Vergelijk 2.717.624 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC Touch2 review

Door , - 4 reacties

De HTC Touch2 is ‘s werelds eerste toestel dat standaard met Windows Mobile 6.5 geleverd wordt. Bovendien zijn alle ingrediënten voor een krachtige telefoon aanwezig: 3G-internet, WiFi, een touchscreen en 3 megapixel camera. Weet de HTC Touch2 echter de verwachtingen ook waar te maken? GSMinfo.nl testte het toestel en zocht het voor je uit.

Wat zit er in de doos?

 • De HTC Touch2
 • USB-synckabel
 • Batterij
 • 3,5 mm stereo-koptelefoon
 • Netstroomadapter
 • Snelstartgids
 • Garantiebewijs en andere papieren

HTC Touch2 pakket

Formfactor

De HTC Touch2 is opvallend compact. Tegenwoordig hebben veel fabrikanten er een handje van om zo groot mogelijke schermen op hun toestellen te zetten, maar ik denk dat HTC met de Touch2 het ideale midden heeft gevonden (wat zakentelefoons betreft). Hij ligt lekker in de hand, is niet te zwaar en past goed in de broekzak. Wel is hij aan de dikke kant (13 mm), maar dit is naar mijn mening niet hinderlijk.

Verder vallen aan de voorzijde een aantal dingen op. Allereerst bevindt zich onder het 2.8 inch touch screen een zoombalk, zodat je niet meer hoeft in- en uit te zoomen op het scherm, maar iets eronder. Deze feature is mede aanwezig vanwege het feit dat het scherm van de Touch2 niet multitouch is en met een stylus bediend wordt. Over de werking van de zoombalk zal ik verderop terug komen.

Naast een scherm zijn er vijf knoppen aanwezig aan de voorzijde. Van links naar rechts:

 • Een opneemknop waarmee je ook recente oproepen en dergelijke kunt bekijken
 • Een home knop. Met een druk hierop belandt je in het startscherm.
 • Een ‘Windows’ knop, die je toegang geeft tot een menu met alle programma’s en features
 • Een back knop, om snel terug te gaan naar de vorige pagina
 • Een ophang/uitzetknop, die tevens dient om bepaalde specifieke instellingen te raadplegen.

De knoppen zijn goed verwerkt in het design en kunnen allen prima met één duim worden ingedrukt. Ook bevinden zich aan de linkerzijde nog een volumeknop en een micro SD-slot. De stylus is goed weggewerkt en wordt aan de rechter onderzijde ingebracht. De achterzijde van het toestel is lekker simpel gehouden, met eigenlijk alleen de camera die eruit springt.

HTC Touch2

HTC Touch2

 

TouchFLO

Na het opstarten (hetgeen zo’n 40 seconden duurt) belandt je direct in het hoofdscherm. Daar krijg ik mijn eerste verrassing: TouchFlo. De TouchFlo-interface oogt kleurrijk en geeft Windows Mobile precies datgene wat het nodig heeft: duidelijkheid. De icoontjes zijn groot en logisch ingedeeld, waardoor je snel bij je favoriete contacten terecht komt en snel toegang tot je muziek hebt. Ook de grote weergave van de tijd en het weer is erg prettig, evenals de zichtbare agenda en het alarm op het hoofdscherm. Al met al doet de interface enigszins denken aan HTC Sense zoals aanwezig op de HTC Hero

HTC Touch2 TouchFLO

Een groot pluspunt van de TouchFLO-interface is de snelheid. Scrollen gaat zonder enige vertraging en functies (op de browser na, zie verderop) worden nagenoeg direct gestart. Dit draagt zeker bij aan de gebruikservaring en zorgt voor daadwerkelijk plezier bij het gebruik van de telefoon.

Het enige minpuntje vond ik de icoontjes rechtsboven (zie de screenshot hierboven). Deze kunnen zich nogal opstapelen en als je niet weet wat ze betekenen kan dit erg verwarrend zijn. Desondanks krijg je er na verloop van tijd wel handigheid in en ken je de icoontjes moeiteloos uit je hoofd. 

Windows Mobile 6.5

Zoals gezegd draait de HTC Touch2 op Windows Mobile 6.5. Mijn ervaring met WinMo mobieltjes is tot op heden niet al te best geweest, dus tijd om uit te zoeken of 6.5 daar verandering in kan brengen!

Twee nieuwe features van WinMo 6.5 zijn MyPhone en de Marketplace. Met MyPhone maak je snel een backup van al je data op de Touch2, zoals sms-berichten, e-mails, foto's, video's, muziek et cetera. Dit is erg handig wanneer je nieuwe firmware moet installeren (waarbij data veelal verloren gaat) of als het besturingsysteem crasht. Het synchroniseren is bovendien erg eenvoudig en geschiedt op een vast tijdstip (bijvoorbeeld midden in de nacht).

Naast backupmogelijkheden levert MyPhone ook andere diensten. Zo is het mogelijk om op afstand de telefoon over te laten gaan met geluid, ook als deze op stil staat. Dit is met name bij verlies van de telefoon erg handig. Verder kun je op afstand de telefoon blokkeren en gegevens verwijderen. Zelfs de doorgewinterde dief maakt dus geen kans meer!

De Marketplace moet de tegenhanger worden van de iPhone App store en de Android Market. Helaas zijn er op het moment van schrijven slechts vijf applicaties beschikbaar, waaronder een facebook en een telegraaf app. Veel kan ik er dus nog niet over zeggen, maar het is wel een gemiste kans en vergeleken met de Android Market (waarbij bij de release ervan al vele apps beschikbaar waren) een zwaktebod.

Desondanks ben ik over het algemeen tevreden over Windows Mobile 6.5, op een enkele vastloper na. Het lijkt allemaal goed en vooral snel te werken en biedt zeker enkele verbeteringen. De combinatie met TouchFLO maakt het af en zorgt voor extra gebruiksgemak.

Het scherm en bediening

De HTC Touch2 beschikt over een 2,8 inch touchscreen met een resolutie van 240 x 320 pixels. De kwaliteit van het beeldscherm is goed te noemen: kleuren worden haarscherp weergegeven en foto's of video's bekijken is zeker niet onaangenaam (hoewel je voor deze laatste doeleinden beter een ander toestel kunt nemen i.v.m. de grootte van het scherm).

Ook over de bediening ben ik te spreken, mits de stylus gebruikt wordt. Het hoofdmenu is prima met de vingers te besturen, evenals andere basale functies, maar voor het priegelwerk is echt de stylus vereist. Een groot pluspunt vond ik het feit dat sms'en prima ging met mijn vingers.   

 

Contacten

De contactenlijst is overzichtelijk en je kunt allerlei informatie aan je contactpersonen hangen, zoals e-mailadres, bedrijf, functie, werkadres, fax nummer en ga zo maar door. Het 'contacten' icoontje in het startscherm is erg prettig om een snel overzicht te krijgen van al je favoriete contactpersonen. Zo hoef je dus niet meer je hele lijst af te gaan om een familielid, collega of goede vriend te bellen.

Internet

De HTC Touch2 beschikt over zowel HSDPA als WiFi, waarmee een snelle internetverbinding dus gegarandeerd is. De internetbrowser wordt bereikt via het hoofdscherm. Standaard wordt de operabrowser gestart, maar uiteraard kun je ook gebruikmaken van Internet Explorer, die sinds WinMo 6.5 een flinke verbetering heeft ondergaan.

Goed, allereerst de Operabrowser dus. Deze werkt als vanouds, maar opvallend is de langzame opstarttijd. Verder mag ik concluderen dat een accelerometer ontbreekt en pagina's dus niet horizontaal kunnen worden bekeken. Ook tonen de pagina's zich niet zo mooi als op de HTC Hero, maar gelukkig kun je dankzij de zoombalk snel en zonder haperingen. Ook de bookmarks zijn erg handig, zodat je niet steeds de browser hoeft te starten om naar bepaalde pagina's te gaan.

Zoals ik al liet doorschemeren ben ik nu ook te spreken over Internet Explorer. De nieuwe browser werkt snel en soepel en favorieten zijn makkelijk in te stellen. De keuze voor je favoriete browser ligt dus bij jezelf.

HTC Touch2

HTC Touch2 internet

Opera

HTC Touch2 internet

Internet Explorer

E-mail

E-mailen op de HTC Touch2 is gewoonweg fantastisch. Je hebt de keuze uit diverse mailproviders: outlook, Gmail, Yahoo!, Hotmail en andere providers. Instellingen zijn snel gemaakt en worden automatisch opgeslagen. Zo voegde ik een hotmailaccount toe en kreeg ik direct een prima overzicht van mijn inbox. Bovendien kun je pop3-accounts makkelijk synchroniseren met je mailbox thuis, zodat je al je mailtjes met je mee draagt.

Bellen en SMS'en

De belkwaliteit is prima, niets over te klagen dus. Ik ben luid en duidelijk te verstaan, evenals de persoon aan de andere kant. Ook het tikken van een sms'je is fijn. Je hebt de keuze uit diverse toetsenborden, waarbij het QWERTY-toetsenbord veruit mijn favoriet was. Dit toetsenbord laat zich prima bedienen met de vingers en werkt zelfs beter dan het toetsenbord op de HTC Hero. Ook over de menu-indeling heb ik niets te klagen.

HTC Touch2 sms

De camera

Ook de camera kan vanaf het hoofdscherm worden bereikt. Dit is weliswaar niet zo snel als een dedicated cameraknop, maar niettemin een goed compromis. Foto's worden gemaakt door op een icoontje op het touchscreen te drukken. Dit is naar mijn mening niet erg handig, omdat je daardoor niet helemaal kunt zien wat je fotografeert. Het was dus beter geweest om één van de hardwareknoppen als cameraknop te gebruiken.

De kwaliteit van de foto's is redelijk te noemen voor een 3 megapixel camera. Wel is te zien dat de camera een focusoptie mist, waardoor je het beeld vrij stil moet houden. Ook ontbreekt een flitser, zodat  's nachts foto's maken eigenlijk ondoenlijk is.

Verder kunnen met de camera ook video's gemaakt worden. De kwaliteit van deze video's is opvallend goed te noemen: ze zijn best wel scherp en lopen soepel. Uiteraard moet je geen bioscoopkwaliteit verwachten, maar voor youtube filmpjes kan het prima!

HTC Touch2 foto

Muziek en andere multimedia

De muziekspeler is in feite gewoon Windows Media Player. Deze werkt op zich prima, maar het beheer van muziek blijf ik problematisch vinden op een telefoon. De muziekbibliotheek (of 'audiobeheer' zoals het op de Touch2 heet) werkt gewoon niet snel. Snel switchen naar een andere artiest is bijvoorbeeld lastig.

De kwaliteit van de speakers is ook niet fantastisch. Het geluid is wel helder, maar niet gewoon niet echt mooi voor muziekdoeleinden. Ook kan de ingebouwde speaker niet écht hard; voor handsfree doeleinden is hij echter prima te gebruiken. De meegeleverde headset is daarentegen van prima kwaliteit en klinkt goed, zowel voor muziek als voor gesprekken. Verder is de ingebouwde FM-radio van prima kwaliteit en ontvangt deze alle bekende zenders.

HTC Touch2

HTC Touch2

Programma's

Uiteraard zit de HTC Touch2 boordevol programma's, dus tijd om een aantal leuke te bespreken.

 • Windows Live Messenger. Dit programma werkt fantastisch en voor mij persoonlijk zelfs beter dan e-buddy. Avatars worden probleemloos weergegeven en de chatclient ziet er precies zo uit als thuis achter de PC.
 • Games. Op de HTC Touch2 zijn twee games aanwezig: bubble breaker en patience. Beide spellen zijn vrij bekend en op zich wel leuk, maar het moge duidelijk zijn dat de Touch2 geen game toestel is.
 • Office Mobile. Deze feature is met name handig voor zakelijke gebruikers. Office-bestanden (Word, Excel, Powerpoint) kunnen probleemloos geopend worden. Word- en Excel-bestanden kun je zelfs bewerken en zelf maken.
 • Google Maps.
 • Acrobat Reader
 • CoPilot, een navigatie applicatie voor de HTC Touch2. Het programma maakt gebruik van de ingebouwde GPS-ontvanger en kan 14 dagen gratis gebruikt worden. Daarna betaal je voor de Benelux-versie 30 euro en voor de Europa-variant 70 euro. Voor zover ik het programma op de fiets heb kunnen testen, lijkt het prima te werken. CoPilot werkt met voicecommands en is daarom ook in de auto prima bruikbaar.
 • Agenda. Deze werkt goed en is makkelijk te synchroniseren.

Batterij

De HTC Touch2 gaat redelijk zuinig met zijn accu om. Bij intensief gebruik (dat wil zeggen: om de 30 minuten internetten, regelmatig bellen etc.) gaat het toestel minimaal 30 uur mee, waarmee hij het uitdrukkelijk beter doet dan de HTC Hero. Bij 'normaal' gebruik kun je rekenen op minimaal drie dagen gebruikstijd.

Conclusie

Al met al ben ik erg te spreken over de HTC Touch2. Het toestel is compact, oogt degelijk en doet wat hij moet doen. De interface loopt soepel en Windows Mobile 6.5 brengt een aantal verbeteringen. Helaas is de marketplace nog niet echt actief, maar dit gaat vast en zeker komen.

Nog even de plus- en minpunten op een rijtje:

+ Compact, degelijk design
+ Windows Mobile 6.5 is een verbetering
+ Doet alles goed wat hij goed moet doen: internetten, e-mailen, sms'en, bellen

 - Niet volledig met de vingers te besturen
- Beheer van media niet zo goed als bijvoorbeeld de iPhone of HTC Hero
- Geen geweldige camera

 

HTC Touch2 review score

7
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden