Vergelijk 2.551.784 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Ascend Mate 7 review

Door , - 16 reacties

De Huawei Ascend Mate 7 is een phablet. Maar dan een grote phablet. Maar liefst 6 inch meet het scherm. Wat heeft deze telefoon nog meer te bieden behalve zijn grote scherm en vooral: is dat de moeite waard? GSMinfo.nl zocht het uit.

De Huawei Ascend Mate 7 is geen telefoon met een 7 inch scherm. We snappen niet precies waarom Huawei voor deze naam heeft gekozen, want de Mate 7 is de opvolger van de Huawei Ascend Mate 2. Die laatste is overigens nooit in Nederland te koop geweest maar was de opvolger van de eerste Ascend Mate. De Huawei Acend Mate 7 heeft dus zoals gezegd geen 7 inch scherm. Toch is het een enorm toestel, want het scherm meet toch nog een stevige 6 inch.

De phablet van Huawei heeft als voornaamste concurrent de Note-serie van Samsung. Huawei gaat volgens het vertrouwde recept te werk: biedt een vrij gelijkwaardig toestel aan voor een veel betere prijs, door te bezuinigen op marketing en specificaties. Wat daar uit kwam rollen is de Ascend Mate 7. Een prima phablet met goede maar geen denderende specificaties. Verschil met vorige modellen is dat Huawei nu extra heeft geïnvesteerd in de batterij en de bouwkwaliteit. Werpt dat zijn vruchten af? Is de Mate 7 nu een interessant alternatief voor al die kopers die op de markt zijn voor een high-end phablet? We nemen de Mate 7 uitgebreid onder de loep om een antwoord te kunnen geven op die vraag.

Huawei Ascend Mate 7

Design

De Mate 7 heeft een prachtige behuizing, dat staat voorop. Het is opgetrokken uit metaal, plastic en glas en voelt zeer hoogwaardig aan. Met zijn 157 bij 81mm is het echter bepaald geen klein toestel. De voorkant wordt gesierd door een 6 inch groot beeldscherm, dat vrijwel de gehele voorkant van de telefoon in beslag neemt. De randen om het scherm zijn bijzonder dun, wat een luxe uitstraling geeft. Aan de achterkant is het grotendeels metaal wat de klok slaat. Onderaan en bovenaan wordt dat onderbroken door plastic, zodat de antennes goed bereik hebben.

We zijn er zelf niet zo'n fan van, maar Huawei heeft ervoor gekozen om de camera uit de behuizing te laten steken. Er zit wel een opstaand randje omheen die de lens beschermt maar de praktijk leert ons dat die vaak veel stof verzamelen. Naast de camera zit de LED-flitser, die je ook als zaklamp kan gebruiken. Onder de camera zit enigszins verzonken de vingerafdrukscanner, maar daarover meer onder het gelijknamige kopje.

Huawei Ascend Mate 7

Aan de linkerkant van de telefoon zitten twee uitschuifbare houders, waarin je twee simkaarten kan steken óf een simkaart en een microSD-kaart. De koptelefoonaansluiting zit op de bovenkant, en aan de rechterkant zitten de volumetoetsen en de aan/uitknop. Kleine gaatjes van microfoons voor de noise-cancelling en stereogeluid tijdens het opnemen van video zitten boven en onderop het toestel. De microusb-aansluiting is ook onderop te vinden, vreemd genoeg niet precies in het midden maar iets links daarvan. Het loopt dus niet over van de knoppen, en dat geeft de telefoon een strakke look.

In de praktijk zal de Mate 7 voor veel broekzakken te groot zijn. Als je staat gaat het vaak nog wel, maar als je een broek aanhebt met wat te krappe zakken prikt de Huawei tijdens het zitten gemakkelijk in je bovenbeen. Het toestel is gelukkig relatief licht, dus je hebt niet het gevoel met een enorme baksteen rond te lopen. Het formaat blijft echter voor sommige mensen te groot, al is het ontegenzeggelijk een kwestie van voorkeur.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Mate 7 is een verhaal apart. Zoals je ook al kon lezen in het stuk hierboven neemt het beeldscherm vrijwel de gehele voorkant van de Huawei in beslag. Met 6 inch is het scherm bovendien niet bepaald klein. Op het eerste gezicht is het dan ook vooral het scherm waar het bij de Mate 7 om draait. We durven wel te stellen dat de kwaliteit van het scherm voor een telefoon als deze voor een groot deel meetelt in de kwaliteitservaring. Met andere woorden: als het scherm slecht is, straalt dat direct af op de rest van de telefoon.

Gelukkig is het scherm allesbehalve slecht. Het is zelfs vrij goed te noemen. De helderheid is bijvoorbeeld uitstekend. Zelfs in het felle zonlicht is het prima af te lezen, mits je de helderheid op 100 procent zet natuurlijk. Op die manier komen de kleuren van het scherm ook het beste tot zijn recht. Huawei heeft de Mate 7 uitgerust met een IPS-LCD, wat een minder zuinige technologie is dan bijvoorbeeld AMOLED. Ook zijn de kleuren bij AMOLED-schermen vaak natuurlijker, maar we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het LCD-scherm van de Mate 7 de zaken ook heel aardig voor elkaar heeft.

Net als veel fabrikanten levert Huawei voorbeeldfoto's mee om de pracht van het scherm in extremis te kunnen laten zien. De foto's zijn natuurlijk geoptimaliseerd voor het scherm en zonder uitzondering van de hoogste kwaliteit, maar ze geven ook mooi weer hoeveel contrast het beeldscherm aankan. Als je echter een videodienst zoals Netflix opstart, zie je dat die formidabele kwaliteit toch wat genuanceerd moet worden. Het beeld is prima, maar in een donkere film zoals bijvoorbeeld The Dark Knight lopen veel zwarte vlakken toch in elkaar over, terwijl dat bij andere schermen niet het geval is. Het is echter pas storend als je er op gaat letten, en de gemiddelde gebruiker zal er geen last van ondervinden. Het scherm scoort dus een dikke voldoende, maar is niet perfect.

Huawei Ascend Mate 7

De randen rond het scherm zijn marginaal

Hardware

Huawei heeft ervoor gekozen twee quad-core processoren aan elkaar te knopen. Zo krijg je een processor met acht rekenkernen. Vier daarvan zijn Cortex A15-kernen. Ze zijn geklokt op 1.8 GHz en zijn verantwoordelijk voor het zwaardere rekenwerk, zoals games en video's van hoge resolutie. De vier andere kernen zijn van het type Cortex A7 en zijn een stuk minder snel. Bijkomend voordeel is echter dat ze een stuk zuiniger zijn, en ze worden gebruikt om de telefoon te laten draaien wanneer er geen zware apps worden gebruikt. Op die manier moet de processor helpen stroom te besparen en tegelijkertijd voldoende snelheid bieden voor de veeleisendere apps.

Het is een interessant concept, maar in de praktijk zul je er weinig van merken. De telefoon is namelijk gewoon vlot, maar niet uitzonderlijk snel. Wat betreft de stroombesparing is het een heel ander verhaal. We zullen er straks onder het kopje batterij nog uitgebreider op ingaan, maar het valt niet te ontkennen dat de Mate 7 zuinig met stroom omspringt. De processor is dus geen topper, maar is wel functioneel. Gecombineerd met 2GB aan werkgeheugen is de Mate 7 prima berekend op de taken die de gemiddelde gebruiker voor z'n kiezen kan gooien.

Er zijn twee varianten van de Mate 7 gemaakt door Huawei. Er is een variant met 2GB werkgeheugen en 16GB intern geheugen, en een variant met 3GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen. Wij hadden de beschikking over de 16GB-versie, en die beviel prima. Het scheelt ook dat er plek is voor een microSD-kaart van maximaal 128GB. Op die manier moet het dus bijna niet meer mogelijk zijn om zonder opslagruimte te komen zitten, tenzij je torrents op je telefoon gaat downloaden. Interessante toevoeging is dat je het microSD-slot ook als sim-kaart slot kan gebruiken, maar daarover meer onder het kopje Verbindingen.

Huawei Ascend Mate 7

Het slot aan de linkerkant kan zowel microSD als nanosims aan

Vingerafdruksensor

Technisch bezien hoort de vingerafdruksensor ook tot de hardware. We willen er echter wat meer over vertellen, en daarom krijgt het zijn eigen kopje. Vingerafdruksensoren zijn hot. Je kan het zien aan de topmodellen van Apple en Samsung die er mee worden uitgerust. Soms werkt het wel goed, zoals bij de iPhone 5S. Soms werkt het wat minder of is het gebruik gewoon minder intuïtief. Niets van dit alles bij de Mate 7.

Zoals bij alle vingerafdruklezers moet je een code instellen voor het geval je vingers niet herkend worden of je iemand anders iets met je telefoon moet laten doen. Daarna kan je een aantal vingers naar keuze laten scannen, waarmee je vervolgens de telefoon kan ontgrendelen. Dat kunnen er maximaal vijf zijn, dus je kan niet al je vingers gebruiken. In de praktijk zal je echter vaak alleen je wijsvinger van je linker- of rechterhand gebruiken, afhankelijk van je voorkeur.

De herkenning door de vingerafdruklezer gaat heel snel en is vrijwel foutloos. Vuil of vet op je vingers kan de lezer wat in de weg zitten, maar over het algemeen herkent de Mate 7 je afdrukken vrijwel direct. Dat komt ook door de aparte sensor die rond de sensor zit en ziet of er een vinger op de lezer rust. Het scheelt ook dat je de telefoon niet uit standby hoeft te halen, op elk moment kan je de telefoon ontgrendelen. Leg je vinger op de lezer en de telefoon schiet naar je homescreen binnen een seconde. Zo zien we het graag.

Huawei Ascend Mate 7

Batterij

De Mate 7 is uitgerust met een formidabele batterij. Maar liefst 4100 mAh is de capaciteit van de Huawei, en dat is groter dan we ooit eerder bij een smartphone hebben gezien. De accu is verantwoordelijk voor een indrukwekkende batterijduur van meer dan twee dagen, ook bij meer dan gemiddeld gebruik. Bij uitermate intensief gebruik, bijvoorbeeld het kijken van video's via internet, hou je het nog steeds makkelijk een dag vol. Het is een heerlijke afwisseling met de smartphones die we normaliter testen, die het vaak maximaal een dag of twee uithouden. Met de Huawei Ascend Mate 7 heb je veel minder 'batterijstress', stress die zich kenmerkt door het meenemen van opladers of draagbare accu's alsmede het continu checken van je batterijpercentage.

Enige minpunt aan de enorme batterij is dat het opladen ook erg lang duurt. Waar de meeste smartphones in een uurtje of twee wel zijn opgeladen, zit je bij het volledig opladen van de Mate 7 vaak aan de 3,5 uur. Huawei levert zelf een 2 ampere lader mee en dat is maar goed ook. Wanneer je een lader met minder ampere gebruikt gaat het laden een stuk minder snel.

Verbindingen

De Mate 7 heeft zoals alle moderne telefoons de beschikking over 4G. De 4G-netwerken zijn in Nederland vrijwel geheel uitgerold, dus je kan er nu ook daadwerkelijk gebruik van maken. Niet alleen het razendsnelle internet is fijn, ook bellen gaat prima met de Mate 7. Het formaat kom het belgenot niet echt ten goede, maar de microfoon is goed geplaatst dus mensen aan de andere kant van de lijn zullen je vrijwel altijd goed kunnen verstaan. Dankzij de twee antennes (boven en onder in het toestel) in de Mate 7 heb je altijd goede ontvangst, hoe je het toestel ook vast hebt.

Huawei Ascend Mate 7

De Mate 7 heeft ook featuresals NFC, GPS en Bluetooth, dus qua verbindingsmogelijkheden zal je weinig te wensen over hebben. Zoals alle Huawei's met NFC heeft de Mate 7 Huawei Beam. Daarmee kun je gemakkelijk via NFC twee Huawei's aan elkaar koppelen. De bestandsoverdracht die je daarna kan laten plaatsvinden gaat overigens via Bluetooth. Reuze handig wanneer jij en je vrienden allemaal Huawei's hebben, maar in de praktijk zullen veel mensen toch hun foto's, video's en muziek delen via diensten als WhatsApp of Dropbox.

Zoals al eerder gezegd bij het kopje 'Hardware' is de Mate 7 stiekem ook een dual-sim telefoon. In het microSD-slot kan namelijk ook gewoon een nanosim. Die ondersteunt net als de microsim-slot 2G, 3G én 4G. Je kan dus met beide sim-slots internetten, en dat zien we niet vaak bij dual-sim-toestellen. Vaak is daarbij een van de twee slots alleen bedoeld om mee te bellen/smsen maar bij de Mate 7 maakt het dus niet uit.

Software

De Mate 7 heeft de beschikking over Huawei's eigen EmotionUI, versie 3.0 welteverstaan. Die schil ligt over Android 4.4.2 KitKat heen en heeft een aantal interessante eigenschappen die je niet bij andere Android-skins terugziet. De meest opvallende wijziging is dat Huawei het app-menu volledig heeft geschrapt. Net als bij het besturingssysteem van Apple staan alle apps gewoon op het homescreen. Als je een app wil verwijderen hoef je dus ook alleen maar de app van het homescreen te verwijderen. Ook zorgt het ervoor dat je sneller overbodige apps verwijdert, want die staan met Huawei's systeem meer in de weg.

Dan het notificatiecentrum. Dat zijn twee menu's naast elkaar geworden, in plaats van eentje. In het ene menu zitten alle notificaties, samen met de datum en tijd bovenaan. Bij andere Androids zitten daar vaak ook nog knoppen voor het aan- en uitzetten van de wifi, bluetooth en andere zaken. Dat heeft Huawei verplaatst naar Shortcuts, een menu dat ernaast zit. Daarin staan meteen alle snelkoppelingen voor het uit- en aanzetten van de diverse sensoren en chips in de telefoon, alsmede een aantal instellingen en snelkoppelingen die meer softwaregerelateerd zijn. Denk daarbij aan het activeren van de speciale op 1 hand ingerichte UI. Ook de helderheid kan hier worden aangepast.

Huawei Ascend Mate 7

De scheiding van deze twee menu's is in de praktijk soms wat omslachtig. Het komt vaak voor dat je naar de notificaties wil maar dat je in plaats daarvan in de 'Shortcuts' terecht komt. Je kan ook niet instellen dat je standaard bij de notificaties terecht komt, en dat is behoorlijk onhandig. Het is een slim idee om de beide menu's te scheiden, want je hebt zo veel meer plek voor alle notificaties, maar op deze manier wordt het je alleen maar lastiger gemaakt, niet makkelijker. Dat zal niet de bedoeling zijn geweest.

Camera

De camera in de Mate 7 is een 13 megapixel exemplaar met een sensor van Sony. Het maken van een foto is razendsnel gebeurd. Het opstarten van de app zelf duurt echter wat langer, en we hebben nog geen snelkoppeling naar de camera weten te ontdekken. Je moet dus eerst de telefoon ontgrendelen, en daarna de camera-app openen. Zodra je daar eenmaal bent gaat het foto's maken echter bijzonder soepel. De kwaliteit ligt ook hoog, zolang de omstandigheden goed zijn. Zie hieronder een tweetal foto's van de Mate 7 die zijn gemaakt in vrijwel ideale lichtcondities met veel details.

Camera test Camera test

Wat vooral opvalt bij de foto's van de Mate 7 is dat de foto's enorm scherp zijn. Bij de bovenstaande foto kan je de grassprietjes bijna tellen. Wel zie je dat bij de tweede foto er wat overbelichting is in de rechterhoek, terwijl de rest er prima opstaat. Het is eigenlijk het enige kritiekpuntje dat we kunnen bedenken, want verder vinden we de camera prima foto's maken. Ze zijn zeker niet perfect, maar we denken dat Huawei een goede keuze heeft gemaakt met Sony's sensor.

Camera test Camera test

Wat betreft filmen, ook daar zit het met de Mate 7 wel goed. Zoals bij heel veel camera's gaat de kwaliteit wat achteruit als je gaat inzoomen. Toch valt het ons nog alleszins mee; we hebben zeker camera's in smartphones slechter zien presteren. De telefoon stelt ook snel scherp als de focus zich van de voorgrond naar de achtergrond verplaatst. Het enige kritiekpuntje dat we hebben, is dat het wel erg lastig is om in te zoomen terwijl je aan het filmen bent. Dat zorgt, zoals je in onderstaand filmpje kan zien, al snel voor wat onstabiele beelden.

Prijs/kwaliteit

Momenteel is de Mate 7 nog niet leverbaar, maar hij is al wel te pre-orderen. Voor een losse Mate 7 betaal je op moment van schrijven ongeveer 450 euro. Dat is fors, maar je krijgt er ook veel voor terug. Zeker als je bedenkt dat de nieuwe Galaxy Note 4 ongeveer 750 euro kost, toch ruim 300 euro meer. Daar krijg je natuurlijk wel een snellere processor en een beter scherm voor terug, maar je kan je afvragen of dat het enorme prijsverschil rechtvaardigt. De verwachting is bovendien dat de prijs van de Ascend Mate 7 binnen een paar maanden tot onder de 400 euro is gezakt.

Huawei Ascend Mate 7 Samsung Galaxy Note 4 Apple iPhone 6 Plus 16GB Nokia Lumia 1520
Beeldscherm 6,00 inch 5,70 inch 5,50 inch 6,00 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 367 ppi 515 ppi 401 ppi 367 ppi
Besturingssysteem Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Apple iOS 8 Windows Phone 8
Processor 1,8 GHz octa-core 2,7 GHz quad-core 1,4 GHz dual-core 2,2 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 1 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 16,00 megapixel 8,00 megapixel 20,00 megapixel
Gewicht 185 gram 176 gram 172 gram 209 gram
Stand-by tijd 648 uur - 384 uur 768 uur
Spreektijd - 1200 minuten 1440 minuten 1660 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 579,00 Niet beschikbaar

Met de prijs zit het dus wel snor, maar staat die ook in verhouding met de kwaliteit? Bij Huawei is dat iets wat we niet altijd even stellig durven zeggen. De Chinese fabrikant maakt over het algemeen degelijke toestellen, maar bij de goedkopere modellen wil het nog weleens teveel bezuinigen op bouwkwaliteit. Niets van dit alles bij de Mate 7.

In de tijd dat we de Mate 7 hebben gebruikt kregen we stellig de indruk dat het met die bouwkwaliteit wel snor zit. De behuizing is van hoge kwaliteit en Huawei heeft zelfs kans gezien een kwalitatief uitstekende vingerafdruklezer in te bouwen. Als je daarna kijkt naar wat je er eigenlijk voor hoeft te betalen, kan je gerust stellen dat de prijs/kwaliteitverhouding van de Mate 7 uitstekend is.

Conclusie

De Huawei Ascend Mate 7 is een indrukwekkend toestel. Indrukwekkend op meerdere fronten, maar het meest opvallende is toch wel het 6 inch grote scherm dat de Mate 7 siert. Het scherm is bovendien van prima kwaliteit, net als de rest van de behuizing trouwens. Huawei heeft een relatief snel, mooi toestel neergezet. Bijzonder aandachtspunt is de vingerafdrukscanner, die vlekkeloos werkt en echt wat toevoegt aan de dagelijkse ervaring. Dat hebben we fabrikanten wel eens slechter zien doen. Ook interessant is de mogelijkheid om het toestel als dual-sim te gebruiken, alleen zonder de duizend klepjes die dat met zich meebrengt. Door een microSD-slot met een simkaartslot te combineren heeft Huawei een elegante oplossing bedacht.

Huawei Ascend Mate 7 Huawei Ascend Mate 7 Huawei Ascend Mate 7 Huawei Ascend Mate 7

Er zijn ook minpunten. Zo vinden we de software soms wat weinig doordacht. Meest prominente voorbeeld daarvan is het notificatiecentrum dat je niet meteen naar de notificaties brengt. Ook kunnen we ons voorstellen dat het grote formaat van de Mate 7 niet voor iedereen geschikt is. Je moet niet alleen een grote broekzak hebben, je moet het ook willen. Want geen broekzak op de wereld gaat ervoor zorgen dat je die telefoon niet voelt.

De voordelen van het grote formaat zijn echer ook evident. Op het grote scherm kan je veel informatie kwijt, of het nou emails, webpagina's of nieuwsapps zijn. Je hebt altijd genoeg ruimte om tekst kwijt te kunnen, en dankzij de uitstekende Full HD-resolutie kan je dat allemaal ook nog eens goed lezen. Onder het scherm zit nog iets dat goed gebruik maakt van de enorme grootte van de telefoon: de batterij.

Huawei heeft optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte onder de motorkap en het resultaat mag er wezen. We hebben nog niet eerder zo'n krachtige batterij in een telefoon gezien. Het is een verademing. Gewoon twee dagen wegblijven van het stopcontact, het gaat met de Mate 7 zonder moeite. Daar zouden meer fabrikanten zich voor mogen inspannen.

+ Batterij is een monster
+ Behuizing is van hoge kwaliteit
+ Vingerafdruklezer werkt vlekkeloos
+ Groot, helder beeldscherm

- Software soms wat ondoordacht
- Telefoon is enorm, moet je van houden

Huawei Ascend Mate 7 kopen?

Geïnteresseerd geraakt in de Mate 7? Dat kunnen we goed begrijpen. Als je op zoek bent naar een nieuwe phablet kan je dit toestel zeker niet buiten beschouwing laten.

Huawei Ascend Mate 7 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden