Vergelijk 3.377.544 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Note 4 review

Door , - 3 reacties

De Samsung Galaxy Note 4 is één van de krachtigste en grootste smartphones die dit najaar verschijnt. Maar de concurrentie op phabletgebied is dit najaar zwaarder dan ooit: heeft de Note 4 nog wel genoeg in huis om de beste phablet van het moment te zijn?

Toen Samsung begin september de Galaxy Note 4 onthulde waren de verwachtingen hooggespannen. Samsung domineert al sinds 2011 de phabletmarkt, maar met de introductie dit najaar van toestellen als de LG G3 en de iPhone 6 Plus is de concurrentie zwaarder dan ooit. Als ze zich daar bij Samsung zorgen over maakten, dan was het bij de aankondiging in ieder geval niet te merken. De Note 4 werd vol vertrouwen onthuld als dé phablet van dit najaar.

Dat kunnen we Samsung op het eerste gezicht moeilijk kwalijk nemen. De Galaxy Note 4 heeft de krachtigste hardware, het scherpste en helderste scherm, en de meest uitgebreide stylussoftware van alle phablets. Als er één fabrikant begrijpt wat er belangrijk is bij een phablet, dan is het waarschijnlijk Samsung. Maar de concurrentie heeft niet stilgezeten, en de phablets van Apple en LG gooiden de afgelopen maanden hoge ogen. GSMinfo.nl probeerde de Galaxy Note 4 de afgelopen weken uitgebreid uit en stelt de vraag: biedt Samsung nog altijd de beste phablet van het jaar?

Samsung Galaxy Note 4

Design

Dat de Galaxy Note 4 een erg grote smartphone is hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Een 5,7 inch toestel is te groot om prettig met één hand te bedienen, en draag je skinny jeans dan moet je waarschijnlijk behoorlijk proppen om de Note 4 in je broekzak te krijgen. Dat hoort er echter allemaal bij met een phablet. Bovendien heeft Samsung het toestel relatief compact weten te houden. De Note 4 is bijvoorbeeld kleiner dan de iPhone 6 Plus, hoewel het scherm van Samsung´s toestel wel 0,2 inch groter is.

Nadat Samsung jarenlang klachten kreeg over het soms wat goedkoop aanvoelende design van zijn vlaggenschepen heeft de fabrikant dit jaar het ontwerp van high-end toestellen echt aangepakt. De achterkant van de Note 4 is gemaakt van een soort nepleer dat voor veel grip zorgt en stevig aanvoelt. Sommige gebruikers zullen het leer misschien als licht kitscherig ervaren, en het is zeker niet iets dat iedereen zal aanspreken. Maar het is absoluut een stuk meer 'premium' dan de flapperende stukjes plastic die Samsung in het verleden achter op zijn smartphones stopte.

De zijkant van het toestel is van metaal en trekt de premium look nog wat verder door. De Note 4 is niet effen zwart zoals het misschien op de foto's lijkt, maar heeft hele kleine horizontale streepjes van onder naar boven. Daardoor lijkt de voorkant haast op een krijtpak. Het is een zakelijke look die er goed uitziet, op één klein detail na. Onder het scherm zitten naast de homeknop nog een fysieke Terug- en Multitask-knop met LED-lampjes eronder, maar de krijtstrepen zitten nog over die lampjes heen. Als de knoppen oplichten dan zijn bepaalde delen dus nog zwart, terwijl de rest wel goed wit oplicht. Een kleine irritatie misschien, maar wel iets dat bij het verder premium design toch net opvalt.

Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4

Net als de Galaxy S5 is de Note 4 voorzien van een vingerafdrukscanner. Die moet het in theorie makkelijker en sneller maken om je smartphone te ontgrendelen, maar blijkt in de praktijk matig te werken op zo'n grote smartphone. Bij Samsung's scanner moet je duidelijk met je vinger van boven naar beneden over de homeknop swipen. Dat kan met de Note 4 alleen door het toestel met twee handen te gebruiken. Probeer je het met één hand dan zal je duim licht gekanteld over de knop swipen, en dan wordt je vingerafdruk eigenlijk nooit herkend. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Touch ID op de iPhone 6 Plus, waar je je vinger op elke wijze kan plaatsen om het toestel te ontgrendelen. Het is een stuk sneller (en minder frustrerend) om gewoon een patroon of pincode te gebruiken.

Jammer is dat de Note 4 niet waterdicht is. Dat was de Galaxy S5 namelijk nog wel, een welkome toevoeging aan de features van Samsung's vlaggenschip. Waterdichtheid is toch een manier om je te onderscheiden van de concurrentie, en is bovendien behoorlijk nuttig. De zekerheid dat je je toestel kunt gebruiken in de regen zonder problemen, of zorgeloos onder de douche of tijdens het afwassen, is een leuke extra. Dat de Note 4 dat niet kan is toch een beetje een gemis.

Samsung Galaxy Note 4

Beeldscherm

Bij een smartphone met zo'n groot scherm als dat van de Note 4 is de kwaliteit van dat beeld natuurlijk ontzettend belangrijk. Gelukkig stelt Samsung hier niet teleur: het AMOLED-scherm is bijzonder kleurrijk, scherp en helder. De kleuren barsten van het scherm af, waardoor je zelfs op relatief lage helderheid nog een erg levendig beeld hebt. Samsung's scherm heeft de neiging om wit beeld een beetje een blauwe tint te geven voor net wat extra levendigheid, maar als je daar geen fan van bent kun je dat eventueel corrigeren in de Instellingen.

De helderheid van de Note 4 is haast onovertroffen. De maximale helderheid van het toestel is 700 nits, vergelijkbaar met de Galaxy S5 en nog een stuk helderder dan bijvoorbeed de iPhone 6. Dat betekent dat de Note 4 eigenlijk altijd goed afleesbaar is. Zelfs in de volle zon is het scherm nog helder genoeg om alles goes te kunnen zien.

Maar ook als je juist geen zin hebt in een fel verlicht scherm werkt de Note 4 uitstekend. In het donker gaat de helderheid van het toestel zo laag dat er nog maar nauwelijks licht van het beeld afkomt. Het contrast van de Note 4 is goed genoeg om het toch nog prettig leesbaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld voor het slapen gaan nog even wat dingen op je smartphone checken zonder dat er gelijk een enorme lichtbak op je gezicht hoeft te schijnen.

De Note 4 is één van de eerste smartphones met een QHD-resolutie, 1440x2560 pixels. Dat komt neer op 515 pixels per inch, zo'n 150 ppi meer dan bij de Note 3. Dat zijn mooie cijfers om mee te pochen en zorgt voor een ontzettend scherp beeld, maar in de praktijk zul je het waarschijnlijk nauwelijks merken. De resolutie van de Note 3 was al behoorlijk scherp, en de extra pixels voegen nauwelijks iets toe.

Leg je de Note 3 en Note 4 naar elkaar en staar je behoorlijk intens naar de toestellen dan zul je op de Note 3 wellicht nog wat individuele pixels kunnen tellen, maar bij gewoon gebruik is het verschil in resolutie verwaarloosbaar. Het nut van QHD moet wat ons betreft nog bewezen worden.

Hardware

De Note 4 is voorzien van een krachtige 2,7 Ghz quad-core processor en een ruime 3 GB aan werkgeheugen. Dat is meer dan krachtig genoeg om Android soepel te laten lopen. De LG G3, een andere QHD-smartphone, leek nog wel eens te stotteren en bezwijken onder de hoge resolutie. De Note 4 heeft daar doorgaans geen last van. Snel door menu's swipen gaat vloeiend, en ook apps presteren prima.

Zelfs de Multi Window feature doet het goed. In het verleden werkte die niet altijd ideaal, omdat er bijvoorbeeld maar één app tegelijk actief was, of omdat ze beide trager gingen lopen bij zware acties. Bij de Note 4 heb je daar geen last van: je kunt gerust in één app video kijken en in een ander een wat zwaardere site openen zonder dat het gedoe oplevert. 

Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4

De enige hapering die we vaker zagen terugkomen was bij het openen van de app switcher. Druk je op de knop onder het scherm op die te openen, dan duurt het soms een seconde (of zelfs twee) voor deze in beeld verschijnt. Vooral als je veel apps hebt openstaan heeft de Note 4 even wat tijd nodig. Zodra de app switcher eenmaal geopend is kun je echter razendsnel tussen je apps scrollen, en zodra je een app aantikt is hij ook binnen een fractie van een seconde weer geopend.

S Pen

Natuurlijk is de Note 4 ook weer voorzien van een stylus, door Samsung de S Pen genoemd. De stylus zelf ligt prettig in de hand en is heerlijk licht, maar voelt wel wat goedkoop aan. Het plastic materiaal dat Samsung gebruikt voelt een stuk minder premium dan de Note 4 zelf. De knop op de S Pen die je gebruikt om bijvoorbeeld Air Command te openen is niet ideaal om op de tast te vinden en biedt onvoldoende feedback bij het indrukken. 

Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note 4

Functioneel werkt de pen echter nog steeds prima. Je kunt gemakkelijk notities maken, en de handschriftherkenning om om te zetten naar 'gewone' tekst lijkt beter dan ooit. Met het Air Command uitklapmenu dat je op elk moment kunt openen maak je notities op een screenshot, of capture je een klein deel van een website om door te sturen naar een vriend. Als je de S Pen nog nooit gebruikt hebt is het maar heel even wennen. Voordat je het weet ben je overal notities aan het maken en deel je razendsnel je handgeschreven berichten met vrienden en collega's. De S Pen is nog altijd een betekenisvolle extra waarmee Samsung optimaal gebruikmaakt van het grote scherm van de Note 4.

Software

Enkele jaren geleden werd elke nieuwe Samsung-smartphone voorzien van meer eigen software dan het vorige model. Veel van die meegeleverde applicaties zaten slecht in elkaar of waren vooral nutteloos. Het laatste jaar lijkt Samsung te beseffen dat dat geen goede strategie is, en daarom is de Koreaanse fabrikant het app-aanbod juist aan het beperken.

Samsung Galaxy Note 4 screenshot Samsung Galaxy Note 4 screenshot

Toch staan er nog altijd erg veel apps op de nieuwe Note. Naast de standaard Google-applicaties als Gmail en Google Maps levert Samsung een eigen versie van vrijwel elke stock-app. Zo is er een eigen filemanager, eigen browser, eigen agenda en zelfs een eigen app store. Vooral die laatste is ontzettend overbodig: het app-aanbod bij Galaxy Apps is zwaar beperkt, en de store zelf is een stuk minder gebruiksvriendelijk dan de Play Store.

Overigens zul je de Galaxy Apps store waarschijnlijk minimaal één keertje openen. Samsung geeft namelijk een flink aantal 'Galaxy Gifts' weg, gratis apps en diensten voor alle Note 4-gebruikers. Daar zit nog best wat waardevols tussen: zo krijg je 6 maanden gratis Deezer, drie maanden de New York times, en gratis (audio)boeken van Kindle en Audible. Genoeg extra's waar je wat aan hebt en die de Note 4 net wat aantrekkelijker maken.

Samsung Galaxy Note 4 screenshot Samsung Galaxy Note 4 screenshot

De meeste apps die Samsung meelevert werken prima, en in veel gevallen hebben we ze eerder dit jaar al besproken in onze Galaxy S5 review. Apps als S Health deden toen al goed hun ding, en doen dat nog steeds. Nieuw is dat veel van Samsung's apps opeens het hele scherm vullen; zelfs de notificatiebalk verdwijnt uit beeld met S Health of S Planner open. Nu is full screen misschien handig bij het kijken van een video, maar bij de gemiddelde app mag de notificatiebalk wat ons betreft gewoon openblijven, zeker met zo'n groot scherm als de Note 4 heeft. Een onbegrijpelijke aanpassing van Samsung.

Camera

De Note 4 maakt prima foto's onder vrijwel alle omstandigheden. De beelden die we maakten zijn kleurrijk, helder en doorgaans vrij scherp. Ook bij flinke beweging weet de Note 4 camera het beeld nog goed vast te leggen zonder dat het te blurry wordt. Vergeleken met sommige andere high-end camera's lijken de foto's wat minder levendig en kleurrijk te zijn, maar wel kleurecht en met nauwelijks ruis.

Foto gemaakt met Samsung Galaxy Note 4 Foto gemaakt met Samsung Galaxy Note 4 Foto gemaakt met Samsung Galaxy Note 4 Foto gemaakt met Samsung Galaxy Note 4

De Note 4 camera filmt standaard in Full HD, maar er zijn nog een flink aantal andere opties beschikbaar. Zo wordt de UHD-resolutie van 3840x2160 ondersteund, als je nu alvast op 4K-resolutie wil filmen. Geiniger (maar nog steeds vooral een gimmick) is de mogelijkheid om slowmotion of fastmotion te filmen, met traag of juist heel snel beeld. In de praktijk zul je het waarschijnlijk zelden gebruiken, maar het werkt in ieder geval prima. De video's die de Note 4 maakt zien er overigens prima uit: scherp, nauwelijks ruis, en qua helderheid en kleuren dichtbij de echte wereld.

Batterij

De Galaxy Note 4 batterij heeft een capaciteit van 3220 mAh, waarmee het één van de grootste accu's in smartphones is tot nu toe. Helaas verbreekt de Note 4 geen batterijverbruikrecords met deze accu, vermoedelijk door het QHD-scherm. De hoge resolutie zorgt ervoor dat de accu een stuk sneller leegloopt dan bij een Full HD-toestel, iets wat we ook al zagen bij de LG G3.

Dat betekent niet dat de Galaxy Note 4 belabberd presteert op dit gebied. Het toestel haalt gemakkelijk het einde van de dag, ook als je tussendoor regelmatig het internet op gaat, je mail checkt, games speelt en muziek luistert. Met relatief zwaar gebruik hadden we nog een paar procent over aan het einde van de dag. Maar ook bij gemiddeld tot gebruik was er vaak minder dan 50 procent over aan het einde van de dag, waardoor je echt geen twee dagen zult halen. 

En dat is jammer, want andere smartphones die dit najaar verschijnen zoals de Sony Xperia Z3 Compact en de Huawei Ascend Mate 7 bewijzen dat het niet onmogelijk is om twee volle dagen zonder opladen te halen. Als je ons de keuze zou geven tussen een accu die echt lang meegaat of een QHD-scherm, dan gaat onze voorkeur uit naar de accu. Daar heb je in de praktijk een stuk meer aan. 

Gelukkig maakt Samsung veel goed met de snelle oplader die wordt meegeleverd met de Note 4. Met deze oplader ga je van een lege accu naar 50 procent vol in amper een half uur, volledig opladen duurt minder dan twee uur. 's Middags nog even een half uurtje je telefoon opladen op kantoor voordat je weer naar huis rijdt is zo alsnog genoeg om zonder problemen het einde van de dag te halen.

Prijs-kwaliteit

De concurrentie van andere phablets is dit najaar heviger dan ooit. Apple brengt vrijwel gelijktijdig de iPhone 6 Plus uit. Dat toestel lijkt op papier een stuk minder krachtig dan de Note 4, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Apple's iOS heeft geen krachtige quad-core nodig om soepel te lopen, en het verschil tussen Full HD en QHD zal doorgaans nauwelijks merkbaar zijn. Ook de camera's zijn op beide toestellen van prima kwaliteit, hoewel de Note 4 het dubbele aantal megapixels heeft.

De adviesprijs van de Note 4 is een paar tientjes lager dan die van de iPhone 6 Plus, maar ervaring leert dat Samsung's smartphones een stuk sneller in prijs zakken. De kans is groot dat je Samsung's toestel eind dit jaar al voor minder dan 700 euro kunt vinden, terwijl de 6 Plus dan nog steeds 800 euro kost. Bovendien heeft Samsung jaren ervaring met phablets, en dat betaalt zich uit in extra softwaregemak. De Note 4 heeft Multi Window, de S Pen, en andere foefjes die het grote scherm optimaal benutten, terwijl de grootste phabletfeature van Apple de mogelijkheid is om de bovenste helft van het scherm naar beneden te schuiven. Over het design zullen de smaken verschillen, al is de 6 Plus wel iets dunner en meer premium dan de Note 4.

Samsung Galaxy Note 4 Apple iPhone 6 Plus 16GB LG G3 Huawei Ascend Mate 7
Beeldscherm 5,70 inch 5,50 inch 5,50 inch 6,00 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 515 ppi 401 ppi 534 ppi 367 ppi
Besturingssysteem Android 4.4 (KitKat) Apple iOS 8 Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat)
Processor 2,7 GHz quad-core 1,4 GHz dual-core 2,5 GHz quad-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 1 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 16,00 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 176 gram 172 gram 149 gram 185 gram
Stand-by tijd - 384 uur 565 uur 648 uur
Spreektijd 1200 minuten 1440 minuten 1260 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 579,00 Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Twee andere recente phablets zijn de LG G3 en de Huawei Ascend Mate 7. De LG G3 zakt de laatste tijd fors in prijs, en is inclusief LG's cashback actie nu al verkrijgbaar voor minder dan 400 euro. Voor dat bedrag krijg je een toestel dat qua prestaties nauwelijks onderdoet voor de Note 4, en bovendien een zeer mooi afgewerkt design heeft. Het moet gezegd worden dat de G3 haast absurd goedkoop is voor wat je ervoor krijgt, en met een prijsverschil van ruim 300 euro met de Note 4 is LG's toestel zeker het overwegen waard.

De Huawei Ascend Mate 7 is een ander betaalbaarder alternatief voor de Note 4, al is het prijsverschil iets kleiner. De Mate 7 heeft een iets groter scherm, maar wel een lagere resolutie. Daarentegen zet de Mate 7 een veel betere accuduur neer, en gaat het toestel redelijk moeiteloos twee dagen mee. Qua prestaties doet de Mate 7 het prima, al is het net wat minder monsterlijk dan de Note 4.

Een ander mogelijk alternatief als je een betaalbare phablet zoekt is het model van vorig jaar, de Galaxy Note 3. Inmiddels verkrijgbaar voor minder dan 500 euro en hard in prijs zakkende sinds de introductie van de Note 4, maar qua functionaliteit zitten er nauwelijks verschillen tussen het nieuwe en oude model. De resolutie is hoger en de processor is krachtiger bij de Note 4, maar die waren bij de Note 3 al goed genoeg om geen klachten op te leveren. Je mist misschien een paar apps, maar de kans is groot dat de Note 3 begin 2015 een update krijgt die veel van de Note 4 features toevoegt, iets wat ook gebeurde bij eerdere Samsung-toestellen.

Met een adviesprijs van 750 euro is Samsung's nieuwe phablet één van de duurste smartphones van dit najaar. Daar staat tegenover dat je ook zowat de beste hardware van het moment in huis haalt, maar een echt goede prijs-kwaliteitverhouding weet het toestel zeker niet te bieden. LG bewijst dat het met de G3 ook voor een paar honderd euro's minder kan, en maakt het daarmee behoorlijk lastig voor  Samsung op prijsgebied.

Samsung Galaxy Note 4

Conclusie

Toen Samsung enkele jaren geleden de eerste Galaxy Note lanceerde was het maar de vraag of er echt een markt was voor grote smartphones. Drie jaar later heeft de Note meer concurrentie dan ooit, en lijkt het antwoord op die vraag duidelijk. Phablets are here to stay. Gelukkig heeft Samsung niet stilgezeten en ieder jaar de Note weten te verbeteren.

Daarom is de Note 4 nog altijd de beste phablet van het moment. De combinatie van een groot, helder scherm met de multifunctionele S Pen maakt de Note 4 een ideale smartphone om productief op te zijn. Werken, gamen, video's kijken, lezen, de Note 4 maakt het nog altijd prettiger dan elke andere smartphone die op dit moment verkrijgbaar is. Tel daar de uitstekende camera en de degelijke behuizing bij op en je hebt een kei van een smartphone.

Wel is de Note 4 meer een evolutie dan een revolutie. Ten opzichte van vorig jaar is de resolutie hoger geworden, de processor iets krachtiger en er zijn wat kleine nieuwe functies toegevoegd, maar heb je nog een Note 3 liggen dan heb je niets om jaloers op te zijn. Extra features als de vingerafdrukscanner en hartslagmeter zijn matig genoeg dat je ze na de eerste week nog maar nauwelijks zult gebruiken. Hopelijk weet Samsung volgend jaar met de Note 5 iets grondiger te vernieuwen, want de afstand tussen de Koreaanse fabrikant en de concurrentie wordt ieder jaar iets kleiner.

+ Fantastisch scherm: scherp, helder en kleurrijk
+ Krachtige hardware die zelden hapert
+ S Pen en Multi Window maken optimaal gebruik van groot scherm

- Batterijduur is goed, maar niet uitstekend
- S Pen voelt wat goedkoop aan
- Behoorlijk duur vergeleken met sommige andere phablets en QHD-smartphones

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 kopen?

Bij GSMinfo.nl vergelijken we de prijzen van meer dan 50 webwinkels, zodat je altijd de goedkoopste Galaxy Note 4 kunt vinden.  De Note 4 is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder zwart en wit.

Samsung Galaxy Note 4 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden