Vergelijk 2.027.879 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia Z3 Compact review

Door ,

De Sony Xperia Z3 Compact biedt de hardware en software van een high-end smartphone, verpakt in een veel kleinere behuizing dan de meeste Android-toestellen die dit najaar verschijnen. Het recept voor een succesvolle smartphone? In onze Xperia Z3 Compact review gaan we daar dieper op in.

Sony introduceerde begin september niet één maar twee nieuwe vlaggenschepen: de Sony Xperia Z3 en zijn kleine broertje, de Z3 Compact. Het is alweer de tweede 'Compact' smartphone van de Japanse fabrikant, na de Z1 Compact die begin dit jaar verscheen. Waar de meeste Mini-versies van high-end smartphones een stuk minder krachtig zijn, is de Compact-serie nagenoek identiek aan Sony's gewone Z-reeks.

En dat maakt van de Xperia Z3 Compact een uniek totaalpakket. Een kleiner scherm van 4,7 inch, maar dezelfde krachtige quad-core processor, 20,7-megapixelcamera en uitgebreide software die we van Sony's vlaggenschip kennen. In onze Xperia Z3 review waren we al erg te spreken over dat toestel, maar hoe bevalt de Compact? GSMinfo.nl probeerde het toestel een paar weken uit.

Sony Xperia Z3 Compact

Design

De naam geeft het al aan: deze smartphone is Compact. Android-smartphones worden de laatste jaren steeds groter, en zelfs mensen met grote broekzakken zullen toegeven dat een toestel als de LG G3 of Samsung Galaxy Note 4 voor een wel erg grote bobbel in je broek zorgt. Dat probleem heeft de Z3 Compact niet. Het toestel glijdt gemakkelijk in je broekzak en is klein genoeg om met één gebruikt te kunnen worden.

Bovendien is de Z3 Compact netjes afgewerkt. De smartphone voelt stevig aan, al is de achterkant wellicht wat krasgevoelig. De ronde zijkant snijdt niet in je handen maar ziet er wel mooi uit, en de power- en volumeknoppen zitten op een plek dat je ze makkelijk op de tast kunt vinden. Het ontwerp onderscheidt zich van de concurrentie, maar is bovenal gewoon aantrekkelijk en mooi. 

Sony Xperia Z3 Compact Sony Xperia Z3 Compact Sony Xperia Z3 Compact Sony Xperia Z3 Compact

Het is onderhand geen verrassing meer, maar de Z3 Compact heeft net als alle andere high-end smartphones van Sony een stof- en waterdichte behuizing. De IP68-certificering garandeert dat je het toestel maximaal een half uur in water van een meter diep kunt leggen. Het blijft geinig om op feestjes je telefoon in je glas te zetten of om onder de douche te WhatsAppen, maar praktischere voordelen zijn er ook.

Zo kun je zonder zorgen je telefoon gebruiken tijdens een hoosbui, of makkelijk je mail checken terwijl je aan het zwembad zit. Kleine dingetjes misschien, maar als je van de Z3 Compact naar een niet-waterdichte smartphone teruggaat ga je het al snel missen. Het touchscreen reageert natuurlijk niet of niet goed met veel water erop, dus mocht je foto's willen maken onderwater dan moet je de knop die op de zijkant zit daarvoor gebruiken.

Een nadeel van de waterdichte behuizing is dat de USB-poort achter een klepje zit. Het is een stevig klepje, dat wel, maar onze ervaring met eerdere Xperia's is dat na lang en veel gebruik (na ruim een jaar) het klepje soms kan afbreken. En dan is je telefoon opeens niet meer waterdicht. Gelukkig biedt Sony een oplossing voor dit probleem: op de zijkant van het toestel zit twee magnetische puntjes waarmee de Z3 Compact ook opgeladen kan worden. Met een speciaal charging dock (niet meegeleverd, maar kost slechts twee tientjes) kun je de Z3 zo opladen zonder ooit een klepje te hoeven openen.

Sony Xperia Z3 Compact

Beeldscherm

Kijken we naar het scherm, dan zien we gelijk het grote verschil tussen de Xperia Z3 en de Z3 Compact.  Dat eerste toestel heeft een scherm met Full HD-resolutie, terwijl de Z3 Compact het met 'slechts' 720x1280 pixels moet doen. Daarmee heeft de Compact een pixeldichtheid van 320 pixels per inch, ongeveer 100 minder dan de gewone Z3.

In de praktijk zul je dat verschil echter nauwelijks merken. De pixeldichtheid van de Z3 Compact is hoog genoeg om scherp beeld te bieden, en je zult nog best dicht op scherm moeten zitten om individuele pixels te kunnen onderscheiden. Ook met de helderheid zit het wel goed. Zo helder als bijvoorbeeld de Galaxy S5 is de Compact niet, maar doorgaans is het contrast en de helderheid nog meer dan goed genoeg om het scherm in de volle zon te kunnen lezen.

Een stuk minder goed is de kleurweergave van het scherm. De Z3 Compact heeft standaard een rare blauwe waas, al is dat waarschijnlijk iets dat je vooral merk als je het toestel naast een ander scherm legt. Bij de meeste high-end smartphones is wit beeld ook echt wit, of het komt er in ieder geval aardig in de buurt. Met de Z3 Compact is er echter altijd een blauwe waas aanwezig. Via de instellingen kun je de witbalans wel aanpassen, maar met een correctere balans haal je een veel lagere maximale helderheid. 

Het valt ons een beetje tegen van Sony. De gemiddelde gebruiker zal bovenstaande kritiekpunten waarschijnlijk nauwelijks merken, maar het verschil tussen het Z3 Compact scherm en de displays van andere high-end smartphones is wel groot genoeg om merkbaar te zijn. Bovendien kán Sony goede schermen maken: kijk maar naar de gewone Z3. 

Hardware

Sony heeft de Z3 Compact voorzien van precies dezelfde chipset als de gewone Z3: een Qualcomm Snapdragon 801. Sommige smartphones die dit najaar verschijnen hebben hardware die nog iets krachtiger is, maar dat zul je met de Z3 Compact niet missen. De Z3 reageert al vlotjes en soepel, en de Compact heeft veel minder pixels om aan te sturen. Dat zorgt voor uitstekende prestaties.

In verschillende benchmarks komt de Z3 Compact als één van de beste smartphones van dit najaar uit de bus, en ook in de praktijk kunnen we eigenlijk gewoon geen kritiekpunten vinden op de prestaties van het toestel. Apps en menu's reageren altijd snel en soepel, websites worden razendsnel gerenderd en games die grafisch intensief zijn zorgen zelden voor haperingen. Ook het switchen tussen verschillende applicaties zorgt niet voor problemen dankzij de ruime 2 GB aan werkgeheugen. 

Software

Sony's eigen Android-interface heeft de laatste jaren slechts kleine aanpassingen gehad, maar is nog altijd één van de prettigste in gebruik. Het design is modern en stijlvol, en is qua look en kleurgebruik nog redelijk vergelijkbaar met stock Android. Er zijn nog wat kleine frustraties voor ons. De Quick Settings zitten bijvoorbeeld iets meer verstopt in het notificatiemenu dan bij andere Android-toestellen, en sommige icoontjes voor apps botsen qua stijl een beetje met Google's eigen aanbod.

Aan de andere kant zijn er ook nuttige toevoegingen, zoals de 'Kleine Apps' die je kunt openen via de multitaskknop. Dit zijn niet-beeldvullende apps die je over je bestaande beeld heen kunt openen, zoals een compacte calculator maar ook een klein venster met je Gmail-inbox.

Sony levert daarnaast nog een aantal apps mee, waarbij de focus ligt op multimedia en eigen producten van de fabrikant. Zo zijn er apps voor Lifelog en een afstandsbediening voor (Sony's) TV's, om maar wat te noemen. Grote kans dat je veel van die apps niet nodig gaat hebben, maar het mooie is dat je ze vrijwel allemaal kunt verwijderen. Bij andere fabrikanten zit je vaak eeuwig vast aan meegeleverde apps, maar Sony biedt gewoon een verwijderknop.

Camera

Op papier zou de 20,7-megapixelcamera van de Z3 Compact prima foto's moeten afleveren. In de praktijk valt het toch een beetje tegen. De foto's die we maakten waren vaak wat fletser dan het werkelijke beeld, en door de soms wat beperkte scherpte vielen er ook wat details op de achtergrond weg. De foto's zijn zeker niet van dramatische kwaliteit, maar van een high-end smartphone verwachten we toch iets meer. 

Foto gemaakt met Sony Xperia Z3 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z3 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z3 Compact Foto gemaakt met Sony Xperia Z3 Compact

Bij de video's valt vooral de goede geluidkwaliteit op. Nauwelijks ruis op de achtergrond, maar duidelijke, heldere klanken die goed opgenomen zijn en natuurgetrouw klinken. De beelden zelf zien er ook goed uit en zien er doorgaans scherp uit, al heeft de camera soms een seconde nodig voor alles scherp is. 4K-video's opnemen kan overigens ook, maar het is de vraag of je daar echt zin in hebt. De bestandsgrootte neemt bij 4K-video's fors toe, en apparaten die 4K afspelen zijn er vooralsnog nauwelijks. 

Batterij

De Xperia Z3 Compact haalt moeiteloos het einde van de dag zonder opladen, en met een klein beetje zuinigheid kun je zelfs twee dagen het toestel gebruiken zonder dat de oplader erbij komt kijken. Dat is zeker prijzenswaardig, in een markt waar de meeste smartphones nog altijd hooguit een enkele volle dag halen. De Z3 Compact doet het gewoon: accu over aan het einde van de dag, zonder dat je daarvoor een speciale batterij besparende modus moet aanzetten of anderzins zuinig moet doen met het toestel.

Dat heeft waarschijnlijk een aantal redenen. Sony heeft de Compact voorzien van krachtige hardware, maar alleen waar het nodig is. De 720p resolutie is voor de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk net zo scherp als Full HD, maar levert wel een forse batterijbesparing op. Daar komt ook nog eens de relatief forse accu met een capaciteit van 2600 mAh bij. Dat is 20-30% groter dan de meeste andere 4,7 inch smartphones die we hieronder noemen. En dat merk je dus echt.

Sony Xperia Z3 Compact

Mocht je nog iets energiezuiniger willen zijn, dan kun je de Stamina of Ultra Stamina modus aanzetten. De eerste modus schakelt achtergrondtaken wat eerder uit en beperkt activiteit op stand-by, relatief kleine aanpassingen die de accuduur toch met een paar uur verhogen.

Ultra Stamina is voor als je nog maar een paar procent overhebt, maar er is de komende uren geen stopcontact in de buurt. In deze modus worden zowat alle functies van het toestel uitgeschakeld, en krijg je een simpel scherm voorgeschoteld met de mogelijkheid om te bellen, sms'en, en fotograferen. Volgens Sony gaat het toestel in deze stand dagen mee, en de Compact lijkt inderdaad erg energiezuinig in Ultra Stamina. Maar de meeste features die je van een smartphone verwacht ontbreken helaas ook.

Prijs-kwaliteitverhouding

De Z3 Compact is in veel opzichten een unieke smartphone, en valt dan ook moeilijk te vergelijken met andere toestellen. De meeste kleinere versies van high-end smartphones zijn namelijk vaak een stuk minder krachtig. De Samsung Galaxy S5 Mini, HTC One Mini 2 en LG G3 S halen het qua hardware bij lange na niet bij hun grote broers, maar zijn vaak wel behoorlijk prijzig. De Z3 Compact is iets duurder dan deze toestellen, maar biedt veel meer waar voor je geld.

Sony Xperia Z3 Compact Samsung Galaxy S5 Mini HTC One Mini 2 LG G3 S
Beeldscherm 4,60 inch 4,50 inch 4,50 inch 5,00 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 319 ppi 326 ppi 326 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat)
Processor 2,5 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 1,5 GB 1 GB 1 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 8 GB
Camera 20,70 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 129 gram 120 gram 137 gram 134 gram
Stand-by tijd 920 uur 570 uur 556 uur 750 uur
Spreektijd 840 minuten 600 minuten 970 minuten 960 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Aan de andere kant zijn er ook maar weinig compacte smartphones die zo high-end zijn als de Z3 Compact. Apple's nieuwe iPhone 6 is ongeveer even groot en zet ook zeer goede prestaties neer, maar is wel bijna twee keer zo duur. Samsung's Galaxy Alpha wordt in de markt gezet als een vlaggenschip, maar valt qua prestaties een beetje tegen. Toch is ook de Alpha bijna honderd euro duurder.

Sony Xperia Z3 Compact Apple iPhone 6 16GB Samsung Galaxy Alpha Sony Xperia Z1 Compact
Beeldscherm 4,60 inch 4,70 inch 4,70 inch 4,30 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 750 x 1334 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 319 ppi 326 ppi 312 ppi 342 ppi
Besturingssysteem Android 4.4 (KitKat) Apple iOS 8 Android 4.4 (KitKat) Android 4.3 (Jelly Bean)
Processor 2,5 GHz quad-core 1,4 GHz dual-core 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 1 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 32 GB 16 GB
Camera 20,70 megapixel 8,00 megapixel 12,00 megapixel 20,70 megapixel
Gewicht 129 gram 129 gram 115 gram 137 gram
Stand-by tijd 920 uur 250 uur - 670 uur
Spreektijd 840 minuten 840 minuten - 600 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 119,00 tot € 579,00 Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Een minpunt van de gewone Xperia Z3 is dat het toestel wel erg veel lijkt op de Xperia Z2, maar dat er een prijsverschil van bijna tweehonderd euro tussen de twee modellen zit. Dat probleem heeft de Compact gelukkig niet. Het vorige model, de Z1 Compact, is iets meer dan honderd euro goedkoper, maar de verschillen tussen de twee zijn groot. De Z3 is lichter, compacter, krachtiger en voorzien van een grotere accu, en is zeker de meerprijs waard. 

Sony Xperia Z3 Compact

Conclusie

De Z3 Compact zit in een klasse op zich: de beste hardware maar niet de hoogste prijs, een high-end smartphone maar geen gigantisch scherm, en een compacte versie van een vlaggenschip zonder dat de specificaties ook ingekrompen zijn. Sony's nieuwe smartphone doet bijna alles beter dan de concurrentie, maar dan in een handzamer formaat voor een lagere prijs. En dat is ongelofelijk indrukwekkend. 

Als je dit najaar op zoek bent naar een nieuwe smartphone, dan is de Z3 Compact misschien wel de beste keuze die je kunt maken. Dat betekent overigens niet dat het toestel perfect is: de witbalans van het scherm is matig en de camera valt soms toch een beetje tegen. Maar de uitstekende accuduur, aantrekkelijke behuizing en krachtige hardware maken (heel) veel goed. De belangrijkste plus- en minpunten van de Sony Xperia Z3 Compact op een rijtje:

+ Compacte smartphone die toch krachtig is
+ Uitstekende accuduur
+ Relatief lage adviesprijs

- Rare blauwe tint van het scherm
- Foto's soms wat flets, niet altijd even scherp

Sony Xperia Z3 Compact kopen?

Heb je na het lezen van deze review interesse in het kopen van de Xperia Z3 Compact? Bij GSMinfo.nl vergelijken we de prijzen van meer dan 50 Nederlandse webwinkels zodat je altijd de goedkoopste smartphone kunt vinden.

Sony Xperia Z3 Compact review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden