Vergelijk 2.488.018 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia M4 Aqua review

Reviews Sony Xperia M4 Aqua review
Door ,

De Sony Xperia M4 Aqua is een mid-end smartphone in een high-end jasje. Maar is dat jasje mooi genoeg om de mindere hardware te maskeren? In deze Xperia M4 Aqua review bespreken we uitgebreid Sony's nieuwe middenklasser.

Sony wist ons begin dit jaar aangenaam te verrassen met de introductie van de Xperia M4 Aqua. Op het Mobile World Congress had de Japanse fabrikant geen nieuw vlaggenschip, maar wel een toestel met veel van de kwaliteiten van zo'n vlaggenschip. De M4 Aqua zou het design en de features van een toptoestel als de Xperia Z3 gaan bieden, maar met een prijs die honderden euro's lager lag. Een goede smartphone hoefde niet duur te zijn, betoogde Sony.

Bijna vier maanden later ligt de Xperia M4 Aqua eindelijk in de winkels. De smartphone beschikt onder andere over een 5 inch scherm, een octa-core processor en een 13 megapixelcamera: op papier behoorlijk indrukwekkend. Toch valt het toestel een beetje tegen, omdat Sony op enkele aspecten iets teveel heeft proberen te bezuinigen. De meegeleverde opslagruimte is bijvoorbeeld wel erg beperkt, en de kwaliteit van de foto's is teleurstellend. In deze Xperia M4 Aqua review gaan we uitgebreid in op onze ervaringen met Sony's nieuwe mid-ranger, maar we geven je nu alvast de grootste plus- en minpunten mee.

+ Krachtige hardware zorgt voor vlotte apps
+ Aantrekkelijk design, waterdicht
+ Relatief lage prijs

- Slechts 8 GB opslagruimte, waarvan nauwelijks 2 GB beschikbaar voor gebruikers
- Camera maakt matige foto's
- Concurrenten bieden dezelfde hardware voor lagere prijs

Design

Naast elkaar liggend lijken de Xperia Z3 en de M4 Aqua vrijwel identiek. Beide toestellen hebben Sony's kenmerkende 'OmniBar'-design, met randen om het scherm die aan de boven- en onderkant even hoog zijn. De speakers zitten zowel boven als onder het scherm, de powerknop is rechts halverwege de zijkant geplaatst. De twee telefoons zijn zelfs even dik, breed en hoog, en ook in het gewicht zit nauwelijks verschil.

Als je de twee toestellen eenmaal oppakt merk je het verschil wél. Waar de Xperia Z3 een glazen achterkant heeft, moet de M4 Aqua het doen met transparante plastic laag achterop. De metalen randen van de Z3 zijn bij dit toestel ook vervangen door plastic. Bovendien blijkt de M4 Aqua een echte magneet voor vingerafdrukken. Al na een paar minuten van gebruik zat ons toestel onder de vlekken.

Sony Xperia M4 Aqua

Gelukkig is de M4 Aqua wel volledig waterdicht, dus die vlekken poets je ook zo weer weg. Het toestel zou het een half uur onderwater moeten kunnen overleven. Het touchscreen werkt natuurlijk niet als je de M4 Aqua mee het zwembad in neemt, maar reageerde nog wel heel aardig onder de douche. Bovendien heeft het toestel geen vervelende klepjes op de USB- en koptelefoonaansluiting zitten. Een speciale coating beschermt die delen van het toestel, zodat jij niet hoeft te hannesen met die klepjes als het regent of als je in de buurt bent van een zwembad.

Beeldscherm

Het 5 inch scherm van de M4 Aqua heeft een resolutie van 720x1280 pixels. Dat is goed voor een pixeldichtheid van bijna 300 pixels per inch. Voor een smartphone in deze prijsklasse is dat nog heel redelijk, al zien we dat fabrikanten voor deze prijs ook al Full HD beginnen te bieden. Had Sony echt willen opvallen in deze prijsklasse, dan was een hogere resolutie waarschijnlijk een goede keuze geweest.

De helderheid van het display is prima. Zelfs in de volle zomerzon was het scherm nog af te lezen, al moet je daarvoor de helderheid wel flink opschroeven. Op lage tot gemiddelde helderheid zijn de kijkhoeken matig, en kun je de M4 Aqua maar moeilijk aflezen, tenzij het scherm recht voor je neus zit. Ook zijn de kleuren op het scherm standaard wat koud en kil: Sony's scherm lijkt het blauw te benadrukken wat de levendigheid van het beeld niet ten goede komt. Je kunt de kleuren zelf calibreren in de instellingen en erg storend is het niet, maar het standaardbeeld van de M4 Aqua stelt hier toch wat teleur.

Sony Xperia M4 Aqua

Software

Sony heeft de Xperia M4 Aqua voorzien van Android 5.0 Lollipop. De fabrikant heeft op moment van schrijven nog geen Android 5.1-update aangekondigd voor het toestel, maar we verwachten dat die later dit jaar gewoon zal verschijnen. Smartphones van Sony worden doorgaans langere tijd ondersteund met updates.

De interface van Sony maakt wat aanpassingen aan het standaarddesign, en die zijn over het algemeen geslaagd. Sony's interface lijkt genoeg op 'stock Android' om overzichtelijk te zijn, en de aanpassingen die gemaakt zijn passen duidelijk bij de stijl van Sony en zijn smartphones. Unieke features heeft de software nauwelijks. Waar de Xperia Z3 opvalt met opties als 'Remote Play', waarmee je PlayStation-games op je smartphone kunt spelen, blijft de M4 Aqua steken op enkele speciale filters en opties in de camera-app. Sony levert onder andere een virusscanner, een eigen variant op Shazam en Vine mee, maar die applicaties kun je veelal ook gewoon in de Play Store vinden. Mooi meegenomen is dat je de meeste meegeleverde apps gewoon kan verwijderen: dat laten andere fabrikanten niet altijd toe.

Sony Xperia M4 Aqua

Hardware & batterij

De Xperia M4 Aqua is uitgerust met een Snapdragon 615 chipset van Qualcomm, een processor met acht cores. Daarvan zijn er vier krachtige geklokt op 1,5 GHz, en vier cores van 1 GHz die vooral zaken op stand-by regelen. Dat is een flink stuk minder krachtig dan de Xperia Z3, maar nog altijd meer dan voldoende voor de meeste zaken. Switchen tussen apps als Facebook, WhatsApp en Chrome verloopt doorgaans soepeltjes.

Zwaardere applicaties en games hebben doorgaans wat meer opstarttijd nodig dan bij Sony's vlaggenschip, maar eenmaal opgestart zorgen ze niet voor problemen. Wel zijn er soms wat vervelende haperingen bij het swipen tussen menu's in Android. Waar dat aan ligt is wat onduidelijk, omdat Android wel soepel loopt op smartphones die minder krachtig zijn. Mogelijk moet Sony zijn software nog wat verder optimaliseren.

Wat vooral teleurstelt: de beperkte opslagruimte. De M4 Aqua heeft slechts 8 GB opslagruimte. Dat hebben wel meer smartphones in deze prijsklasse, maar Sony's eigen software neemt wel erg veel opslagruimte in. Heb je op de M4 Aqua alles ingesteld en bijgewerkt, dan heb je nog maar minder dan 2 GB over. Er is ruimte voor een microSD-kaart, maar de meeste apps kun je daar niet op installeren. Zelfs de meest zuinige gebruiker zal zo tegen de opslaglimiet aanlopen.

De accu heeft een capaciteit van 2400 mAh. Volgens Sony zou je met wat zuinigheid en de Stamina Modus ingeschakeld twee volle dagen kunnen halen, maar ons is dat niet gelukt. Je zult wel erg zuinig moeten wil je niet al na een dag hoeven opladen. Helemaal niet erg: vrijwel alle smartphones houden het hooguit een dag vol. En de M4 Aqua kan zelfs nog redelijk intensief gebruikt worden tijdens die dag. Zelfs met het regelmatig checken van WhatsApp en social media, soms een game en soms wat browsen was er op het einde van de dag nog zo'n 30% over. Als je zuinig bent zul je misschien de twee dagen halen, maar dagelijks opladen zal doorgaans de voorkeur hebben.

Camera

De 13 megapixelcamera waar de Xperia M4 Aqua over beschikt illustreert goed hoe zinloos de megapixelrace is. Want hoewel we zelden zoveel megapixels zien bij een goedkopere smartphone, zijn de gemaakte kiekjes vrij teleurstellend. Op het eerste gezicht zijn de buitenfoto's prima: helder en kleurrijk. De randen van het beeld waren soms echter opeens blurry. Om onverklaarbare redenen is er op vrijwel elke foto wel een stuk vaag beeld te zien, hoe scherp de rest ook is. Foto's die we binnen maakten of op plekken met weinig licht hadden vaak last van een combinatie van ruis en verlies van detail, en waren vaak wel erg kleurloos.

Foto gemaakt met de Sony Xperia M4 Aqua Foto gemaakt met de Sony Xperia M4 Aqua Foto gemaakt met de Sony Xperia M4 Aqua Foto gemaakt met de Sony Xperia M4 Aqua Foto gemaakt met de Sony Xperia M4 Aqua Foto gemaakt met de Sony Xperia M4 Aqua

De camera lijkt met de juiste omstandigheden prima foto's te kunnen maken. Helaas is het aantal situaties waarin de omstandigheden optimaal zijn wel erg beperkt. En zelfs mét die optimale omstandigheden duikt er soms nog wat blur op op de foto's. Bovendien is ook de videokwaliteit weinig denderend. Een zwaar teleurstellende camera, zeker voor deze prijsklasse.

Prijs-kwaliteit en alternatieven

Sony's ambitie om high-end prestaties voor een mid-end prijsje te bieden klinkt heel nobel, maar het Japanse bedrijf is niet het enige dat inzet op goede prestaties voor weinig geld. Sterker nog: de keuze tussen de 200 en 300 euro is reuze. Het bekendste alternatief is waarschijnlijk Motorola's nieuwe Moto G 4G. Hoewel het design van de Moto G minder stijlvol is en de processor wat minder krachtig, zul je daar in de praktijk nauwelijks iets van merken. Bovendien is Motorola's toestel ruim vijftig euro goedkoper.

De Huawei P8 Lite verscheen rond dezelfde tijd als de M4 Aqua. Huawei volgt Sony's strategie nauwgezet. De P8 Lite heeft een design dat lijkt op het vlaggenschip (de Huawei P8), maar hardware die minder krachtig is en een adviesprijs die veel lager ligt. Huawei's smartphone is een paar tientjes goedkoper dan de M4 Aqua, en heeft bovendien twee keer zoveel opslagruimte. Wel moet gezegd worden dat Sony's Android-interface een stuk prettiger om te gebruiken is dan Huawei's EmotionUI.

Sony Xperia M4 Aqua Motorola Moto G 4G (2015) Huawei P8 Lite Alcatel One Touch Idol 3 (5.5)
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 5,00 inch 5,50 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 294 ppi 294 ppi 401 ppi
Besturingssysteem Android 5.0 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop)
Processor 1,5 GHz octa-core 1,2 GHz quad-core 1,2 GHz octa-core 1,5 GHz octa-core
Werkgeheugen 2 GB 1 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 8 GB 8 GB 16 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 136 gram 155 gram 131 gram 141 gram
Stand-by tijd 779 uur - - -
Spreektijd 797 minuten 1440 minuten - 780 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 169,00 Niet beschikbaar

Heb je liever een wat groter scherm, dan kun je ook Alcatel's Idol 3 5.5 overwegen. Met zijn 5,5 inch scherm is de Pop 3 net wat fijner voor video's en games. Alcatel heeft het toestel bovendien voorzien van 16 GB opslagruimte, JBL-speakers, en de dezelfde krachtige octa-core processor als in de M4 Aqua. Dat terwijl de Idol 3 toch weer een paar tientjes goedkoper is. Mocht een smartphone van phabletformaat niet je ding zijn, dan kun je ook de 4,7 inch Idol 3 overwegen. Minder krachtig, maar ook goedkoper.

Met zijn adviesprijs van 299 euro is de Xperia M4 Aqua goedkoper dan een high-end smartphone van Sony. Dat is echter niet de directe concurrentie voor dit toestel: dat zijn de eerdergenoemde toestellen van Motorola, Huawei en anderen. Die concurrentie biedt goedkopere smartphones met vergelijkbare en soms zelf betere hardware. De M4 Aqua biedt nog steeds een goede deal, maar betere deals zijn makkelijk te vinden.

Sony Xperia M4 Aqua

Conclusie

Toen Sony begin dit jaar de Xperia M4 Aqua introduceerde leek het een gouden greep te zijn: het beste van een high-end smartphone voor de prijs van een budgetmodel. Uiteindelijk is dat enthousiasme toch een beetje getemperd. Allereerst omdat de concurrentie in de afgelopen paar maanden een stuk heviger is geworden. Begin dit jaar had Sony nauwelijks concurrentie, inmiddels heeft vrijwel elke grote fabrikant een vergelijkbaar toestel in de prijsklasse van de M4 Aqua. Bovendien is Sony's prijs nog relatief hoog: als het toestel een paar tientjes goedkoper was geweest had de fabrikant een veel sterkere propositie in handen. Tot slot is de opslagruimte wel erg beperkt, en de camera niet zo denderend als we zouden verwachten in deze prijsklasse.

Desalniettemin zijn er veel dingen die Sony wel goed doet met de M4 Aqua. Het design blijft aantrekkelijk, en de bescherming tegen water biedt een welkom stukje stevigheid. De hardware is krachtig genoeg om alles vlot te laten lopen, en het beeldscherm lekker helder. Ben je een fan van het design van Sony's smartphones, maar is je budget wat kleiner? Dan is de M4 Aqua een waardig alternatief voor een toestel als de Xperia Z3. Is het design minder belangrijk voor je, dan kun je beter nog even verder zoeken.

+ Krachtige hardware zorgt voor vlotte apps
+ Aantrekkelijk design, waterdicht
+ Relatief lage prijs

- Slechts 8 GB opslagruimte, waarvan nauwelijks 2 GB beschikbaar voor gebruikers
- Camera maakt matige foto's
- Concurrenten bieden zelfde hardware voor lagere prijs

Sony Xperia M4 Aqua review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden