Vergelijk 2.623.179 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone 6 review

Door ,

De iPhone 6 is een dure telefoon, maar hoeveel kwaliteit krijg je nou eigenlijk terug voor zoveel geld? Wat heeft Apple te bieden dat die hoge prijs rechtvaardigt? GSMinfo.nl zocht het uit.

Je kunt de klok erop gelijk zetten. Elk jaar komt Apple met een nieuwe iPhone. Vorig jaar waren dat er zelfs twee, toen de iPhone 5S en de iPhone 5C werden aangekondigd. Ook bij de afgelopen Apple-presentatie stonden er twee telefoons in de schijnwerpers. Naast de extra grote iPhone 6 Plus was de 'standaard' iPhone ook van de partij: de iPhone 6.

Met uitzondering van de eerste iPhone zijn de modellen niet revolutionair te noemen. De jaarlijks uitgebrachte iPhones zijn eerder evoluties dan revoluties. Toch zijn de toestellen elk jaar weer mateloos populair, met enorme verkoopaantallen tot gevolg. De telefoons van Apple mogen dan weinig revolutionair zijn, ze doen toch heel veel dingen goed. GSMinfo.nl zoekt uit hoe goed dat precies is.

iPhone 6 sideways

Design

Apple is een bedrijf dat een rijke traditie van krachtig design kent. Hoe het product eruitziet is minstens zo belangrijk als hoe het werkt. Niet voor niets staat er op de achterkant 'Designed by Apple in California, Assembled in China'. Het bedrijf realiseert zich als geen ander dat je een succesvol ontwerp niet al te zeer moet wijzigen. Het is ook daardoor dat je de iPhone 6 vrijwel direct zal herkennen als een iPhone.

Zo is de ronde home-knop onderaan het scherm bijna niet meer weg te denken van de iPhone. Ook het Apple-logo op de achterkant is een zekerheid, net als de mute-schuif aan de linkerkant. Alle modellen voor de iPhone 6 hadden de aan/uitknop op de bovenkant van het toestel zitten. Dat die nu aan de rechterkant zit is het gevolg van een andere trendbreuk.

Die trendbreuk is namelijk het formaat. Waar alle voorgaande Apple-telefoons compacte modellen waren, met een schermgrootte variërend van 3.5 inch tot 4 inch, springt Apple ditmaal in een keer naar 4.7 inch. Dat mag gerust opvallend genoemd worden. Verrassend is het niet, want de afgelopen tijd gingen alle andere smartphonefabrikanten Apple al voor in de race om schermgrootte.

Behalve de grootte van de telefoon is ook het ontwerp van de behuizing op een paar kleine plekken aanpast. Zo hebben de harde randen rondom plaatsgemaakt voor afgeronde hoeken. De grotendeels uit aluminium opgetrokken behuizing voelt stevig, maar licht aan. Het enige dat echt breekt met het strakke ontwerp is de camera op de achterkant, die steekt namelijk uit. Dat hebben we bij eerdere iPhones nog niet gezien.

iPhone camera

Beeldscherm

Het beeldscherm van de iPhone 6 is een van de sterkste punten van de telefoon. Met de helderheid op de maximale stand, lijkt het net alsof het scherm bovenop de telefoon ligt. Het scherm verkleurt ook nauwelijks als je er vanuit een hoek naar kijkt. Dat is een kwaliteit die we bij de concurrentie niet altijd terugzien. Als je de iPhone 6 op een tafel legt, lijkt het net alsof het scherm op de telefoon is geprint.

De kleuren spatten ook van het scherm. Er hangt geen blauwe waas over het scherm. Hoewel de iPhone 6 een lagere resolutie heeft dan de 6 Plus, is het nog steeds niet behelpen. Apple heeft het aantal pixels per inch (PPI) gelijk gehouden aan dat van de iPhone 5S, namelijk 326 PPI. Omdat het scherm groter is, zijn de totale aantallen pixels ook toegenomen. De resolutie bij de iPhone 6 is 1334 bij 750 pixels.

Wat wel opvalt is dat het scherm nogal snel vieze vingers aantrekt. Apple mag dan een vetafstotende deklaag over het scherm hebben geplaatst, in de praktijk blijkt dat niet opgewassen tegen onze vettige stompjes. Het valt eigenlijk vooral op zodra je de helderheid wat lager hebt staan. Als het schem wat feller is, vallen de vlekken gewoon weg.

iPhone 6 front back

Hardware

Op papier is de processor van de iPhone 6 niet echt indrukwekkend. Dat weet Apple ook, want het adverteert uitsluitend met de chipnaam, en schreeuwt niet van de daken dat het hier een 1,4 GHz dual-core processor betreft. De Apple A8-processor is echter prima opgewassen tegen alles wat je er tegenaan gooit. MHzen zeggen ook niet alles. De processor heeft namelijk wel gewoon ondersteuning voor 64 bit, en is bovendien voorzien van een coprocessor die al je bewegingsactiviteiten bijhoudt.

Die coprocessor vormt een belangrijk onderdeel van de iPhone. Het bijhouden van je bewegingen is in opkomst, zeker met Healthkit, waar we het onder software nog wel over zullen hebben. Dankzij deze Apple M8 processor houdt de iPhone 6 dat allemaal feilloos bij. Dat kan de normale processor natuurlijk ook, maar dat is een grote aanslag op je batterij. Met deze kleine, zuinig met stroom omspringende processor is dat een stuk minder.

Waar we ons wel aan ergeren is dat Apple er wederom voor heeft gekozen maar 1 GB aan werkgeheugen te plaatsen. Dat er nergens in de informatie van Apple zelf te lezen valt hoeveel werkgeheugen er in de iPhones zit, spreekt boekdelen. In de praktijk komt het nog wel eens voor dat je veel sites opnieuw moet laden omdat ze tijdens het browsen in een ander tabje uit het geheugen gegooid worden. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede.

Batterij

De accu van de iPhone 6 is een stuk beter dan die van zijn voorganger, de iPhone 5S. Dat toestel had ook wel een teleurstellende batterijduur, dus we zijn blij dat dat bij de nieuwe generatie is verbeterd. Het is echter nog steeds niet zo dat wanneer je een weekendje weggaat je oplader thuis kan laten. De telefoon gaat nu in ieder geval een dag mee, maar veel langer dan dat zal je bij gemiddeld gebruik niet lukken.

Dat is jammer, want een beperkte batterijduur is een van de grootste ergernissen van smartphonegebruikers. Bij de iPhone 6 Plus heeft Apple de zaken wel op orde, want die telefoon kan wél twee dagen zonder stopcontact. Helemaal eerlijk is die vergelijking niet, want in de grote behuizing van de 6 Plus is natuurlijk ook plek voor een grotere accu.

Verbindingen

De iPhone 6 ondersteunt zoals gebruikelijk een diversiteit aan draadloze signalen. Wat wel opvalt is dat Apple nooit op de zaken vooruitloopt als het nieuwe draadloze technologieën betreft. Zo heeft de iPhone 6 geen ondersteuning voor 4G+, de opvolger van 4G. Providers zijn deze netwerken momenteel wel aan het uitrollen, net als 4G een jaar geleden.

iPhone 6 bovenkant

Er is echter ook goed nieuws. De iPhone 6 ondersteunt zo ongeveer alle wifi-protocollen die momenteel op de markt zijn. Ook heeft de iPhone voor het eerst NFC, wat overigens vooral in de VS gebruikt wordt in combinatie met Apple Pay. In Nederland is het systeem daarvoor nog niet opgezet, maar de ondersteuning is er in ieder geval.

Wat betreft signaalkwaliteit kunnen we kort zijn: die is prima. We hebben niet het idee dat de iPhone 6 op dat gebied uitzonderlijk goed of slecht presteert. Over het algemeen is de gesprekskwaliteit hoog, en de snelheid van de dataverbinding ook. Wat dat betreft dus geen klachten.

Software

Op de iPhone 6 staat uiteraard de meest recente versie van iOS. Met iOS 8 heeft Apple een besturingssysteem in handen dat niet alleen erg overzichtelijk is, maar ook enorm vlot werkt. Apple kan de hardware natuurlijk perfect afstemmen op de software, dus dat het allemaal zo soepel werkt op 'slechts' een 1.4GHz dual-core processor is niet zo vreemd.

Dat iOS toe is aan zijn achtste versie, betekent dat Apple een hoop tijd heeft gehad het systeem te perfectioneren. Dat zie je er ook wel aan af, want alles is goed op elkaar afgestemd. Vastlopers zijn een zeldzaamheid, en het toestel voelt eigenlijk nooit langzaam aan. Ook heeft Apple ervoor gezorgd dat je steeds minder apps persé hoeft te downloaden, simpelweg omdat de telefoon die functie al uit de doos biedt.

Een goed voorbeeld is Shazam. De app waarmee je muziek kan herkennen is sinds kort in Siri ingebouwd. Dat betekent dus dat je gewoon aan je telefoon (in het Engels, dat wel) kan vragen wat het nummer is dat je op dat moment  op de radio hoort. Het is echter niet zo dat Apple-creaties altijd succesvol zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Apple Maps. Veel mensen hebben nog steeds de voorkeur voor Google Maps boven Apple's eigen Maps-dienst.

Apple houdt iOS overigens wel erg gesloten. Apps moeten eerst bij Apple worden ingediend, die ze vervolgens checkt en daarna besluit ze al dan niet toe te laten tot de App Store. Dat is aan de ene kant heel veilig, want apps die malware bevatten komen op die manier niet of nauwelijks in de App Store terecht. Aan de andere kant is Apple wel streng, waardoor apps met bijvoorbeeld naakt of die wellicht inbreuk maken op auteursrechten, de selectie niet overleven.

Er valt veel over iOS te zeggen, en zo mogelijk nog meer te ontdekken. De enorme App Store, de apps die Apple zelf meelevert, de camerafuncties, de Health app. iOS is enorm uitgebreid. Daar komt nog bij dat de App Store een enorm aanbod aan apps heeft waarmee je de functionaliteit van de telefoon nog verder kan uitbreiden. Wat ook helpt, is dat app-ontwikkelaars de App Store ook vaak als eerste kiezen om hun software uit te brengen.

Camera

De camera in de iPhone 6 heeft hetzelfde aantal megapixels als zijn voorganger, de iPhone 5S. Toch is ook ditmaal weer de camerakwaliteit verbeterd. Als gebruiker zal je dat echter niet meteen doorhebben. De interface is namelijk nogal eenvoudig ingericht. Je hebt een knop, en door naar links en naar rechts te sliden kan je gemakkelijk wisselen van cameramodus.

Zo zijn er achtereenvolgens deze modi beschikbaar: Timelapse (Tijdsverloop), Slo-mo, Video, Foto, Vierkant en Panorama. De enige modus die er bij de vorige iPhone niet bij zat is de Timelapse. Dat is meer een gimmick dan een echt zinvolle feature, aangezien het batterij slurpt. Het resultaat van een timelapse is dan wel weer grappig, maar het kan niet de kwalificatie van gimmick overstijgen.

iPhone 6 backside

Slow-motion video is daarentegen wel een briljante feature. Met de iPhone 6 (en 6 Plus) kan je nu filmpjes maken met 240 frames per seconde, waar dat voorheen 120 frames was. Vooral actiefilmpjes zijn echt briljant in dit opzicht, want ze ziet details die je normaliter zou missen. Alledaagse handelingen zoals het likken aan een ijsje of het lopen op een trap krijgen door een slowmotionfilmpje vaak een komische lading.

Het maken van een normale foto is kinderspel. De camera van de iPhone is standaard zo ingesteld dat je alleen maar op de knop hoeft te drukken en de software doet de rest voor je. Dat betekent dat je ook in situaties waarin minder licht is, de foto's er prima uitkomen met een minimum aan ruis. De two-tone flitser zorgt ervoor dat je geen fletse foto's krijgt, in de meeste situaties althans.

Hoewel de camera dus 'maar' 8 megapixel heeft, betekent dat allerminst dat de foto's van lage kwaliteit zijn. Het is allang niet meer zo dat meer megapixel automatisch betere plaatjes oplevert. De camera van de iPhone 6 bewijst dat. Gebrekkig licht gecombineerd met tegenlicht is een van de moeilijkste omstandigheden voor een camera, en toch weet de iPhone ook in die situaties veel details vast te leggen. Kijk hieronder voor een aantal voorbeelden.

iPhone 6 camera Oranjesingel night iPhone 6 camera chihuahua iPhone 6 camera Hamburgers iPhone 6 camera Station Ede-Wageningen

Ook de video's zijn van hoge kwaliteit, al is dat lastiger te zien op het onderstaande voorbeeld. Apple heeft het aantal frames waarmee de iPhone Full HD-video's schiet opgeschroefd naar 60, waardoor je een enorm rustig beeld krijgt waarin geen detail verloren gaat. De lensstabilisatie zorgt ervoor dat je geen bibberende video's krijgt. Helaas neemt de kwaliteit van de video's wel af als je ze naar Youtube uploadt, maar geloof ons: met de kwaliteit van de video zit het wel snor.

Prijs/Kwaliteit

De prijsstrategie van Apple is bijna net zoveel bediscussieerd als de iPhone zelf. Apple vraagt namelijk geen lage bedragen voor zijn telefoons. De goedkoopste iPhone 6 is momenteel iets minder dan 700 euro. Het wordt pas echt interessant als je een groter opslaggeheugen wil. Voor een opslaggeheugen van 64 GB betaal je namelijk gewoon 100 euro meer, en voor 128 GB nogmaals 100 euro extra.

Veel mensen vinden dat opmerkelijk, en terecht. Voor een 64 GB microSD-kaartje betaal je namelijk maar een fractie van dat bedrag. De daadwerkelijke kosten voor het extra interne geheugen staan dus totaal niet in verhouding tot wat Apple ervoor vraagt. Dat is echter slechts een van de bezwaren tegen Apple's prijsbeleid.

Ook de 700 euro voor het goedkoopste model is namelijk aan de prijzige kant. Topmodellen van andere fabrikanten kosten ook zo ongeveer dat bedrag, maar het verschil is dat de prijzen voor die toestellen vaak snel zakken. Een goed voorbeeld is de Samsung Galaxy S5. Bij zijn release in maart/april 2014 kostte het vlaggenschip van Samsung ook 700 euro. In juni was dat al 100 euro gezakt, en momenteel kan je al een Galaxy S5 oppikken voor ongeveer 480 euro.

Dat staat in schril contrast met het prijsbeleid van Apple. Het enige moment waarop de prijs van een iPhone omlaag gaat, is als er een nieuw model wordt geïntroduceerd. We durven nu dus al wel te voorspellen dat de prijs van de iPhone 6 in ieder geval tot september om en nabij de 700 euro zal blijven.

Met die prijs is het lastig concurreren. Er zijn voldoende Android-telefoons die precies dezelfde functionaliteit bieden als de iPhone 6, alleen dan voor aanzienlijk minder geld. Toegegeven, je hebt dan niet de beschikking over Apple's iOS, maar we durven de stelling dat dat geen 200 euro waard is, wel aan. De kwaliteit van de iPhone 6 is onbetwist, maar de verhouding tussen prijs en kwaliteit is desalniettemin wat scheef.

Conclusie

Als je ziet dat Apple al zo lang bezig is de iPhone te perfectioneren, is het eigenlijk vreemd dat het toestel nog niet helemaal perfect is. Het bedrijf uit Cupertino benadert het echter wel, dat moet gezegd worden. Er zijn wel wat smetjes op het blazoen, die we niet onvermeld willen laten.

Zo is de batterij echt onvoldoende voor een smartphone van deze prijsklasse. Zeker, Apple is niet de enige die met deze problemen kampt, maar er zijn ook zeker fabrikanten die het beter doen. Een ander irritatiepuntje is het gebrekkige werkgeheugen. In een tijd waarin de concurrentie zijn telefoons uitrust met het drievoudige, is een werkgeheugen van 1 GB echt te weinig.

Aan de andere kant doet Apple ook veel goed. Zo is het design van de iPhone wederom van topkwaliteit. Met de afgeronde hoeken ligt het toestel nog fijner in je hand. Dat de telefoon in grootte is toegenomen, heeft daardoor nauwelijks negatieve gevolgen. Positieve gevolgen des te meer. Zo is de extra schermgrootte meer dan welkom, in allerlei situaties.

De camera in de iPhone 6 is ook geen straf om mee te werken. Het werkt simpel, snel en levert bovendien prachtige foto's op. Ook bij minder licht weet de iPhone 6 bovengemiddeld mooie plaatjes te schieten. Fijn is ook dat je als leek prima overweg kan met de camera, want de software doet het fijnere afstelwerk voor je. Ook de videocamera, die met 60 frames per seconde schiet, geeft prachtige, stabiele beelden. De leuke toevoeging van slowmotion-video's geeft de camera nog extra waarde.

Ook Apple's eigen iOS is een pluspunt. Het systeem werkt vrijwel overal snel, en heeft een eenduidige interface. Dat komt het gebruikersgemak enorm ten goede. Dat het aanbod via de App Store ook heel uitgebreid is, is een extra voordeel. De enorme hoeveelheid apps die de functionaliteit van de telefoon kunnen uitbreiden, mag niet onvermeld blijven.

Toch is de iPhone 6 geen gegarandeerd koopadvies. Daarvoor is de verhouding tussen prijs en kwaliteit niet goed genoeg. Zeker, de kwaliteit is in overvloed aanwezig, maar de prijs is ook fors. Een fractie van dat bedrag investeren in een goede Android is wat ons betreft een logischere keus. Als geld geen rol speelt en je gewoon de beste telefoon wil, dan is de iPhone 6 zeker het overwegen waard.

+ iOS; werkt snel en is overzichtelijk
+ Vergroten van scherm pakt goed uit
+ Camera in automatische stand zo goed als perfect

- Batterij nog steeds onvoldoende
- Prijsstelling, zeker bij meer opslagruimte, ronduit absurd

Apple iPhone 6 64GB review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden