag zonder opladen gaat misschien net, maar met actiever gebruik zit dat er eigenlijk ook al niet in. Het is fijn dat Apple er op papier op vooruit gaat, maar we hadden liever een toestel gezien dat moeiteloos twee dagen mee kan op één lading. Je betaalt tenslotte wel ruim 700 euro voor het apparaat.

Prijs

Bij de meeste toptoestellen die we reviewen, maken we wat kritische opmerkingen over de wel erg hoge aanschafprijs. Vaak zeggen we er dan vergoeilijkend achteraan dat het toestel gelukkig binnen een paar maanden wel in prijs zal zijn gezakt, zodat de deal een stuk acceptabeler wordt. Dat verhaal gaat bij de iPhone echter niet op. Het toestel is duur tijdens zijn release, en zal dat voorlopig ook blijven. Echte prijsdalingen zie je alleen wanneer er weer een nieuwe iPhone uitkomt.

Deze strategie zou niet zo erg zijn, als de prijs bij de introductie ietwat schappelijk was. Helaas is dat ook niet echt het geval. De basisprijs van 750 euro is hoog, maar niet veel hoger dan de concurrentie. Het is pas als je ziet wat je er voor terugkrijgt, dat de vergelijking wat mank gaat. Zo krijg je namelijk voor 700 euro wel maar een model met 16 GB intern geheugen. Elk, maar dan ook echt elk ander high-end toestel heeft tenminste 32 GB aan opslaggeheugen voor een adviesprijs als deze

Maakt dat de iPhone 6S dan té duur? Dat valt te betwijfelen. Er zijn immers meer dan genoeg mensen die demonstreren geen probleem met de prijs te hebben. In de eerste week na de launch vlogen er al miljoenen exemplaren van de nieuwe iPhone over de toonbank. Bovendien weet Apple nog altijd een fantastische combinatie van hardware, software en design te bieden. De iPhone is in veel opzichten nog altijd de beste smartphone van het moment. Maar als je voor tweehonderd euro minder een smartphone kan kopen die haast net zo goed is, zoals de Samsung Galaxy S6 of Sony Xperia Z5 Compact, dan zou een lagere adviesprijs welkom zijn.

Apple iPhone 6S

Conclusie

De prijs mag dan hoog zijn, de iPhone 6S is wel gewoon echt een goede telefoon. De verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie zijn zeker aanwezig. Of ze genoeg zijn om voortijdig over te stappen, durven we niet te zeggen. Voor alle mensen die al een iPhone 6 hebben, is het verschil met de nieuwe generatie niet levensgroot. De snelheid neemt wat toe, de camera's zijn een slagje beter, de batterijduur is wat verlengd (maar niet dramatisch) en je hebt de beschikking over 3D Touch.

Als je een iPhone uit de 5-reeks hebt, is een upgrade wel een goed idee. Je zal in het begin even moeten wennen aan het grotere formaat, maar geloof ons, al snel zal je niet meer terug willen. En ja, je kan nog steeds whatsappen met 1 hand. Je zal echter wel blij verrast worden door de hoge kwaliteit van het scherm, de nieuwe behuizing die verder is geperfectioneerd en de selfiecamera, die opeens haarscherpe foto's weet te produceren.

De prijs daargelaten is de iPhone 6S een uitstekende telefoon. Hij doet precies waar je als consument op zit te wachten. Hij maakt zonder enige moeite prachtige foto's, biedt een overzichtelijke en vlotte omgeving waarin je je apps kan draaien en heeft ook nog eens een perfect werkende vingerafdrukscanner aan boord. Op veel gebieden overtreft de iPhone  Android-toestellen nog steeds. Zeker, er zijn ook Android-toestellen die prachtige foto's kunnen maken. En die een goed werkende vingerafdrukscanner hebben. En die een mooie, stalen behuizing hebben. Maar er zijn maar weinig Android-toestellen die dit alles op zo'n natuurlijke en prettige manier met elkaar combineren als de iPhone 6S dat doet. En dat is de kracht ervan. Blijft alleen jammer van die prijs.

+ Krachtige hardware zorgt voor uitmuntende prestaties
+ Camera maakt fantastische foto's
+ Geen enkele andere fabrikant biedt betere combinatie van hardware, software en design

- Hoge adviesprijs
- Instapmodel heeft slechts 16GB opslagruimte
- 3D Touch voegt vooralsnog weinig toe

Apple iPhone 6S prijzen vergelijken

Apple iPhone 6S
Met abonnement: Vanaf € 19,00 p/m
Los toestel: € 204,00

Vergelijk prijzen

Apple iPhone 6S review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Apple iPhone 6S beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 20,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 24,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 29,50 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone 6S aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden