Vergelijk 2.030.368 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone 6 Plus review

Door , - 6 reacties

De nieuwe iPhone 6 Plus is een enorm toestel. Het is de nieuwste Apple-telefoon en dus namen we hem uitgebreid onder handen. Wat heeft Apple's nieuwste ons te bieden? Hoe fijn is zo'n groot scherm op een iPhone eigenlijk?

Lange tijd heeft Apple mobiele telefoons uitgebracht die van een bepaalde grootte waren. Het begon met het 3.5 inch scherm op de iPhone 2G, wat toentertijd een vrij groot scherm was. Vergelijkbare smartphones hadden vaak kleinere schermen, maar dat veranderde snel. Ten tijde van de iPhone 4 en 4S was de concurrentie al opgeschoven naar schermgroottes van 4.5 tot 5 inch. En dat terwijl de iPhone 4S nog steeds een formaat van 3.5 inch had.

De druk bij Apple om met een groter schermformaat te komen nam toe, maar Apple boog maar een klein beetje mee met de concurrentie. De iPhone 5 had namelijk wel een groter scherm, maar kon onmogelijk groot genoemd worden. Met 4 inch groeide het scherm eigenlijk alleen in de hoogte. En toen kwam de iPhone 6.

Met de iPhone 6 zette Apple alle schroom overboord en introduceerde het twee toestellen: eentje met een scherm van 4.7 inch en een met een scherm van 5.5 inch. Die laatste nemen we in deze review uitgebreid onder handen. De iPhone 6 Plus is de grootste iPhone die Apple tot nu toe heeft uitgebracht, en de grote (pun intended) vraag is natuurlijk: hoe fijn werkt dat nou, zo'n Apple phablet? GSMinfo.nl zocht het uit.

Design

Het ontwerp van de iPhone 6 Plus verschilt op een aantal punten van dat van de vorige generatie. Zo zijn de scherpe hoeken en randen verdwenen. Ze hebben plaatsgemaakt voor zachte ronde vormen die prettig in de hand liggen. Verder is aan de karakteristieke voorkant weinig veranderd. Nog steeds vind je onderaan het scherm de klassieke home-knop, wederom uitgerust met vingerafdrukscanner. Boven het scherm zit de platte speaker, met de lichtsensor en frontcamera. Voor zover niets nieuws dus.

iPhone 6 Plus home button

Pas als je het toestel in je handen hebt, krijg je een goed idee hoe groot het eigenlijk is. Door de afgeronde hoeken ligt het toestel prettig in de hand, maar om er effectief gebruik van te kunnen maken, zul je in vrijwel alle gevallen twee handen nodig hebben. Dat is zeker een nadeel, maar zoals Cruijff al zei: 'elk nadeel hep zn voordeel'. Dat mantra gaat ook hier op.

Door het grote formaat en de Full HD resolutie is alles op het scherm heerlijk scherp. Ook heeft Apple de hogere resolutie aangegrepen om een extra rij iconen weer te geven. Het toetsenbord is groter dan ooit, wat het typen een stuk foutlozer maakt. Lange mails lezen is veel makkelijker en overzichtelijker dan op een klein scherm. Het spelen van games is een genot voor het oog. Je hebt ook genoeg plek om het spel te bedienen, zonder dat je het zicht blokkeert met je vingers. Voordelen te over dus, met dat grote scherm.

Aan de achterkant van de 6 Plus is meer veranderd. De plastic vlakken aan de achterkant zijn vervangen door aluminium. De plastic strepen op de achterkant laten nog wel zien dat er antennes inzitten, maar verder is de achterkant behoorlijk strak ingericht. Het enige verstorende element is de camera. Die steekt namelijk uit, iets waar we niet echt fan van zijn. Als je de telefoon op zijn rug legt, ligt de lens dus altijd op het tafelblad. Een gegarandeerde manier om er krassen in te krijgen. Gelukkig heeft Apple de cameralens voorzien van saffierglas, dat nauwelijks krast. Het blijft echter een onhandige designkeuze.

Tenslotte nog een paar woorden over #bendgate. Net na de release van de 6 Plus gingen er verhalen (vergezeld van video's) de rondte over de buigzame behuizing. De telefoon zou niet stevig zijn en bij normaal gebruik in je broekzak een behoorlijke buig kunnen ontwikkelen. Bij ons is daar geen enkele sprake van. En dat terwijl onze 6 Plus de nodige kermisattracties, twee verhuizingen en het continu dragen in de broekzak heeft moeten verduren. Tijdens al deze activiteiten is er zeker druk uitgeoefend op de behuizing, maar nooit expres onnatuurlijk veel. We kunnen dan ook met een gerust hart zeggen dat de iPhone 6 Plus bij normaal en zelfs redelijk uitdagend gebruik, niet zal ombuigen.

iPhone 6 Plus

Hardware

De iPhone 6 Plus is uitgerust met Apple's nieuwste A8-processor. Die wordt door het bedrijf in Cupertino zelf ontwikkeld, en is weer sneller dan de vorige generatie. Over de processor hebben we dan ook niets te klagen. Het werkgeheugen daarentegen is 'slechts' 1GB groot. Dat is, zeker voor een telefoon uit deze prijsklasse, wel wat weinig. We weten niet of iOS zoveel zuiniger omspringt met werkgeheugen dan Android, maar we liepen regelmatig tegen de limieten van het werkgeheugen op.

Als je bijvoorbeeld aan het browsen bent, en je hebt verschillende pagina's open staan, neemt dat algauw veel werkgeheugen in beslag. Als je vervolgens een andere app opent die veel geheugen verbruikt, zoals een game, haalt de iPhone de browser-app uit het geheugen. Met als gevolg dat wanneer je de browser weer opstart, je al die websites weer opnieuw in kan gaan laden. Onhandig, want dat is langzamer en bovendien slokt het ook meer van je internetbundel op. Dat probleem zou kunnen worden opgelost als Apple meer werkgeheugen had geplaatst, maar helaas houdt het bedrijf vast aan 1GB.

Het exemplaar dat wij hebben getest beschikte over 128GB aan intern geheugen. Tenzij je vastberaden bent alle seizoenen van Friends op HD-resolutie op je telefoon te zetten, moet dat genoeg zijn. De telefoon is ruim genoeg om al je muziek, foto's, video's en andere content op te slaan. Apple biedt natuurlijk ook versies aan met minder intern geheugen, en die zijn vaak een stuk goedkoper. Het blijft een afweging, maar we durven gerust te stellen dat het overgrote deel van de gebruikers met 16GB ook rond kan komen. Het geheugen is overigens niet uitbreidbaar middels microSD-kaartjes.

iPhone 6 Plus

Batterij

De accu in de iPhone 6 Plus is een waar genot. Waar de iPhone 5S nog kritiek kreeg om zijn beperkte accuduur, heeft Apple met de 6 Plus gekozen voor zekerheid. Het grote formaat van de telefoon betekende dat er plek was voor een veel grotere batterij. In de praktijk betekent dat dat je helemaal los kunt gaan op een dag, zonder dat je aan het eind ervan een stopcontact moet opzoeken. Twee dagen uithouden op 1 batterijlading lukte meestal wel, tenzij je echt enthousiast bezig bent geweest met video of games. Dat is een hele verademing én verbetering ten opzichte van de vorige generatie. Chapeau!

Verbindingen

Op het gebied van verbindingen is de iPhone 6 Plus weer helemaal bij. Het toestel ondersteunt alle 4G-frequenties die je maar kan bedenken, alsmede NFC, Bluetooth en natuurlijk wifi, met wederom ondersteuning voor de laatste standaarden. Dit werkt allemaal vlekkeloos. Ook het bellen gaat zonder slag of stoot. Zowel de speaker als de microfoon staan garant voor een kraakhelder geluid, ook aan de andere kant. Degene die je belt zal wel horen als je midden in een herfststorm aan het bellen bent, maar over het algemeen wordt windgeruis aardig eruit gefilterd. Dat zien we graag.

Software

Begin op internet een discussie over of Android of iOS beter is, en je bent over drie jaar nog niet klaar. Het besturingssysteem van Apple oogst enerzijds veel lof voor zijn overzichtelijkheid en toegankelijkheid, en was toen het voor het eerst op de markt kwam de absolute nummer 1 op het gebied van mobiele besturingssystemen. Dat laatste kan je inmiddels niet meer hardop op het internet zeggen, want Android heeft sindsdien grote stappen gemaakt. Je kan op sommige punten zelfs zeker zeggen dat Google met Android Apple voorbij is gestreefd.

iPhone 6 Plus

Dat heeft alles te maken met de manier waarop Android wordt ontwikkeld. Het is een veel opener proces waarbij interessante veranderingen en handigheidjes sneller worden doorgevoerd dan bij iOS, dat een veel geslotener natuur heeft. Die gesloten ontwikkeling heeft dus zijn nadelen, maar zeker ook voordelen. Zo is het systeem van Apple eenduidig: alle menu's zien er ongeveer hetzelfde uit en werken op dezelfde manier. Het houdt het systeem overzichtelijk voor de technisch minder behepte medemens. Ook lopen apps soepel en zijn ze veilig, omdat ze eerst uitvoerig door Apple worden gescreend.

Met iOS 8 heeft Apple een flink aantal interessante features toegevoegd. Zo zijn het notificatiecentrum en het multitask-scherm op de schop gegaan, en heeft het geheel ook een frissere look gekregen. Het is nu ook mogelijk om te zien welke apps je batterij het meest belasten. Dat laatste is overigens een goed voorbeeld van een functie die al langer in Android aanwezig was, en nu ook in iOS beschikbaar is.

Tenslotte de apps. Voor het besturingssysteem van Apple zijn een onthutsend aantal apps beschikbaar. Wat ook meeweegt is dat nieuwe, interessante apps vaak als eerste uitkomen voor iOS. Wat dat betreft loopt Apple op het gebied van apps nog steeds een beetje voor op Android, al is het totale aantal beschikbare apps inmiddels zo ongeveer gelijk.

Camera

De iPhone 6 Plus heeft een andere camera dan de iPhone 6. Zo is de grote iPhone uitgerust met een mechanische beeldstabilisatie, terwijl de 'reguliere' iPhone 6 het met softwarematige stabilisatie moet doen. De camera beschikt nog steeds over 8 megapixels, maar de sensor en de lens zijn wederom vernieuwd. Dat betekent dus dat je foto's nog vaker een goede lichtverhouding hebben, sneller scherp zijn en over het algemeen van hogere kwaliteit zijn. Bij goede lichtkwaliteit zijn de foto's zoals verwacht haarscherp. Kijk hieronder voor een viertal voorbeelden.

Saladebar Munt Muurtekening Bloemerstraat Muurtekening2

De camera heeft ten opzichte van de 5S ook weer wat nieuwe opties meegekregen. Zo hebben de slow-motion filmpjes nu nog meer frames per seconde, 240 maar liefst. Ook leuk is dat je nu timelapse-video's kan maken. Heel vaak zal je de functie in de praktijk niet gebruiken, want het vreet batterij. De slowmotion video is echter wel iets wat een leuke twist kan geven aan bepaalde filmpjes, en zal je dus ook veel vaker gaan gebruiken. Het is vooral handig omdat je zelf kan aangeven wanneer je het slowmotion-effect wil gebruiken en wanneer niet.

De iPhone 6 Plus kan natuurlijk ook gewone video's maken, en dat gaat heerlijk soepel. Dankzij de beeldstabilisatie lijkt het net of al je filmpjes zijn gemaakt met een Steadicam, zo soepel ziet het eruit. De iPhone 6 Plus kan nog niet in 4K video's maken, maar heeft wel 60 frames per seconde in 1080p, wat ons betreft een veel logischer keuze. Kijk hieronder hoe dat er in de praktijk uitziet.

Prijs/kwaliteit

De iPhone 6 Plus is een uitstekend toestel met maar weinig tekortkomingen. Bij de prijs gaat de schoen echter een beetje wringen. Als je de iPhone 6 Plus bestelt in de vorm waarin wij hem hebben gereviewed (de 128GB-versie), ben je op moment van schrijven bijna 1000 euro kwijt. Dat is, vinden wij, een exorbitant bedrag voor een telefoon. Het is dan ook met afstand de duurste telefoon die we op GSMinfo.nl hebben.

Het gaat uiteindelijk natuurlijk om de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. We hebben vastgesteld dat de prijs hoog is. Is de kwaliteit dat ook? Ja, er is maar heel weinig aan te merken op de kwaliteit van het toestel. Toch kunnen we moeilijk zeggen dat de 6 Plus met 128GB zijn geld dubbel en dwars waard is. De concurrentie is daarvoor te sterk, en biedt vaak goede alternatieven voor veel minder geld.

De oplettende lezer had misschien al gezien dat we het hierboven consequent over de 128GB-variant spreken. Dat klopt, want de iPhone 6 Plus met 16GB geheugen is gewoon 200 euro goedkoper. Met 800 euro nog steeds geen aanschaf die de meeste mensen makkelijk zullen doen, maar wel een stuk redelijker. Zeker als je bedenkt dat je precies dezelfde telefoon krijgt, alleen met minder intern geheugen. De telefoon presteert verder hetzelfde. Tenzij je die extra ruimte heel erg belangrijk vindt, is er dus geen enkele reden om voor een model met meer opslag te kiezen.

De keuze voor een iPhone blijft een lastige. Het is enerzijds een bijzonder kostbaar apparaat, dat je zoals gezegd niet zomaar aanschaft. Zeker in vergelijking met de concurrentie is het niet moeilijk om iets te vinden dat goedkoper is en vrijwel hetzelfde kan. Anderzijds is de iPhone wel een uniek platform, en wat er ook over iOS gezegd wordt: het is heerlijk om mee te werken. Het systeem is bijzonder gebruikersvriendelijk en werkt ontzettend soepel.

Moraal van dit verhaal: Is geld geen afweging bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon, kies dan met een gerust hart voor een iPhone 6 Plus. Of, als je een groot scherm niet zo ziet zitten, voor een normale iPhone 6. Als je wel een budget hebt, zal je zelf de afweging moeten maken of je het het geld waard vindt. We kunnen je alleen verzekeren dat je geen miskoop zal doen.

iPhone 6 Plus achterkant

Conclusie

De iPhone 6 Plus is een heel goed toestel, zoveel is wel duidelijk. De bouwkwaliteit is, ondanks het hele #bendgate-verhaal, van grote klasse. Het toestel mag dan wel groot zijn, toch heeft Apple het toestel elegant weten te houden. Vaak heb je bij dit soort formaat toestellen snel het gevoel met een baksteen in je broekzak te lopen. Dat lompe heeft Apple goed ondervangen door de afgeronde hoeken en het platte design.

Naast het ontwerp is de software van de iPhone foutloos. Op veel gebieden streeft het nog steeds Android voorbij. Daar komt nog bij dat de ondersteuning door Apple prima is. Updates worden bijvoorbeeld standaard uitgerold naar alle toestellen die niet ouder dan 3 jaar zijn. Nieuwe apps komen vaak als eerste naar de iPhone en pas daarna naar andere platformen. Het zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat je zeker geen spijt gaat krijgen van je aankoop.

Probleem is echter dat je die aankoop eerst zal moeten doen. En dat is geen kattenpis. De prijs voor de iPhone 6 Plus ligt hoger dan de concurrentie. Soms kost een iPhone zelfs twee keer zoveel als een vergelijkbare Android-telefoon. Is de iPhone 6 Plus dan ook echt twee keer beter dan die andere telefoon? Nee, dat is niet het geval. Maar feit blijft dat we de iPhone wel beter vinden dan de meeste Android-telefoons. Speelt geld geen rol? Neem dan vooral een iPhone. Het is een uitstekende telefoon die je alles biedt wat je zoekt in een mobiele telefoon. Speelt geld wel een rol? Dan is een Android misschien een verstandigere keuze.

iPhone 6 Plus iPhone 6 Plus iPhone 6 Plus iPhone 6 Plus home button

+ Prachtig groot scherm
+ Camera is nóg beter
+ Telefoon is razendsnel

- Prijs is fors
- Cameralens steekt uit

Een iPhone 6 Plus kopen

Geïnteresseerd in een iPhone 6 Plus? Via GSMinfo.nl vind je gemakkelijk de laagste prijs. Als je besloten hebt een 6 Plus te halen, moet je alleen nog gaan bepalen welke opslaggrootte je wil. 'Maar' 16GB kan een voordelige keuze zijn. Een Apple iPhone 6 Plus 16GB zonder abonnement is te koop vanaf € 579,00. Bij een grotere opslagruimte, bijvoorbeeld 128GB, ligt dat wat anders. Een Apple iPhone 6 Plus 128GB zonder abonnement is te koop vanaf € 699,00.

Apple iPhone 6 Plus 16GB review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Apple iPhone 6 Plus 64GB beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 39,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 48,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 26,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 77,00 Bekijken
Alle Apple iPhone 6 Plus 64GB aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden