Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G3 review

Door , - 4 reacties

De LG G3 is het nieuwe topmodel van LG. Het is de opvolger van de populaire G2 en heeft een aantal nieuwe foefjes. Maken die de moeite van het aanschaffen waard of kan je beter nog een jaartje wachten? GSMinfo.nl zocht het uit!

LG begon de succesvolle G-reeks toen men nog 'Optimus' gebruikte in haar toestelnamen. De LG Optimus G kan dan ook als grondlegger worden gezien van het modellengamma. Hoewel er een boel toestellen tussenzaten, is de LG G2 de opvolger. En nu dus de LG G3.

Het toestel is, net als zijn voorgangers, voorzien van het laatste dat men op telefoontechnisch gebied te bieden heeft. De LG G3 heeft derhalve een boel specificaties die je momenteel bij de concurrentie nog niet terugziet. Zijn deze unieke features genoeg om mensen over te halen het apparaat te kopen of heeft LG met zijn G3 nog meer te bieden? GSMinfo.nl zocht het uit en nam de LG G3 uitgebreid onder de loep.

Design

Het ontwerp van de LG G3 wijkt niet heel erg af van dat van zijn voorganger, maar heeft toch veel kwaliteit. Niet zoveel kwaliteit als LG ons wilde doen geloven echter. In de aanloop naar de release was veel onduidelijkheid over of de behuizing van de G3 nou van metaal was of niet. Ook bij de presentatie in Londen werd daar nog wat mysterieus over gedaan, en dan weet je het vaak al wel. De achterkant bleek gewoon van plastic te zijn gemaakt.

Toch voelt de LG G3 stevig aan. Dat komt doordat LG het achterklepje, dat doorgaans van dun plastic wordt gemaakt en zijn stevigheid krijgt van de rest van de behuizing, ditmaal een stuk dikker is. Als je het achterklepje loshaalt heb je dus ook echt een stuk telefoon in je handen, en geen friemelig stukje plastic dat in tweeën breekt als je er naar kijkt.

LG G3 achterkant

Dat het toestel stevig aanvoelt, is een pluspunt. Maar dankzij de gebogen achterkant, door LG enigszins pretentieus Floating Arc Design genoemd, ligt het toestel ook nog prettig in de hand. We zijn echter nog niet klaar met het uitdelen van complimenten, want LG heeft nog meer dingen goed gedaan. Zo is de voorkant van het toestel vrijwel geheel in beslag genomen door het scherm. Hoewel het toestel een 5.5 inch scherm heeft, is de behuizing relatief klein. Dat komt omdat LG de randen links en rechts van het scherm dunner heeft gehouden dan we ooit eerder hebben gezien. Ook boven en onder zijn de ruimtes smal. Daardoor blijft de G3 in verhouding tot andere 5.5 inch toestellen compact. Ter vergelijking: De LG G3 is slechts twee millimeter breder dan de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2, terwijl die beide toestellen schermen van respectievelijk 5.1 en 5.2 inch hebben.

LG G3 Sony Xperia Z2 Samsung Galaxy S5
Beeldscherm 5,50 inch 5,20 inch 5,10 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 534 ppi 424 ppi 432 ppi
Besturingssysteem Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat)
Processor 2,5 GHz quad-core 2,3 GHz quad-core 2,5 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 20,70 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 149 gram 163 gram 145 gram
Stand-by tijd 565 uur 880 uur 390 uur
Spreektijd 1260 minuten 830 minuten 1260 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Toch is het geen compleet hosanna-verhaal als het gaat om de behuizing en het design van de LG G3. Het toestel heeft, net als zijn voorganger, de aan-uitknop en de volumetoetsen aan de achterkant zitten. Dat zorgt ervoor dat het design heel opgeruimd oogt, maar vooral de volumetoetsen ga je missen aan de zijkant. Door Knock Code mis je de aan-uitknop niet, maar er is geen softwarematige handige oplossing voor het snel aanpassen van het volume.

Je kan uiteraard het notificatiecentrum openen en daar met een slider het volume aanpassen, maar je kan dus niet het volume aanpassen zonder de telefoon te ontgrendelen. Aan de achterkant zitten de volumetoetsen toch iets te ver weg. Het is een klein minpunt en er zitten ook duidelijke voordelen aan de knoppen op de achterkant, maar toch blijft de gedachte dat we dat zelf niet op deze manier hadden opgelost.

Beeldscherm

Over het beeldscherm van de LG G3 is al veel gezegd en geschreven. Het is het uithangbord van de telefoon en dat is niet voor niets. De G3 is de eerste telefoon met een Quad HD-resolutie, dat wil zeggen 1440 bij 2560 pixels. Het paneel is een IPS-LCD, wat betekent dat de kleuren prachtig zijn en het met de helderheid ook wel snor zit. Op papier ziet het scherm er dus uit alsof het de concurrentie gaat vernietigen, maar hoe zit dat in de praktijk? Zie je eigenlijk wel dat de telefoon zo'n hoge resolutie heeft en heb je er daadwerkelijk wat aan?

LG G3 voorkant achterkant

Laten we vooropstellen dat je goed ziet dat je hier met een hogeresolutie scherm van doen hebt. Ook als je komt van een telefoon met een Full HD-scherm, valt op dat de LG G3 nét iets scherper is. Het is geen enorm verschil, maar toch durven we wel te zeggen dat het opvalt. Er is natuurlijk weinig content beschikbaar in de resolutie van de LG G3, dus je zal slechts zelden de maximale prestaties uit het scherm halen. Wanneer dat wel gebeurt, bijvoorbeeld bij de voorbeeldfilmpjes die LG op de G3 heeft gezet, ziet het er logischerwijs prachtig uit.

Dan de hamvraag: heb je er daadwerkelijk wat aan? Daar kan je over twijfelen. Het ziet er natuurlijk goed uit, en dat op zichzelf is een argument voor, maar we kunnen nou ook weer niet zeggen dat de telefoon incompleet was geweest als er een Full HD-scherm op had gezeten. Het is fijn dat LG de grenzen van schermtechnologie verlegt, maar het heeft geen enorme meerwaarde in het dagelijks gebruik. Het zit natuurlijk ook niet in de weg, maar het scherm blijft daardoor een klein gimmick-gehalte hebben.

Hardware

De processor is een Snapdragon 801, het snelste wat momenteel beschikbaar is. De Snapdragon 805 is alleen geïmplementeerd in een vernieuwde versie van de Samsung Galaxy S5, die alleen wordt uitgebracht in Zuid-Korea. In de praktijk heb je dan ook geen enkel probleem om de laatste apps te draaien. Het gaat allemaal ontzettend vloeiend, haperingen zijn de LG G3 vreemd. De versie die wij hebben getest is voorzien van 2GB aan werkgeheugen.\

Er is ook een versie met 3GB werkgeheugen, en tevens 32GB intern geheugen. Voor de fanatieke multitaskers kan dat een fijne toevoeging zijn, maar we durven wel te stellen dat de gemiddelde gebruiker het verschil niet zal gaan merken. Het interne geheugen is bovendien uit te breiden met een microSD-kaartje van maixmaal 128GB, dus vanwege de ruimte hoef je het ook niet te doen.

LG G3 performanceLG G3 batterijverbruik

In de G3 zit dezelfde processor als in de S5, One (M8) en Note 3

De batterij in de LG G3 verdient ook nog een vermelding. De accu in dit toestel is 3000 mAh sterk en is ruim voldoende om de G3 een volle dag vooruit te krijgen. Meer dan een dag is ook mogelijk, maar bij wat intensiever gebruik is het in de avond van de tweede dag wel afgelopen. Spelen met de helderheid en automatische synchronisatie heeft overigens wel impact op de batterijduur. Er is ook een speciale Spaarstand, die je tegenwoordig op alle telefoons terugvindt. Wanneer de batterij een bepaald percentage bereikt, schakelen bepaalde stroomslurpende dingen uit. Je kan overigens alles geheel zelf aanpassen, dus als je niet wil dat de helderheid wordt teruggebracht of je wil wifi aan laten, dan kan dat.

Verbindingen

De LG G3 heeft ondersteuning voor 2G, 3G en natuurlijk 4G. Wat betreft 4G ondersteunt het toestel zo ongeveer alle beschikbare frequenties,dus je kan met de G3 niet alleen in Nederland gebruik maken van het snelste mobiele internet, ook in het buitenland kan dat. Het enige wat eigenlijk ontbreekt is de ondersteuning voor de opvolger van 4G, LTE-Advanced. Het duurt echter nog wel een jaar of 3 voordat die netwerken in Nederland zullen komen, dus heel druk hoef je je daar als consument niet om te maken.

Naast deze mobiele internetverbinding heeft de LG G3 natuurlijk ook de beschikking over een wijde variëteit aan andere manieren om de telefoon met de buitenwereld te verbinden. Zo is er natuurlijk wifi, NFC, Bluetooth, GPS (al is dat strikt gezien geen communicatie) en een infraroodsensor. Met die laatste kun je, in samenwerking met LG's QuickRemote app, je televisie, settopbox en stereo bedienen. Het bereik is niet heel indrukwekkend, maar in vrijwel alle gevallen voldoende.

LG G3 infrarood QuickRemote

De infraroodsensor zit links, rechts zit een microfoon

Android met LG's eigen sausje

De tijd dat skins bij LG de ervaring van Android compleet omgooiden is voorbij. Het scheelt ook dat Android tegenwoordig behoorlijk compleet is. Je krijgt niet het idee met een compleet ander besturingssysteem te werken. Er zijn wel veel aanpassingen, maar die zijn niet zo ingrijpend. De menu's zijn wat aangepast en in verschillende pastelkleurtjes uitgevoerd. De instellingen zijn gegroepeerd en her en der vind je kleine toevoegingen of verwijzingen naar nieuwe functies die LG heeft geïmplementeerd. We bespreken wat van deze kleine toevoegingen.

LG G3 homebutton

Een van de opvallendste nieuwe functies is het vernieuwde toetsenbord. In een gemakkelijke tutorial kan je precies aanpassen hoe je het toetsenbord wil indelen, hoe hoog je wil dat het komt en wat voor suggesties je wil dat er worden weergegeven. Hoe verder je de menu's induikt, hoe meer er mogelijk is. LG's nieuwe slogan mag dan wel Simple is the new Smart zijn, die filosofie passen ze niet toe als het om hun toetsenborden gaat. Niet dat we dat als minpunt zien overigens, het investeren van wat tijd in het aanpassen van je toetsenbord kan je later veel irritatie schelen.

Een andere leuke software-toevoeging van LG is Knock Code. Daarmee kan je gemakkelijk een code instellen die je ook kan invoeren zonder dat je het scherm hoeft aan te zetten. Omdat de aan-uitknop aan de achterkant zit, is het aan te raden deze functie te gebruiken. Je gaat de knoppen daarna geheid nooit meer aanraken. Een slimme toevoeging die ook daadwerkelijk iets toevoegt aan de gebruikersvriendelijkheid. Dat zijn de functies die we het graagst zien. 

LG G3 Android 4.4 KitKat LG G3 notificatiecentrum

Tegenwoordig is het hip om een app te installeren die je gezondheid in de gaten houdt. Oorspronkelijk stond er ingesteld dat de testredacteur een 80-jarige vrouw van 1.10 meter lang was, met een gewicht van 800 kilo. Naast het optimistische advies 70.000 stappen per dag te zetten, gaf de app ook nog heel beleefd aan dat ik wellicht wat minder calorierijk moest eten. Het werkt natuurlijk beter wanneer je de juiste gegevens invoert. De vraag is natuurlijk hoeveel een app over je gezondheid kan zeggen, wanneer het alleen je bewegingen bijhoudt. Leuke toevoeging dus, maar niet veel meer dan dat.

Camera

Met 13 megapixel is de camera in de LG G3 niet bepaald de concurrentie de baas. Waar de Sony Xperia Z2 een 20.7 megapixel camera heeft en de Samsung Galaxy S5 een 16 megapixel, heeft de G3 in ieder geval op papier een nadeel. Het is eigenlijk vrijwel dezelfde sensor als in de LG G2. Nou was er met die camera niet veel mis, toegegeven.

LG heeft haar innovatiekracht echter niet ingezet op meer megapixels, maar meer op de andere dingen die een camera goed maken. Zo is er geïnvesteerd in het ontwikkelen van een autofocus die ervoor moet zorgen dat je foto's scherp zijn, alsmede een nieuwe lens-stabilisatie IOS+ genaamd en een dubbele LED-flitser.

De autofocus verdient speciale aandacht. Het is namelijk de eerste keer dat een laser autofocus in een smartphone terug te vinden is. Eerder vond je die al wel terug in spiegelreflexcamera's, maar nu zit hij dus in de G3. Wat is daar nou het voordeel van? Met deze laser autofocus kan de camera in 0.276 seconde scherpstellen. In de interface is daar rekening mee gehouden, want er is geen camera-knop meer. Je tikt gewoon aan wat je scherp wil hebben, en de camera stelt scherp en maakt vrijwel tegelijkertijd een foto. Dat is technologie die het mensen gemakkelijker maakt, en tegelijkertijd beter resultaat oplevert. Prachtig.

De nieuwe lens-stabilisatie en de dubbele LED-flitser zijn beiden zaken die we ook al terugzagen bij de concurrentie. De lens-stablisatie is handig bij foto's, maar ook bij het maken van soepele filmpjes. De dubbele flitser is bedoeld om de juiste belichting te geven bij foto's. Er is een standaard heldere led aanwezig, maar ook een donker gekleurde led, voor foto's die een wat warmere flits vereisen. Ook dit doet de LG G3 allemaal voor jou. Je hoeft dus zelf niks in te stellen. Simple in the new Smart lijkt hier wel van toepassing te zijn. Voor een aantal voorbeelden van waar de nieuwe camera toe in staat is, kijk naar de foto's hieronder.

LG G3 foto Van 'T Santstraat LG G3 foto hei LG G3 foto bus LG G3 foto

De frontcamera is op papier een stuk minder indrukwekkend. Waar steeds meer fabrikanten vol inzetten op het aantal megapixels bij de frontcam, houdt LG het op een zuinige 2.1 megapixel camera. Die maakt nog steeds prima foto's, maar LG heeft vooral met de software veel goed proberen te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een selfie te maken zonder op een knop te drukken. Hou gewoon je hand op, maak er een vuist van en na drie seconden maakt de G3 een foto. Dat geeft je de gelegenheid om je handen weg te halen en een goede pose aan te nemen. Aan onderstaande foto te zien begrijpt niet iedereen dat even goed.

LG G3 frontcamera

De videocamera van de LG G3 hebben we uiteraard ook getest. Zowel binnen als buiten weet de camera genoeg licht op te vangen om een goed resultaat neer te zetten. De stabilisatietechniek doet zijn werk ook uitstekend, wat vooral heel goed te zien is wanneer je inzoomt. Voor een volledig beeld hebben we eerst een korte video van een concert binnen en daarna een korte video geschoten in de buitenlucht.

Prijs of kwaliteit?

Op moment van schrijven is de LG G3 zo'n 540 euro als je hem los wil bestellen. Vergeleken met de concurrentie is dat best aardig geprijsd, zeker als je ziet dat de G3 over een aantal dingen beschikt waar de concurrentie alleen maar over kan dromen. De grootste concurrent, de Samsung Galaxy S5, is vrijwel gelijkwaardig geprijsd. Momenteel kost hij 545 euro, maar bij zijn introductie kostte het topmodel van Samsung nog een slordige 650 euro. Hetzelfde geldt voor de Sony Xperia Z2. Bij zijn introductie kostte de waterdichte Xperia nog 620 euro. Dat is op moment van schrijven opeens scherp gedaald naar 500 euro.

Het effect van de LG G3 kan daarbij niet onderschat worden. Het toestel is scherp geprijsd. Waar veel fabrikanten bij de introductie, wanneer de vraag nog hoog is, een toestel een pittige prijs meegeven, is daar bij LG geen sprake van. Men heeft ervoor gekozen op een niet al te hoog prijspunt te beginnen, en dat komt de prijs/kwaliteitverhouding natuurlijk ten goede. Niet in de laatste plaats omdat het zeer waarschijnlijk is dat de prijs over een maand of twee nog zal zijn gedaald, waardoor de G3 een nog betere koop wordt.

Desalniettemin begrijpen we ook heel goed dat niet iedereen zomaar meer dan 500 euro neer kan tellen voor een mobiele telefoon. Het is en blijft een prijzige aanschaf. Toch is het zo dat wanneer je dan besluit zoveel geld voor een toestel neer te tellen, je ook bijzonder veel voor je geld terugkrijgt. De LG G3 is namelijk absoluut geen slechte telefoon. Het is zelfs een telefoon die eigenlijk heel weinig fout doet. Omdat het toestel nét wat meer biedt dat de concurrentie op sommige vlakken, kunnen we niets anders dan de prijs/kwaliteitverhouding van de LG G3 goed te noemen.

LG G3 hand grootte

Conclusie

In de bovenstaande alinea's laten we ons nergens echt negatief uit over de LG G3. Dat komt vooral omdat het toestel eigenlijk ons de gelegenheid daartoe niet geeft. Zeker, er zijn ook bij dit toestel verbeterpunten, maar ze zijn klein en je moet er naar zoeken. Een boel andere dingen zijn daarentegen slim bedacht en getuigen van een frisse, creatieve kijk op een hedendaagse smartphone. Mensen nemen graag selfies? Laten we dat makkelijker maken. Mensen willen hun telefoon ontgrendelen zonder al teveel moeite maar wel op een veilige manier? Dat moet te doen zijn. LG heeft met deze smartphone het concept waarmee ze iedereen om de oren slaan, 'Simple is the new Smart', waar weten te maken.

Dat LG ook nog eens een hele strakke telefoon neerzet, draagt natuurlijk alleen maar bij aan ons positieve oordeel. De behuizing kan zich bijna meten met die van de HTC One (M8), ware het niet dat de LG van ordinair plastic is. Net als de HTC ligt de G3 door zijn ronde achterkant heel prettig in de hand. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen. Niet alleen op hardwaregebied stelt de G3 ons tevreden, ook op softwaregebied hebben we weinig te klagen. LG heeft alleen zinvolle dingen toegevoegd aan Android 4.4 KitKat, iets dat niet alle fabrikanten kunnen zeggen. Het blijft ten alle tijden overzichtelijk, en dat is knap.

Natuurlijk zijn er ook een aantal minpunten. We noemen de plaatsing van de volumeknoppen aan de achterkant. Dat had wat ons betreft best ergens anders gemogen. Ook de frontcam had best een 5 megapixel camera mogen zijn, in plaats van een 2,1 megapixel. Het zijn echter geen enorme missers. Elk toestel heeft zo zijn schoonheidsfoutjes, maar je ziet duidelijk dat die minder talrijk worden in het duurdere segment. Logisch ook, anders zou de meerprijs van deze toestellen op weinig gebaseerd zijn. Als je dan echter ziet dat de prijs van de LG G3 ook heel schappelijk is, kan je eigenlijk alleen maar concluderen dat de LG G3 een hele behoorlijke telefoon is, die zijn geld meer dan waard is.

LG G3 kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe topsmartphone maar heb je nog geen keuze gemaakt? Of heb je na het lezen van deze review juist wel een keuze gemaakt? Hoe dan ook, via GSMinfo.nl vind je gemakkelijk de laagste prijzen voor een LG G3.

Heb je echter liever de variant met 32GB intern geheugen? Dat kan natuurlijk ook, en ook voor deze versie vind je de laagste prijs met abonnement en voor een los toestel op GSMinfo.nl. Dat is dus iets duurder dan de variant met 16GB, maar je krijgt er natuurlijk wel meer geheugen voor terug.

LG G3 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden