Vergelijk 3.033.547 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto G (2014) review

Door ,

Zoek je een goede en goedkope Android-smartphone, dan kom je waarschijnlijk al snel uit bij de nieuwe Motorola Moto G. Groot scherm, krachtige hardware en de nieuwste software: is dat inderdaad genoeg om van deze budgetsmartphone een budgetkoning te maken?

In 2013 wist Motorola ons flink te verrassen met de introductie van de Moto G. Het Amerikaanse merk was al jaren niet populair meer, en maakte smartphones die degelijk maar weinig opvallend waren. Met de eerste Moto G wist het bedrijf zelfzelf opnieuw uit te vinden: als fabrikant van goede smartphones voor een bodemprijsje. De Moto G had uitstekende hardware en was ook nog eens honderden euro's goedkoper dan vergelijkbare smartphones.

De Moto G bleek een relatief groot succes, en er vlogen er enkele miljoenen van over de toonbank. Andere fabrikanten volgden Motorola's pad en brachten afgelopen jaar hun eigen Android-smartphones met een goede prijs-kwaliteitverhouding uit. Eind vorig jaar hoopte Motorola het succes voort te zetten met de introductie van de Moto G (2014). Het nieuwe model heeft onder andere een groot scherm en betere hardware. Is dat genoeg om de Moto G opnieuw uit te roepen tot budgetkoning? GSMinfo.nl probeerde het toestel een paar weken uit.

Motorola Moto G (2014)

Design en beeldscherm

Iets waar veel fabrikanten op besparen bij goedkope smartphones is het design en beeldscherm. Budgettoestellen wegen doorgaans wat meer, zijn wat minder mooi afgewerkt, en hebben een scherm met lage resolutie en slechte kijkhoeken. Dat is bij de Moto G gelukkig nauwelijks het geval, en dat geeft je gelijk een goed idee waarom Motorola's toestel zo boven de rest uitsteekt in zijn prijsklasse.

De Moto G is gemaakt van plastic, en vooral aan de voorkant is het design wat onaantrekkelijk. Het plastic heeft een goedkope glans, en de speakers aan weerszijden van het scherm steken licht uit op een manier die er wat goedkoop uitziet. Aan de achterkant is het een beter verhaal: het plastic is hier mat, en de cover biedt veel grip. Daardoor ligt de Moto G bijzonder prettig in de hand. Het 5 inch scherm is relatief groot, maar omdat het toestel ergonomisch goed in elkaar zit heb je daar weinig last van.

De 720x1280 pixels resolutie van het 5 inch scherm is relatief hoog voor een toestel in deze prijsklasse. Het is genoeg voor een pixeldichtheid van bijna 300 pixels per inch, lekker scherp. De Moto G doet daarmee nauwelijks onder voor veel duurdere smartphones als de iPhone 6, die een pixeldichtheid van 326 ppi bieden.

Motorola Moto G (2014) Motorola Moto G (2014) Motorola Moto G (2014)

Ook de kijkhoeken en het contrast van het scherm zijn prima. In de volle zon kan de helderheid nog flink opgeschroefd worden zodat het scherm goed afleesbaar is. De minimale helderheid is wel aan de hoge kant: als je in het donker nog even je smartphone raadpleegt is de Moto G aan de felle kant. De goede kijkhoeken zorgen ervoor dat je het toestel ook nog probleemloos kunt aflezen als je het scherm van je wegdraait.

Hardware en accuduur

De 1,2 GHz quad-core processor van de Moto G is krachtig genoeg om de meeste applicaties vlotjes te laten lopen. Opstarten van apps gaat snel, en de gemiddelde gebruiker zal weinig te klagen hebben over de prestaties van het toestel. Wel lijkt de Moto G soms te haperen bij wat zwaardere websites en het switchen tussen intensievere apps en games. Dan kan het soms net een seconde duren voordat je scroll wordt geregistreerd door het toestel.

Ook qua accuprestaties valt Motorola's toestel in de middenmoot. Zoals de meeste Android-smartphones zul je doorgaans een volle dag het toestel kunnen gebruiken. Als je zuinig bent en nauwelijks mail en social media checkt zul je op het einde van de dag misschien iets meer dan 50% overhebben, maar eigenlijk zul je de Moto G toch echt dagelijks moeten opladen. Android-smartphones waarmee je het altijd gemakkelijk een dag of twee volhoudt zijn in deze prijsklasse simpelweg nog niet te vinden.

Software

Iets wat vaak wordt geprezen bij Motorola's smartphones is dat ze op een stockversie lopen van Android. Waar andere fabrikanten hun Android-smartphones vaak voorzien van een eigen interface met vele extra apps, houdt Motorola zich reuze in. De Moto G heeft het standaard Android-design en is voor het grootste deel enkel gevuld met de eigen apps van Google.

Voor het grootste deel, want Motorola kon het toch niet laten om nog een paar eigen apps mee te leveren. Zo is er Motorola Migreren waarmee je makkelijk je data kan overzetten van een andere smartphone, en Alert waarmee je je locatie kunt delen met vrienden en familie.

Motorola Moto G (2014)

De grootste toevoeging is Motorola Assist, die je automatisch helpt bij veelvoorkomende taken. Zo kan de app je automatisch handsfree laten bellen als hij detecteert dat je in de auto zit. Of je kunt de app naar je agenda laten kijken, waarna hij vervolgens automatisch op 'stil' wordt gezet als je in een vergadering zou zitten. Niet voor iedereen even nuttig, maar wel een prettige extra feature.

Eén van de beloftes die Motorola maakte bij de introductie van de Moto-serie was een snelle update naar nieuwe versies van Android. Vorig jaar wist Motorola de eerste Moto G snel van Android 4.4 KitKat te voorzien, dit jaar lijkt de fabrikant iets meer tijd nodig te hebben. Op moment van schrijven is de Moto G Android 5.0 update voorzichtig aan het uitrollen in een beperkt aantal landen. Als de update binnenkort ook in Nederland beschikbaar is krijgt de Moto G software een nieuwe look, door Google 'Material Design' genoemd. Ook zijn er nieuwe features: zo kun je notificaties nu ook terugvinden op je lockscreen.

Camera

De camera kreeg één van de grootste upgrades ten opzichte van de Moto G uit 2013. Het nieuwe model heeft een 8-megapixelcamera achterop in plaats van een 5-megapixelcamera. De meeste foto's die we maakten waren scherp, kleurecht en zagen er vooral gewoon goed uit. Je zult misschien niet worden weggeblazen door de beeldkwaliteit, maar wij zijn eigenlijk dik tevreden met de gemaakte foto's. Wel lijkt het toestel in situaties met weinig licht soms minder goed scherp te stellen, wat vooral bij close-ups zorgt voor net wat minder scherpe beelden.

Foto gemaakt met de Motorola Moto G (2014) Foto gemaakt met de Motorola Moto G (2014) Foto gemaakt met de Motorola Moto G (2014) Foto gemaakt met de Motorola Moto G (2014)

De kwaliteit van de video's imponeert wat minder. Er mist wat kleur, er ontbreekt wat scherpte, en het is al met al niet van denderende kwaliteit. Voor foto's zit je verrassend goed met de Moto G, maar video's laten te wensen over.

Prijs-kwaliteit

Toen in 2013 de eerste Moto G verscheen had Motorola nauwelijks concurrentie. Nu ligt de situatie anders. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben een smartphone met hardware die op de Moto G (2014) lijkt voor een vergelijkbare lage prijs. Wint Motorola het nog altijd op prijs-kwaliteit?

Bij Samsung komen de Galaxy Ace 4 en de Core 2 het dichtst in de buurt. Beide toestellen zijn een paar tientjes goedkoper, maar hebben kleinere schermen, minder opslagruimte, en een minder goede camera. Het bedrijf introduceerde onlangs wel de Samsung Galaxy E5, die qua specificaties iets beter is dan de Moto G. Het is echter nog onbekend of en wanneer de E5 naar Nederland komt, en de adviesprijs ligt waarschijnlijk in de buurt van 300 euro.

Motorola Moto G (2014) HTC Desire 620 LG L Bello Honor 3C
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 5,00 inch 5,00 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 480 x 854 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 294 ppi 196 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Android 4.2 (Jelly Bean)
Processor 1,2 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core 1,3 GHz quad-core 1,3 GHz quad-core
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 1 GB 2 GB
Interne opslag 8 GB 8 GB 8 GB 8 GB
Camera 8,00 megapixel 8,00 megapixel 8,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 149 gram 145 gram 137 gram 140 gram
Stand-by tijd - 690 uur 600 uur 72 uur
Spreektijd 1440 minuten 720 minuten 750 minuten 480 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

HTC biedt sinds kort de Desire 620, met hardware die nagenoeg identiek is. De 620 is echter wel iets duurder. Daar staat tegenover dat HTC's toestel ook ondersteuning voor 4G biedt, iets wat de Moto G mist. LG heeft de L Bello, een Android-smartphone met een 5 inch scherm waarvan de resolutie een stuk lager ligt. Ook de frontcam van de L Bello is van een lagere kwaliteit. Dat terwijl beide toestellen ongeveer even duur zijn.

Het beste alternatief is waarschijnlijk de Honor 3C. Het Chinese Honor is een submerk van Huawei en biedt goede smartphones voor weinig geld. De 3C biedt ook een groot HD-scherm, net als de Moto G, en is ook voorzien van een 8-megapixelcamera voorop en een quad-core processor. Bovendien heeft het toestel meer werkgeheugen en is het tientallen euro's goedkoper dan Motorola's smartphone. Het is alleen wel jammer dat de 3C nog op het vrij oude Android 4.2 loopt, en dat er geen update in de planning staat.

Al met al is er dus nog maar weinig dat kan tippen aan de Moto G. Er zijn genoeg smartphones die sommige aspecten weer beter doen dan Motorola's toestel, maar dan verliezen ze het weer op prijs of ze missen juist een andere prettige feature. De keuze voor een goede budgetsmartphone is dit jaar een stuk groter, maar de Moto G lijkt nog altijd de koning te zijn.

Motorola Moto G (2014)

Conclusie

Onze grootste klacht over de Moto G is eigenlijk dat het toestel nauwelijks veranderd is ten opzichte van zijn voorganger. Waar andere fabrikanten de afgelopen twaalf maanden flink uitpakten in de hoop het succes van de Moto G te evenaren, heeft Motorola vooral vastgehouden aan het vertrouwde recept. Het toestel heeft een groter scherm dan zijn voorganger en een wat betere camera, maar aan de binnenkant is weinig veranderd.

Gelukkig zijn die kleine wijzigingen genoeg om van de Moto G nog altijd één van de beste budgetsmartphones van het moment te maken. En omdat het toestel loopt op een stockversie van Android, zonder veel overbodige extra software, blijft de Moto G bij uitstek geschikt is als 'eerste smartphone'. Toch is het jammer dat bijvoorbeeld 4G-ondersteuning ontbreekt, of dat het design wat lomp overkomt. Wil Motorola zijn toppositie in deze prijsklasse behouden, dan zullen ze ons komend jaar waarschijnlijk moeten verrassen met grote vernieuwingen. Tot die tijd kunnen we je de Moto G (2014) overigens nog altijd van harte aanraden!

+ Aantrekkelijk en stevig design
+ Hardware is krachtig genoeg om alles soepel te laten lopen
+ Voorzien van stock Android: geen overbodige fratsen
+ Prima camera zowel voorop als achterop

- Accuduur is redelijk, maar verre van indruwekkend
- Verschillen met eerste Moto G zijn aan de kleine kant
- Geen 4G-ondersteuning

Motorola Moto G (2014) review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden