Vergelijk 2.509.834 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Honor 3C review

Door , - 1 reactie

De Honor 3C is een toestel dat het vooral moet hebben van zijn gunstige prijs/kwaliteitverhouding. GSMinfo.nl ging kijken hoeveel telefoon je eigenlijk krijgt voor zo'n lage prijs.

De Honor 3C is eigenlijk een nogal saai toestel. Het heeft geen opvallend design, een felle kleur of een rijtje specificaties waar je hoofd van gaat duizelen. Zelfs de naam zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Een nogal anonieme telefoon dus. Dat zal ook te maken hebben met het feit dat het pas de tweede Honor-telefoon op de Nederlandse markt is, na de Honor 6. De grote vraag: betekent onbekend ook gelijk onbemind? Hoe goed is de Honor 3C eigenlijk in het dagelijkse gebruik? En hoe verhoudt het zich ten opzichte van andere smartphones in dezelfde, lage prijsklasse? GSMinfo.nl zocht het uit.

Honor 3C front back

Beeldscherm

De Honor 3C is uitgerust met een 5 inch scherm. De resolutie is met 720 bij 1280 pixels prima, maar niet heel indrukwekkend. Zeker als je zoveel schermoppervlak hebt, loont een hogere resolutie al snel. Gezien de prijscategorie waarin de Honor 3C zich bevindt, is het echter heel redelijk. Dan de schermkwaliteit. De helderheid is niet denderend. In direct zonlicht is het beeld nog wel af te lezen op maximale helderheid, maar daar is ook alles mee gezegd.

Wat betreft de kleuren zijn we ook niet onverdeeld enthousiast. Het geheel oogt wat flets. We wagen het echter te betwijfelen of de dagelijkse gebruiker zich aan zoiets stoort. Zo slecht is het scherm namelijk ook weer niet. Je zal zeker verschil zien zodra je het toestel naast high-end toestellen van Samsung of Apple legt, maar in het dagelijkse gebruik van het toestel valt het nauwelijks op.

Design

Het ontwerp van de Honor is zoals eerder gezegd dus nogal saai. De voorkant is egaal zwart, waar de eenheid alleen bovenaan wordt doorbroken door de speaker en de front-camera. De grijze, afneembare achterkant voelt nogal fragiel aan. Bovenaan is een camera van 8 megapixel geplaatst, met led-flitser. De ingebouwde speaker vinden we links onderaan.

De aansluitingen zijn standaard. Onderaan vinden we de obligate micro-usb aansluiting, waarmee je het toestel op kan laden. De audiojack zit bovenop het toestel. Tot zover niks bijzonders dus. Aan de rechterkant van het toestel zit ter hoogte van je duim de aan/uit-knop. Over de kwaliteit van die knop valt nog wel een discuissie te voeren, net als de volumeknoppen die erboven zitten. Ze voelen nogal goedkoop aan, maar dat hoeft voor de duurzaamheid verder weinig te betekenen.

Honor 3C onderkant

Het design van de telefoon is dus weinig verheffend. Het toestel ligt echter wel prettig in de hand. Dat is eigenlijk de kern van de Honor 3C. Het mag dan weinig spannend zijn, het is allemaal wel akelig functioneel. Het design is sober, de bouwkwaliteit soms niet perfect, maar het zakt nergens finaal door het ijs.

Hardware

De 1.3 GHz quad-core processor is geen enorm snelheidsmonster. Traag zou echter ook een verkeerde benaming zijn, want Android is tegenwoordig perfect ingericht om soepel te draaien op minder snelle processors. In veel vergelijkbare toestellen zien we quad-core processoren opduiken, die vaak voorzien zijn van 1GB werkgeheugen. Daar is een reden voor: ze zijn goedkoop én prima in staat om een smartphone van genoeg rekenkracht te voorzien.

De processor in de Honor 3C is overigens voorzien van 2GB geheugen, al merkten we dat in de praktijk niet echt. Apps worden nog steeds relatief snel uit het geheugen gekieperd. Android loopt wel erg soepel, dat moet gezegd. Wellicht dat Android het grootste deel van het werkgeheugen opslokt. Hoe dan ook, we kunnen goed leven met die balans.

De Honor 3C ondersteunt ook dual-sim. Dat is een handige functie, die wat ons betreft niet genoeg waardering krijgt. De twee sim-kaartslots zijn allebei geschikt voor micro-sims's. Er is echter wel verschil. In het eerste slot krijg je 2G en 3G-internet, maar helaas geen 4G. Het tweede sim-kaartslot is eigenlijk alleen bedoeld om mee te bellen en sms'en. Internetten kan wel, maar alleen via 2G.

De 8 GB intern geheugen is afdoende voor de gemiddelde gebruiker. Standaard heb je zo'n 5,5 GB over, op de resterende 2,5 GB staat Android samen met de meegeleverde Huawei-skin. Dat is meer dan genoeg ruimte om een flinke hoeveelheid apps te installeren. Je kan er ook nog flink wat foto's of video's op kwijt, zonder dat je meteen met een volle telefoon zit. Mocht je toch ruimte tekort komen, dan kan je altijd nog een microSD van maximaal 32 GB plaatsen.

Honor 3C achterkant

Batterij

De accu van de Honor 3C is niet de beste uit zijn klasse. Ook hier is het echter niet een compleet drama. De batterij presteert gemiddeld. Je kan sowieso het einde van de dag halen. Daarna wordt het echter al vaak noodzakelijk om een stopcontact op te zoeken. Zeker als je veel dingen aan hebt staan, zoals Bluetooth en GPS, en je veel apps hebt die op de achtergrond automatisch synchroniseren, loopt je batterij hard leeg.

Wat opvalt is dat het gebruik van dual-sim de accu bepaald geen goed doet. Heb je twee actieve sim-kaarten en gebruik je de telefoon ook nog eens intensief? Dan haal je soms het einde van de dag niet. We hebben het dan wel over intensief gebruik. Het is niet zo dat de batterij leegloopt als een vergiet zodra je er een tweede sim-kaart instopt. Je moet echter wel rekening houden met een verkorte accuduur, zodra je die tweede sim-kaart plaatst.

Verbindingen

De Honor 3C is een sobere telefoon, en dat zie je ook terug bij de verbindingen die het toestel ondersteunt. Zo heeft het toestel geen 4G, dus razendsnel internet via je provider kan je wel vergeten. Ook NFC ontbreekt, al kunnen we een stuk beter leven zonder die techniek. De andere gebruikelijke snufjes heeft de Honor 3C wel, dus je hebt wel gewoon Bluetooth, wifi en GPS-verbindingen.

De belkwaliteit van de Honor 3C is prima, met beide sim-kaarten overigens. Over het bereik van de antenne hebben we ook geen klachten, die is namelijk prima. Het gebruik van twee sim-kaarten heeft geen negatieve invloed op het bereik. Het enige nadeel is eigenlijk dat je niet via beide sim-kaarten een goede dataverbinding hebt.

Software

De Honor 3C mag dan officieel geen Huawei-toestel zijn, in de software valt nog wel ontegenzeggelijk te zien dat het om een submerk van Huawei gaat. De telefoon draait namelijk op Huawei's EmotionUI, versie 2.0. Dat is niet de meest recente versie, dat is namelijk versie 3.0 die je vindt op de Huawei Ascend Mate 7. Hoewel het dus niet de meest recente versie is van Huawei's eigen skin, heeft dat ook een duidelijk voordeel.

Dat voordeel is namelijk dat de kinderziektes er bij de Honor 3C wel uit zijn. Waar we voorgaande toestellen van Huawei met de EmotionUI nog wel eens konden betrappen op rare bugs, vastlopers of suffe ontwerpkeuzes, is dat nu niet meer het geval. Alles gaat vrij soepel en werkt eigenlijk vlekkeloos. Dat hebben we bij Huawei zoals gezegd dus wel eens anders gezien.

De meest opvallende wijziging die met de EmotionUI in Android wordt doorgevoerd is dat je geen apart app-menu meer hebt. Alle applicaties die je op je smartphone installeert staan gewoon op je homescreen. Als je veel apps hebt die maar af en toe gebruikt kan dat voor nogal wat chaos zorgen, maar het is uiteindelijk wel een model wat we kunnen waarderen.

Een andere toevoeging die we leuk vinden, is de rijke variatie aan thema's die Huawei aanbiedt. Zo heeft het bedrijf speciaal voor kerst een lading behoorlijk lelijke maar desalniettemin zeer grappige thema's uitgebracht waarmee je bijvoorbeeld een olijk lachende kerstman in beeld krijgt, elke keer als je je telefoon ontgrendelt. We weten niet helemaal of Huawei deze thema's serieus bedoelt of dat het bedrijf zichzelf expres op de hak neemt, maar we gaat voor het gemak maar even uit van dat laatste.

Honor 3C camera

Camera

Met acht megapixel is de camera voor een toestel uit deze prijsklasse bepaald geen straf. Megapixels alleen zeggen echter weinig over de fotokwaliteit. Die wordt grotendeels bepaald door de sensor en de lens. In de praktijk is de kwaliteit van de foto's vooral afhankelijk van de lichtinval. Is er veel licht, dan kan de 3C prachtige, detailrijke foto's maken. Is er weinig licht, dan wordt het al snel onscherp en ga je grijze vlekken zien.

Wat ook opvalt is dat de camera soms op de raarste momenten moeite heeft met scherpstellen. Het resultaat is dan ook dat je soms een wazige foto hebt, terwijl de Honor 3C prima in staat is om wel een scherpe foto te maken als je het opnieuw probeert. De Honor heeft overigens geen aparte knop voor de camera, maar gelukkig kan je de volumetoetsen als sluiterknop gebruiken. Daarmee kan je gemakkelijk snel opnieuw een foto maken.

Zoals het spreekwoord ook gaat, zegt een foto meer dan duizend woorden. Hieronder dus een zestal voorbeelden van waar de camera van de Honor 3C toe in staat is.

Honor 3C Cameratest Joodse begraafplaats Honor 3C Cameratest Zakopane Honor 3C Cameratest boom krakau

Honor 3C Cameratest Wisla Honor 3C Cameratest brug Wisla Honor 3C Cameratest boom Universiteit Krakau

Ook video's lukt redelijk met de Honor 3C, maar met het gebrekkige licht van dit jaargetijde is het aantal uren waarbij je fatsoenlijke filmpjes kan maken nogal beperkt. Bewegend beeld wordt bij de Honor 3C geschoten op Full HD-resolutie, met 30 frames per seconde. Huawei heeft een stabiliteitssensor ingebouwd, waarmee je het filmen iets soepeler kan laten verlopen. Dat heeft wel enig effect, maar we vinden het beeld alsnog vrij bibberig. Hieronder een korte voorbeeldvideo van de Honor 3C.

Prijs/kwaliteitverhouding

De Honor 3C kost op moment van schrijven zo'n 140 euro als je hem los wil bestellen. Er zijn een paar toestellen die zich qua specificaties vergelijkbaar zijn met de Honor 3C. Meest opvallende zijn de Motorola Moto G (2014) en de Sony Xperia M2. We zetten ze hieronder even naast elkaar.

Honor 3C Motorola Moto G (2014) Sony Xperia M2
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 4,80 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 540 x 960 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 294 ppi 229 ppi
Besturingssysteem Android 4.2 (Jelly Bean) Android 4.4 (KitKat) Android 4.3 (Jelly Bean)
Processor 1,3 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 1 GB 1 GB
Interne opslag 8 GB 8 GB 8 GB
Camera 8,00 megapixel 8,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 140 gram 149 gram 148 gram
Stand-by tijd 72 uur - 693 uur
Spreektijd 480 minuten 1440 minuten 854 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Wat opvalt is dat de Honor 3C veruit de goedkoopste van de drie is. Beide andere toestellen hebben net zo'n goede camera en een vergelijkbare processor. Verschil met de Xperia M2 is vooral dat het scherm een minder hoge resolutie heeft, maar daar staat weer tegenover dat het design van dat toestel een stuk beter is dan dat van de Honor. Je kan je echter afvragen of dat de meerprijs van 60 euro waard is.

De Moto G (2014) heeft als voordeel dat het toestel de meest recente versie van Android draait, maar daar betaal je dan ook voor. Qua scherm, processor of intern geheugen loopt hij niet voor op de Honor 3C. De Honor 3C heeft zelfs meer werkgeheugen, al zagen we al eerder dat dat niet echt in het dagelijks gebruik tot uiting kwam.

Concluderend kan je dan ook wel stellen dat hoewel beide concurrerende toestellen zeker op sommige punten beter zijn dan de Honor 3C, dat allerminst betekent dat ze als geheel ook beter zijn. De prijs/kwaliteitverhouding van de Honor 3C wordt door geen van beide toestellen voorbijgestreefd, en dat is een hele prestatie. Potentiële kopers van de Honor 3C kunnen dan ook met een gerust hart naar de winkel gaan, want voor deze prijs is er momenteel niet meer kwaliteit te krijgen.

Conclusie

De Honor 3C is al met al een heel behoorlijke telefoon, maar dat komt vooral door zijn prijs. Het scherm bijvoorbeeld stijgt nauwelijks uit boven de middenmoot. Ook het design verdient op het eerste gezicht weinig echte complimenten. Het voelt goedkoop aan en ziet er bovendien ronduit saai uit.

Toch zakt de Honor nergens echt door het ijs. Design blijft een kwestie van smaak. De kwaliteit van de behuizing is niet torenhoog, maar ook weer niet zó slecht dat we er in het dagelijkse gebruik last van hebben. Hetzelfde geldt voor het beeldscherm. Alhoewel het niet van topkwaliteit is, hebben wij ons er niet echt aan gestoord. Dat zal wellicht niet voor iedereen gelden, maar ook hier is dat weer een kwestie van voorkeur.

Tegelijkertijd heb je de hele tijd in je achterhoofd dat de Honor 3C slechts 140 euro kost. 140 euro. Het is een enorm laag bedrag als je kijkt wat je er voor terug krijgt. Concurrerende toestellen bieden óf hetzelfde aan voor een hogere prijs óf minder voor dezelfde prijs. De Honor 3C is daardoor een prima keus als je een beperkt budget hebt.

Qua smartphonecapaciteiten lever je ook nauwelijks iets in. Het toestel beschikt over Android, en dus talloze apps en games. Ook de dingen zoals GPS, wifi en Bluetooth zijn natuurlijk aanwezig. Het enige dat schittert door afwezigheid, is ondersteuning voor 4G. Nu deze draadloze internet-standaard door providers in vrijwel geheel Nederland is uitgerold, loont het steeds vaker om voor een 4G-telefoon te kiezen.

Concluderend kunnen we wel stellen dat de Honor 3C een hele goede telefoon in zijn prijsklasse is. Ben je op zoek naar een telefoon en heb je een beperkt budget, dan moet je bijna wel de Honor 3C in overweging nemen.

Honor 3C front back Honor 3C achterkant Honor 3C onderkant Honor 3C camera

Honor 3C kopen?

Ben je na het lezen van deze review dolenthousiast over deze telefoon? Of heb je net je iPhone 6 in de wc laten vallen en zit je op zwart zaad? Koop dan nu een Honor 3C!

Honor 3C review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden