Vergelijk 3.477.333 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S5 review

Door , - 9 reacties

De Samsung Galaxy S5 is sinds enkele weken in Nederland te koop. Is Samsung's nieuwe vlaggenschip net zo'n goede smartphone als zijn voorganger? GSMinfo.nl probeerde de opvolger van de Galaxy S4 de afgelopen weken uitgebreid uit.

Hoewel er jaarlijks honderden Android-smartphones verschijnen van tientallen fabrikanten, is er één toestel van één fabrikant succesvoller is dan zowat alle andere fabrikanten bij elkaar. Samsung domineert Android: van de Galaxy S4 werden vorig jaar tientallen miljoenen exemplaren verkocht, waar concurrenten als Sony en HTC hooguit een paar miljoen verkopen van hun vlaggenschepen.

Toch wordt de concurrentie steeds sterker. Topmodellen van andere fabrikanten krijgen steeds meer unieke features, steeds lagere prijzen, of weten zich op een andere manier goed te onderscheiden van Samsung. Toen Samsung eind februari de Galaxy S5 onthulde waren de verwachtingen dan ook hoog: zou het de Koreaanse fabrikant opnieuw lukken de concurrentie te overtreffen?

De Samsung Galaxy S5 zit in ieder geval bomvol nieuwe features, van hartslagscanner tot waterdichte behuizing en van krachtige nieuwe hardware tot 16- megapixelcamera achterop. Sinds enkele weken is de Samsung Galaxy S5 in Nederland verkrijgbaar, en bij GSMinfo.nl hebben we het toestel uitgebreid kunnen testen. In deze review geven we je een overzicht van de vele nieuwe features van Samsung's Android-topmodel, én laten we je weten of de Galaxy S5 wederom een van de beste Android-smartphones van het jaar is.

Samsung Galaxy S5

Design

Samsung's zwakke punt is altijd het design geweest, en daar verandert de Galaxy S5 op het eerste gezicht weinig aan. Waar andere Android-fabrikanten als HTC en Sony weten te verrassen met aantrekkelijke en stijlvolle designs in alle prijsklasses, krijg je bij een Samsung-smartphone altijd een beetje een dertien-in-een-dozijn-gevoel. Of je nou een Samsung Galaxy Core of een Galaxy S4 hebt, op het schermformaat na lijken ze vrijwel identiek te zijn.

En dat is in ieder geval met de voorkant van de Galaxy S5 ook het geval. Er is maar weinig veranderd ten opzichte van voorgaande Samsung-vlaggenschepen: de zijkanten hebben iets rechtere lijnen, de hoeken zijn iets meer gekromd, maar spannend is het allemaal niet. Pas als je aan de achterkant toekomt merk je het verschil.

Over de achterkant van de Galaxy S5 is veel te doen geweest. Volgens sommige lijkt de Galaxy S5 net op een pleister, en het moet gezegd worden: écht aantrekkelijk is het niet. Het 'soft-touch' materiaal zorgt echter wel voor veel grip, en voelt stevig aan. Daardoor ligt de Galaxy S5 wel zeer prettig in de hand. Maar goed: naar de achterkant staren zul je zelden doen, hem vasthouden des te meer. De pluspunten wegen dus sterker dan de minpunten hier, wat ons betreft.

Samsung Galaxy S5

Hoewel het scherm van de Galaxy S5 slechts 0,1 inch groter is dan dat van de S4, is het nieuwe model in totale omvang wel een verrassend stuk groter. Het nieuwe model lijkt iets grotere random rondom het scherp te hebben, waardoor de S5 een stuk lomper aanvoelt dan zijn voorganger. Leg de twee toestellen naast elkaar, en het verschil in formaat is gelijk duidelijk. Dat is erg jammer: waar het andere fabrikanten lukt steeds kleinere bezels af te leveren (zie bijvoorbeeld de LG G2), is de S5 juist iets minder handzaam geworden.

Nieuw is dat de Samsung Galaxy S5 dit jaar stof- en waterdicht is. Het toestel is IP67 gecertificeerd, wat betekent dat je hem maximaal een half uur in water van een meter diep kunt leggen. Dan moet je wél de achtercover goed aangedrukt hebben, zodat er niet per ongeluk water naar binnen kan lopen. Een waterdichte smartphone is niet alleen leuk en geinig tijdens feestjes, maar zorgt ook voor extra veel zekerheid. Je smartphone gebruiken tijdens het afwassen, in de regen, of zelfs onder de douche, zonder het risico dat het toestel er opeens mee ophoudt, is wel zo prettig.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Minder sterk is de Galaxy S5 speaker. Achterop zit een klein speakergaatje waar de meeste audio uit geperst wordt. Dat zal vast goed zijn voor de waterdichtheid, maar liever hadden we ook wat speakers voorop gezien zoals HTC doet met de One (M8). Bovendien is de audiokwaliteit zelf ook wat matig: het volume kan nog redelijk hard, maar het geluid klinkt wat hol en plat. Het geluid van de ingebouwde speakers laat te wensen over.

Samsung's nieuwe topmodel mag er dan wat goedkoper uitzien dan sommige high-end concurrenten, op de 'feel' van het toestel valt op het flinke formaat na weinig aan te merken. De achterkant zorgt voor een goede grip, al ziet 'ie er misschien niet geweldig uit. En dat na Sony ook andere fabrikanten overstappen op waterdichte smartphones is zeker welkom. De Galaxy S5 is een stevige smartphone die goed aanvoelt; alleen Samsung's stijl mag nog steeds een upgrade krijgen.

Beeldscherm

Op het eerste gezicht is het scherm van de Galaxy S5 nauwelijks veranderd. Het is 0,1 inch groter geworden dan bij de S4, maar dat is zo'n klein verschil dat het geen veranderde gebruikservaring oplevert. Ook de resolutie, van 1080x1920 pixels, is onveranderd. Het iets grotere scherm zorgt ervoor dat het aantal pixels per inch iets lager ligt, maar het beeld is nog altijd zeer scherp te noemen.

Als we bij de helderheid en het contrast komen is het een ander verhaal. Samsung's schermen waren in het verleden vaak hooguit goed: niet slecht, maar concurrenten als HTC en LG leverden vaak smartphones met mooiere beelden af. Met de Galaxy S5 heeft Samsung voor het eerst een scherm van wereldklasse afgeleverd. In verschillende tests heeft het S5 scherm al hoge ogen gegooid, maar we kunnen er zelf niet positief genoeg over zijn.

Samsung Galaxy S5

Leg je de Samsung Galaxy S5 naast zijn voorganger, of naast bijvoorbeeld de HTC One (M8), dan valt direct op hoeveel helderder het nieuwe scherm kan zijn. Op volle helderheid spatten de kleuren haast van het scherm af, en is het toestel in alle omstandigheden goed te lezen. Zelfs met veel veel licht is er genoeg helderheid om het scherm leesbaar te maken, en in het donker kun je de helderheid laag genoeg zetten dat je ogen er geen last van krijgen. Zwart is ook echt pikzwart, en kleuren zijn levendig, helder en sprankelend.

Enkel het scherm van Apple's iPhone 5S lijkt in dezelfde klasse te zitten, maar dat heeft een lagere resolutie en is bovendien een stuk kleiner. De Galaxy S5 is een genot voor het oog: het scherm is één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone, en Samsung heeft hier wat ons betreft een homerun geslagen. 

Hardware

De Samsung Galaxy S5 is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 801, de krachtigste processor van het moment. Dezelfde chipset vinden we ook terug in onder andere de Sony Xperia Z2 en de nieuwe HTC One, maar Samsung's versie zou net wat hoger zijn geklokt. In benchmarks staat de Galaxy S5 dan ook steevast aan de top qua prestaties.

In de praktijk lijkt het toestel soms echter toch wat te haperen. Bij het swipen door menu's en het switchen tussen apps is er op sommige momenten een kleine hapering, of het toestel reageert niet direct als je het scherm aanraakt. Het lijkt erop dat dit vooral de schuld is van Samsung's software. De meeste Google-apps werken prima, maar als je bijvoorbeeld Samsung's MyMagazine of S Health start wil het toestel eerst een paar animaties tonen en pas als dat voltooid is kun je weer je gang gaan.

Het zijn slechts kleine haperingen die bij een beperkt aantal apps voorkomen, maar van een high-end smartphone met zo'n krachtige processor verwachten we beter. Laten we hopen dat het inderdaad aan de apps zelf ligt, en dat Samsung updates uitbrengt om de eigen software te optimaliseren. Van een smartphone in deze prijsklasse moet je kunnen verwachten dat in ieder geval de meegeleverde apps altijd soepel werken.

Overigens lopen de meeste niet-Samsung-apps wel gewoon prima. Tijdens het browsen verschijnen ook zwaardere websites razendsnel in beeld, en het switchen tussen games en apps is doorgaans in een oogwenk gebeurd. Overigens is het verschil tussen de Galaxy S4 en de Galaxy S5 op het gebied van de processor relatief klein: mobiele hardware lijkt voorlopig het toppunt van zijn kracht bereikt te hebben. Voor de meeste apps is simpelweg geen extra kracht meer nodig, dus echte innovatie hoef je de komende maanden op dit gebied niet te verwachten.

Samsung Galaxy S5

Vingerafdrukscanner & hartslagmeter

Samsung heeft de Galaxy S5 voorzien van enkele sensoren die we niet veel vaker hebben gezien in smartphones. Zo is er een vingerafdrukscanner geplaatst op de homeknop. Daarmee kun je niet alleen je telefoon ontgrendelen, maar ook mobiel betalen via bijvoorbeeld Paypal. Op de iPhone 5S was de vingerafdrukscanner vorig jaar een prettige toevoeging: een beetje een gimmick, maar het feit dat je smartphone direct ontgrendeld was bij het aanraken van de homeknop was stiekem ook wel cool.

Helaas doet Samsung's vingerafdrukscanner zijn werk een stuk minder goed. Zo moet je je vinger swipen over de homeknop, in plaats van hem simpelweg aanraken. Dat moet je met precies de goede hoek doen: van boven naar onder. Snel even swipen terwijl je vinger schuin op de knop zit werkt niet, waardoor je het toestel eigenlijk niet kunt ontgrendelen als je het met één hand vast houdt. Als je handen bezweet zijn of anderszins nat geraakt wordt je vinger meestal ook niet herkend. Zelfs in de ideale situatie lijkt de scanner soms je vingerafdruk niet te herkennen.

Dat de vingerafdrukscanner niet 100% van de tijd werkt, vooruit. De scanner van de Galaxy S5 haperde echter zo vaak dat we hem na een paar dagen maar weer uitschakelden. Snel even je telefoon checken gaat een stuk minder makkelijk als de scanner je eerst vijf keer laten swipen voor je vinger herkend wordt.

Bij de hartslagscanner achterop de Galaxy S5 was er een vergelijkbaar probleem. Ook hier moet je je vinger precies goed houden om je hartslag goed te kunnen meten. Ook moet je stil staan tijdens de scan, én als het even kan ook niet praten. Voor en na je training scannen kan dus wel, maar wil je tijdens je training je hartslag checken dan zul je eerst volledig tot stilstand moeten komen, waarna je hartslag natuurlijk vanzelf al omlaag gaat.

Bovendien is de hartslagscanner een echte gimmick die alleen werkt met Samsung's eigen S Health app. Daarin kun je bijhouden wat je hartslag was op verschillende momenten, maar meer kun je met die informatie eigenlijk niet doen. Dat zou op zich nog leuk zijn, als de informatie een beetje betrouwbaar was. Het aantal bpm dat de S5 registreerde fluctueerde soms flink binnen een tijdspanne van een paar seconden. Zegt de S5 bij de eerste meting nog een bpm van 72 te zien, 10 seconden later kan het opeens een bpm van 90 zijn.

Samsung heeft zich duidelijk willen onderscheiden met de toevoeging van verschillende sensoren, maar in de praktijk pakt dat niet zo goed uit. Zo doen de scanners sowieso hun werk niet goed: ze zijn niet voldoende responsief, of lijken niet goed te meten. Bovendien is het nut te betwijfelen: een goede vingerafdrukscanner maakt ontgrendelen makkelijker, maar een hartslagscanner op je smartphone die met een beperkt aantal apps werkt zal waarschijnlijk door 99% van de gebruikers hooguit een enkele keer gebruikt worden. Zonde van de moeite en de extra kosten, eigenlijk.

Samsung Galaxy S5

Software

Voor de Samsung Galaxy S5 heeft de Koreaanse fabrikant zijn eigen interface voorzien van een fris nieuw likje verf. Dat mocht ook wel: TouchWiz werd de afgelopen jaren steeds rommeliger. Vooral de 'Nature UX'-look van de afgelopen jaren was (in ieder geval voor deze redacteur) erg onaantrekkelijk: veel lelijke stock photos, plaatjes van de natuur, en interface-elementen die niet pasten bij een high-end smartphone.

Dat is met de Galaxy S5 gelukkig een stuk minder het geval, want de nieuwe interface komt modern en stijlvol over. Samsung heeft gekozen voor platte afbeeldingen met vrolijke, frisse kleuren. Net als Apple heeft Samsung afscheid genomen van het 'skeumorphism', maar de Koreaanse fabrikant kiest voor een sprankelend kleurenspektakel in plaats van Apple's softe pastel-look. En dat bevalt goed!

Zoals we van Samsung's vlaggenschepen gewend zijn is de Galaxy S5 volgepropt met eigen apps en diensten. Helaas is Samsung's aanbod aan de gammele kant. Hoewel een flink aantal eigen apps dezelfde nieuwe stijl hebben als de rest van Samsung's interface, zijn enkele andere apps nog niet van een nieuw likje verf voorzien. De Galerij-app heeft een nauwelijks aangepast design, en de nieuwe S Health-app zit qua ontwerp een beetje tussen het S4 en S5-design in.

Wat prijzenswaardig is dat Samsung minder apps standaard met de Galaxy S5 meelevert. Eén van de meestgehoorde klachten over de Galaxy S4 was dat er wel érg veel applicaties voorgeïnstalleerd waren die de gemiddelde gebruiker nooit zou openen, en dat is met de S5 redelijk teruggebracht. Apps als S Translator en S Note, verplichte en niet-verwijderbare diensten op de S4 en Note 3, zijn niet meer automatisch meegeleverd op de S5.

Helaas doet Samsung er alles aan om je alsnog die extra apps mee te geven. Je kunt de apps zelf downloaden in de 'Galaxy Essentials'-categorie in de Samsung Appstore, maar zodra je die winkel opent en inlogt met je Samsung-account worden de apps vanzelf gedownload. Pas als je aanvinkt dat je géén automatische updates wil downloaden worden apps als 'Groepscamcorder', 'Scrapbook' en 'S Note' niet meer automatisch op de achtergrond gedownload.  

  Samsung Galaxy S5 S Health

Dat neemt niet weg dat het aantal meegeleverde apps en ingebouwde features nog altijd heel behoorlijk is. Dat valt al op als je bijvoorbeeld de Quick Settings opent bij je notificatiecentrum: er zijn maarliefst 18 toggles om uit te kiezen. Niet alleen de bekende opties als een Vliegtuigstand, maar ook Multi-Window, Downloadbooster, Slim Sluimeren, en tig andere mogelijkheden. Ga je naar het overzicht van álle instellingen, dan krijg je het langste optiesmenu dat we ooit op een Android-smartphone gezien hebben.

Een aantal apps zijn het uitlichten waard. Vooral S Health neemt een prominente plaats in: via de gezondheidsapp worden automatisch je stappen geteld, en je kunt er je hartslag meten, trainingen bijhouden, en een overzicht maken van wat je gegeten hebt. De app is helaas wat beperkt in functionaliteit: alle ingevoerde data wordt keurig bijgehouden en getoond in grafieken, maar verder kun je er weinig mee. De informatie kan met een beperkt aantal apps worden gedeeld, maar vergeleken met bijvoorbeeld Runkeeper is de functionaliteit beperkt. Je krijgt elke dag een medaille als je de door jou gekozen fitnessdoelen haalt, maar bijvoorbeeld tips om het beter te doen op dagen dat je de doelen niet haalt ontbreken.

Samsung Galaxy S5 My Magazine  Samsung Galaxy S5 Toolbox

Aan het homescreen is weinig veranderd, maar ga je op het eerste scherm van de Galaxy S5 naar links dan krijg je opeens het nieuwe 'My Magazine' te zien. Samsung lijkt voor die app geinspireerd door HTC's BlinkFeed, maar het is in feite niet meer dan een andere look voor Flipboard. In 'My Magazine' kun je de laatste artikelen over je favoriete onderwerpen. Ook kun je zelf sites toevoegen. Leuk voor fans van Flipboard, maar anderen zitten nu vast aan een extra app op hun homescreen die wellicht niet voor iedereen interessant is. Bovendien wordt er standaard slechts een beperkt aantal Nederlandse bronnen gebruikt.

Een wat ons betere toevoeging is de 'Toolbox'. Dit is een widget die altijd over je beeld heen zweeft, in de vorm van een kleine cirkel. Druk op de cirkel, en je krijgt een zwevend menu met snelkoppelingen naar je favoriete apps. Met de Toolbox geopend spring je zo heel gemakkelijk van app naar app. Omdat je de positie van de Toolbox-knop zelf bepaalt, zit 'ie ook zelden in de weg.

Samsung heeft duidelijk de kritiek op TouchWiz ter harte genomen. Het nieuwe moderne design is een goede verbetering ten opzichte van de 'natuurlijke look' van voorgaande jaren. Het feit dat enkele voorheen meegeleverde apps zijn weggehaald is ook welkom: Samsung beperkt de extra 'bloatware' tot een minimum, waardoor deze minder in de weg staat. Veel bestaande apps van voorgaande jaren zijn bovendien verbeterd, en welkome functies als Multi-Window maken hun terugkeer. Je ziet soms nog steeds de bomen door het bos niet helemaal met het uitgebreide aantal features, maar Samsung heeft in ieder geval getoond bereid te zijn flink te snoeien in dat bos. Hopelijk gaat de fabrikant daar bij toekomstige topmodellen mee door.

Camera

De 16-megapixelcamera van de S5 maakt mooie, scherpe foto's die kleurrijk en goed belicht zijn. In situaties met weinig licht of close-up momenten stelt de Galaxy S5 nog goed scherp, en bij bredere panorama's zijn overal in de foto nog meer dan genoeg details terug te vinden. Wel lijkt de camera soms wat moeite te hebben bij situaties met veel licht: de foto's zelf zijn dan snel overbelicht.

Samsung Galaxy S5 camera test Samsung Galaxy S5 camera test Samsung Galaxy S5 camera test

Ook video's maken gaat de Galaxy S5 prima af, met duidelijke beelden en goed geluid. Het toestel kan niet alleen Full HD-video's schieten, maar ook op een 4K-resolutie. Op die resolutie zijn de videobestanden een stuk groter, maar er worden wel veel meer details vastgelegd. Er zijn helaas nog maar weinig apparaten waar je 4K-video's op native resolutie kan afspelen, maar je Galaxy S5 is in ieder geval future-proof voor als je die 4K TV in huis haalt.

Hoewel Samsung erover opschept dat de Galaxy S5 razendsnel kan scherpstellen, is dat helaas niet altijd het geval. In situaties met veel daglicht werkt de autofocus erg snel, en is een foto in een fractie van een seconde gemaakt. Zodra je echter wat minder licht hebt, of als er iets glimmends in beeld is dat de Galaxy S5 maar moeilijk scherp krijgt, komt er een melding in beeld dat je het toestel stil moet houden voor de foto gemaakt kan worden.

Soms lukt het dan alsnog binnen een enkele seconde, soms heeft de S5 dan opeens een seconde of 10 nodig voor de foto gemaakt is. Als je de 'Fotostabilisatie' optie uitzet heb je dit probleem niet, maar dan zul je weer rekening moeten houden met blurry foto's. Samsung's beeldstabilisatie mag dus nog wat verbeterd worden, zeker als we kijken naar concurrenten als de LG G2 die er een stuk sneller in zijn.

Batterij

De accuduur van de Galaxy S5 is uitstekend. Ook als je de hele dag aan het browsen, Facebooken en WhatsAppen bent is er nog gauw 40% over aan het einde van de dag, daar waar veel andere Android-smartphones al een stuk sneller leeg zijn. Ben je iets zuiniger met het gebruik van je Galaxy S5, dan zou je moeiteloos twee dagen moeten kunnen halen.

Daarnaast heeft Samsung verschillende opties toegevoegd om het batterijgebruik verder te beperken. Zo is er een gewone spaarstand, waarbij de processor wat minder krachtig is en er geen achtergrondgegevens worden gedownload. Die levert weer een paar uurtjes extra accuduur op.

Zit je in de wildernis met geen oplader in zicht, dan is er de Ultra Power Saving Mode (of 'Extra energiebesparende stand' in het Nederlands, toch wat minder spannend). Met die stand aan wordt je processor flink teruggeklokt, er zijn minder verbindingen ingeschakeld, en je krijgt zelfs een versimpeld homescreen met een zeer beperkt aantal functies. Ook toont je scherm enkel nog grijstinten. Zet je Ultra Power Saving aan, dan heb je enkel toegang tot vrij simpele apps als WhatsApp, SMS'en, en Twitter. Bellen kan ook, maar dan houdt het wel zo'n beetje op.

Volgens Samsung gebruik je met deze modus aan nog hooguit 10% van je accu per dag op stand-by. Het klinkt een beetje als een gimmick, en in de praktijk is er ook maar een klein verschil. De extra dag aan accuduur wordt alleen behaald als het toestel continu op stand-by staat, en dus ongebruikt. Check je alsnog WhatsApp of bel je iemand op, dan is de S5 hooguit ietsje zuiniger dan normaal. Een leuke extra, maar reken er niet op dat je je Galaxy S5 met Ultra Power Saving opeens een week zonder opladen kunt gebruiken.

Samsung Galaxy S5

Prijs-kwaliteitsverhouding

De directe concurrenten van Samsung's nieuwe vlaggenschip zijn de HTC One M8 en de Sony Xperia Z2. Deze toestellen hebben ongeveer dezelfde hardware en adviesprijs, de grootste verschillen zitten hem dan ook in de software en het design. De Galaxy S5 lijkt het beste scherm te bieden van het drietal, en het meest uigebreide pakket aan extra features en apps. De HTC One M8 biedt het betere design, maar heeft een iets mindere camera. De Sony Xperia Z2 is het grootste van de drie, maar heeft waarschijnlijk wel de beste camera. Ook heeft de Z2 een grotere accu dan beide toestellen.

Een voordeel van Samsung-smartphones is dat ze vaak snel in prijs zakken. De Galaxy S5 werd gelanceerd met een adviesprijs van 699 euro, maar is op moment van schrijven bij een enkele winkel al verkrijgbaar voor zo'n 600 euro. Dat zal de komende weken alleen maar verder zakken, waardoor de Galaxy S5 een van de goedkopere high-end smartphones van het moment is. Het prijsverschil tussen de Galaxy S5 en de directe concurrenten is nu nog maar een paar tientjes, maar Samsung's smartphone zakt waarschijnlijk sneller in prijs dan HTC en Sony, als we de trend van voorgaande jaren volgen.

Samsung Galaxy S5 HTC One (M8) Apple iPhone 5S 16GB Sony Xperia Z2
Beeldscherm 5,10 inch 5,00 inch 4,00 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 640 x 1136 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 432 ppi 441 ppi 326 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 4.4 (KitKat) Android 4.4 (KitKat) Apple iOS 7 Android 4.4 (KitKat)
Processor 2,5 GHz quad-core 2,3 GHz quad-core 1,5 GHz dual-core 2,3 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 1 GB 3 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 16,00 megapixel 4,00 megapixel 8,00 megapixel 20,70 megapixel
Gewicht 145 gram 160 gram 112 gram 163 gram
Stand-by tijd 390 uur 496 uur 250 uur 880 uur
Spreektijd 1260 minuten 1200 minuten 600 minuten 830 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 309,00 Niet beschikbaar

Een smartphone van 600 euro is aan de dure kant, dat valt niet te ontkennen. Toch heeft de Galaxy S5 enkele voordelen die goedkopere topmodellen als de Nexus 5 niet hebben. Zo is het scherm van de Galaxy S5 van absolute topklasse, en ook de camera is een stuk beter dan de meeste smartphones van 300-400 euro. Ook de krachtigere hardware is toch weer mooi meegenomen: in de praktijk zul je de verschillen tussen de Nexus 5 en de Galaxy S5 nauwelijks merken, maar op termijn is de krachtigere quad-core van de S5 net wat meer future-proof.

Over het nut van alle door Samsung meegeleverde applicaties valt te twisten. De kans is klein dat alle extra apps die Samsung op de S5 heeft gezet even nuttig voor je zijn, maar het is aannemelijk dat er in ieder geval een páár zijn die je als nuttig zult ervaren. Hetzelfde geldt voor de vingerafdrukscanner, waterdichtheid, en stappenteller. Het zijn allemaal kleine extra's, maar bij elkaar opgeteld weet de Galaxy S5 zich niet alleen te onderscheiden van de vlaggenschepen van vorig jaar, maar ook de andere topmodellen van dit jaar. 

Conclusie

De Samsung Galaxy S5 biedt meer verschillende features dan zowat elke andere smartphone die dit jaar verschijnt. In deze review hebben we geprobeerd zoveel mogelijk te bespreken, maar toch hebben we nog flink wat laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan een Kids Mode, de infraroodsensor om de media-apparatuur in je huis te besturen, en features als S Voice en de Download Booster.

Dat de Galaxy S5 zoveel opties biedt kan zowel als compliment en als klacht voor Samsung's nieuwe vlaggenschip gebruikt worden. De Android-smartphone biedt zóveel opties, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is lang niet elke feature even sterk: sommige apps zien er onverzorgd uit, andere hebben haperende functionaliteit, en weer anderen zijn in alle waarschijnlijkheid voor 99% van de gebruikers nutteloos. De nieuwe stijl van TouchWiz ziet er goed uit, maar is nog niet consistent genoeg doorgevoerd.

Aan de andere kant zijn er erg veel dingen die de Galaxy S5 juist wél erg goed doet. De hardware is wederom zeer krachtig, de waterdichte behuizing is welkom, de camera van topkwaliteit, en het beeldscherm is ongekend goed. Qua hardware kan er haast niemand tippen aan Samsung, en ook qua software heeft het bedrijf dit jaar veel weten te verbeteren. De Samsung Galaxy S5 is de beste Android-smartphone van het moment. Maar dat neemt niet weg dat er genoeg valt te verbeteren in de Samsung Galaxy S6 volgend jaar.

+ Beeldscherm is scherp en zeer helder
+ Goede hardware: toestel loopt vrijwel altijd soepel en vlot
+ Stof- en waterdichte behuizing maakt S5 steviger
+ Goede camera: scherpe en kleurrijke foto's en video's

- TouchWiz is nog steeds wat rommelig
- Vingerafdrukscanner en hartslagmeter zijn hooguit gimmicks, werken slecht
- Design valt tegen vergeleken met concurrentie

Samsung Galaxy S5 kopen?

De Samsung Galaxy S5 is zowel los als in combinatie met een abonnement verkrijgbaar bij vele Nederlandse webwinkels. Bij GSMinfo.nl vergelijken we dagelijks meer dan 1 miljoen prijzen, zodat je altijd de goedkoopste smartphone kunt vinden.

Samsung Galaxy S5 review score

9,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden