Vergelijk 2.508.634 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia C4 review

Reviews Sony Xperia C4 review
Door ,

De Sony Xperia C4 wordt door de fabrikant neergezet als de ultieme selfiesmartphone, maar ook voor zelfportrethaters is het een interessant toestel. In deze Xperia C4 review gaan we uitgebreid in op de vele voordelen van deze mooie middenklasser.

Als je er een beetje bij wilt horen als smartphone-fabrikant dan moet je een selfiesmartphone uitbrengen, zo lijkt het haast wel. In het afgelopen jaar hebben bijna alle bekende namen in de telefoonindustrie één of meer toestellen uitgebracht met een focus op de frontcamera. HTC, Samsung, Huawei en LG, allemaal claimen ze de ultieme telefoon voor zelfportretten te hebben. De ene fabrikant doet dat door voorop ook een flitser te plaatsen, de ander gooit er zoveel mogelijk megapixels tegenaan, en weer een ander probeert de race te winnen met een wijde beeldhoek voor de lens.

Sony deed tot voor kort nog niet mee met de hype, tot het bedrijf onlangs de Xperia C4 introduceerde. De Japanse fabrikant noemt het een telefoon voor 'professionele selfies', en de frontcamera van 5 megapixel is dan ook voorzien van zowel een flitser als een groothoeklens.

We kunnen ons echter voorstellen dat niet iedereen een selfiefanaat is, en gelukkig valt er voor die mensen ook nog genoeg uit de Xperia C4 te halen. Deze smartphone heeft de prijs van een midrange-toestel maar beschikt wel over een groot Full HD-scherm, een 13-megapixelcamera achterop, en vrij degelijke hardware. Tijd om de C4 onder de loep te nemen.

Sony Xperia C4

Design

Het verschil in design tussen een high-end smartphone als de Xperia Z3+ en een middenklasser als de Xperia C4 wordt gelijk duidelijk zodra je het toestel oppakt. Waar Sony's vlaggenschepen voorzien zijn van metaal en en glas, moet de C4 het doen met mat plastic. Het voelt stevig aan en biedt voldoende grip, maar aantrekkelijk is het zeker niet.

Knoppen zijn aan de rechterzijkant geplaatst, waar je niet alleen de power- en volumeknop kunt vinden maar ook eentje voor de camera. De poort voor de microSD-kaart en nano-simkaart zijn daar ook te vinden. De batterij, met een capaciteit van 2600 mAh, kan helaas niet verwisseld worden.

Hoewel de Xperia C4 met zijn 5,5 inch scherm aan de grote kant is, heeft Sony er veel aan gedaan om de omvang te beperken. De bezel, de randen rond het scherm, zijn relatief klein: het beeld vult ruim 70% van de voorkant. Een relatief groot deel van de bovenkant wordt helaas ingenomen door de forse lens en flitser. Het toestel prettig met één hand gebruiken zit er niet in, maar dat hoort er een beetje bij met een smartphone van dit formaat.

Sony Xperia C4

Wat we wel missen is een waterdicht design. Sony's high-end smartphones beschikken de laatste jaren vrijwel allemaal over een stof- en waterdichte behuizing, en het bedrijf weet zich daarmee altijd goed te onderscheiden van de concurrentie. De onlangs verschenen Xperia M4 Aqua, een toestel in dezelfde prijsklasse als de Xperia C4, beschikte wel over dat extra stukje stevigheid.

Scherm

Sony heeft het 5,5 inch IPS-LCD-scherm van de Xperia C4 een resolutie van 1080x1920 pixels meegegeven, goed voor een pixeldichtheid van 401 pixels per inch. Amper een jaar geleden moesten smartphones in deze prijsklasse het doorgaans doen met een resolutie van 720x1280, en ook nu nog presteert de C4 beter dan veel concurrenten. Over de scherpte van het beeld kunnen we dan ook alleen maar positief zijn.

Ook de helderheid is dik in orde. In de volle zomerzon is het scherm nog goed af te lezen, en zelfs als je het beeld flink kantelt is de leesbaarheid goed. Aan de andere kant van het spectrum is de minimale helderheid daarentegen juist wat te fel. Zelfs als je de helderheid zo laag mogelijk zet kan het scherm nog wat verblindend zijn in een donkere ruimte. Check je 's nachts even de C4 om een binnengekomen notificatie te controleren, dan ben je al snel klaarwakker van het wellicht iets te heldere licht.

Wit beeld op de C4 heeft wel een heel klein beetje een blauwe tint. Het is wat minder erg dan bij eerdere smartphones van Sony, maar leg je de C4 naast iets dat écht wit is dan valt de afwijking toch wel op. De fabrikant wil daarmee mogelijk het contrast van het beeld verbeteren, maar het zal voor sommige gebruikers even wennen zijn. Mocht je het helemaal oneens zijn met Sony's calibratie dan kun je de witbalans desgewenst wel zelf aanpassen bij de instellingen.

Sony Xperia C4

Hardware

Sony heeft de C4 uitgerust met een chipset van MediaTek, de MT6752. Deze octacore-soc heeft acht kernen geklokt op 1,7 GHz en scoort heel redelijk in de benchmarks. De GPU, een Mali-T760MP2, valt daarentegen flink tegen. De prestaties in GFXBench zijn vergelijkbaar met budgetsmartphones, terwijl de C4 toch echt verkocht wordt als middenklasser. Ook in grafisch intensievere games als Asphalt 8 is er soms wat gestotter in het beeld.

Benchmark   Score
GFXBench T-Rex Framerate 6,4 fps
GFXBench Manhattan Framerate 16 fps
PCMark - Work Performance Score 3561
AndEBench - Java Iteraties per seconde 1714

Haperingen komen sowieso wel vaker voor. Door de 2 GB aan werkgeheugen gaat het switchen tussen 'lichte' applicaties als WhatsApp en je browser doorgaans relatief soepel. Heb je echter een wat zwaardere app openstaan en druk je vervolgens op de homeknop, dan duurt het al gauw een seconde voor de app weggeduwd wordt en dan nóg een seconde voor het hele homescreen weer in beeld is. Ook het openen van apps kan soms een paar seconden duren. De soms trage reactie van de C4 zorgde ervoor dat we een knop regelmatig meerdere keren induwden, omdat niet duidelijk is of het aanraken van het touchscreen wel goed geregistreerd werd.

Hoewel het gehaper lang niet zo frequent is dat het constant bron van frustratie is, komt het wat ons betreft toch iets te vaak voor voor een smartphone in deze prijsklasse. Sony's concurrenten weten voor dezelfde prijs of zelfs voor minder smartphones af te leveren die een stuk soepeler lopen. Elke hapering bij de C4 is er dan één te veel.

De fabrikant levert de Xperia C4 met 16 GB aan opslagcapaciteit, al blijft daarvan slechts iets meer dan 10 GB over nadat je het toestel voor de eerste keer opstart en alle applicaties bijwerkt. Veel gebruikers zullen daarmee aardig uit de voeten kunnen, tenzij je een boel games, films en muziek op je toestel kwijt wil. Dan is er in de C4 gelukkig nog ruimte voor een microSD-kaart, al biedt zo'n geheugenkaart niet altijd de oplossing. Zo is het nog altijd lastig en soms zelfs onmogelijk om applicaties over te zetten naar je kaartje.

Software

De C4 is voorzien van Sony's eigen interface, al blijft de fabrikant redelijk dicht bij het Material Design van Google. De aanpassingen die Sony heeft gemaakt zitten hem vooral in het design, en geven de C4 een stijl die duidelijk uniek is voor Sony zonder tegelijk al teveel af te wijken van Google's richtlijnen. De meeste menu's zijn verder niet of nauwelijks aangepast: de quick settings en het lockscreen zijn bijvoorbeeld zelfs identiek aan het 'kale' Android 5.0.

Bij de applicaties die Sony zelf meelevert ligt de focus sterk op multimedia. Op het homescreen zijn prominent de apps voor foto's, muziek en video terug te vinden, en dat trio is dan ook keurig afgewerkt. De apps hebben een stijl die duidelijk bij de rest van de interface past, en bieden tegelijkertijd enkele unieke features. Zo maakt de Album-app automatisch mappen voor alle foto's met effecten erop, en ook je kiekjes met een gezicht worden verzameld. 

Sony levert daarnaast een relatief groot aantal apps van third-party ontwikkelaars mee. Zo is er een app voor de e-books van Kobo, Facebook en Vine zijn direct aanwezig (maar opvallend genoeg Twitter niet) en er is een trial-versie van AVG's virusscanner geïnstalleerd. We kunnen ons voorstellen dat lang niet iedereen de behoefte heeft aan het overgrote deel van die apps, en ook Sony lijkt zich daarvan goed bewust. De meeste meegeleverde apps kunnen namelijk gewoon verwijderd worden. Zo maak je gelijk wat extra opslagruimte vrij. 

Op moment van schrijven heeft Sony nog niet bekend gemaakt of de Xperia C4 een update naar Android 5.1 zal krijgen. Als er echter één fabrikant is die zijn toestellen goed up-to-date weet te houden, dan is het Sony wel. Dat de Xperia C4 nog niet op Sony's updateplanning staat is dan ook niet direct een reden om te vrezen: de kans dat het toestel later dit jaar wordt bijgewerkt, wellicht zelfs direct naar Android M, is aanzienlijk. 

Sony Xperia C4

Accuduur

De accu van de Xperia C4 is aan de kleine kant, zeker als je kijkt naar het formaat van het toestel. Ondanks zijn 5,5 inch scherm was er slechts ruimte voor een accu met capaciteit van 2600 mAh. Ter vergelijking: de Xperia Z3, die niet alleen iets dunner is maar ook nog eens over een kleiner scherm beschikt, heeft een accu van 3100 mAh. Waarom een grotere smartphone over een kleinere accu beschikt snappen wij ook niet helemaal, maar spijtig is het wel. 

De accuduur van het toestel is dan ook goed, maar niet geweldig. Bij gewoon gebruik houdt de C4 het goed een dag vol: met regelmatig browsen, WhatsAppen en social media checken hoef je het toestel gedurende de dag zeker niet aan de oplader te hangen om een volle dag gebruik eruit te halen. Op stand-by is het toestel bovendien behoorlijk zuinig, en met Sony's Stamina-modus wordt het batterijverbruik in die stand helemaal flink beperkt. Bij zwaarder gebruik loopt de accu vanzelfsprekend een stuk sneller leeg, al zul je ook hier in ieder geval wel het einde van de werkdag moeten kunnen halen. Waar je bij de Xperia Z3 met een beetje moeite echter nog twee dagen zonder opladen kon, is dat voor ons met de C4 vrijwel onmogelijk gebleken.

Camera

Wat Sony precies bedoelt met 'professionele selfies' weten we ook niet zeker, maar we waren niet echt onder de indruk van de frontcamera. De selfies zijn sterk in kleur en goed gedetailleerd op de achtergrond, maar juist bij de voorgrond lijkt het mis te gaan. Het gezicht, toch echt het belangrijkste onderdeel van een selfie, verliest veel detail op de foto. Rimpels klein en groot lijken verdwenen te zijn, waardoor vooral voorhoofden en wangen wat blurry voorkomen. Het is zeker niet de slechtste selfiecamera die we ooit hebben gezien, maar voor een smartphone die draait om zelfportretten valt het toch wat tegen.

De frontflitser doet zijn werk prima, al zullen selfies die je in het donker maakt wat grof en korrelig zijn. Het eindresultaat is daardoor misschien niet iets dat je wil delen via Snapchat of Tinder. Ook de wijde lens doet wat hij moet doen en je kunt makkelijk een complete vriendengroep op de foto krijgen met de frontcamera.

Foto gemaakt met de Sony Xperia C4 Foto gemaakt met de Sony Xperia C4 Foto gemaakt met de Sony Xperia C4 Foto gemaakt met de Sony Xperia C4 Foto gemaakt met de Sony Xperia C4 Foto gemaakt met de Sony Xperia C4 Foto gemaakt met de Sony Xperia C4 Foto gemaakt met de Sony Xperia C4

Achterop zit een 13-megapixelcamera die ook al wat teleurstellend is. Foto's die je binnen maakt zijn dof en verliezen veel details, en ook buitenfoto's zijn behoorlijk wazig. De kleuren kloppen nog wel redelijk, maar de foto's hebben zoveel ruis en blur dat we niet echt vrolijk worden van de C4 camera. In deze prijsklasse verwachten we toch echt betere beelden te zien.

Voor de selfiefanaten beschikt de camera-app over verschillende extra opties. Zo kun je je gezicht combineren met verschillende dieren, make-up testen, en er is een augmented reality-modus waarin je virtueel fruit, verf of kogels afvuurt op dingen in de echte wereld. De C4 lijkt echter niet krachtig genoeg om de meeste van die effecten live op je gezicht toe te passen: het beeld hapert soms, en al bij de kleinste beweging heeft de camera een seconde nodig om het focusobject terug te vinden.

Prijs-kwaliteit: Sony Xperia C4 alternatieven

De adviesprijs van de Xperia C4 is 349 euro, al is het toestel inmiddels in de pricewatch al voor een paar tientjes minder te vinden. In dezelfde prijsklasse zijn verschillende alternatieven te vinden: enkele mid-range smartphones van concurrenten, en high-end smartphones van vorig jaar die in prijs zijn gezakt.

Sony Xperia C4 LG G3 Honor 6 Sony Xperia Z3 Compact
Beeldscherm 5,50 inch 5,50 inch 5,00 inch 4,60 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 401 ppi 534 ppi 441 ppi 319 ppi
Besturingssysteem Android 5.0 (Lollipop) Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat)
Processor 1,7 GHz octa-core 2,5 GHz quad-core 1,7 GHz octa-core 2,5 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 3 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 20,70 megapixel
Gewicht 147 gram 149 gram 130 gram 129 gram
Stand-by tijd 634 uur 565 uur - 920 uur
Spreektijd 780 minuten 1260 minuten - 840 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

De LG G4 is sinds kort te koop in Nederland, en daarom is de ‘oude’ LG G3 fors in prijs gezakt. Je betaalt nu ongeveer evenveel als voor de C4, maar daarvoor krijg je wel krachtigere hardware, betere camera’s en een mooiere behuizing. De accuduur valt dan wel een beetje tegen door de QHD-resolutie, op elk ander gebied wint LG.

Honor is nog steeds een vrij onbekend merk in Nederland, maar het vlaggenschip van Huaweis submerk zet goede prestaties neer voor minder dan 300 euro. Je krijgt met de Honor 6 helaas wel een oudere versie van Android voor je kiezen (4.4 KitKat), maar de hardware is dik in orde. Zo beschikt de Honor 6 onder andere over een extra GB aan ram en is de Kirin 920-soc net wat krachtiger.

Het prijsverschil tussen de Xperia Z3 Compact en de C4 is redelijk groot, en de Compact is een stuk kleiner. Als het schermformaat voor jou niet zo belangrijk is dan is Sony’s compacte topmodel echter een zeer aantrekkelijk alternatief. Dit model van eind vorig jaar biedt een accu die veel langer meegaat, er is meer rekenkracht aanwezig, en de camera achterop levert mooiere kiekjes af. Bovendien is de behuizing mooier én waterdicht.

Hoewel de opvolger onlangs aangekondigd is kan de OnePlus One nog altijd uitstekend mee met een middenklasser als de C4. Voor hetzelfde bedrag als de C4 koop je een OnePlus One met twee keer zoveel opslagruimte, meer ram, en een betere processor. Het is wat jammer dat de One niet alle 4g-netwerken in Nederland ondersteunt, maar dat is dan ook het enige wat de C4 beter doet dan zijn concurrent.

Sony Xperia C4

Conclusie

De Sony Xperia C4 heeft alles in huis om een van de beste mid-end-smartphones van het moment te zijn, maar toch valt het eindresultaat een beetje tegen. De hardware is net niet krachtig genoeg om ervoor te zorgen dat alles soepel loopt, terwijl je dat voor deze prijs wel zou verwachten. De accuduur is goed, maar niet zo goed als we van Sony gewend. Eigenlijk is het beeldscherm het enige wat écht geslaagd is: een 5,5 inch scherm met deze resolutie is in deze prijsklasse nog altijd redelijk uniek en dus zeker welkom.

Vooral de camera's vallen flink tegen: van een toestel dat in de markt wordt gezet als selfiesmartphone verwachten we meer. Sony is lang niet het eerste bedrijf dat zijn frontcamera voorziet van een flitser en wijde lens, en de fotokwaliteit valt vies tegen. Wil je claimen de beste selfiecamera te hebben, dan zul je beter voor de dag moeten komen. De camera achterop, die onscherpe foto's vol ruis aflevert, is ook al niet om over naar huis te schrijven.

We willen niet de indruk wekken dat je de Xperia C4 koste wat kost moet vermijden, want het toestel is absoluut geen misbaksel. Er zijn echter verschillende smartphones die vrijwel dezelfde hardware bieden voor minder geld, of die in ieder geval beter presteren voor hetzelfde bedrag. De concurrentie is moordend, en de Xperia C4 weet helaas niet genoeg te bieden om boven de alternatieven uit te torenen.

+ Mooi scherm
+ Goede software
+ Degelijke behuizing

- Beide camera’s vallen tegen
- Hardware niet krachtig genoeg om gestotter te voorkomen
- Matige prijs-kwaliteitverhouding

Sony Xperia C4 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden