Vergelijk 2.453.481 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S6 Edge review

Door ,

De Samsung Galaxy S6 en S6 Edge zullen zeer waarschijnlijk tot de bestverkochte smartphones van 2015 behoren. Maar zijn het ook de béste smartphones? Wij probeerden het nieuwe vlaggenschip uit en genoten van het scherm, de krachtige hardware en de goede camera.

2014 was een zwaar jaar voor Samsung. De Galaxy S5 was een prima smartphone, maar werd door consumenten als niet vernieuwend en opvallend genoeg gezien. De verkopen van het toestel vielen dan ook flink tegen, en Samsungs winst daalde fors. Voor de Galaxy S6 moest het roer om. Intern werd het toestel ook wel 'Project Zero' genoemd, en Samsung ging terug naar de basis om een smartphone te maken die wél een flinke impact zou hebben.

Bij de onthulling van de Galaxy S6 leek het er in ieder geval stevig op dat Samsung de kritiek ter harte genomen had. Alles wat verbeterd kon worden is ook verbeterd, van het design tot de software. Daarnaast wist de fabrikant ons te verrassen met een speciale versie van zijn volgende vlaggenschip, de Galaxy S6 Edge. Voorzien van vrijwel dezelfde hardware en software maar dan met een uniek gebogen scherm. Kost wel wat extra, maar de S6 Edge moet wel het nieuwste van het nieuwste in smartphonetechnologie vertegenwoordig. Is dat gelukt? GSMinfo.nl probeerde het toestel uit.

Noot: Samsung kon ons enkel een reviewexemplaar van de Galaxy S6 Edge toesturen, de Galaxy S6 was helaas nog niet beschikbaar. Omdat de twee toestellen op het scherm na vrijwel identiek zijn bespreken we ze beide in deze review. Op de foto's zie je de S6 Edge.

 Samsung Galaxy S6 Edge

Design

Eindelijk: Samsung heeft afscheid genomen van plastic behuizingen. Jarenlang hield Samsung vast aan een plastic design voor zijn duurste smartphones. Het plastic werd ieder jaar iets luxer en steviger, maar omdat andere fabrikanten voor premium materialen kozen voelde een Galaxy S-toestel steeds toch wat goedkoper aan. Met de Galaxy S6 kiest Samsung voor een glazen voor- en achterkant, en een metalen rand. Omdat Samsung het nieuwste Gorilla Glass gebruikt is het toestel bovendien nog behoorlijk stevig en krasbestendig.

Vooral voelt het allemaal gewoon erg goed aan. De Galaxy S6 voelt als een echt premium product, met een design dat de hoge adviesprijs rechtvaardigt. Aan de voorkant is het nog duidelijk herkenbaar als een Samsung-smartphone, met grote fysieke homeknop en twee menuknoppen, maar verder is zowat alles opnieuw ontworpen. Het toestel is bovendien de dunste Galaxy S ooit (slechts 6,8 millimeter dik), en verrassend compact voor een 5,1 inch smartphone. Het toestel zou redelijk probleemloos in de meeste broekzakken moeten passen.

Samsung Galaxy S6 Edge

Toch zijn er ook twee kleine minpuntjes. De camera achterop steekt een beetje uit door de dikke lens, waardoor de S6 Edge niet plat op tafel kan liggen. En doordat het scherm van de Edge doorloopt in de randen is het metalen randje hier wel erg smal, waardoor het de eerste paar dagen even wennen kan zijn hoe scherp de rand aanvoelt. Al met al hebben we echter maar weinig te klagen over het design, en dat is ook wel eens anders geweest bij Samsung.

Beeldscherm

Het AMOLED-beeldscherm van de Galaxy S6 Edge is van topklasse. Zo helder dat je het zelfs in de volle zon nog prima kunt aflezen, en zo kleurrijk en levendig dat de beelden haast van het scherm afspatten. Ook de kijkhoeken zijn goed: zelfs als je het scherm flink van je afkantelt is alles prima te lezen.

Je kunt de kleurweergave eventueel aanpassen in de Instellingen, want standaard heeft het scherm een beetje een blauwe gloed, maar het ziet er sowieso goed uit. Zet je het scherm op de Basis-stand dan zijn beelden haast perfect kleurgetrouw met de werkelijkheid: wit is echt wit, en witter dan op zowat elke andere smartphone. 

Eigenlijk op elk aspect waar je een beeldscherm op zou kunnen beoordelen behaalt de S6 zowat de hoogst mogelijke score. De iPhone 6, de smartphone die doorgaans bovenstaan de lijstjes staat op het gebied van beeldschermen, is toch net wat minder helder en levendig, en komt zelfs wat koud over vergeleken met de S6 Edge. Baas boven baas, dat moge duidelijk zijn.

Samsung Galaxy S6 Edge

Het enige aspect van het beeldscherm waar we misschien vraagtekens bij zetten is de QHD-resolutie. De resolutie van 1440x2560 komt met het 5,1 inch scherm neer op 577 pixels per inch, waarmee het een van de scherpste smartphones op de markt is. Het ziet er inderdaad ontzettend mooi en scherp uit, maar met het blote oog zie je nauwelijks verschil met 'gewoon' Full HD. Zelfs als je de S6 Edge naast de Galaxy S5 legt is er op het gebied van scherpte maar een klein verschil. Laten we hopen dat dit het hoogtepunt is van de pixelrace, en dat fabrikant niet nog meer accuduur verspillen aan marginale verschillen in scherpte.

De Edge: wat heb je eraan?

Samsung bracht eind vorig jaar al de Galaxy Note Edge uit, een variant op zijn populaire phablet waarbij het scherm doorliep in één van de randen. Met de S6 Edge is scherm aan beide zijkanten terug te vinden, al loopt het wat minder ver door dan bij de Note Edge. Dat heeft ook een impact op wat je er precies mee kunt doen.

Op de Note Edge was de rand groot genoeg dat er permanent bepaalde widgets getoond konden worden, met bijvoorbeeld het weer, het nieuws, of je notificaties. Bij het kijken van een video of het maken van foto's konden ook bepaalde knoppen naar de balk verhuisd. Op de S6 Edge is daar blijkbaar geen plaats voor, want die functionaliteit is grotendeels verdwenen.

Samsung Galaxy S6 Edge

In totaal zijn er maar drie (relatief kleine) features die gebruikmaken van de Edge. Met Edge Lighting lichten de randen van het scherm op als je een notificatie hebt. Met de Notificatiestroom kun je notificaties bekijken op de rand van je toestel terwijl de rest van het scherm uitstaat. People Edge is een menu dat je op ieder moment vanuit de zijkant kunt schuiven en waarop je nieuwe updates vijf favoriete contactpersonen ziet. Klinkt geinig, maar omdat People Edge alleen updates geeft bij SMS'jes of gemiste oproepen en bijvoorbeeld niet bij een WhatsAppje zul je het in de praktijk nauwelijks gebruiken.

En that's it. Apps die de rand gebruiken zijn er niet of nauwelijks, en ook Samsung zelf biedt in zijn eigen applicaties niet echt speciale functionaliteit. Het ziet er leuk uit en het is zeker opvallend, maar praktisch nut heeft de Edge dus absoluut niet.

Hardware

In het verleden gebruikte Samsung de Snapdragon-chips van Qualcomm gebruikt voor topmodellen, maar dit jaar kiest Samsung voor eigen hardware. Dat pakt goed uit, want de Exynos 7420-chipset in dit toestel blijkt ongekend krachtig. In AnTuTu, Geekbench, en verschillende andere benchmarks verslaat de S6 Edge de concurrentie. Recente concurrenten als de iPhone 6 en de HTC One M9 halen het niet bij de prestaties van de S6 Edge, al zou de gewone S6 nog net iets krachtiger moeten zijn.

Samsung Galaxy S6 Edge benchmark Samsung Galaxy S6 Edge benchmark Samsung Galaxy S6 Edge benchmark Samsung Galaxy S6 Edge benchmark

Maar laten we eerlijk zijn: in de praktijk zul je waarschijnlijk al die kracht niet nodig hebben. WhatsApp, Facebook en je browser werken ook al soepeltjes met minder krachtpatserij. Bij de Galaxy S5 hadden we nog wel eens last van haperende of stotterende apps, maar dat probleem is er op de S6 gelukkig niet meer. Dat komt waarschijnlijk meer omdat Samsung zijn software heeft geoptimaliseerd dan door de betere hardware, maar je hebt sowieso een soepele smartphone in huis met de S6.

Een groot gemis is dat de Galaxy S6 geen ruimte meer heeft voor een microSD-kaart. Al sinds de eerste Galaxy S gaf Samsung je de mogelijkheid opslagruimte uit te breiden met een geheugenkaartje, maar dat is nu helaas gesneuveld. Gelukkig beschikt de goedkoopste S6 Edge al over 32 GB opslagruimte (waarvan 23 GB beschikbaar voor gebruikers), wat voor de meeste mensen genoeg zou moeten zijn. Wil je een 64 of 128 GB versie kopen dan moet je 100 of 200 euro bijbetalen, toch behoorlijk duur vergeleken met de kosten van een geheugenkaart.

Software

In de aanloop naar de release van de Galaxy S6 verschenen er allerlei berichten dat Samsung vrijwel alle eigen apps geschrapt zou hebben, en dat Samsungs eigen interface lichter dan ooit zou zijn. In de praktijk kloppen die claims maar half: TouchWiz is inderdaad een stuk lichter, maar het is niet alsof er nog maar nauwelijks Samsung-apps en -features op de S6 Edge staan.

Standaard zijn op de S6 Edge natuurlijk alle apps van Google te vinden, een stuk of twaalf. Daarnaast zijn er een drietal apps van Microsoft: Skype, OneDrive en OneNote. Dan heeft Samsung ook nog eigen apps gemaakt voor onder andere de Galerij, Muziek, Video en Internet. Maar dáárnaast telden we ook nog S Health, S Planner, S Voice, Galaxy Apps, Samsung GO!, een Smart Manger, apps voor notities en spraakopname. In Samsung's eigen appstore kun je nog terecht voor 'Galaxy Essentials' als S Note en S Translator. De fabrikant levert dus nog steeds al gauw een dozijn eigen apps mee bovenop de 'stock'-apps van Google, en het nut van sommige van die applicaties durven wij toch wel te betwisten.

Meegeleverde apps op de Samsung Galaxy S6 Edge S Health op de Samsung Galaxy S6 Edge

Dat betekent overigens niet dat de software niet een stuk beter is geworden. TouchWiz loopt voor het eerst in jaren eigenlijk altijd soepel, en de interface ziet er een stuk mooier en moderner uit. Samsung gebruikt geen waterdruppels en andere natuurlijke geluidseffecten meer voor notificaties. Eigen apps van de fabrikant volgen grotendeels keurig de stijl van Google's Material Design, en hebben niet een rommelige Samsung-look meegekregen. Maar als je een smartphone verwacht zonder fratsen in de software, wees dan gewaarschuwd. Van de 32 GB die het toestel aan opslagruimte heeft, is maar 23 GB beschikbaar. De overige 9 GB wordt direct al opgeslokt door Android en de apps van Samsung. 

Een klein compliment verdient Samsung nog voor de Themes die de fabrikant biedt. Daarmee kun je de look van de software volledig aanpassen. Niet alleen je achtergrond en menukleuren veranderen daarmee, maar ook onder andere de ringtones en het design van sommige Samsung-apps. Er zijn al een flink aantal thema's te vinden in de Theme Store, van thema's gebaseerd op The Avengers: Age of Ultron tot Hello Kitty en van LEGO tot zakelijke thema's.

Samsung Galaxy S6 Edge thema's Samsung Galaxy S6 Edge thema's

Extra's: Vingerafdrukscanner & Hartslagmeter

Twee features van de Galaxy S5 zijn teruggekeerd in de S6 Edge. Allereerst is er de vingerafdrukscanner, die ingebouwd zit in de homeknop onder het scherp. Op de S5 was dat nogal een onding om te gebruiken, omdat je je vinger over de knop moest swipen om je smartphone te ontgrendelen. Bovendien werd je afdruk regelmatig niet herkend, waardoor het meer frustratie dan gemak opleverde.

De Galaxy S6 vingerafdrukscanner werkt gelukkig een stuk beter. Je kunt je vinger nu gewoon op de scanner plaatsen waarna direct ontgrendeld wordt. Het overkwam ons nog steeds wel eens dat een vinger soms niet herkend werd, maar over het algemeen was de scanner een stuk betrouwbaarder dan in het verleden. Samsung heeft hier dit jaar flinke vooruitgang geboekt, al lijkt TouchID op de iPhone 6 nog altijd beter te werken.

Minder nuttig: de hartslagmeter die achterop naast de camera zit. Ook deze lijkt iets beter te werken dan op de S5, maar tenzij je een fitnessfanaat bent zul je hem waarschijnlijk zelden gebruiken. En zelfs als je regelmatig sport is het vooral een gimmick. De S6 Edge hartslagmeter heeft namelijk al gauw een halve minuut nodig om te meten, en werkt alleen als je je vinger precies goed houdt. Even snel checken tijdens het sporten zit er dus niet in, je moet er echt een rustmoment voor inlassen.

Accuduur

Een dunne smartphone maken heeft ook zo zijn nadelen, en dat merk je vooral bij de omvang van de accu. De Galaxy S6 Edge batterij heeft een capaciteit van 2600 mAh. Ter vergelijking: bij de Galaxy S5 wist Samsung er nog 2800 mAh in te proppen, en in het verleden koos Samsung juist ieder jaar voor een grotere accu. Dat de Galaxy S6, met een hogere resolutie en krachtigere hardware, een kleinere accu zou krijgen was dan ook op het eerste gezicht wat verontrustend nieuws voor de batterijduur.

In de praktijk is de accuduur niet geweldig, maar ook lang niet zo slecht als we vreesden. Met gemiddeld gebruik houden we het net een dag vol, al moet hij in de avond toch al aan de oplader. Dan gaan we er vanuit dat je gedurende de dag regelmatig social media checkt en WhatsAppt, soms je browser gebruikt, en een paar keer wat muziek tussendoor. Bij iets zwaarder gebruik is de accu helaas niet goed genoeg. Wil je ook video kijken of games spelen, dan gaat de accu een stuk sneller leeg. Wellicht dat Samsung nog wat updates kan uitbrengen die de accuduur verlengen, maar heb je hier goede prestaties nodig dan zul je toch echt een andere smartphone nodig hebben.

Samsung Galaxy S6 batterij Samsung Galaxy S6 batterij

Samsung heeft de S6 Edge wel voorzien van Quick Charging, waarmee het hele toestel in anderhalf uur opgeladen kan worden. Zelfs met tien minuten opladen heb je genoeg om weer een paar uur verder te kunnen. Dat maakt gelukkig veel goed. Ook is ondersteuning voor draadloos opladen ingebouwd, al moet je daar wel een draadloze oplader voor bijbestellen.

Tot slot zijn er weer een Spaarstand en Extreme Spaarstand aanwezig, waarmee je de accuduur nog wat kan verlengen. De spaarstand zorgt ervoor dat de processor wat minder zijn best doet en dat sommige features uitgeschakeld worden in stand-by, terwijl de extreme spaarstand je toestel haast in een dumbphone verandert. Je scherm gaat op zwart-wit, veel apps zijn niet meer beschikbaar, en ook de functionaliteit wordt ernstig beperkt. Het verdubbelt je accuduur, maar qua functionaliteit kun je haast net zo goed een goedkoop mobieltje van 50 euro in huis halen. Dan heb je een accu die het pas écht dagen volhoudt.

Camera

De Samsung Galaxy S6 Edge heeft dezelfde 16-megapixelcamera achterop als de Note 4, al is de sensor met een diafragma van f/1.9 nog iets lichtgevoeliger geworden. Ook is de beeldsensor verbeterd. De optische beeldstabilisatie is ook weer van de partij. Daarmee is een van de beste camera's van vorig jaar nog beter geworden.

Foto gemaakt met de Samsung Galaxy S6 Edge Foto gemaakt met de Samsung Galaxy S6 Edge Foto gemaakt met de Samsung Galaxy S6 Edge

Foto's zijn eigenlijk in alle omstandigheden van topkwaliteit. Overdag zijn foto's helder en kleurecht, 's nachts wordt er nog genoeg licht opgevangen om foto's in het donker met de juiste kleuren te maken. Bovendien zijn de beelden in alle omstandigheden zeer scherp. Brede landschappen, foto's met vrienden of familie, gedetailleerde kleine stukken, foto's komen er altijd goed uit.

Bovendien reageert de camera snel: de app opent in een flits, en een foto is in nauwelijks een seconde gemaakt. Video's zijn ook prima: het geluid is goed, scherpstellen gaat snel, en je kunt zelfs in Ultra-HD beelden opnemen. Standaard staat het toestel echter op Full HD, en dan zorgt de S6 Edge ook voor HDR en beeldstabilisatie. De S6 Edge staat op gelijke voet met de camera's in de iPhone 6 Plus en enkele Microsoft Lumia's. Je hebt nauwelijks nog een 'echte' camera nodig met zo'n smartphone.

Prijs

Met een adviesprijs van 849 euro is de Galaxy S6 Edge ontzettend duur. Wil je de 128 GB versie, dan ben je zelfs meer dan 1000 euro kwijt. Daarmee is dit de duurste smartphone van het moment. De enige andere smartphone die deze prijs benadert is Apple's iPhone 6 Plus, maar ook dat toestel is nog een paar tientjes goedkoper.

Dat terwijl je voor veel minder geld een aardig vergelijkbare smartphone in huis kunt halen. De LG G3 bijvoorbeeld, die inmiddels verkrijgbaar is voor minder dan 400 euro. Ook een QHD-scherm (dat zelfs iets groter is), ook een goede camera optische beeldstabilisatie, en ook de nieuwste software. De processor is wellicht iets minder krachtig, maar daar zul je als gewone gebruiker maar weinig van merken. Beide toestellen hebben bovendien een wat matige accu. De S6 Edge is beter dan de G3, dat zeker, maar is het toestel ruim 400 euro beter? Dat betwijfelen we sterk.

Van andere vlaggenschepen hoeft de Galaxy S6 Edge vooralsnog weinig te vrezen. HTC bracht ook dit voorjaar de One M9 uit, met een adviesprijs van 750 euro. Dat toestel heeft echter minder goede hardware, een wat tegenvallend Full HD-beeldscherm, en een degelijke maar niet indrukwekkende camera. Andere fabrikanten als LG, Sony en Huawei moeten hun nieuwe topmodellen nog onthullen. Al moeten we ook hier opmerken dat veel van de vorige vlaggenschepen voor de gemiddelde gebruiker nog meer dan goed genoeg zullen zijn, en bovendien een stuk goedkoper.

Samsung Galaxy S6 Edge HTC One M9 Apple iPhone 6 16GB LG G3 32GB
Beeldscherm 5,10 inch 5,00 inch 4,70 inch 5,50 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 750 x 1334 pixels 1440 x 2560 pixels
Pixeldichtheid 576 ppi 441 ppi 326 ppi 534 ppi
Besturingssysteem Android 5.0 (Lollipop) Android 5.0 (Lollipop) Apple iOS 8 Android 4.4 (KitKat)
Processor 2,1 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core 1,4 GHz dual-core 2,5 GHz quad-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 1 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 16,00 megapixel 20,70 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 132 gram 157 gram 129 gram 149 gram
Stand-by tijd - 402 uur 250 uur 565 uur
Spreektijd - 1520 minuten 840 minuten 1260 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 479,00 Niet beschikbaar € 119,00 tot € 579,00 Niet beschikbaar

Met de adviesprijs van de gewone Galaxy S6 hebben we overigens wat minder problemen. Dat model kost 699 euro. Nog steeds een duur toestel, maar niet shockerend hoog voor high-end smartphones. Bovendien is de Galaxy S6 al relatief voordelig te krijgen in combinatie met een abonnement, en de prijs zakt bij Samsungs topmodellen doorgaans relatief snel. Het toestel is goedkoper dan de HTC One M9, maar wel een flink stuk beter. Het prijsverschil met de iPhone 6 is beperkt, terwijl er genoeg argumenten te maken zijn dat de S6 de betere smartphone is.

Samsung Galaxy S6 Edge

Conclusie Samsung Galaxy S6 Edge

De Samsung Galaxy S6 Edge is het vlaggenschip onder de vlaggenschepen, het topmodel der topmodellen. Als de krachtige hardware, de fantastische camera en het prachtige beeldscherm nog niet genoeg voor je zijn, dan maakt het gebogen display het echt helemaal af. De batterijduur kan wellicht wat beter, maar op elk ander punt heeft Samsung een haast onverslaanbare smartphone neergezet. Perfecte smartphones zijn er niet, maar de S6 Edge komt aardig in de buurt.

Dat betekent echter niet dat we de S6 Edge voor iedereen kunnen aanraden. Met een adviesprijs van 850 euro is het een bijzonder prijzig toestel. Voor 150 euro minder heb je de vrijwel identieke Galaxy S6 al in huis, en voor honderden euro's minder een topmodel van vorig jaar dat waarschijnlijk nauwelijks onderdoet voor de S6 Edge. Het gebogen scherm ziet er prachtig uit, maar voegt vrijwel geen waardevolle functionaliteit toe.

Is geld voor jou niet belangrijk en zoek je gewoon de beste, meest geavanceerde smartphone van het moment? Ga dan voor de Galaxy S6 Edge. De rest kan beter even doorlezen tot onze conclusie over de gewone Galaxy S6. Nog even de plus- en minpunten van de Galaxy S6 Edge op een rijtje:

+ Mooiste Samsung-smartphone ooit
+ Beeldscherm ongekend scherp en helder, genot voor het oog
+ Krachtigste hardware van het moment
+ Camera levert fantastische foto's af

- Batterijduur is degelijk, maar niet indrukwekkend
- 850 euro voor een smartphone is wel erg duur

Conclusie Samsung Galaxy S6

Alle complimenten die we over de S6 Edge hadden gelden natuurlijk ook voor de Galaxy S6. Van processor tot beeldscherm tot camera, alles is van de hoogste klasse. Het design is nog steeds zeer mooi. Het gebogen beeldscherm ontbreekt misschien, maar de combinatie van metaal en glas maakt het een van de aantrekkelijkste smartphones van het moment.

Echt goedkoop is de S6 nog steeds niet, maar vergeleken met andere high-end smartphones van dit moment is dit nieuwe vlaggenschip nog redelijk geprijsd. De Samsung Galaxy S6 is de beste smartphone van het moment. Een overzicht van Galaxy S6 pluspunten en minpunten:

+ Prachtig design, mooi afgewerkt
+ Beste beeldscherm voor een smartphone ooit: helder, scherp en levendig
+ Camera levert fantastische foto's af
+ Krachtigste hardware van het moment

- Batterijduur is degelijk, maar niet indrukwekkend
- 700 euro blijft veel geld voor een smartphone

Samsung Galaxy S6 Edge 64GB review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden