Vergelijk 2.488.018 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia Asha 501 review

Door ,

Nokia's Asha-telefoons bieden alles wat je van een smartphone zou verwachten voor een budgetprijsje, maar worden in Nederland vaak vergeten. GSMinfo.nl probeerde de Asha 501 uitgebreid uit om te kijken of de Asha's toestellen zijn om tóch in de gaten te houden.

Als je de voorpagina van GSMinfo.nl bekijkt, krijg je misschien het idee dat alle populaire smartphones honderden euro’s kosten en dat Nederland gevuld is met krachtige quad-core smartphones, phablets, en andere high-end topmodellen. Hoewel Nederlanders bekend staan als een zuinig volkje, lijkt dat minder op te gaan in de mobiele markt: smartphones worden alleen maar duurder.

Ook bij Nokia ligt de focus meestal op de topmodellen. De Finse fabrikant bracht de afgelopen maanden onder andere de Lumia 1520 en de Lumia 1020 uit, toestellen die beide zeer indrukwekkend zijn maar ook behoorlijk prijzig waren. Je zou het misschien niet verwachten, Maar Nokia’s grootste succes in absolute aantallen wordt nog altijd behaald bij de budgetmodellen. Van de Nokia 105, de goedkoopste Nokia-telefoon van het moment, werden er afgelopen jaar zelfs ruim 1 miljoen per week verkocht.

Tussen de Lumia’s en de absolute budgetmodellen in zit de Nokia Asha-reeks. Asha’s worden verkocht voor minder dan 100 euro, maar zijn wel voorzien van alle gemakken van een smartphone. Gebruiksvriendelijke software met de populairste apps, een aantrekkelijk Nokia-design, en een lage prijs zijn de drie pijlers van de Asha-reeks. Onlangs verscheen de Nokia Asha 501 in Nederland, en GSMinfo.nl kon deze potentiële nieuwe budgetkoning uitgebreid testen.

Nokia Asha 501

Design

Als er één ding is waar je van op aan kunt bij goedkope Nokia's, dan is het wel stevigheid. Iedereen heeft wel een verhaal over een onverwoestbare Nokia 3310, en ook nu nog zijn Nokia's mobieltjes vaak steviger dan de concurrentie. Ook bij de Nokia Asha 501 lijkt dat het geval te zijn: het toestel voelt stevig genoeg aan om moeiteloos een valpartij of twee te overleden. Of drie. Of vier.

Het toestel is voorzien van een verwijderbare plastic achterkant, die relatief dik is. Deze voelt niet al te flexibel aan, maar is daardoor wel des te steviger. De Asha 501 ligt prettig in de hand: het toestel is klein genoeg om met één hand vast te kunnen houden. De achterkant biedt voldoende grip om niet zomaar uit je handen te glippen, maar is wel netjes genoeg afgewerkt dat het prettig in de hand ligt.

Aan de zijkant van de Asha 501 zitten twee volumeknoppen en een powerknop, die door het compacte formaat gemakkelijk in te drukken zijn. Ook deze voelen goed aan; je hebt in ieder geval niet het idee dat de knoppen er een paar maanden na veelvuldig gebruik af zullen vallen. Onder het scherm zit nog een fysieke terugknop. Waar Android-fabrikanten steeds vaker kiezen voor capacitieve knoppen of touchscreenknoppen, gaat Nokia voor lekker fysiek. Dat is bij een budgettoestel als dit wel zo prettig: zo weet je altijd zeker dat je de knop hebt ingedrukt.

Qua design doet het toestel denken aan andere recente Nokia's, toestellen uit de Lumia-lijn zoals de Lumia 520. Een kleurrijk ontwerp van stevig plastic, dat prettig in de hand ligt én prettig voor de ogen is. Natuurlijk zal niet elk design iedereen aanspreken, maar een toestel als de Asha 501 bewijst dat Nokia wat ons betreft nog altijd de telefoondesigners in huis heeft. Zelden zien we dat een budgettoestel zo goed in elkaar zit.

Nokia Asha 501

Beeldscherm

De Nokia Asha 501 heeft een klein 3 inch scherm, met een lage resolutie van 240x320 pixels. Individuele pixels zijn dus vrij duidelijk te tellen op het touchscreen. Het is dus niet bijzonder scherp, al moet je voor deze prijs ook weer geen topkwaliteit beeldscherm verwachten. Het contrast en de helderheid zijn wel oké. In de volle zon zul je de Asha 501 niet zomaar kunnen aflezen, maar de kijkhoeken zijn wel uitstekend. 

Wat we vaak zien bij goedkope toestellen met een touchscreen is dat het scherm soms slecht reageert. Daar heeft de Asha 501 geen last van: of je nou voorzichtig of hard drukt, het wordt allemaal gewoon goed geregistreerd door de Asha. Sterker nog, het touchscreen van de Asha 501 voelt beter aan dan dat van sommige Android-smartphones die tot wel twee keer zo duur zijn! De resolutie is dan wel wat matig, voor de rest zit het scherm uitstekend in elkaar.

Hardware

Over de hardware van de Nokia Asha 501 valt weinig te zeggen. Waar Android- en Windows Phone-toestellen alsmaar krachtigere processor krijgen, doet de Asha 501 het rustig aan met een 1 GHz single-core processor en slechts 64 MB RAM-geheugen. Dat is erg weinig vergeleken met smartphones, maar je moet er niet te zwaar aan trekken.

Immers, de software van de Asha 501 loopt gewoon soepel. De door Nokia gebruikte hardware lijkt weinig moeite met Asha OS te hebben, dus extra cores en meer werkgeheugen had hooguit problemen opgelost die er niet zijn. De grootste tegenvaller qua hardware is de zeer beperkte hoeveelheid opslagruimte: standaard zit er slechts zo’n 100 MB in de Asha 501. Ben je van plan muziek op je mobieltje te zetten, dan is dat al gauw te weinig.

De meeste apps en games zijn wel erg compact. Je zult nauwelijks apps vinden die groter zijn dan een MB, waardoor je de belangrijkste applicaties toch vrij moeiteloos op de Asha 501 kwijt kunt. Zodra je echter meer foto’s, video’s of muziek op de Asha wil plaatsen zul je moeten investeren in een microSD-geheugenkaart, die ondersteund worden door deze Nokia. Gelukkig is zo’n kaart tegenwoordig vrij goedkoop, dus een echt pijnpunt is dat niet.

Nokia Asha 501

Software

In het verleden liepen Nokia's Asha-toestellen nog op het Series 40 besturingssysteem, maar sinds de Asha 501 wordt er gebruik gemaakt van het nieuwe Asha OS. Het is een gebruiksvriendelijk besturingssysteem dat toegankelijk genoeg is voor beginnende smartphonegebruikers, maar vertrouwd genoeg als je Android of iOS gewend bent.

Asha OS heeft twee verschillende startschermen. De eerste is een overzicht van al je apps, maar swipe je naar rechts of links dan verschijnt Fastlane in beeld. Dat is een overzicht van al je recente apps, notificaties, en allerlei andere updates. Een gemist gesprek? Je kunt direct terugbellen vanuit Fastlane. Een video gemaakt? Met één druk op de knop bekijk je de video vanuit Fastlane. Ook muziek kun je direct pauzeren en overslaan via Fastlane.

Daarmee is Fastlane een erg slimme innovatie van Nokia. Het toestel is niet krachtig genoeg om te multitasken: de gemiddelde app doet er toch al gauw een paar seconden over om op te starten, dus snel even van app naar app switchen zit er niet zomaar in. Met Fastlane kun je alsnog allerlei acties uitvoeren, én behoud je het overzicht, zonder dat je daarvoor aparte apps hoeft te openen. 

Nokia levert direct al een flink aantal apps mee, waaronder eigenlijk alles wat je op een smartphone zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan een agenda, alarm, en browser, maar ook apps voor je muziek en notities. Ook WhatsApp, Twitter en Facebook zijn direct voorgeïnstalleerd op de Asha 501. Deze apps werken ongeveer hetzelfde als Android- en iOS-apps. De menu's zijn soms wat versimpeld en er mist wel eens een enkele functie, maar verder werken ze zoals je zou verwachten.

Via de Nokia Store kun je daarnaast zelf nog apps downloaden. Via Nokia zelf krijg je een aantal populaire gratis apps en games, maar het aanbod is verder vrij beperkt. In de toplijsten voor populaire apps vind je vooral apps met willekeurige foto's en video's. Op moment van schrijven staat 'Hill Climb Racing Game Videos' op de voorpagina van de Store. Deze app die je een euro kost is niet de populaire game van Fingersoft, maar een bedrieglijke app die je enkel video's van dit spel toont. Ook het niveau van andere apps is vrij bedenkelijk. Gelukkig worden er enkele populaire apps meegeleverd, maar verwacht verder niet veel van het aanbod voor Asha OS. 

Nokia Asha 501

Verbinding & netwerken

De Nokia Asha 501 ondersteunt helaas geen mobiel internet via 3G. Enkel 2G of ‘2,5G’ (internet via GPRS) worden ondersteund, en dat is een stuk trager. Natuurlijk zul je sowieso geen grote video’s streamen op een compact toestel als de 501, maar onderweg even wat foto’s checken op Facebook duurt toch wat trager dan het via 3G gaat. Voor apps die vooral op tekst focussen, zoals WhatsApp en Twitter, is de internetsnelheid van de Asha 501 doorgaans wel voldoende.

Bellen kan natuurlijk ook met de Asha 501. Sterker nog: de Asha 501 lijkt een voor de prijsklasse zeer goede audiokwaliteit te bieden bij gesprekken. Bij goedkope Android-telefoons zien we wel eens dat fabrikanten kiezen voor goedkope speakers en microfoons, met slechte, blikkerige audio tot gevolg. Bij Nokia’s budgettoestel is de audio relatief helder, en in ieder geval duidelijk verstaanbaar. Natuurlijk hangt de audiokwaliteit ook af van jouw provider en ontvangst, maar doorgaans waren gesprekken bij ons aan beide kanten van de lijn goed verstaanbaar.

Nokia Asha 501

Batterij

Eén van de voordelen van een goedkope telefoon is vaak de uitstekende accuduur. Waar je de meeste smartphones al na een dag aan de oplader moet hangen, houden simpele mobieltjes het dagen vol. Volgens Nokia zelf gaat de Asha 501 ruim 48 dagen mee op stand-by. Natuurlijk zul je zoiets in de praktijk nooit halen, maar dat betekent niet dat de Asha 501 niet fantastisch presteert.

Bij redelijk zwaar gebruik, met het checken van Twitter, Facebook ieder uur en tussendoor soms wat muziek luisteren, kon de Asha 501 wel een dag of drie tot vier gebruikt worden voordat de accu leeg was. Gebruik je de Asha 501 vooral om te bellen en sms'en, met amper internet, dan haalt het toestel moeiteloos anderhalve week zonder opladen. Daarmee is de Asha 501 een ideaal back-up toestel: je kunt er eigenlijk altijd op rekenen dat deze budgetmobiel nog genoeg stroom heeft.

Camera

Over de 3,15-megapixelcamera van de Nokia Asha 501 kunnen we kort zijn: die is niet geweldig. De foto’s hebben een vrij lage resolutie, waardoor je korrelige beelden hebt die bovendien niet al te scherp zijn. Ook een fitser ontbreekt, dus foto’s maken bij weinig licht zit er al helemaal niet in. Zodra je ook maar een beetje inzoomt op een foto vallen de foto's flink tegen, en zelfs als je uitgezoomd bent lijken de beelden soms wat flets en plat, met samengeperste kleurenblokken.

Foto gemaakt met de Nokia Asha 501 Foto gemaakt met de Nokia Asha 501 Foto gemaakt met de Nokia Asha 501

Bij de video’s is de kwaliteit al helemaal dramatisch. De Asha 501 neemt op met een maximale resolutie van 240x320 pixels, met een framerate van 15 fps. De video’s zijn onscherp, met matig geluid en geen soepel en vloeiend beeld. Jammer, maar geen al te grote verrassing.

De matige prestaties van de Nokia Asha 501 camera zijn niet geheel onverwacht gezien de lage prijs van het toestel, maar toch hadden we stiekem op iets meer gehoopt. Nokia zet de laatste tijd fors in op de camera-ervaring van Lumia’s, maar dat lijkt bij de Asha’s nog niet te gebeuren. Aangezien je tegenwoordig al voor zo’n 100 euro Android-telefoons koopt met een minstens ietsje betere 5-megapixelcamera, hadden we van de cameragenieën bij Nokia toch wat meer verwacht voor de Asha-lijn.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Nokia Asha 501 is, in ieder geval op papier, een erg aantrekkelijk totaalpakket gezien zijn lage prijs. Voor zo’n 80 euro krijg je wat in feite gewoon een smartphone is, met WhatsApp, Twitter, Facebook en allerlei andere populaire apps. Vergeleken met een Android-toestel is het app-aanbod natuurlijk een stuk kleiner, maar de Asha 501 is dan ook een stuk goedkoper dan zelfs de meeste Android-smartphones.

Eén van de sterkere punten van de Asha 501 is het design. De meeste goedkope Android-mobieltjes voelen ook echt goedkoop aan: veel plastic, lompe vormen, en meestal wat aan de zware kant. Een goed voorbeeld daarvan is de Alcatel One Touch Pop C5. Dat toestel is zo’n 100 euro, maar heeft wel een groter scherm en een betere camera.

Nokia Asha 501 Alcatel One Touch Pop C5 Acer Liquid Z4
Beeldscherm 3,00 inch 4,50 inch 4,00 inch
Resolutie 240 x 320 pixels 480 x 854 pixels 480 x 800 pixels
Pixeldichtheid 133 ppi 218 ppi 233 ppi
Besturingssysteem Nokia Asha OS 1.0 Android 4.2 (Jelly Bean) Android 4.2 (Jelly Bean)
Processor - 1,3 GHz dual-core 1,3 GHz dual-core
Werkgeheugen 64 MB 512 MB 512 MB
Interne opslag 4 GB 4 GB 4 GB
Camera 3,20 megapixel 5,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 98 gram 157 gram 130 gram
Stand-by tijd 1152 uur 400 uur 450 uur
Spreektijd 1020 minuten 360 minuten 360 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

De Pop C5 is echter verre van aantrekkelijk: het toestel is vrij fors en heeft een ontwerp dat hooguit ‘degelijk’ genoemd kan worden. Dat is niet erg, voor een smartphone van 100 euro, maar het is prettig om te zien dat Nokia wél op design focust bij budgettoestellen. Aantrekkelijker is wel de Acer Liquid Z4, die slechts een tientje meer kost dan de Asha 501 maar wel voorzien is van betere hardware én Android.

In alle eerlijkheid is de Asha 501 op dit moment nét een paar tientjes te duur. Er zijn dit jaar enkele zeer aantrekkelijk geprijsde Android-smartphones verschenen voor minder dan 100 euro, waardoor het prijsverschil met de Asha 501 wel erg klein wordt. Een keuze voor zo'n goedkope Android heeft voordelen en nadelen: hoewel Google's OS niet altijd even soepel loopt op goedkope telefoons, zijn er wel veel meer apps voor te krijgen. Had Nokia de Asha 501 voor 60 euro in de markt gezet, dan was het een zéér aantrekkelijk alternatief voor zelfs de goedkoopste Androids. Nu is de afweging wat lastiger.

Conclusie

De Nokia Asha 501 bewijst dat de Finse fabrikant nog altijd meer verstand heeft van de budgetmarkt dan wie dan ook. Waar de meeste goedkope smartphones vaak voorzien zijn van zwakke hardware, niet geoptimaliseerde software en een rammelende behuizing, heeft Nokia gekeken naar wat gebruikers verwachten en eisen van een mobieltje. Het eindresultaat? De Nokia Asha 501.

Dit is een toestel met het lekker stevige design dat we van Nokia gewend zijn. Een toestel met de belangrijkste apps, het handige Fastlane, en een intuïtieve interface. Een toestel waarvan het scherm wellicht een wat lage resolutie heeft, maar een scherm dat wel goed reageert en prima contrast biedt. Natuurlijk hadden we liever gezien dat de Asha 501 nog een paar tientjes goedkoper was, maar in feite biedt Nokia's budgettopper voor minder dan 100 euro alles wat je van een smartphone zou verwachten. Een lekker simpel instapmodel.

Ook is de Nokia Asha 501 de Nokia Asha 501 een ultieme back-up telefoon. Ga je op vakantie, naar een festival, of gewoon een dagje uit, dan heb je misschien geen zin om je lompe 5 of zelfs 6 inch smartphone mee te slepen. Omdat 'ie zo groot is, of omdat je bang bent dat 'ie kapot gaat na een enkele val. De Asha 501 is dan de ideale oplossing: voorzien van alle belangrijke apps om in contact te blijven met je vrienden, maar met een stevige behuizing, compacte vormfactor, en een lage prijs. 

+ Doet wat een smartphone moet doen voor een budgetprijsje
+ Uitstekende accuduur
+ Aantrekkelijk en stevig design

- Matige camera
- Weinig goede apps in Nokia Store
- Had een paar tientjes goedkoper gemogen

Nokia Asha 501 kopen?

De Nokia Asha 501 is te koop bij verschillende Nederlandse webwinkels, zowel los als in combinatie met een abonnement. Bij GSMinfo.nl vergelijken we dagelijks de prijzen van ruim 50 webwinkels, zodat je altijd de laagste prijs kunt vinden. 

Nokia Asha 501 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden