Vergelijk 2.589.882 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia Lumia 630 review

Door , - 1 reactie

De Nokia Lumia 630 is de spirituele opvolger van de Lumia 520, de populairste Windows Phone tot nu toe en één van de beste budgetsmartphones. Weet de Nokia Lumia 630 net zo'n goede prijs-kwaliteitsverhouding te bieden als zijn voorganger?

Nokia heeft een aantal zware jaren achter de rug. Ooit was het de grootste fabrikant van smartphones ter wereld, tegenwoordig is de maker van mobieltjes slechts een onderdeel van Microsoft. Als er één gebied is waar de Finnen nog wel succesvol zijn, dan is het de budgetdivisie. De vorig jaar verschenen Nokia Lumia 520 was bijvoorbeeld een groot succes. Meer dan tien miljoen exemplaren zijn er van verkocht, waarmee het de populairste Windows Phones en één van de populairste smartphones in zijn prijsklasse.

Dat succes smaakt natuurlijk naar meer, en daarom introduceerde Microsoft Mobile onlangs de Lumia 630. Deze nieuwe Windows Phone biedt een mooi design, goede hardware en de nieuwste software. Ook dit toestel valt duidelijk in het budgetsegment. Je kunt de Lumia 630 kopen voor iets meer dan 100 euro, waarmee het één van de goedkoopste smartphones van het moment is. GSMinfo.nl probeerde de Lumia 630 de afgelopen weken uitgebreid uit, en in deze review lees je onze bevindingen.

Nokia Lumia 630

Design

De Nokia Lumia 630 is de eerste Windows Phone met on-screen knoppen, in plaats van fysieke knoppen onder het scherm. Daardoor zijn de randen rondom het scherm klein en heeft Microsoft de Lumia 630 redelijk compact weten te houden. Het nieuwe model is nauwelijks groter dan bijvoorbeeld de Lumia 620 en de Lumia 720, die beide voorzien waren van kleinere schermen.

Nokia Lumia 630 Nokia Lumia 630 Nokia Lumia 630 Nokia Lumia 630

Microsoft Mobile brengt twee soorten covers uit: glad en stroef. De zwarte versie is voorzien van een stroeve cover, wat er misschien iets saaier uitziet maar wel zorgt voor betere grip. De zwarte Lumia 630 lijkt iets prettiger in de hand te liggen dan bijvoorbeeld het oranje model, mede voor die verbeterde grip. Beide versies voelen echter goed afgewerkt aan, stevig maar aantrekkelijk. De Lumia 630 voelt alsof hij wel tegen een stootje kan, en dat is iets wat we nog maar zelden over smartphones kunnen zeggen. 

Beeldscherm

Het 4,5 inch scherm dat de Lumia 630 heeft lijkt inmiddels traditioneel voor goedkopere smartphones: ook fabrikanten als Samsung en Motorola voorzien hun budgetmodellen inmiddels van dit formaat. Het is dan ook een prettig formaat: goed met één hand vast te houden, maar niet te klein. De resolutie van de Lumia 630 is wel aan de lage kant: de 480x854 pixels komen neer op 218 pixels per inch. Bij het browsen of bekijken van video's merk je dan ook wel eens dat het beeld nog wel wat scherper had mogen zijn.

Grootste tegenvaller is dat Microsoft de lichtsensor weg heeft gelaten op de Lumia 630. Daardoor is het niet mogelijk automatisch helderheid aan te zetten op dit toestel. Via het Action Center kun je de helderheid snel switchen tussen Laag, Normaal en Hoog, maar eigenlijk verwachten we van een moderne smartphone dat dat automatisch kan.

De helderheid laat sowieso te wensen over. Binnen zijn de drie helderheidsopties prima, en heb je doorgaans genoeg aan normale helderheid. Buiten is het scherm van de Lumia 630 zelfs op hoge helderheid moeilijk af te lezen. In de volle zomerzon is de maximale helderheid gewoon niet goed genoeg om te scherm zichtbaar te maken. Al met al is het scherm van de Lumia 630 hooguit redelijk te noemen: lekker groot, maar Microsoft heeft duidelijk proberen te besparen op de resolutie en helderheid.

Nokia Lumia 630

Hardware

De Nokia Lumia 630 is voorzien van een 1,2 GHz quad-core processor, dezelfde Qualcomm Snapdragon die ook in andere goedkope smartphones als de Motorola Moto G zit. Die doet zijn werk goed: apps lopen soepel en vlotjes, en je hebt zelden last van haperingen bij het gebruik van apps. Ook (2D-)games lopen goed, en websites worden snel geladen.

De grote bottleneck lijkt de beperkte hoeveelheid werkgeheugen te zijn. De Lumia 630 biedt daar slechts 512 MB, waardoor er maar weinig ruimte is voor apps om op te achtergrond te blijven lopen. Nu is Windows Phone sowieso al niet geweldig in het multitasken, maar als je op deze Lumia tussen apps switcht kan je soms toch al gauw een paar seconden wachten. Ga je bijvoorbeeld van je browser naar WhatsApp naar Facebook, dan duikt er een paar seconden de 'Hervatten...'-melding op in beeld voordat je Facebook ziet.

Vooral bij het openen van de camera-app merk je dat de Lumia 630 niet al te krachtig is. Het duurt al gauw vijf seconden voordat de app geopend is, en het is een paar keer voorgekomen dat we tot tien konden tellen voordat we echt een foto konden maken. Dat is wel erg lang, zeker als je snel even een leuk moment wil vastleggen. De browser doet het dan wel weer prima: ook sites met vrij veel afbeeldingen laden snel en scrollen soepel. De gemiddelde gebruiker zal meer dan tevreden zijn met de prestaties van de Lumia 630, al zul je met sommige apps dus rekening houden met een iets langere opstarttijd.

Software

De Nokia Lumia 630 is de eerste smartphone voorzien van Windows Phone 8.1, de nieuwste versie van Microsoft's mobiele besturingssysteem. Windows Phone 8.1 voegt eindelijk een aantal veelgevraagde features toe, waarvan een eigen notificatiecentrum (door Microsoft 'Action Center') genoemd toch wel de belangrijkste is. In het verleden kreeg je alleen een overzicht van appnotificaties via de Live Tiles: had je vijf nieuwe mailtjes, dan stond er een '5' in de Live Tile op je startscherm. Nu zijn die mailtjes, samen met WhatsApp-berichten, Facebook-reacties en gemiste gesprekken terug te vinden in het Action Center.

Nokia Lumia 630

Natuurlijk hebben andere besturingssystemen allang zo'n notificatiecentrum, dus onderscheidend is het niet. Wél is het genoeg om Windows Phone 8 eindelijk een volwassen besturingssysteem te noemen. Microsoft's OS was altijd al zeer toegankelijk waardoor het bij uitstek geschikt was voor de beginnende smartphonegebruiker. Nu is de software ook interessant voor gebruikers die ervaring hebben met Android of iOS. Er zijn nog wat kleine pijnpuntjes, zoals onoverzichtelijke instellingen, maar eigenlijk is Windows Phone 8 nu gewoon een compleet en goed-werkend besturingssysteem met een unieke, aantrekkelijke stijl.

Extra vermelding verdient HERE Drive+, de meegeleverde navigatie-app die gratis wereldwijde turn-by-turn navigatie biedt, ook offline. Deze kaartendienst werkt uitstekend, met goede routes en een gebruiksvriendelijke interface. Het belang van offline navigatie kan ook niet onderschat worden: ben je op vakantie, download dan van tevoren even de kaarten van dat land en je zult zelden meer verdwalen. Dat is een flink voordeel ten opzichte van concurrenten als Google Maps, die alleen online goed werken. Bovendien is de Lumia 630 goedkoper dan de meeste TomToms. Zo haal je voor een bodemprijsje een vrij compleet navigatiesysteem in huis waar je 'toevallig' ook nog mee kunt bellen.

Camera

De camera van de Lumia 630 is een hele simpele, zonder veel fratsen. Autofocus heeft de 630 nog net, maar daar houdt het wel zo'n beetje op. De fotokwaliteit laat te wensen over. Nu zijn de verwachtingen voor een budgetsmartphone niet hoog maar Microsoft's toestel lijkt alleen degelijke plaatjes af te leveren als de omstandigheden goed zijn. Is er genoeg licht buiten en is er niet teveel beweging, dan krijg je een redelijke foto met helaas nog altijd wat fletse kleuren. Het is allemaal scherp genoeg maar levendige, mooie foto's kunnen we ze niet noemen.

Foto gemaakt met Nokia Lumia 630 Foto gemaakt met Nokia Lumia 630 Foto gemaakt met Nokia Lumia 630 Foto gemaakt met Nokia Lumia 630

Bovendien ontbreekt een LED-flitser, waardoor je in situaties met weinig licht of 's nachts eigenlijk geen foto's zult kunnen maken. Ook een camera voorop ontbreekt, dus selfies zitten er ook al niet in. Het is een beetje teleurstellend van Microsoft, omdat juist Nokia de afgelopen jaren zich heeft ingezet op het bieden van de beste smartphonecamera's.

Batterij

We hebben al vaker vrij energiezuinige Windows Phone toestellen gezien, en de Lumia 630 stelt op dit gebied dan ook niet teleur. Zelfs bij vrij zwaar gebruik, met de hele dag door internetverbindingen open en regelmatig checken van social media en enkele sites, was er nog zo'n 40% over aan het einde van de dag. Bij het spelen van een game of bekijken van een video ging de accu iets harder leeg, maar nog altijd hoefden we eigenlijk nooit voor het einde van de dag al op te laden.

Is dit je eerste smartphone, dan zul je waarschijnlijk niet direct je Lumia 630 volladen met apps en continu je social media checken. In dat geval doet deze smartphone het nog iets beter, en hoef je hem eigenlijk hooguit één keer in de twee dagen op te laden. Een week zonder opladen zoals het met de Nokia's van vroeger ging zit er niet meer in, maar voor een smartphone doet de Lumia 630 het heel behoorlijk. Op stand-by verbruikt het toestel bovendien nauwelijks stroom.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Microsoft lanceerde de Lumia 630 met een adviesprijs van 150 euro, maar het toestel is op moment van schrijven al verkrijgbaar voor 130 euro. Dat is een hele nette prijs voor een nieuwe smartphone als deze. De Lumia 520 is de enige Windows Phone die goedkoper is, en dat toestel is inmiddels anderhalf jaar oud. De Lumia 630 biedt een groter scherm, krachtigere hardware, en nieuwere software dan de Lumia 520.

De enige echte concurrentie in deze prijsklasse die Microsoft heeft op Windows Phone-gebied is de Lumia 625. De hardware van dit toestel is wat minder krachtig dan de Lumia 630, maar de Lumia 625 biedt wel een iets groter scherm. Bovendien heeft de Lumia 625 wel een flitser achterop en een camera voorop. Kost wel een paar tientjes extra, maar toch een duidelijke upgrade.

Nokia Lumia 630 Nokia Lumia 520 Nokia Lumia 625 Motorola Moto G
Beeldscherm 4,50 inch 4,00 inch 4,70 inch 4,50 inch
Resolutie 480 x 854 pixels 480 x 800 pixels 480 x 800 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 218 ppi 233 ppi 199 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Windows Phone 8.1 Windows Phone 8 Windows Phone 8 Android 4.4 (KitKat)
Processor 1,2 GHz quad-core 1,0 GHz dual-core 1,2 GHz dual-core 1,2 GHz quad-core
Werkgeheugen 512 MB 512 MB 512 MB 1 GB
Interne opslag 8 GB 8 GB 8 GB 8 GB
Camera 5,00 megapixel 5,00 megapixel 5,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 134 gram 124 gram 159 gram 143 gram
Stand-by tijd 600 uur 360 uur 552 uur 490 uur
Spreektijd 786 minuten 840 minuten 576 minuten 1440 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Kijken we naar Android, dan is de concurrentie wel een stuk groter. De Moto G, de beste goedkope Android-smartphone van het moment, is een paar tientjes duurder dan de Lumia 630. Daarvoor krijg je een iets betere camera en een scherm van een iets hogere kwaliteit, nauwelijks de upgrade waard. Je kunt ook voor de Moto E kiezen, ongeveer even duur als de Lumia 630, maar met een kleiner scherm en mindere hardware.

Dan blijft er in Microsoft's prijsgebied maar weinig concurrentie over. Toestellen als de HTC Desire 310, Sony Xperia E1 of Samsung Galaxy Ace Style zijn allemaal leuk, maar missen allen net wat op het gebied van specificaties in vergelijking met de Lumia 630. In het verleden kon je nog het argument maken dat Android een veel 'completer' besturingssysteem was dan Windows Phone, en dus wat extra geld waard, maar met 8.1 is Microsoft's OS voor de budgetgebruiker waarschijnlijk compleet genoeg. Op het 'waar voor je geld'-gebied kan eigenlijk niemand concurreren met de Nokia Lumia 630.

Conclusie

Met de Nokia Lumia 630 bewijzen de Finnen opnieuw dat ze oppermachtig zijn in het maken van budgetsmartphones. Microsoft's nieuwste is goed én goedkoop. Tot voor kort betaalde je nog honderden euro's voor een goede smartphone, maar de Lumia 630 is een uitstekend instapmodel voor veel minder. Voorzien van alles wat je van een smartphone verwacht, inclusief enkele nuttige extra's en een gemakkelijk te gebruiken besturingsysteem.

Dat betekent niet dat de Lumia 630 de perfecte budgetsmartphone is. Microsoft heeft op sommige gebieden iets teveel proberen te besparen. Meer werkgeheugen en een lichtsensor hadden waarschijnlijk nauwelijks voor extra kosten gezorgd, maar hadden het toestel veel beter kunnen maken. Ben je bereid een paar tientjes meer te besteden dan zul je waarschijnlijk betere smartphones kunnen vinden, maar de bodemprijs die Microsoft vraagt voor de Lumia 630 maakt het toestel toch tot het ultieme instapmodel. Voor iets meer dan 100 euro een goede smartphone: Microsoft maakt het mogelijk.

+ Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding: véél waar voor je geld
+ Stevig en mooi design, voelt goed aan
+ Windows Phone 8 gemakkelijk om te gebruiken
+ HERE Drive+ biedt goede, gratis wereldwijde navigatie, ook offline

- Geen flitser achterop, geen camera voorop
- Geen sensor, dus helderheid automatisch aanpassen

Nokia Lumia 630 kopen?

GSMinfo.nl vergelijkt de prijzen van meer dan 50 webwinkels in Nederland, zodat je altijd de goedkoopste smartphones kunt vinden.

Voor deze review hebben we de Nokia Lumia 630 uitgebreid getest. Tegelijkertijd brengt Microsoft ook twee varianten van dit toestel uit. Zo is er de Lumia 635, met 4G-ondersteuning, en de Lumia 630 Dual SIM, met ruimte voor twee simkaarten. Hoewel we deze versies niet hebben kunnen testen, zijn de toestellen op de genoemde verschillen na vrijwel identiek aan de gewone Lumia 630.

Nokia Lumia 630 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden