Vergelijk 2.380.788 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G4 review

Reviews LG G4 review
Door ,

De LG G4 is het nieuwe topmodel van de Koreaanse fabrikant. Met een unieke leren cover, nog betere hardware en een sterk verbeterde camera hoopt LG de concurrentie te verpletteren. In onze uitgebreide LG G4 review bespreken we dit Android-vlaggenschip.

Hoewel het vaak lijkt alsof de mobiele markt gedomineerd wordt door Apple en Samsung, lukt het andere fabrikanten steeds vaker om ook succes te behalen. Zo was de LG G3, die vorig jaar verscheen, een haast verrassend groot succes voor de Koreaanse fabrikant. De combinatie van krachtige hardware, een aantrekkelijk design een relatief lage prijs maakte de G3 een van de beste Android-smartphones van 2014. Enkele maanden na de launch van de G3 maakte LG al bekend dat er meer dan tien miljoen exemplaren van het toestel verkocht waren. 

De LG G4 moet dat succes gaan herhalen, en daarvoor trekt de fabrikant een hoop uit de kast. De problemen van de G3 zijn vrijwel allemaal aangepakt. Het scherm is een stuk helderder, de camera is nog beter geworden, en met zijn leren cover heeft de G4 een uniek design gekregen. In deze LG G4 review gaan we uitgebreid in op alle plus- en minpunten van de smartphone, maar hieronder kun je alvast een samenvatting vinden. Overigens herhaalt LG het pad van de G3 niet helemaal, want de G4 is wel een paar honderd euro duurder geworden dan zijn voorganger. Maar als je smartphone zo goed is als de G4 is, dan kunnen we dat LG moeilijk kwalijk nemen. 

+ Stijlvol, mooi afgewerkt design - leren cover is geslaagd experiment
+ Camera maakt prachtige foto's en video's
+ Software werkt soepeltjes, hardware krachtig genoeg

- Accuduur is slecht: je haalt met moeite een volle dag
- Meegeleverde software niet altijd even nuttig, soms rare vertalingen

Design

Op het eerste gezicht lijkt de G4 sterk op zijn voorganger. Een groot scherm met minimale randen, de powerknop erachter, en een lichte curve in zowel het scherm als de bolling van de cover achterop. Het is een design dat aantrekkelijk is en een beetje zakelijk-chique overkomt. Iets minder 'sexy' dan sommige concurrenten dit jaar, maar door zijn zakelijkheid juist wel mooi zonder teveel de aandacht te willen trekken.

LG G4

Hoewel: LG brengt ook een versie van de G4 uit waarmee je waarschijnlijk wel aandacht zult kunnen trekken. De fabrikant laat je namelijk kiezen tussen een 'gewone', plastic G4 of een versie van 50 euro meer voorzien van een leren cover. Het is echt leer dat bijzonder mooi afgewerkt is en er zeer stijlvol uitziet. Eerlijk is eerlijk: wij zijn inmiddels toch aardig overtuigd door die leren covers. Bij de G4 aankondiging twijfelden we nog hardop of het er niet goedkoop of lomp uit zou zien, maar die zorgen verdwenen al snel. De leren G4 is net zo slank en aantrekkelijk als zijn plastic broertje, maar een stuk chiquer door die leren cover. Wat ons betreft is het wel een paar tientjes extra waard. Bovendien krijg je bij de leren G4 een gratis plastic cover, zodat je altijd nog terug kunt switchen.

Welke achterkant je ook gebruikt, de G4 ligt prettig in de hand. Door de licht bollende achterkant heb je een goede grip op het toestel, wat wel zo prettig is met dit grote formaat. Of de plaatsing van de power- en volumeknop achterop nu echt handiger is weten we na al die jaren dat LG het doet nog steeds niet zeker, maar je went er in ieder geval wel snel aan. Een welkome aanpassing ten opzichte van vorig jaar is dat de

Beeldscherm

Net als vorig jaar heeft LG's vlaggenschip een QHD-resolutie van 1440x2560 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 538 pixels per inch. We hebben het het afgelopen jaar al heel vaak herhaald, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het nut van zo'n hoge resolutie is schromelijk overdreven.

Heb je slechte ogen en zit je vaak haast met je neus bovenop het scherm dan zul je de extra scherpte misschien nog kunnen waarderen. Leg je de G4 naast de iPhone 6 Plus, met een ppi van 401, dan moet je echter aardig je best doen om het verschil te zien. Omdat zo'n hogere resolutie een negatief effect heeft op de batterijduur (komen we later op terug) blijven we er maar op hameren. We begrijpen dat fabrikanten graag pronken met de beste hardware, maar wat ons betreft mag die resolutierace wel ophouden.

LG G4

Overigens heeft LG wel geluisterd naar andere kritiek op het G3 beeldscherm. Dat was soms namelijk wat dof, met een matig contrast en rare kleurverhoudingen. De G4 heeft daar absoluut geen last van. Het scherm is ontzettend helder, en ook in de volle zon nog goed afleesbaar. Het is misschien wat minder levendig en kleurrijk dan bijvoorbeeld de Galaxy S6, maar LG verslaat wel vrijwel alle andere concurrenten. Het scherm is prettig om naar te kijken en op dat gebied heeft LG duidelijk forse verbeteringen gemaakt.

Hardware

De LG G4 is uitgerust met Qualcomm's Snapdragon 808, een processor met zes cores. Daarvan zijn er vier geklokt op 1,4 GHz, en twee op 1,8 GHz. Het is een van de nieuwste chipsets op de markt, maar in alle eerlijkheid zijn de verschillen met de LG G3 vrij klein. In benchmarks doet de G4 het iets beter dan zijn voorganger, met verschillen van 10 tot hooguit 30 procent. Het is bovendien ook niet de krachtigste smartphone van het moment, want de door Samsung ontworpen Exynos 7420 processor zorgt ervoor dat de Galaxy S6 nog een stuk beter scoort in benchmarks.

Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. De G4 heeft nog altijd meer dan genoeg paardenkracht in huis om apps soepel te laten lopen. De G3 had nog wel eens de neiging om te haperen en stotteren in menu's en apps, maar dat zijn we bij de G4 eigenlijk niet tegen gekomen. Vloeiend, dat is de beste manier om de G4 te beschrijven. Van het laden van sites tot het switchen tussen apps, alles gaat in een beweging en zonder dat je hoeft te wachten.

LG heeft de G4 voorzien van 32 GB opslagruimte, waarvan al direct zo'n 8 GB gebruikt wordt door Android en andere meegeleverde software. De overgebleven 24 GB zou echter nog altijd meer dan genoeg moeten zijn voor een hele hoop apps, games, foto's en muziek. Bovendien heeft de G4 ook nog eens ruimte voor een microSD-geheugenkaart van maximaal 128 GB. Mocht de opslagruimte dus toch iets eerder vol zitten dan je zou willen dan kun je altijd nog je media kwijt op die kaart.

Software

De G4 loopt op Android 5.0, met daar de 'LG UX 4.0' overheen. Volgens LG staan gebruiksgemak en slimme features daarin centraal. Veel features van vorige modellen keren terug, zoals Knock On en Knock Code, waarmee je je telefoon kunt ontgrendelen door op het scherm te kloppen.

Onze favoriete feature is te vinden in de camera-app: de Gesture Interval  Shot. Deze helpt je met het maken van selfies. Maak een gesloten vuist naar de camera, open hem twee keer, en een timer komt vervolgens in beeld. Na drie seconden worden er vier selfies gemaakt met vier tussenpozen. Zo kun je leuke poses aannemen en een hele set selfies maken zonder dat je hand in de weg zit.

LG G4 screenshot LG G4 screenshot

De features van LG UX 4.0 zitten allemaal een beetje op dat niveau: leuk, maar ook weer niet zo bijzonder dat ze de telefoon boven de concurrentie uit weten te tillen, zoals BlinkFeed op HTC's smartphones en Remote Play met PlayStation en Sony's smartphones. LG lijkt op dat gebied te hopen dat 'Smart Bulletin' indruk maakt. Swipe je naar links op je homescreen, dan krijg je een aantal widgets te zien van meegeleverde LG-applicaties zoals LG Health en Smart Settings. In feite is het echter niet veel meer dan een stappenteller, een agenda, en een snelkoppeling naar de app om de G4 als afstandsbediening te gebruiken.

Wat opvalt is het gebrekkige Nederlands dat in willekeurige LG-apps en menu's soms opeens opduikt. Zo kan de gezondheidsapp je vertellen dat je '1483 stap' hebt gezet vandaag in plaats van stappen, en lezen de Smart Bulletin-teksten soms meer als Haiku's dan normaal Nederland. "Heldere luchten in de avond. De zon gaat spoedig onder," bijvoorbeeld. Het is nergens zo erg dat het storend is, maar bij een high-end smartphone verwacht je dat de software net zo foutloos is als de hardware. 

LG G4

Batterij

De LG G4 heeft een forse accu met een capaciteit van 3000 mAh, en heeft daarmee een grotere batterij dan concurrenten als de Samsung Galaxy S6 en de HTC One M9. Toch blijft de accuduur aardig achter bij die toestellen. Op stand-by is het toestel redelijk zuinig, maar bij actief gebruik loopt de G4 al snel leeg. Check je gedurende de dag regelmatig social media of je browser, dan moet je voor het einde van de dag al opladen. Met games, films en andere media loopt de accu zelfs nog sneller leeg. Twee dagen zonder opladen haal je met de G4 sowieso niet, en voor een enkele dag zonder opladen zul je ook al moeite moeten doen.

Verschillende batterijtests wijzen uit dat de LG G4 het zelfs minder goed doet dan zijn voorganger, de G3. Dat toestel ging ook al niet al te zuinig om met de batterij, maar hield het vaak 10 tot 20% langer vol dan de G4. Ben je gedurende de dag regelmatig in de buurt van een oplaadpunt dan is die gebrekkige accu geen groot probleem. Voor iedereen die die luxe niet heeft, omdat je regelmatig onderweg bent bijvoorbeeld, is de G4 accu verre van optimaal.

Waarom de G4 accu zo'n tegenvaller is, is moeilijk te zeggen. Het grote scherm met hoge resolutie helpt waarschijnlijk niet: hoe hoger de resolutie, hoe groter de impact op het batterijverbruik. De Galaxy S6 heeft echter dezelfde hoge resolutie en een kleinere accu, maar doet het relatief gezien een stuk beter dan LG's smartphone. We hopen dat LG het G4 batterijverbruik weet in te perken met toekomstige updates, want in zijn huidige vorm is het ernstig ondermaats voor een high-end smartphone.

Camera

De 16 megapixelcamera van de LG G4 maakt ontzettend mooie foto's. De beelden zijn helder, kleurrijk en komen zeer levendig over. Door LG's laser autofocus gaat ook het scherpstellen erg snel: je foto is in de kleinste fractie van een seconde al gemaakt. Onder eigenlijk alle omstandigheden zien foto's er goed uit. Met daglicht komt alles fris in beeld, foto's die je binnen maakt hebben nog steeds alle mogelijke details, en zelfs foto's in situaties met weinig licht worden door de G4 omgetoverd tot kwaliteitskiekjes. 

Foto gemaakt met de LG G4 Foto gemaakt met de LG G4 Foto gemaakt met de LG G4 Foto gemaakt met de LG G4

Dezelfde kwaliteit zien we terug in de video's. Het geluid is niet helemaal sterk, maar de beelden zijn nog steeds ontzettend scherp en kleurrijk. De G4 heeft een van de beste smartphonecamera's van het moment.

Prijs-kwaliteit

 Vorig jaar wist LG ons nog aangenaam te verrassen door de G3 een stuk goedkoper dan de concurrentie te maken. Daarmee was de keuze simpel: de LG G3 had alles wat je van een vlaggenschip zou verwachten, en je had hem ook nog eens voor veel minder geld in huis. Dat zit er met de G4 helaas niet in. De plastic G4 heeft een adviesprijs van 649 euro, voor de leren versie betaal je 699 euro. Niet goedkoop, maar wel ongeveer evenveel als de concurrentie voor zijn topmodellen vraagt.

LG G4 Apple iPhone 6 Plus 16GB Samsung Galaxy S6
Beeldscherm 5,50 inch 5,50 inch 5,10 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 534 ppi 401 ppi 576 ppi
Besturingssysteem Android 5.0 (Lollipop) Apple iOS 8 Android 5.0 (Lollipop)
Processor 2,0 GHz hexa-core 1,4 GHz dual-core 2,1 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 1 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 16,00 megapixel 8,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 156 gram 172 gram 138 gram
Stand-by tijd 440 uur 384 uur -
Spreektijd 1200 minuten 1440 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 579,00 € 429,00

De twee grootste concurrenten voor de LG G4 zijn ongetwijfeld Apple's iPhone 6 Plus en de Samsung Galaxy S6. Op papier kan de G4 de strijd met de iPhone 6 Plus prima aan. De G4 heeft een hogere resolutie, lagere prijs, en een betere camera. Toch verliest LG het op belangrijke punten. Apple's software zit net wat beter in elkaar en is gebruiksvriendelijker, en tegen de accuduur van de iPhone 6 Plus kan LG echt niet op. De keuze hier hangt dus een beetje af van wat er voor jou belangrijker is.

Tussen de LG G4 en de Galaxy S6 is de keuze al iets lastiger. Beide toestellen zijn ongeveer even duur, en ook qua camera en resolutie zijn ze aan elkaar gewaagd. Bovendien is de Galaxy S6 een stuk krachtiger, en is het AMOLED-beeldscherm toch een flinke slag kleurrijker en levendiger dan het G4-beeld. En hoewel de batterijcapaciteit van de G4 groter is, gaat de Galaxy S6 accu bij ons toch een stuk langer mee. Beide smartphones hebben een premium design. In onze uitgebreide LG G4 vs. Samsung Galaxy S6 vergelijking zeiden we het al: beide smartphones zijn stevig aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk lijkt Samsungs smartphone op net wat meer gebieden te winnen, maar de G4 kan zich nog altijd moeiteloos meten met de beste smartphones van het moment. Zelfs die hogere prijs jaagt ons dus niet weg.

LG G4

Conclusie

Hoewel de concurrentie dit jaar zwaarder dan ooit is, heeft LG ons zeer aangenaam weten te verrassen met de G4. Vrijwel alle zwakke punten van vorig jaar zijn weggepoetst. Het beeldscherm is er fors op vooruit gegaan, de camera maakt fantastische foto's, en de haperende menu's heeft LG weg weten te toveren. Zelfs de leren cover, die er op het eerste gezicht zo kitcherig uit zag, bevalt goed.

Op papier lijken de hardwareverschillen tussen de G3 en de G4 klein, terwijl het prijsverschil zo groot is. Omdat LG echter zoveel verbeteringen heeft weten door te voeren is het vorige model eigenlijk geen aantrekkelijk alternatief meer. De G4 kan zich moeiteloos meten met de beste smartphones van het moment, en weet met zijn camera en design zelfs enkele van die concurrenten te verslaan. Met zijn adviesprijs van 700 euro is de LG G4 misschien geen koopje, maar hij is zijn geld wel absoluut waard.

+ Stijlvol, mooi afgewerkt design - leren cover is geslaagd experiment
+ Camera maakt prachtige foto's en video's
+ Software werkt soepeltjes, hardware krachtig genoeg

- Accuduur is slecht: je haalt met moeite een volle dag
- Meegeleverde software niet altijd even nuttig, soms rare vertalingen

LG G4 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden