Vergelijk 2.506.675 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC One M9 review

Reviews HTC One M9 review
Door ,

De HTC One M9 is het toestel van HTC dat het liefst net zo goed gaat verkopen als de vorige twee HTC One-toestellen. Maar is het ook net zo goed ten opzichte van de concurrentie als zijn voorgangers? GSMinfo.nl zocht het uit.

De HTC One is uit. Het gebeurde dit jaar, vorig jaar en het jaar daarvoor. Vorig jaar was de verwarring het grootst. De HTC One die toen werd aangekondigd, had dezelfde naam als zijn voorganger. Om de HTC One nummer 1 te onderscheiden van de HTC One nummer 2, werd een verder weinig zeggende toevoeging bedacht: One M8. Vanaf dat moment moest je ook refereren aan de eerste HTC One als de HTC One M7. Waarom HTC nooit bij 1 is begonnen is ons een raadsel, maar nu zijn we dus toe aan de negende iteratie van de HTC One, de One M9.

De naam staat ook meteen gelijk aan het grootste kritiekpunt op de One M9. Er zit namelijk volgens veel mensen te weinig vernieuwing in het toestel. Een fabrikant als Apple laat zien dat het niet persé nodig is om elk jaar een compleet ander toestel uit te brengen om toch interessant te blijven. Met dat in het achterhoofd gingen we aan de slag met de HTC One M9. Wat heeft het bedrijf gewijzigd, en waarom zouden mensen een One M9 moeten aanschaffen?

HTC One M9 logo

Design

Het ontwerp van de One M9 is weinig vernieuwend te noemen. Het toestel is gemakkelijk te herkennen aan de kenmerkende gaatjes boven en onder het scherm. Ook aan de achterkant, met het geborstelde aluminium en bolle vorm, heeft het veel weg van de eerdere HTC One M7 en HTC One M8. We waren (en zijn) echter laaiend enthousiast over het ontwerp van deze telefoons, dus het enige dat HTC te verwijten valt is dat ze wat weinig origineel zijn.

Maar waarom zouden ze? Het ontwerp is zo goed als foutloos. Het ligt fijn in de hand, iets wat je van Sony's strakke Xperia Z-lijn minder kan zeggen. Het is bovendien stevig en buigt niet. Het heeft dan wel een camera aan de achterkant die uitsteekt, maar daar zondigen de iPhone 6 en de Galaxy S6 zich ook aan. De randen rondom het scherm zijn flinterdun, dus je hebt een relatief kleine telefoon met een groot schermoppervlakte.

Is er dan werkelijk niks aan te merken op het design van de HTC One M9? Nou, nee. Er zijn wel degelijk minpunten. De metalen rand rondom het toestel, die overgaat in de achterkant, lijkt nogal vatbaar voor kleine beschadigingen. Zo zat er bij ons reviewtoestel al gauw een beschadiging bij het sim-kaartslot. Ook de voorkant is niet immuun. Zo ontdekten we na zorgvuldige inspectie piepkleine scheurtjes in de behuizing. De ene zat rechtsboven het scherm, de ander linksonder. We weten niet of dit alleen met ons specifieke reviewtoestel is, of dat meerdere mensen daar last van hebben, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Beeldscherm

Terwijl de concurrentie hersenloos doorstormt naar steeds hogere resoluties, heeft die trend bij HTC niet huisgehouden. Het Taiwanese bedrijf heeft namelijk 'gewoon' gekozen voor een Full HD-scherm. En stiekem is die keuze heel verdedigbaar. Wij hebben het verschil tussen een Full HD- en een QHD-scherm nog niet als revolutionair ervaren. Gevolg van al die extra pixels is bovendien dat het stroomverbruik toeneemt. Ook de snelheid van de telefoon lijdt eronder, want er moeten meer pixels aangestuurd worden.

Dát, gecombineerd met het feit dat je het verschil nauwelijks ziet, overtuigt ons in ieder geval ervan dat HTC de juiste keuze heeft gemaakt. Daar komt nog bij dat het scherm in de HTC One M9 van prima kwaliteit is. De kleuren zijn goed en het scherm is bovendien voldoende helder om in felle zon af te lezen. Dat zijn kwaliteiten waar we ons wel mee kunnen verenigen.

Pas als je het toestel naast een ander scherm legt, zie je dat HTC niet ondubbelzinnig voor kwaliteit heeft gekozen. Het scherm is iets matter, de kleuren zijn niet zo uitgesproken als bij bijvoorbeeld de iPhone 6 Plus. Nu zal je dat niet zien als je geen vergelijkingsmateriaal hebt. Het scherm komt nergens ook maar in de buurt van een ondergrens. Het is alleen niet het beste scherm dat er ooit in een smartphone is verschenen.

HTC One M9 back

Hardware

Wat betreft hardware is HTC helemaal bij de tijd. Er zit een Qualcomm Snapdragon 810 processor in de One M9. Dat is op moment van schrijven één van de snelste processoren die fabrikanten in hun telefoons kunnen stopppen. Dat, gecombineerd met 3 GB aan werkgeheugen, maakt dat de One M9 eigenlijk nooit hapert. Ook al gooi je er flink wat apps tegenaan, hij blijft altijd vrolijk de menu'tjes laden en door de pagina's scrollen.

Ook multitasken gaat bijzonder vloeiend. De HTC One M9 is zoals we eerder al zeiden uitgerust met 3 GB aan werkgeheugen, dus er is altijd ruim voldoende om apps in het geheugen te plaatsen die je later nog wil gebruiken. De geheugenmanager laat zien dat er standaard iets minder dan 2 GB beschikbaar is voor apps. Je moet dus flink multitasken wil je de grenzen van de One M9 opzoeken.

HTC is ook de bij ons populaire trend gevolgd om het toestel standaard niet met 16 maar met 32 GB aan opslaggeheugen uit te rusten. Pluspunten voor HTC dus. Daar komt nog bij dat er óók een microSD-slot in het toestel zit, dus je kan het geheugen ook nog eens goedkoop uitbreiden. Op opslaggebied doet HTC dus eigenlijk alles goed.

HTC One M9 buttons

Boven de aan/uitknop zit het microSD-slot

Batterij

De One M9 is uitgerust met een iets grotere batterij dan zijn directe voorganger. Met de beschikbare 2840 mAh kom je in de praktijk echter niet bijzonder veel verder dan met de M8. Nog steeds is het mogelijk om 2 dagen te halen, mits je niet al te enthousiast met het toestel aan de gang gaat. Je haalt in ieder geval altijd ruim een dag, en dat is fijn.

Met allerlei opties ingeschakeld zoals batterijbesparing, automatische helderheid en geen intensieve apps die continu op de achtergrond data binnenhengelen, red je het wel een weekend. De batterijduur is dus prima, maar niet het beste dat we ooit hebben gezien.

Verbindingen

De Qualcomm Snapdragon 810-chipset is rijk uitgerust. Zo heb je natuurlijk 4G op alle frequenties die hier in Nederland aan worden geboden en meer. Ook worden de laatste wifi-protocollen ondersteund, zowel op 2.4 als 5 GHz. In de praktijk houdt dat dus in dat de One M9 ook met de nieuwste routers overweg kan om een razendsnelle wifi-verbinding tot stand te brengen.

Leuk extraatje aan de One M9 is dat er ook een infrarood-transmitter in zit. HTC heeft er zelfs een app bijgeleverd, waarmee je hem in kunt stellen. Op die manier kan je de One M9 gemakkelijk gebruiken als vervanger van je afstandsbediening. Handig als je dat kreng weer eens kwijt bent.

HTC One M9 IR transmitter

De infrarood-transmitter zit bovenop het toestel

Wat betreft belkwaliteit heb je met de HTC One M9 niets te klagen. Het toestel heeft een prima speaker, en aan de andere kant van de lijn ben je ook goed te verstaan. We hadden bij een telefoon van dit prijskaliber ook niet ander verwacht.

Software

De HTC One M9 is uitgerust met Android 5.0, en daar heeft HTC vervolgens zijn bekende Sense-sausje overheen gegoten. In dit geval is dat Sense 7.0, en ook deze versie zit vrij goed in elkaar. HTC Sense heeft sowieso een trouwe schare fans, en we snappen wel waarom. Android met Sense is overzichtelijk, ruim vormgegeven en dringt zich nergens hinderlijk op. Zo zijn alle toevoeginge van HTC gemakkelijk op te ruimen, mocht je er geen behoefte aan hebben.

Het meest opvallende aan de skin is HTC's BlinkFeed. Die tool deed zijn intrede bij de eerste versie van de HTC One, en is inmiddels vergaand geoptimaliseerd. Gaf de eerste versie nog een samenvatting van je sociale media-streams, nu worden er ook je zelfgemaakte foto's doorheen gemixt en kan je meer nog dan eerder informatie van verschillende bronnen door elkaar mixen. Zolang je het goed instelt, kan het een zinvolle toevoeging zijn. Het blijft echter niet echt op Nederland gericht, omdat de meeste nieuwsbronnen georiënteerd zijn op de VS.

Tenslotte nog wat woorden gewijd aan de kleine irritaties die ontstaan tijdens het langdurige gebruik van de One M9. Zo snapte de ingebouwde spellingchecker de woorden 'haha' maar niet. Ook na het minstens twintig keer handmatig te hebben geselecteerd, bleef het toestel er hardnekkig 'Gaga' van maken, ondanks het feit dat uw testredacteur geen uitgesproken fan is van hits als Telephone en Bad Romance.

HTC One M9  camera

De camera steekt een beetje uit aan de achterkant

Camera

De camera van de One M9 is een 20,7 megapixel exemplaar. In de praktijk schiet je vaak met net iets minder megapixel, want die hoeveelheid megapixels behaal je alleen met een rare beeldverhouding. Dat maakt de foto's er echter niet minder mooi om. Nou heeft HTC in het begin wel wat problemen gehad met de camera in de One M9, maar tegen de tijd dat wij het toestel kregen was de update die dat oploste al uitgerold.

De One M9 camera schoot zelfs uitstekende foto's. Wat vooral opvalt is dat het ontzettend scherp en vol detail zit. Zo wordt een foto van iets saais als een stel stoeptegels opeens een feest aan details. Ook tegen het licht in presteert de camera van de One M9 boven verwachting. De geschoten plaatjes zijn scherp en niet overbelicht. Ook als je niet tevreden bent met het contrast of andere instellingen, is dat makkelijk en snel bij te stellen.

Salie Coca Cola aanbieding Tegenlicht Achterom

Wat betreft snelheid hoef je ook niet teleurgesteld te raken. Je kan de camera openen zonder de telefoon te ontgrendelen, en dat gaat opvallend vlot. Ook het maken van de foto zelf is snel genoeg om geen belangrijke momenten te missen. Maar hoe zijn de foto's nou uiteindelijk? Kijk hieronder voor een paar goede voorbeelden van waar de camera toe in staat is in de volautomatische modus.

Prijs/kwaliteitverhouding

De prijs is voor veel Nederlanders natuurlijk een belangrijk punt. Een toestel kan nog zo goed zijn, als de prijs dat niet ook is, koopt geen hond het toestel. Andersom kan een toestel absoluut geen topper zijn, maar als de prijs erg goed is, vliegen de toestellen alsnog de deur uit.

Een losse HTC One M9 moet op het moment van schrijven een slordige 730 euro opbrengen. Dat is nu nog iets meer dan wat je voor een Samsung Galaxy S6 moet neertellen, namelijk 700 euro. Een iPhone 6 kost 660 euro los. Deze toestellen zijn de voornaamste concurrenten van de One M9, en ze kosten beide minder dan het toestel van HTC.

HTC One M9 Samsung Galaxy S6 Apple iPhone 6 16GB
Beeldscherm 5,00 inch 5,10 inch 4,70 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 750 x 1334 pixels
Pixeldichtheid 441 ppi 576 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Android 5.0 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Apple iOS 8
Processor 2,0 GHz octa-core 2,1 GHz octa-core 1,4 GHz dual-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 1 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB
Camera 20,70 megapixel 16,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 157 gram 138 gram 129 gram
Stand-by tijd 402 uur - 250 uur
Spreektijd 1520 minuten - 840 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 429,00 € 119,00 tot € 579,00

In de meeste benchmarks ontlopen de Galaxy S6 en One M9 elkaar nauwelijks qua hardwarekracht. De One M9 is ietsje minder krachtig, maar in alle eerlijkheid zal de gemiddelde gebruiker dat nauwelijks merken. Het vergelijken met een iPhone is lastiger, maar we kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat alledrie de telefoons een soepele gebruikerservaring zullen geven.

Waarin onderscheidt de HTC One M9 zich dan? Niet echt op een specifiek gebied. De behuizing van het toestel is mooi, maar datzelfde kan worden gezegd van de concurrentie. Biedt HTC een unieke software-ervaring aan die zijn weerga niet kent? Niet bepaald. Heeft het toestel eigenschappen die we bij de andere twee toestellen niet terugvinden? Hoogstens de combinatie van voldoende intern geheugen met het microSD-slot. Wil je bij de andere twee toestellen een flinke hoeveelheid opslagruimte, dan ben je veroordeeld tot veel duurdere modellen.

Met de HTC One M9 krijg je het beste dat HTC momenteel te bieden heeft, maar het is allesbehalve goedkoop. Het is in feite de duurste smartphone van het moment, maar de fabrikant weet dat niet te rechtvaardigen. Concurrenten als Samsung en Apple brengen de nieuwste en beste hardware uit voor een lagere prijs en passeren de One M9 eigenlijk op elk gebieden.  Als het toestel de komende weken en maanden goedkoper wordt, en dat wordt hij ongetwijfeld, zal de balans iets terugkeren. Nu overheerst echter het gevoel dat de One M9 eigenlijk op geen enkel vlak veel beter is dan de concurrentie, terwijl je daar wel voor betaalt.

Conclusie

We zijn een beetje verscheurd door de HTC One M9. Het toestel heeft zijn goede en ook zijn minder goede kanten. Bovenal blijft het echter een uitstekende smartphone, maar daar zijn er tegenwoordig al zoveel van. Als je de consument wil overhalen, zal er toch iets moeten zijn waarmee je je kan onderscheiden van de rest. Het grootste minpunt van de HTC One M9 is misschien wel dat het toestel daar niet zo goed in slaagt.

Sterker nog, het toestel kan zich al niet eens goed onderscheiden van zijn voorganger. De One M9 lijkt sprekend op de M8, en je moet goed zoeken naar de verbeteringen van HTC. Nou zijn die er wel. Zo is de fabrikant gelukkig van de gebrekkige UltraPixel-camera afgestapt en heeft HTC de software wederom van een impuls voorzien. De keuze voor een Full HD-scherm is dan wel geen verbetering, maar is ons inziens toch een betere keuze dan het plaatsen van een QHD-scherm.

Met de nieuwe chipset van Qualcomm is het toestel bovendien sneller dan ooit. Nu zal dat verschil nu nog niet zo opvallen, maar over een jaar of twee, wat de minimale levensduur is van een toestel als dit, zal dit nog steeds geen traag toestel zijn. Wat wel een bedreiging is voor een langer gebruik zijn de haarscheurtjes die we in de behuizing aantroffen.

HTC One M9 back HTC One M9  camera HTC One M9 IR transmitter HTC One M9 buttons

Al met al is de HTC One M9 een heel goed toestel, maar misschien niet het beste wat je op dit moment voor deze prijs kan aanschaffen. Je zult met de One M9 vrijwel zeker niet ontevreden zijn. Maar kunnen we het toestel met veel enthousiasme aanraden? Dat dan ook weer niet echt. Daarvoor zijn er gewoon teveel goede smartphones voor minder geld die je ook in huis kunt halen. De One M9 zal pas echt een aanrader zijn als de prijs een stuk zakt.

+ Strakke, mooie behuizing
+ Bloedsnel
+ Veel opslagruimte

- Prijs te hoog
- Weinig onderscheidend

HTC One M9 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden