Vergelijk 2.386.494 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Simphone review

Reviews Simphone review
Door , - 1 reactie

De Simphone is een smartphone die speciaal voor senioren ontwikkeld is. Maar zijn die aanpassingen echt nuttig, en rechtvaardigen ze een relatief hoge adviesprijs? In deze Simphone review bespreken we de zin en onzin van een smartphone speciaal voor ouderen.

Ruim vier op de vijf Nederlanders heeft inmiddels een smartphone, zo bleek uit een recent onderzoek. In de groep tussen de 12 en 30 jaar bezit zelfs 95% van alle Nederlanders een smartphone. Er is eigenlijk maar een leeftijdsgroep die achterblijft: de vijfenzestigplusser. Bij de ondervraagde senioren beschikte slechts de helft over een smartphone. Fors meer dan een jaar geleden, maar deze leeftijdsgroep blijft nog altijd flink achter. Hoewel uit het onderzoek niet naar voren komt waarom ouderen achterblijven, vallen de redenen wel te voorspellen. Veel vijfenzestigplussers vinden smartphones te ingewikkeld, of zien het nut er niet helemaal van in.

Onlangs dook GSMinfo.nl, samen met ouderenorganisatie Unie KBO, al in de wereld van mobiele telefoons voor senioren. Samen met een testpanel van ouderen hebben we de afgelopen weken verschillende toestellen uitgebreid getest. De resultaten van dat onderzoek plaatsen we binnenkort, maar in de tussentijd lichten we alvast enkele toestellen uit. Een van die toestellen is de Simphone, een smartphone die aangepast is om zo gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn. Omdat deze mobiele telefoon vooral op gebruiksgemak gericht is, ligt daar de focus van deze review op. Uitgebreide analyse van de hardware, zoals je wellicht van ons gewend bent, blijft dit keer achterwege.

SimPhone

Duidelijke handleiding, simpele software

Het verbeterde gebruiksgemak van de Simphone begint al bij de handleiding. Jongeren zullen er niet eens meer naar kijken, maar voor mensen die nog nooit een smartphone hebben gebruikt is een goede handleiding noodzaak. De Simphone heeft dan ook niet een beperkt blaadje met nog beperktere uitleg, maar een uitgebreide kleurenhandleiding met grote letters waarin vrijwel alle belangrijke aspecten van het toestel worden uitgelegd.

De Simphone loopt op Android, Google's software voor smartphones. Voor beginnende gebruikers kan de standaardversie van Android behoorlijk ingewikkeld zijn, vandaar dat de Simphone een aangepaste interface heeft gekregen. Het hoofdmenu heeft duidelijke, grote knoppen met snelkoppelingen naar de belangrijkste functies. De navigatie wijst zichzelf, en dat kunnen we over het 'gewone' Android lang niet altijd zeggen. Bovendien worden populaire programma's als WhatsApp en Skype al voorgeïnstalleerd. Nieuw uit de verpakking heeft de Simphone dus eigenlijk al alles wat je van een smartphone zou verwachten in huis. Als er toch nog programma's ontbreken, dan kunnen die via de meegeleverde Google Play Store gedownload worden.

SimPhone screenshot SimPhone screenshot

De aangepaste interface voor Android is niet door Simphone zelf ontworpen, maar is een programma dat eigenlijk op elke Android-smartphone geïnstalleerd kan worden. De 'Big Launcher' kan voor tien euro zelf gedownload in de Google Play Store. Op de SimPhone zijn er wat kleine aanpassingen en is de Big Launcher al gelijk overzichtelijk ingedeeld, maar in feite kun je dus elke smartphone de gebruiksvriendelijke menu's van dit toestel meegeven. Een verder nadeel is dat de menu's nu wel overzichtelijk zijn, maar de apps zelf nog niet. Open je bijvoorbeeld WhatsApp of Skype, dan ziet het er hetzelfde uit als op elke andere telefoon. Nu zijn de meeste meegeleverde programma's nog wel te doorgronden, maar er zit voor sommige gebruikers waarschijnlijk een flinke kloof in gebruiksgemak tussen de menu's en apps.

Gratis hulp-op-afstand

Mochten er vragen zijn die niet in de handleiding beantwoord worden, dan biedt SimPhone nog een optie voor hulp-op-afstand. Bezitters van het toestel krijgen een jaar lang gratis SimCoach. Gedurende dat jaar kun je voor al je vragen terecht bij de fabrikant. Desgewenst kun je de helpdeskmedewerker ook tijdelijk toegang geven tot je toestel, zodat ze bepaalde dingen kunnen aanwijzen of uitvoeren. Dat zou alleen moeten kunnen als je ze daar expliciet toestemming voor geeft, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je gegevens op straat komen te liggen.

We hebben SimCoach een paar keer opgebeld, en werden doorgaans snel en altijd vriendelijk geholpen. Helaas is de dienst alleen beschikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00: problemen buiten werktijd moeten dus even wachten. Voor zover bij ons bekend is SimPC de enige fabrikant in Nederland die dit soort hulp-op-afstand biedt.

SimPhone

Degelijke hardware, oude versie van Android

Onder de motorkap is de Simphone overigens een aangepaste versie van een bestaande Android-smartphone, de Medion P5001. Daar doen ze bij Simphone niet stiekem over, want het Medion-logo is achterop het toestel nog gewoon te vinden. Medion is in Nederland vooral bekend als het merk dat PC's en laptops bij de Aldi verkoopt, maar het bedrijf levert ook al een tijdje smartphones.

De P5001 is een relatief nieuw toestel en werd uitgebracht in de zomer van 2014. Dat zou je echter niet zeggen als je naar de hardware kijkt. De 1,3 GHz quad-core processor van het toestel is degelijk, en doet zijn werk prima. De simpele interface en de meeste apps zullen vlot en soepel lopen met deze hardware. Het 5 inch scherm is lekker groot, maar helaas is de resolutie aan de lage kant. Een smartphone moet een 'pixeldichtheid' hebben van minimaal 300 pixels per inch om een beetje een scherp beeld te bedien. De Simphone, met een resolutie van 540x960 pixels, heeft een pixeldichtheid van 220. Dat betekent dat het beeld soms wat grof en korrelig over kan komen. Het doet weinig af aan de leesbaarheid, maar maakt de beelden wat minder mooi.

Achterop de Simphone vinden we een 5-megapixelcamera met voorop nog eentje van 0,3 megapixel die vooral bedoeld is om mee te videochatten. Beide camera's maken matige foto's die vrijwel altijd flets en onscherp zijn. De camera achterop is goed genoeg voor een spontane foto, de camera voorop werkt prima met Skype, maar voor blijvende herinneringen zul je waarschijnlijk een échte camera verkiezen. Een smartphone met een camera is beter dan geen camera, maar in het geval van de Simphone is het niet véél beter.

Foto gemaakt met de Simphone Foto gemaakt met de Simphone Foto gemaakt met de Simphone

Foto's gemaakt met de Simphone

Bovendien loopt de Simphone nog op Android 4.2 Jelly Bean. Dit is een inmiddels flink verouderde versie van Android, die alweer bijna drie jaar oud is. Google werkt deze versie van Android ook niet meer bij, waardoor de Simphone niet meer goed beschermd is als er nieuwe kwetsbaarheden in de software ontdekt worden. Nieuwe functies die Google in de afgelopen drie jaar heeft toegevoegd aan Android zijn niet terug te vinden op de Simphone. Ook werken sommige apps mogelijk niet of niet optimaal met de oudere versie van Android.

Een beginnende gebruiker van smartphones zal zich waarschijnlijk weinig storen aan de zwakkere hardware van de Simphone. Ben je op zoek naar een toestel om te WhatsAppen met (klein)kinderen, videobellen met vrienden in het buitenland, of om online het weer en nieuws op te zoeken, dan zal dat allemaal prima gaan op de Simphone. De hardware is goed genoeg om alles soepel te laten lopen, en het 5 inch scherm is goed af te lezen.

SimPhone

Conclusie: de hoge kosten van gebruiksgemak

De extra features die de Simphone biedt hebben aanzienlijke gevolgen voor de prijs van het toestel. De Medion P5001 is al verkrijgbaar vanaf 150 euro, terwijl de Simphone 250 euro kost. Je betaalt dus ruim honderd euro extra voor de aangepaste software en de SimCoach. Bovendien is de Medion al aan de prijzige kant voor de geboden hardware. Bekende en betrouwbare fabrikanten als Microsoft, Motorola en Huawei bieden allemaal betere smartphones aan voor 100 tot 150 euro. Die zijn vaak voorzien van betere camera's en nieuwere software.

Huiverig voor nieuwe technologie, of op zoek naar een eerste smartphone die niet al te ingewikkeld is? Dan zul je de aanpassingen van de Simphone vermoedelijk met open armen verwelkomen. Ook de optie voor hulp-op-afstand is een fantastisch idee, en we vragen ons af waarom andere fabrikanten het nog niet doen. Helaas is het prijsverschil met een 'gewone smartphone' wel erg groot. Voor ouderen die al een tablet thuis hebben is die extra investering wellicht helemaal niet nodig. Een (klein)kind of kennis in de omgeving die ondersteuning kan bieden is bovendien doorgaans ook wel te vinden. De Simphone is een goed idee, en veel andere fabrikanten moeten er lessen uit trekken om hun smartphones geschikt te maken voor een ouder publiek. Maar in deze vorm is de Simphone zélf misschien niet de ideale keuze voor de vele vijfenzestigplussers zonder smartphone.

SimPC SimPhone review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden