Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia Z1 Compact review

Door ,

De Sony Xperia Z1 Compact is de kleine versie van de Xperia Z1. Wat voor telefoon krijg je als Sony de behuizing naar 4.3 inch terugbrengt en de rest hetzelfde laat? GSMinfo.nl zocht het uit en nam de Z1 Compact uitgebreid onder de loep.

Veel keuze hadden consumenten niet. Als je een jaar geleden een niet al te grote, maar wel snelle telefoon wilde, was je eigenlijk aangewezen op de iPhone van Apple. Dat toestel combineerde als enige een compacte behuizing met een bijzonder vlotte gebruikerservaring. Android-telefoons met quad-core processors, veel intern geheugen en goede camera's waren zonder uitzondering voorzien van een scherm van rond de 5 inch. Topsmartphones met Android waren in een race verwikkeld om wie het grootste scherm had, en verkeken zich daarmee op de wens van sommige consumenten. Die vonden een telefoon die ze met 1 hand konden bedienen ook belangrijk. Die wilden graag een telefoon die wél top of the line was, maar die ze ook nog in hun broekzak paste. Hun wens is nu in vervulling gegaan met de Xperia Z1 Compact.

Met zijn 4.3 inch scherm is de Xperia Z1 Compact bepaald geen grote jongen. Als je naar de specificaties kijkt, verandert dat beeld nogal. In dat kleine telefoontje heeft Sony een 2.2 GHz quad-core weten te proppen, alsook een 20.7 megapixel camera. De accu heeft ook niet onder de verkleining geleden, want die heeft gewoon een capaciteit van 2300 mAh. Als klap op de vuurpijl is het Sony ook nog gelukt de Z1 Compact waterdicht te maken. GSMinfo.nl nam deze kleine opdonder uitgebreid onder handen en keek hoe het toestel zich houdt bij dagelijks gebruik.

Design

Het belangrijkste in het ontwerp van de Xperia Z1 Compact? De volgende cijfers: 127 en 65. Dat is het aantal millimeters dat de Z1 Compact hoog en breed is. Ter vergelijking: een Samsung Galaxy S4 is 137 bij 70 mm. Zo bezien is de Z1 Compact dus niet heel erg compact, het scheelt maar een paar millimeter. Toch is het een wereld van verschil. Alle obstakels die je bij een telefoon met een groter scherm tegenkomt (bedienen met 1 hand, in je broekzak proppen) vallen weg bij de Z1 Compact. Qua formaat valt de Sony nog het best te vergelijken met de iPhone 5S, al is de eerdergenoemde nét iets groter. Om dat te illustreren hebben we drie telefoons naast elkaar gelegd in de foto hieronder: een Apple iPhone 5S, de Z1 Compact en de Galaxy S4.

Sony Xperia Z1 Compact size comparison iPhone 5S Galaxy S4

Sony's ontwerp is, op het formaat na, verder weinig revolutionair. De ontwerpstijl is hetzelfde gebleven, met het strakke hoekige formaat en karakteristieke aan/uitknop aan de zijkant. Daaronder vind je de volumeknoppen en nog daaronder een fysieke cameraknop, zodat je ook onder water foto's kan maken. Aan de andere kant zitten drie klepjes voor afzonderlijk de micro-usb aansluiting, de microSD-kaart slot en de simkaart slot. Daartussen zitten ook nog twee contactpunten zodat je de Z1 Compact in een dock kan opladen. Iets wat we kunnen aanraden, want dan hoef je niet elke keer de klepjes te mishandelen en blijft je telefoon langer waterdicht. Eerdere ervaringen met o.a. de Xperia Go en de Xperia Z wezen uit dat na ongeveer een jaar de rubberen afdichtklepjes afbreken, omdat ze continu geopend en gesloten worden.

De oplettende lezer had vast opgemerkt dat er een roze exemplaar van de Xperia Z1 Compact op de foto's staat. Naast de roze variant zijn er nog drie andere kleuren: zwart, wit en geel. Die zijn alle vier leverbaar in Nederland, dus ook als je graag een telefoon in een iets exotischer kleurtje hebt, kun je bij de Xperia Z1 Compact terecht. Over de roze variant kunnen we eigenlijk heel kort zijn: mooi roze is niet lelijk.

Beeldscherm

Voordat we de Xperia Z1 Compact gingen testen, waren we eigenlijk een beetje bezorgd om het scherm. Omdat de telefoon zoveel kleiner was geworden, is het overzicht dat een groter scherm met zich meebrengt ook verdwenen. Althans, dat dachten we. Met een resolutie van 720 bij 1280 pixels op het 4.3 inch grote scherm komt de telefoon tot een respectabel 342 pixels per inch (ppi). Gezien het feit dat het menselijk oog maar tot 300 ppi kan zien, kunnen we eigenlijk nergens over klagen. De beelden op de Z1 Compact zijn eigenlijk altijd scherp en ook over de kleuren mogen we niet klagen. Dat valt ook toe te schrijven aan de gebruikte Triluminos-technologie. Als je de Z1 Compact naast de oudere Xperia Z houdt, zie je pas hoezeer de kleuren van het scherm spatten. Een dikke voldoende dus.

Sony Xperia Z1 Compact

Onder de motorkap

Het leukste van de Xperia Z1 Compact is natuurlijk dat het alle geneugten van een topsmartphone onderbrengt in een kleine behuizing. Over die behuizing hebben we het inmiddels gehad. De vraag is natuurlijk of het ook met de topsmartphone-gedeelte wel snor zit. Op papier in ieder geval wel. Met een 2.2 GHz quad-core processor is het allesbehalve behelpen. Het werkgeheugen biedt met 2GB genoeg ruimte om meerdere apps in het geheugen te laten staan. Wat opvalt is dat de Z1 Compact precies dezelfde (snelle) processor heeft als de 'grote' Z1. Het is de meest recente Qualcomm-processor, te weten de Snapdragon 800-serie, die meer dan opgewassen is tegen zware games en andere arbeidsintensieve apps.

In de praktijk is het dan ook bepaald geen straf om met de Xperia Z1 Compact te werken. Alles loopt ontzettend soepel, apps kennen bijna geen vertraging en als dat al zo is, ligt de oorzaak meestal bij de app zelf. Games draaien soepel dankzij de Adreno 330 videoprocessor, de snelste die momenteel leverbaar is. Dat zijn allemaal geruststellende gedachten bij de aanschaf van een Z1 Compact, die dus voorzien is van niet alleen de snelste hardware, maar ook in de praktijk gewoon heel vlot blijkt te zijn.

Batterij

De accu van de smartphone wordt steeds belangrijker, nu telefoonbouwers zich op steeds minder punten kunnen onderscheiden. Toch is de batterij lange tijd een ondergeschoven kindje geweest, wat tot gevolg had dat telefoons wel steeds sneller werden maar ook steeds minder lang meegingen op 1 batterijlading. Met de Xperia Z1 Compact laat Sony zien dat het de klachten van consumenten  over beperkte batterijduur serieus heeft genomen. Dat zal nog niet makkelijk zijn geweest, want in de krappe behuizing van de Z1 Compact is uiteraard ook minder plek voor een krachtige batterij.

Met een capaciteit van 2300 mAh is het in ieder geval geen krap bemeten accu geworden, al is de batterij van de Xperia Z1 met 3000 mAh toch duidelijk net een slagje groter. We moeten het echter doen met deze capaciteit en dat is zeker geen straf, zo blijkt uit de praktijk. De Z1 Compact gaat gemakkelijk twee dagen mee bij niet al te intensief gebruik. Wanneer je de Z1 Compact wel veel gaat gebruiken, zakt de levensduur naar iets meer dan 1 dag. De speciale Stamina-software die Sony meelevert met haar Timescape-UI heeft ook een grote invloed op de batterijduur. Als je die op de juiste manier instelt, kan je het eigenlijk altijd aan laten staan. Positieve invloed op de accuduur gegarandeerd. Zie ook het flitsende reclamefilmpje van Sony dat Stamina-mode uitlegt (in het Engels).

Verbindingsmogelijkheden

De Z1 Compact is voorzien van een van de nieuwste chipsets van Qualcomm, wat betekent dat de telefoon over een hele trits aan verbindingsmogelijkheden beschikt. Om het overzichtelijk te houden, zetten we ze even op een rijtje:

 • 4G (LTE) op alle binnen Nederland gebruikte frequenties
 • Bluetooth 4.0 met ondersteuning voor Low Energy (BLE) en diverse profielen
 • Ondersteuning voor NFC (Near Field Communication)
 • WiFi op alle beschikbare frequenties
 • GPS met Assisted GPS

Het enige wat ontbreekt is eigenlijk een infrarood-poort waarmee je bepaalde apparaten kan bedienen zoals televisies. Het is echter nauwelijks een gemis te noemen. De ondersteuning voor 4G is vooral heel fijn als je in de randstad bent, waar veel providers hun 4G-netwerk al hebben uitgerold. Daarbuiten valt de Z1 Compact terug op de overal aanwezige 3G-masten, wat ook geen straf is. Het bereik van de Sony is uitstekend te noemen, we hadden nergens een gebrekkige verbinding terwijl we met een andere telefoon wel verbinding hadden. Dat zien we graag.

Sony Xperia Z1 Compact

Android volgens Sony

Sony heeft al jaren een eigen skin van Android, de Timescape UI. Meningen over die skin verschillen, maar wij zijn er eigenlijk wel fan van. Toen wij het toestel testten draaide de Z1 Compact nog op Android 4.3, maar een update naar 4.4 KitKat is niet meer ver weg. In het onderstaande stuk gaan we echter uit van 4.3.

Sony heeft een aantal eigen apps meegeleverd, maar ook het uiterlijk van Android is aangepast. De iconen hebben een remake gekregen en ook het homescreen is met een aantal Sony-widgets verrijkt. Sommige widgets zijn van toegevoegde waarde, maar af en toe ook hinderlijk. Zo probeert Sony al te enthousiast haar eigen muziekdienst Music Unlimited de gebruiker door de strot te duwen met standaard aanwezige widgets en de diepgewortelde aanwezigheid in de Walkman-app.

Als er echter geen reclame gemaakt hoeft te worden, zoals bij de camera-app, laat Sony zien waartoe het in staat is. We zagen de uitgebreide camera-software al eerder bij de Xperia Z1. Die heeft dus zijn weg gevonden naar de Z1 Compact en dat is bepaald geen straf. De opties zijn eindeloos en bovendien soms behoorlijk amusant. Het leukste vonden we de complete virtuele jungle met dinosaurussen die je je beeld kan laten overlappen, maar ook de clownsgezichten zijn het proberen waard. Over de camera onder het volgende kopje meer.

Sony Xperia Z1 Compact

Camera

Qua megapixels zit het wel goed met de camera van de Z1 Compact. Maar liefst 20.7 megapixels kan de sensor opslaan. In de praktijk maken megapixels steeds minder uit voor de uiteindelijke fotokwaliteit. Apple demonstreert dat jaar na jaar door met 8 megapixel camera's steeds betere foto's neer te zetten. Toch heeft Sony niet blind op het megapixelpaard gewed, want de telefoonfabrikant maakt naast telefoons ook gewoon digitale camera's. De expertise uit die branche is naar de smartphone-camera's komen overwaaien, met verrassende gevolgen. Zo is de Z1 Compact uitgerust met een Exmor RS-sensor, alsmede een G-lens, die allen tezamen moeten zorgen voor beter belichte foto's. Ook het zoomen heeft aan kwaliteit gewonnen, als we Sony moeten geloven.

De grote vraag is natuurlijk hoe zich dat allemaal in de praktijk vertaalt. Hebben alle technologieën van Sony ook daadwerkelijk meerwaarde? Wij vonden van wel. De foto's die de Z1 Compact maakt zijn dan we niet altijd 100% scherp, zoals Sony beweert, maar de sensor ging eigenlijk alleen de mist in bij uitdagende omstandigheden, zoals een fietsende fotograaf. Kijk hieronder voor een klein aantal foto's, gemaakt met de Xperia Z1 Compact.

Sony Xperia Z1 Compact foto ethiopische schotel Sony Xperia Z1 Compact foto poster Sony Xperia Z1 Compact foto containerschip Sony Xperia Z1 Compact foto Waalbrug Sony Xperia Z1 Compact foto Wiebelbrug Sony Xperia Z1 Compact foto Bemmel

Filmen gaat uiteraard ook uitstekend met de Z1 Compact, aangezien er van dezelfde sensor gebruik gemaakt wordt. Met 30 frames per seconde wordt er op Full HD gefilmd, wat geen straf is om naar te kijken. Hieronder staat een kort voorbeeldfilmpje zodat je een indruk krijgt van de camerakwaliteit.

Conclusie

De Sony Xperia Z1 Compact is een uniek toestel. Nog niet eerder kwamen we zoveel power tegen in zo'n kleine behuizing. Dat onze grootste vrees, een slappe batterij, geen bewaarheid is geworden, is een prestatie van formaat. Dat kleine formaat is vooral in het dagelijks gebruik heel fijn. De Z1 Compact is lekker handzaam en past in vrijwel elke broekzak. Eindelijk is er een volwaardig Android-alternatief voor de compacte en krachtige iPhones. Niet langer hoef je een telefoon ter grootte van een baksteen bij je te dragen om van de laatste snufjes gebruik te kunnen maken. Die keus biedt de Z1 Compact je.

Er valt eigenlijk weinig aan te merken op het toestel. Zeker, de prijs is heftig, maar daar krijg je ook evenredig veel voor terug. Sony kan hier en daar nog wel wat aan de software verbeteren, dat kunnen we ook nog aandragen. Verder is de telefoon eigenlijk vrij foutloos, en dat is een prestatie. Daarom geven we de Z1 Compact ook zo'n zeldzaam hoge score.

Het kan natuurlijk zijn dat je liever een wat groter scherm hebt. Sony heeft natuurlijk ook nog altijd de normale Z1. Die is uitgerust met exact dezelfde specificaties (op het scherm na) en ook een paar tientjes duurder. Als je moet kiezen, zouden wij de Z1 Compact aanraden. Je levert eigenlijk nauwelijks aan kwaliteit in en je krijgt er een berg handigheid voor terug. Kleine, krachtige telefoons zijn wat ons betreft de toekomst.

Pluspunten

+ Fijn, compact formaat
+ Bloedsnel, hapert nooit
+ Geweldige camera

Minpunten

- Geen kleine prijs
- Verder niks noemenswaardigs

Sony Xperia Z1 Compact kopen?

Ben je na deze lovende review helemaal om? Kan je niet wachten om een hagelnieuwe Xperia Z1 Compact te bestellen? Zoek dan de laagste prijs bij GSMinfo.nl.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact review score

9
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden