Vergelijk 2.437.899 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia Z2 review

Door , - 3 reacties

Sony heeft de volgende generatie Xperia Z-telefoon recentelijk geïntroduceerd. GSMinfo.nl keek of bestaande Xperia Z en Z1-bezitters moeten upgraden én of Samsung- en HTC-bezitters moeten gaan overstappen.

De Sony Xperia Z2 is nu al de derde telg in de Xperia Z-familie, en werd voorgegaan door de Sony Xperia Z en de Sony Xperia Z1. Aan de hand van de specificaties kun je wel stellen dat Sony met de Xperia Z2 geen revolutie in handen heeft, maar eerder een evolutie. Dat hoeft geen probleem te zijn, Samsung doet het al jaren met zijn Galaxy S-serie en is er bijzonder succesvol mee. Sony zit qua verkopen nog niet op het niveau van Samsung, maar op het gebied van toestelkwaliteit zeker wel. De Sony's zijn dan ook aan een stevige opmars bezig. GSMinfo.nl kijkt hoe ver Sony inmiddels is en neemt de nieuwste telg uit de Sony-familie uitgebreid onder de loep.

Sony Xperia Z2 zijkant

Design

Echt vernieuwend durven we het ontwerp van de Sony Xperia Z2 nauwelijks te noemen. Als je het toestel naast een Xperia Z legt heeft zelfs de reviewer, als doorgewinterde techjournalist, moeite de twee apparaten uit elkaar te houden. Sony heeft het ontwerp dat het met dat toestel introduceerde grotendeels hetzelfde gehouden, en dat is bepaald geen straf. Het strakke met aluminium omlijste ontwerp heeft een aantal kwaliteiten, die we hier kort uit de doeken zullen doen.

1. Het is waterdicht
Groot voordeel van deze behuizing is dat hij volledig waterdicht is. Sony heeft duidelijk wat geleerd van de vorige modellen want de speakers zijn nog maar dunne streepjes boven en onder het scherm. Daar gaat geen water in zitten, in tegenstelling tot de grotere speakers die op de eerdere waterdichte Xperia-toestellen zaten. Door geen batterijklepje te maken is de Z2 ook nog waterdicht wanneer je hem in het water laat vallen en hij de bodem iets harder raakt dan je eigenlijk wil.

2. Het is stevig
Door het aluminium frame voelt de Z2 allesbehalve fragiel aan. Waar sommige telefoons die uit plastic zijn opgebouwd nog weleens willen kraken en doorbuigen, is de Sony een wonder van stevigheid. Zowel de voor- als de achterkant is bekleed met een plak Dragontrail Glass, dat qua stevigheid vergelijkbaar is met het veel bekendere Gorilla Glass. Dat voelt allemaal bijzonder fijn aan. Tijdens onze reviewperiode wisten we overigens wel een barst te krijgen in de achterkant, al konden we daarvoor niet gelijk een oorzaak aanwijzen.

3. De randen rond het scherm zijn dun
Er is een formaat waarbij een telefoon niet meer comfortabel wordt om vast te houden, en de Xperia Z2 zit daar dicht tegenaan. Sony moest natuurlijk een 5.2 inch beeldscherm kwijt in de behuizing, maar heeft de afmetingen beperkt gehouden door de randen om het scherm klein te houden. Zeker links en rechts van het scherm is er weinig rand te bekennen. Het meest ingrijpend voor hoe handelbaar een telefoon is, is echter het stuk onder het scherm. Als dat groot is, verhindert dat de bediening met 1 hand enorm omdat de afstand tot het scherm te groot wordt. Gelukkig heeft Sony het gedeelte onder het scherm klein gehouden. Er hoefden ook geen fysieke knoppen ondergebracht te worden. In d praktijk is het toestel daardoor nog heel behoorlijk met 1 hand te bedienen, mits je niet al te kleine handen hebt.

Verrassend is dat Sony bij dit model er voor het eerst voor kiest om niet standaard een screenprotector mee te leveren. Die zul je dus zelf aan moeten schaffen. Vooral voor de achterkant is dat handig, want die ging bij ons het snelst kleine krasjes vertonen. Niet zo gek ook, want de telefoon leg je wel eens op tafel en dan meestal op de achterkant. De voorkant hebben we minutieus afgezocht maar daar konden we geen krasjes vinden.

Sony Xperia Z2 klepje

De rubbertjes aan de zijkanten die het microSD-kaartslot en de sim-kaart plus usbaansluiting beschermen, zijn wel een punt van zorg. Ervaring met deze constructie leert ons dat de klepjes na veelvuldig gebruik kunnen afbreken. De plastic steeltjes die de klepjes op hun plek houden zijn ook maar van plastic en slijten natuurlijk. Gelukkig heeft Sony daar ook een oplossing voor bedacht, door oplaadpuntjes aan de zijkant van de telefoon te maken. Daarmee kan gen toestel worden opgeladen zonder dat je de klepjes steeds los moet halen. Goede oplossing, maar die dock moet je dan wel apart aanschaffen.

Beeldscherm

Het beeldscherm is qua resolutie weinig verrassend: Sony kiest voor een Full HD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. De schermtechnologie is echter veel interessanter. Als je het toestel naast de Sony Xperia Z legt, zie je wat voor vorderingen Sony in de loop der jaren heeft gemaakt. Beide schermen hebben dezelfde resolutie, maar het is echt een wereld van verschil. Waar de Xperia Z een beetje vaal oogt, met weinig opvallende kleuren en welhaast een grijze waas, heeft de Z2 een scherm waar de kleuren vanaf spatten. Dat heeft, als we de marketingbrabbels van Sony mogen geloven, een aantal oorzaken. Sony vat het zelf mooi samen in het volgende filmpje.

Dat de kleuren zo prachtig zijn, ligt dus aan de gebruikte LED-techniek, die Sony de naam Triluminos heeft meegegeven. Er worden ledjes gebruikt die puur rode en groene tinten weergeven, waardoor er een breder palet aan kleuren weergegeven kan worden. Dit in tegenstelling tot andere schermtechnologieen waar ledjes meerdere kleuren dienen weer te geven. Technobrabbel van Sony, maar we moeten eerlijk toegeven dat alles er bijzonder goed uitziet op het scherm van de Xperia Z2. Over het scherm dus niets dan goeds.

Processor, batterij en geheugen

De processor is een Qualcomm Snapdragon 800. Dat is weinig verrassend, want tegenwoordig zijn zo wat alle topmodellen uitgerust met processoren van Qualcomm. De 2.3 GHz quad-core is overigens bepaald geen straf om mee te werken. Hij handelt alles bloedsnel af, vrijwel nooit is er sprake van enige noemenswaardige vertraging. Ook bijzonder intensieve apps zoals de Spiderman 2-game, loopt zonder enige stottering. Wel valt op dat het toestel daarbij nogal warm wordt, grenzend aan heet. Niet het hele toestel overigens, alleen in het midden links waar vermoedelijk de processor zit. Na een lange tijd spelen werd het toestel zo heet dat het niet fijn meer vast te houden was. Dat lijkt ons niet de bedoeling.

Sony Xperia Z2 doos

Over de batterij kunnen we alleen maar positief zijn. Wat een beest van een accu zit er in de Z2! Zeker bij de moderne smartphones komt het nogal eens voor dat je het niet langer dan een dag uithoudt. Daar hoef je bij de Xperia Z2 niet bang voor te zijn. Een nacht lang op je nachtkastje liggen kost je maar 3 tot 6 procent van de accucapaciteit, afhangende van je de lengte van je nachtrust. We weten niet of het ligt aan de software van Sony of aan de batterijcapaciteit ligt, maar je doet er echt verschrikkelijk lang mee, ook bij intensief gebruik. Dat is een kwaliteit die we hoog waarderen.

Het interne geheugen is met 16GB niet het ruimste dat we ooit hebben gezien. Als gebruiker hou je iets minder dan 12GB over om vol te plempen met je eigen meuk, tenzij je natuurlijk een microSD-kaartje plaatst. De Sony Xperia Z2 ondersteunt 128GB microSD-kaartjes dus als je echt van plan bent alle negen seizoenen van How I Met Your Mother in HD mee te slepen op je telefoon, dan kan dat.

Sony Xperia Z2 camera

Camera

De camera van Sony telt 20.7 megapixels. Dat lees je op de achterkant van de behuizing én uit de foto's die het toestel maakt, want die zijn echt van bijzonder hoge kwaliteit. Zoals bij alle camera's is de kwaliteit enigszins afhankelijk van de lichtomstandigheden, daar is de Z2 niet anders in. We durven echter met gerust hart te stellen dat de foto's die dit toestel maakt van grote klasse zijn. Dat zien we echt niet bij veel andere toestellen terug. We hebben de volautomatische stand geprobeerd, en die wist in het gros van de gevallen de juiste instellingen te gebruiken. Alleen in situaties waar er een groot contrast was tussen donker en licht kon het nog wel eens lonen in de instellingen te gaan wroeten, maar verder heeft Sony de automatische stand precies zo gemaakt als hij zou moeten zijn: goed en gemakkelijk. Foto's zeggen natuurlijk meer dan duizend woorden, en hoewel we gemakkelijk nog duizend woorden zouden kunnen zeggen over de Z2-camera, laten we hier de foto's spreken.

Sony Xperia Z2 roos Sony Xperia Z2 wolkendek Sony Xperia Z2 vuur

Sony Xperia Z2 bomen Sony Xperia Z2 waalbrug

Filmen kan natuurlijk ook op de Xperia Z2, en dat kan zelfs in 4K-resolutie. In de praktijk zal je dat niet vaak gebruiken, want je moet er speciaal een modus voor selecteren op de camera, terwijl in de reguliere cameramodus al een video-button zit. De 'normale' camera is echter ook heel behoorlijk. Het valt op dat de Z2 nauwelijks moeite heeft met beweging, alles blijft lang scherp en er zijn veel details zichtbaar. Ook als je geen al te vaste hand hebt, kun je soepele video's maken met de Sony, want de beeldstabilisatie is zo sterk dat je wel erg slecht in Dr. Bibber moet zijn om de camera van de wijs te brengen. Het betekent wel dat filmen wat gezapig wordt, maar het eindresultaat is eigenlijk altijd heel erg goed. Zie hieronder een voorbeeld van de 'normale' cameramodus.

Wat is dan het verschil met 4K-video? Dat konden wij eigenlijk niet echt ontdekken, behalve de natuurlijk veel grotere resolutie. Wanneer je de beelden bekijkt op de Xperia Z2 is er eigenlijk maar weinig verschil te ontdekken. Op een groter scherm zal dat ongetwijfeld anders zijn, maar veel consumenten hebben nu nog geen schermen met die resolutie. Filmen in 4K is voorlopig dus nog een beetje een gimmick, maar dat komt vooral omdat de standaard camerakwaliteit al zo hoog ligt.

Software: Android 4.4 KitKat met Sony-sausje

Android 4.4.2 KitKat is op moment van schrijven de meest recente versie van Android. Een kleine update met versienummer 4.4.3 is wel onderweg, maar we durven er niet aan te twijfelen dat Sony die met enige vertraging ook naar de Z2 zal uitrollen. Met het vlaggenschip van Sony heb je dus ook de beschikking over de laatste software. Ook hier zie je dat Sony probeert uniek te zijn, om de strijd met de concurrentie in eigen voordeel te beslechten. Het bedrijf heeft daarbij een aantal wapens.

1. Unieke content via Sony-platenlabel
Via Sony Entertainment heeft men ervoor weten te zorgen dat je via de Xperia Lounge gratis het nieuwe album van Michael Jackson kan downloaden. Hardstikke leuk natuurlijk. Via de Xperia Lounge zijn nog wel meer goodies te downloaden, waaronder de Spiderman 2 game. Leuk, vooral omdat je daar normaal gesproken flink voor moet schokken.

2. Sony Timescape UI
Je kan zeggen wat je wil over Sony's interpretatie van Android, maar strak is hij wel. De eigen apps zitten eigenlijk zonder uitzondering goed in elkaar, met een speciale noot voor de Album/Galerij-app. Als je heel veel foto's op de toestel hebt staan, is het aanbrengen van orde daarin met de door Sony ontwikkelde Album-app een fluitje van een cent. In een recente update heeft Sony ook nog de snelheid waarmee de foto's inladen aangepast. Ook de Walkman-app werkt vloeiend zodra je er aan gewend bent. Dat geldt eigenlijk voor de meeste Sony-apps: zodra je er aan gewend bent (en dat gaat best snel) wil je niets anders meer.

Sony Xperia Z2 voorkant hand

In de praktijk is het dus best fijn werken met Sony's kijk op de hele Android-ervaring. Als je helemaal gewend bent aan een andere skin, zoals HTC's Sense-skin of Samsung's TouchWiz, zul je niet meteen enthousiast zijn over de keuzes van Sony. Het bedrijf heeft geen hippe BlinkFeed-app of een instellingenmenu waar je tot in den treure dingen kan aanpassen. Het is eigenlijk vrij eenvoudig allemaal, al doe je daarmee te weinig recht aan alle mogelijkheden die een moderne smartphone als de Xperia Z2 te bieden heeft. Toch blijft het gevoel overheersen dat Sony het allemaal niet te ingewikkeld heeft willen maken. Of je dat fijn vindt, moet je zelf bepalen. Wij waren er in ieder geval wel van gecharmeerd.

Prijs-kwaliteitverhouding

Van de prijs van de Sony Xperia Z2 zal niemand durven zeggen dat hij laag is. Zeker, je kan de Xperia Z2 gratis met abonnement krijgen, maar los betaal je op moment van schrijven toch zeker 600 euro. Dat is geen kattepis. Het is daarmee een van de duurste toestellen die we hebben op GSMinfo.nl. Aan de andere kant, de toestellen van de concurrentie (Samsung Galaxy S5, iPhone 5S) zijn vergelijkbaar geprijsd. Bovendien krijg je voor al dat geld ook wel een heleboel telefoon. Zoals je in de stukken hierboven hebt kunnen lezen heeft de Xperia Z2 veel te bieden, en hoewel iedereen dat voor zichzelf zal moeten uitmaken, vinden wij de prijs hoog, maar zeker niet onredelijk.

Sony Xperia Z2 voorkant hand Sony Xperia Z2 zijkant Sony Xperia Z2 achterkant

Conclusie

De Sony Xperia Z2 is een akelig compleet toestel. De processor is snel, Android steekt goed in elkaar en de camera is meer dan goed. Eigenlijk zijn er niet echt slechte punten op te noemen van de Z2. Het enige wat we als kritiekpunt kunnen noemen is de prijs. Die is behoorlijk fors, daar verandert de kwaliteit van de telefoon niks aan. Verder kunnen we, behalve de rubbertjes die het toestel waterdicht houden, geen minpunten aanwijzen.

Daar staan echter genoeg pluspunten tegenover. De camera bijvoorbeeld. Die is echt van wereldklasse. Bij weinig licht gaat het toestel soms de mist in, maar er zijn weinig toestellen die daar geen last van hebben. In goed licht maakt de camera echter foto's waar je mond van openvalt. Het beelscherm draagt overigens ook zeker bij aan de wow-factor. Dat is namelijk, net als de camera, van hoge kwaliteit. Het Full HD-scherm is zonder meer een aanwinst voor de telefoon, maar niet alleen de resolutie kan op onze waardering rekenen. Het is vooral de manier waarop het scherm kleuren weergeeft, dat is in de loop der jaren echt verbeterd. Liep Sony hier eerst nog achter op de concurrentie, dat hebben ze inmiddels ingehaald. We zullen niet zeggen dat het scherm beter is dan dat van bijvoorbeeld Samsung's topmodel, maar het hoeft zich in een directe vergelijking zeker niet te schamen.

Sony Xperia Z2 voorkant

Concluderend kun je dus wel stellen dat de Sony Xperia Z2 een hele goede telefoon is, met maar heel weinig minpunten. Wellicht dat iemand die de telefoon over een langere periode heel intensief gebruikt nog iets kan vinden waar hij geen prijs op stelt, maar we betwijfelen het. We kunnen dan ook niet anders dan de Xperia Z2 een dikke 9 geven. Dat heeft het toestel ontegenzeggelijk verdiend.

Pluspunten

+ Geweldig scherm
+ Razendsnelle processor
+ Behuizing stevig én waterdicht
+ Camera van topkwaliteit

Minpunten

- Prijs aan de forse kant
- Systeem van rubberen afdichtingen fragiel
- Achterkant krast makkelijk

Sony Xperia Z2 kopen?

Na dit jubelverhaal vinden we het niet vreemd als je zelf zo snel mogelijk een Xperia Z2 in huis wil halen. Wij zitten nog te twijfelen of we het reviewmodel terug gaan sturen naar Sony, maar jij kan nu al in actie komen.

Sony Xperia Z2 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden