Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia Z3 review

Door , - 5 reacties

De Sony Xperia Z3 is het meest recente topmodel van Sony. Wat voegt dit toestel toe aan het aanbod van de Japanse telefoonbouwer? Is de Xperia Z3 een must-have of kan je hem beter links laten liggen?

De Sony Xperia Z3 is alweer de vierde in de Xperia Z-lijn van Sony. Het toestel neemt het stokje over van de Xperia Z2, die slechts kort de Sony-legioenen mocht aanvoeren. De Xperia Z3 is het laatste model van de halfjaarlijkse cyclus die Sony met de Xperia Z1, Z2 en Z3 had ingezet. De Xperia Z3 mag dus een jaar lang topmodel van Sony zijn, voordat de Xperia Z4 verschijnt. Is de Z3 toegerust om een jaar lang goed te concurreren met de toptoestellen van Samsung, LG, Apple en HTC? In deze review nemen we de Xperia Z3 uitgebreid onder de loep.

Design

Het ontwerp van de Z3 is ten opzichte van zijn voorgangers relatief drastisch gewijzigd. We zeggen met opzet 'relatief drastisch' want toestellen uit de Xperia Z-lijn waren de afgelopen paar keren nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Hier is dat wel wat anders. De randen, die bij de vorige Xperia Z's nog vrij hoekig waren, zijn hier afgerond. Het enige dat nu nog echt uitsteekt aan de zijkant is de ronde aan/uitknop. De Z3 is iets kleiner geworden ten opzichte van zijn voorganger, maar het scheelt slechts een paar millimeter. Het toestel ligt wel wat fijner in de hand dan zijn voorgangers.

Sony Xperia Z3 corner

Verder is het eigenlijk een feest van herkenning. We waren al enthousiast over de waterdichte behuizing die Sony zijn vorige modellen meegaf, en hier is dat niet anders. Het apparaat zit stevig in elkaar en ligt zogezegd fijn in de hand. Er is heel weinig op aan te merken. Het enige waar we ons aan kunnen ergeren zijn de klepjes waarmee de waterdichtheid gegarandeerd wordt. Die kunnen op termijn slecht gaan sluiten als je ze keer op keer open peutert. Gelukkig heeft Sony daarom net als bij de vorige modellen contactpuntjes aan de zijkant gemaakt waarmee je de Xperia Z3 in een oplaaddock kan plaatsen. Hoef je niet de hele tijd die klepjes open te frotten, handig!

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Xperia Z3 is 5.2 inch groot en heeft een Full HD-resolutie. Je kan je afvragen of Sony daarmee de concurrentie onder druk zet, maar op de kwaliteit van het scherm an sich is niets af te dingen. Die is hoog, en zeker als je het vergelijkt met de Xperia Z kan je zien dat Sony grote stappen heeft gezet. De kijkhoeken zijn goed, van vrijwel elke hoek is het scherm nog goed af te lezen. De verkleuring bij het kijken onder een hoek is wel aanwezig, maar niet storend of extreem. De helderheid is op zijn felst ook voldoende om in zonlicht het scherm af te kunnen lezen. Al met al niets dan lof dus voor het scherm.

Althans, als we dit niet allemaal al een keer hadden gezien. We krijgen sterk de indruk dat in de Xperia Z3 precies hetzelfde scherm zit als de Xperia Z2. Ergens is dat ook wel begrijpelijk, want aan dat scherm mankeerde weinig. Toch voel je je als consument een beetje bekocht, want je betaalt toch al gauw bijna 200 euro meer voor een Z3. Voor dat prijsverschil was het wel netjes geweest als Sony een iets merkbaarder verschil in schermkwaliteit had gerealiseerd.

Hardware

Op schermgebied mag dan niets noemenswaardigs veranderd zijn, bij het hardwaregedeelte kunnen we zelfs aantonen dat er nauwelijks iets is verbeterd. De Xperia Z3 maakt gebruik van een Qualcomm quad-core processor die op 2.5 GHz is geklokt, terwijl de Z2 over precies dezelfde processor beschikt, alleen draait hij in dat toestel op 2.3 GHz. Een verschil dat je in de praktijk niet of nauwelijks zal merken. Ook het werkgeheugen is met 3GB hetzelfde gebleven. Het interne geheugen is met 16GB ook identiek. Waar zit dan de verandering in de Z3?

Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z2 Sony Xperia Z3
Beeldscherm 5,00 inch 5,20 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 441 ppi 424 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 4.2 (Jelly Bean) Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat)
Processor 2,2 GHz quad-core 2,3 GHz quad-core 2,5 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 20,70 megapixel 20,70 megapixel 20,70 megapixel
Gewicht 170 gram 163 gram 152 gram
Stand-by tijd 880 uur 880 uur 890 uur
Spreektijd 900 minuten 830 minuten 960 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

We durven het eigenlijk niet zo te zeggen. Afgezien van de veranderde behuizing vinden we de verschillen met de Z2 maar marginaal. Dat betekent echter niet dat de Z3 slecht is, integendeel. De processor is heerlijk snel, we hebben geen enkele app kunnen vinden die hapert. Dankzij de grote hoeveelheid werkgeheugen blijven apps langer op de achtergrond draaien zonder dat je ze opnieuw hoeft op te starten. Dat maakt het multitasken een stuk prettiger. Het interne geheugen is met 16GB niet heel groot, maar gelukkig kan je het uitbreiden met een microSD-kaartje van maximaal 128GB. Dat moet voldoende zijn voor zelfs de meest uitgebreide opslageisen.

Sony Xperia Z3 side

De batterij is met 3100 mAh geen kleine jongen, en dat merk je. In het dagelijks gebruik is het doodeenvoudig om twee dagen te doen zonder op te laden. Dat trucje kon de Z2 ook en we zijn blij dat hier geen verandering in is gekomen. Als je de telefoon heel intensief gebruikt en allerlei dingen op de achtergrond laat synchroniseren, gaat hij natuurlijk geen twee dagen mee, maar dan alsnog laat de batterij zijn kracht zien. Kijk je bijvoorbeeld een televisieserie in de trein of ben je een verslavende game aan het spelen, dan loopt de batterij niet dramatisch snel leeg. In plaats daarvan is er vaak maar een paar procent af. De telefoon is dus niet alleen voorzien van een grote batterij, hij springt ook zuinig met de energie om. Heel prettig.

Verbindingen

Zoals verwacht kan de Xperia Z3 met alle signalen omgaan die de Nederlandse providers de lucht insturen. In combinatie met het juiste abonnement heb je dus razendsnel draadloos internet, want 4G-ondersteuning is natuurlijk aanwezig. Over het bereik hebben we eigenlijk ook niks te klagen, vrijwel altijd hebben we een prima verbinding. Verder ondersteunt de Xperia Z3 zo ongeveer alle draadloze protocollen die er momenteel zijn, dus wifi, NFC, Bluetooth en GPS worden allemaal ondersteund. Het enige wat eigenlijk mist is een infraroodsensor, waarmee je bijvoorbeeld de televisie kan bedienen. Het is echter maar een klein gemis.

Sony Xperia Z3 standby button

Software

De Xperia Z3 loopt op Android 4.4 KitKat, met een door Sony zelfgemaakte skin genaamd TimeScape UI. Het is geen skin die zich kenmerkt door een overdaad aan tierlantijnen. De layout is simpel gehouden en de icoontjes groot. Met de schermresolutie hadden we het overigens ook niet erg gevonden als Sony had gekozen voor iets kleinere iconen, dan had je meer plek gehad op 1 scherm om snelkoppelingen naar apps weer te geven. Nu ben je een beetje veroordeeld tot het werken met veel homescreens of mapjes, en beide zijn niet de beste oplossing. Aan de andere kant houdt het de telefoon wel overzichtelijk, en dat is ook de algemene indruk. Het is allemaal hartstikke duidelijk, de interface is eenvoudig en werkt intuitief. Zeker voor beginnende smartphonegebruikers kan dat van grote meerwaarde zijn.

Sony Xperia Z3 front

Sony levert zelf ook een aantal apps mee, waarvan de Walkman-app de opvallendste is. De meeste fabrikanten hebben wel een aparte app om muziek mee af te spelen, maar Sony heeft hier een reputatie hoog te houden. Dat doet het met verve, want de app werkt overzichtelijk. Als je een grote muziekbibliotheek hebt, is het kinderlijk eenvoudig om erdoorheen te scrollen. De app is ook lekker vlot, al moet het krediet daarvoor ook aan de processor gegeven worden. Het enige waar we ons een beetje aan ergeren, is dat Sony haar eigen muziekdienst tussen de regels door probeert te promoten. Dat nadeel daargelaten, is de Walkman-app er eentje die we ook graag bij andere fabrikanten terug zouden zien.

Sony levert ook nog andere apps mee, zoals de Galerij-app en een speciale app waarmee je de Z3 met je Playstation 4 kan verbinden. Die zijn niet slecht, maar zeker bij de galerij-app heb je al snel het idee dat er weinig revolutionairs is gedaan. De Playstation-app hebben we helaas niet kunnen testen, omdat geen van onze redacteuren thuis een PS4 heeft staan.

Camera

Met 20.7 megapixel en G-lens is de camera van de Z3 op papier een hele goede camera. in de praktijk overigens ook, maar dat wisten we al. De Xperia Z2 heeft namelijk exact dezelfde camera aan boord, met dezelfde sensor. Deze Exmor RS-sensor van Sony is in staat prachtige beelden vast te leggen. Volgens de marketingbabbel van Sony laat de sensor vooral zijn spierballen zien bij situaties waar minder licht is. In deze periode van het jaar is dat gelukkig het grootste deel van de tijd, dus we hadden uitgebreid de tijd om die claims te verifiëren.

Sony Xperia Z3 camera lens

In de praktijk blijkt het met de lichtgevoeligheid wel goed te zitten, al zijn tegenlicht en al te contrasterende vlakken nog steeds een grote uitdaging voor de camera. Over het algemeen zijn de foto's van de Z3 echter van topkwalliteit. Zeker met goede lichtomstandigheden is het niet moeilijk ware pareltjes van foto's te maken die rijk zijn aan detail. Sony heeft ook nog een berg aan instellingen in de camera-menu's verborgen dus ook voor de camera-fetisjisten valt er bij de Z3 genoeg te halen. De automatische stand is echter soms wel wat wispelturig. Hieronder twee foto's die vlak na elkaar zijn gemaakt. Het verschil in helderheid van de huizen onderin is opvallend.

Xperia Z3 Xperia Z3

Zoomen is ook mogelijk, zeker met 20 megapixels. Het detail blijft redelijk gehandhaafd, maar het is wel overduidelijk dat je slechts digitaal zoomt. Voor echt mooie foto's kan je dus beter de zoomfunctie laten voor wat ie is.

Xperia Z3 Xperia Z3 foto

Video's kan de Z3 ook in topkwaliteit schieten. Net als veel toestellen van de concurrentie kan de Z3 al 4K-video's schieten. We vragen ons nog steeds af wat de meerwaarde daarvan is, nu 4K nog lang niet is doorgebroken, maar dat het kan is in ieder geval mooi. Ook op Full HD-kwaliteit zijn de filmpjes echter van hoge kwaliteit. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie is het bovendien prettig om naar te kijken.

Prijs/kwaliteit

De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij de Xperia Z3 een beetje zoek. Dat ligt echter niet aan de prijs van de Z3. Die is, als je de specificaties bekijkt, niet eens zo slecht. Met een prijs van rond de 600 euro is het ongeveer evenveel als wat de concurrentie voor zijn topmodellen vraagt. Zo bezien lijkt de losse toestelprijs heel acceptabel. Het is echter in de vergelijking met zijn voorganger waar de Xperia Z3 onderuit gaat.

Zoals al eerder aangehaald in deze review, vertoont de Z3 heel veel overeenkomsten met de Z2. Er zijn eigenlijk maar een paar kleine verschillen aan te wijzen, maar de belangrijkste onderdelen van de telefoon zijn identiek. Als je dan naar de prijs van de Z2 gaat kijken, ligt die ongeveer 200 euro lager. Is de Z3 die extra 200 euro waard? Als we eerlijk zijn, niet. Het heeft er ook mee te maken dat de Z2 gewoon een hele goede deal biedt. Sony had de Z3 echter een grotere kwaliteitsimpuls moeten geven om het prijsverschil te rechtvaardigen. Dat is nu niet het geval, en we kunnen dan ook niets anders zeggen dan dat alle geïnteresseerden in de Xperia Z3 ook eens goed naar de Z2 moeten kijken. Dat is net als de Z3 een uitstekende telefoon, alleen dan zeer scherp geprijsd.

Sony Xperia Z3 front and back

Conclusie

De Sony Xperia Z3 is een hele goede telefoon. In de loop van de Xperia Z-lijn heeft Sony alle plooien glad weten te strijken. Gevolg is dat de Xperia Z3 een telefoon is die vrijwel geheel vrij is van gebreken. De Z3 is dan op geen enkele manier een miskoop te noemen, want er zijn eigenlijk geen dingen waar hij niet goed in is.

Probleem is echter dat Sony deze perfectie bij de Xperia Z2 ook al vrij ver had benaderd. De Z3 is niet heel veel beter dan de Z2. In ieder geval niet zoveel beter dat het het verschil van bijna 200 euro in aanschafprijs rechtvaardigt. Daarmee is de voorganger van de Z3 tegelijkertijd zijn nemesis. Met maar minimale verbeteringen en een vrijwel identieke spec-sheet kan de Z3 niet opboksen tegen de goedkopere Z2. Het is het gevolg van het enthousiaste release-schema van Sony de afgelopen tijd. De Z1 kwam uit in september 2013. Een half jaar later komt de Z2, met iets verbeterde specificaties. Nog een half jaar daarna, als het gros van de Xperia Z-gebruikers net is overgestapt naar een Z1 of Z2, komt de Z3. Op dat moment heeft Sony overigens al ingezien dat dit vlugge release-schema niet in hun voordeel werkt. Het bedrijf heeft al voor de release van de Z3 bekend gemaakt dat het voortaan weer per jaar een nieuw model uitbrengt. Het is echter te laat voor de Z3.

Als de Xperia Z3 straks in prijs gaat zakken, zullen meer consumenten worden verleid tot een aanschaf. Voorlopig echter zal de Z3 het moeten doen met minimale belangstelling. Zonde, want de Xperia Z3 is een hele goede telefoon. Daarom scoort hij alsnog een 7. Feit blijft echter dat de kwaliteit niet heel veel hoger ligt dan bij de Xperia Z2, en dat de consument met die laatste voorlopig een vrijwel gelijkwaardig maar goedkoper alternatief heeft.

Sony Xperia Z3back

Een Xperia Z3 kopen

Wil je desondanks het beste wat Sony nu te bieden heeft? Hoe je het ook wendt of keert, de Xperia Z3 is een hele goede telefoon.

Sony Xperia Z3 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden