Vergelijk 2.546.281 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone 5S review

Door , - 2 reacties

Apple lanceerde enige tijd geleden de iPhone 5S, samen met de iPhone 5C. Moeten iPhone 5-bezitters overstappen op de 5S? GSMinfo.nl nam de nieuwe telefoon onder de loep en keek daarnaast of mensen met Android zich wellicht tot iOS moeten bekeren.

De iPhone 5S is momenteel het toptoestel van Apple. Het bedrijf uit Cupertino zette met de eerste iPhone de standaard voor smartphones en sindsdien is de iPhone een van de meest populaire smartphones geweest. Die trend zet Apple vrolijk door met de iPhone 5S. Sinds de iPhone 3G heeft Apple elke twee jaar een nieuw model geïntroduceerd, met in de tussenjaren een sneller model met (vrijwel) dezelfde behuizing én naam, voorzien van een S. Zo ook dit jaar, al bracht Apple naast de opvolger voor de iPhone 5 ook 'budgetvariant' iPhone 5C op de markt.

De vraag die elke iPhone-bezitter zich dan moet gaan stellen is: is de iPhone 5S beter dan mijn huidige toestel? Een vraag die 4S-bezitters volmondig met 'ja' kunnen beantwoorden, maar die voor iPhone 5-bezitters nog best lastig zal worden. Het scherm blijft immers van dezelfde grootte en vooral intern verandert er een boel, iets waar je in de eerste instantie weinig van zal merken. Om je een geïnformeerde keuze te bieden nam GSMinfo.nl de nieuwste iPhone uitgebreid onder de loep.

Behuizing

Het eerste dat opvalt aan de iPhone 5S als je hem naast een iPhone 5 legt, is dat hij nét een fractie groter is. Het scherm heeft dezelfde afmetingen, maar daarboven en onder is iets meer ruimte vrijgemaakt, waarschijnlijk voor de grotere batterij en het nieuwe binnenwerk dat de 5S meekrijgt. Het ontwerp is verder maar bar weinig veranderd, al introduceert Apple een tweetal nieuwe kleuren. Zwart heeft moeten plaatsmaken voor Space Gray, en Wit is niet veranderd maar opnieuw gelabeld als Silver. Als derde kleur is er Gold of Champagne bijgekomen. De goudkleurige telefoon werd naar verluidt intern bij Apple de Kim Kardashian-phone genoemd. Een beetje protserig is het wel, dat moeten we toegeven, maar het is wel de enige vrolijke kleur tussen het grauwe zakelijke Space Gray en het obligate Silver.

Apple iPhone 5S achterkant

In de behuizing zit naast een geheel vernieuwd binnenwerk ook een leuke, vernieuwende toevoeging: de vingerafdruksensor, door het bedrijf uit Cupertino Touch ID genoemd. Het instellen is vrij eenvoudig en het ontgrendelen met je vinger zo mogelijk nog meer. Wel jammer dat je maximaal 5 vingerafdrukken in kan stellen, het is dus niet mogelijk om al je vingers op te nemen in de database. Een database die overigens alleen lokaal en beveiligd wordt opgeslagen en dus niet op internet staat. Op internet zijn overigens veel experimenten met Touch ID. Zo blijkt het niet alleen mogelijk om je vinger in te stellen, ook je neus, je tepel, de poten van je kat en zelfs piemels schijnen te werken.

In de praktijk werkt het ontgrendelen met je vingers overigens uitstekend. Je zet de telefoon aan door met een vinger op de home-knop te drukken, en de telefoon ontgrendelt bijna meteen daarna. Het geeft de veiligheid van een pincode, maar dan eentje die je niet kan afkijken. Daarnaast zorgt het natuurlijk voor een enorme dosis gemak. Naar onze mening een uitstekende toevoeging.

Apple iPhone 5S Touch ID

Camera

De camera is met 8 megapixel op papier niet echt revolutionair. Althans, op het eerste oog dan. Apple heeft ten opzichte van de iPhone 5 flink wat veranderingen doorgevoerd, en niet alleen in de software. De sensor is vergroot, wat niet als gevolg heeft dat de foto van meer pixels is voorzien maar wel dat de lichtgevoeligheid is toegenomen. Foto's moeten dus scherper zijn en meer detail bevatten, omdat de camera meer beeld kan opvangen dan voorheen. Vooral bij situaties met weinig licht valt dat op. Smartphones zijn daar vaak nogal slecht in, bij weinig licht worden foto's al vaak grauw of vlekkerig. Niet bij de iPhone 5S dus.

Naast de grotere sensor heeft Apple ook op het gebied van camerasoftware enkele sprongen gemaakt. Zo is het nu mogelijk om heel gemakkelijk een 'burst-shot' te maken. Dat wil zeggen: meerdere foto's heel snel achter elkaar, tien per seconde om precies te zijn. Daarvoor hoef je niet een speciale burst-mode te selecteren, gewoon je vinger op de afdrukknop houden volstaat. Vervolgens kun je uit de brij foto's die je met die modus maakt gemakkelijk de leukste uitzoeken en de rest wegkieperen. Staat je telefoon ook niet gelijk vol met honderden foto's van bijna hetzelfde moment. Handig!

Apple iPhone 5S Camera

Een andere leuke toevoeging is 'Slomo-video'. Video's in deze modus worden met 60 frames per seconde geschoten. Vervolgens kan je zelf het deel van de video selecteren dat je in slow motion wil weergeven. at werkt heel erg fijn en levert bovendien hilarische video's op, die je vervolgens simpel met de rest van de wereld kan delen. Het moment

Tenslotte is de flitser in de iPhone 5S nog het vermelden waard. Die bestaat namelijk uit twee afzonderlijke ledjes. Het is echter niet zomaar een dubbele led-flitser, ze hebben een verschillende kleur; de onderste is meer amberkleurig. De software in de iPhone bepaalt welke felheid van beide ledjes nodig is om de ideale belichting te bereiken bij elke foto. Daarmee krijg je dus niet meer van die fletse foto's vol witte vlakken, met een vreemde kleurweergave. In plaats daarvan zijn foto's met minder licht nu ook kleurecht. Benieuwd hoe de foto's van de iPhone 5S eruit zien? Hieronder krijg je een klein overzicht.

iPhone 5S foto iPhone 5S foto iPhone 5S foto iPhone 5S foto iPhone 5S foto iPhone 5S foto iPhone 5S foto iPhone 5S foto

Filmen kan de iPhone 5S natuurlijk, en niet alleen in slow motion. Ook in normale modus weet de telefoon een heel behoorlijk resultaat neer te zetten, met als belangrijkste verbetering dat je nu in video's kan zoomen. Voorheen kon dat bij Apple-telefoons niet, terwijl het bij Android al lange tijd standaard was. Het kwam het bedrijf uit Cupertino op veel kritiek te staan. Het is dan ook een beetje vreemd dat Apple het nu als 'nieuwe feature' promoot, terwijl het eigenlijk al lang had moeten kunnen. Het filmen gaat eigenlijk met dezelfde kwaliteit als die we gewend zijn van de camera.

Het besturingssysteem

Verstokte Android-gebruikers zullen in het begin grote moeite hebben met Apple's iOS. Nieuwe gebruikers veel minder, want het besturingssysteem van Apple is bijzonder eenvoudig en intuitief. Het verwijt van Android-gebrukers aan het adres van Apple is vaak dat Android een stuk meer aan de eigen voorkeur is aan te passen. Toch is er onder alle eenvoudige menu's en grote iconen nog een boel in te stellen. Wat dat betreft doet iOS naar onze mening niet onder voor Android. Zodra je gewend bent aan Apple iOS zul je met dezelfde en soms zelfs grotere snelheid je telefoon kunnen bedienen als een Android-gebruiker. Dat wennen kost niet eens zoveel tijd, want alles steekt vrij logisch in elkaar.

Apple iPhone 5S App Store

Je productiviteit lijdt er dus niet onder, mocht je besluiten over te stappen van Android naar iOS. Wat lever je qua software dan wel in, in vergelijking met Android? Eigenlijk heel weinig. Het besturingssysteem van Apple heeft onthutsend veel apps. Dat vergroot de waarde van een mobiel besturingssysteem enorm, iets wat ze bij Microsoft zullen beamen. Hun Windows Mobile Phone-besturingssysteem kampt met een chronisch tekort aan apps, wat een van de redenen is waarom het maar geen voet aan de grond lijkt te krijgen. Apple's iOS heeft de beschikking over een aantal apps die je niet op Android terugvindt, al is het omgekeerde natuurlijk ook waar. Daar zitten echter niet de grote verschillen tussen Android en iOS. Die zitten in de user interface.

Het notificatiecentrum is daar de meest in het oog springende voorbeeld van. Om niet meteen duidelijke redenen heeft Apple gekozen om drie tabjes te maken, eentje voor de kalender, eentje met alle notificaties van apps en eentje met alle gemiste notificaties. Het onderscheid tussen kalender en notificaties van apps kunnen we nog begrijpen. De kalender vult het tabje 'Vandaag' op een prettige en overzichtelijke wijze, mits je de kalender natuurlijk gebruikt. Het geeft een duidelijk overzicht van je dag en geeft daaronder nog een boel informatie weer, waaronder aandelenkoersen en een weersvoorspelling.  Het onderscheid tussen gemiste notificaties en alle notificaties snappen we minder.

Over het tabje 'Alles' worden notificaties verzameld van apps. Dat klinkt net als het notificatiecentrum van Android, maar zo soepel werkt het niet. Het meest in het oog springende verschil is dat als een bepaalde app meerdere notificaties stuurt, die niet gegroepeerd worden maar per stuk in het dropdown-menu verschijnen. Zeker bij chatapplicaties als WhatsApp en Google Hangouts zorgt dat voor nogal wat wanorde. De meldingen zijn ook alleen weg te halen door twee keer op een klein kruisje rechtsboven te drukken, waarmee je wel gelijk alle notificaties van 1 bepaalde app verwijderd.

De notificaties in het derde tabje zijn vreemd genoeg dan weer niet te verwijderen, althans niet in dat deel van het notificatiemenu. Dat is nogal onhandig. In de praktijk zul je dan ook niet of nauwelijks in het derde tabblad komen, simpelweg omdat daar slechts 1 soort notificatie staat, namelijk de gemiste notificaties die je in het tweede tabje dan al net hebt bekeken. Apple had deze tab beter samen kunnen voegen met 'Alles', dat was een stuk handiger geweest.

De reden dat we zo lang dooremmeren over het notificatiecentrum is eigenlijk tweeledig. Enerzijds is het een behoorlijk irritant aspect van iOS, aan de andere kant is er verder weinig om echt kritisch over te zijn. Het besturingssysteem zit op zo'n manier in elkaar dat we eigenlijk niets anders dan enorm positief kunnen zijn.

De batterij

Heel indrukwekkend is de batterij van de iPhone 5S niet. Zeker, je doet er gemakkelijk een dag mee, maar bij semi-intensief gebruik blijft het daar ook al gauw bij. Met een batterij als deze hadden we wel kunnen leven, als de iPhone voorzien was van een normale micro-usb aansluiting. Sinds de overeenstemming tussen fabrikanten om toestellen alleen nog maar met die oplaadaansluiting te leveren, slingert er altijd wel eentje ergens rond. Met Apple Lightning-adapters is dat minder het geval. In de praktijk ben je dus afhankelijk van je eigen oplader die je bij je iPhone krijgt. Even je telefoon laden bij een vriend of onderweg zit er dus vaak niet in. Je kan natuurlijk gewoon wat extra opladers kopen, maar die zijn nogal aan de prijs. Alleen al de USB-naar-Lightning-kabel kost 19 euro, voor een stopcontact-usb-verloopstukje ben je nog eens 19 euro kwijt.

Snelheid en intern geheugen

De iPhone 5S is snel. Bijzonder snel zelfs. Op geen enkel moment tijdens de vier weken intensief gebruik ontstond het idee dat de Apple-telefoon traag was. Dat is mede te danken aan de geheel nieuwe A7-chipset, die Apple voor het eerst zijn opwachting liet maken in de iPhone 5S. Op de chipset zit niet alleen een snelle, nieuwe processor ingebakken, ook een speciale sensor die input van alle sensoren bijhoudt en ze pas doorstuurt naar de apps wanneer ze gebruikt worden. Op die manier wordt stroom bespaard, en dat werkt vrij aardig. Het in- of uitschakelen van apps als Moves (die je dagelijkse besognes in loop- en locatiestatistieken bijhoudt) heeft nauwelijks invloed op de batterijduur.

Apple iPhone 5S voorkant

Het interne geheugen van 1 GB acht Apple voldoende voor de iPhone 5S. Daar zijn wij het eigenlijk niet helemaal mee eens. Wij zijn natuurlijk vrij fervente smartphonegebruikers, en daarmee niet echt een representatieve groep gebruikers. Bij het gebruiken van meerdere geheugenintensieve apps gebeurt het ons echter te vaak dat apps uit het geheugen worden gemikt, waardoor ze helemaal opnieuw moeten worden opgestart. Gezien de prijs van flashgeheugen had het Apple gesierd als ze gewoon voor 2 GB hadden gekozen. Het is gewoon onhandig dat wanneer je switcht tussen Hangouts, Evernote, Google Maps, Safari, WhatsApp, Twitter en/of Facebook, dat een of meerdere van die apps dan met enige regelmaat helemaal opnieuw moeten worden opgestart.

Prijs

De prijs is natuurlijk het grootste obstakel. De iPhone is zonder twijfel een goede telefoon, maar of mensen het toestel ook daadwerkelijk aanschaffen is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de prijs Bij de iPhone 5S met 64GB intern geheugen is de prijs het gortigst. Iets minder dan 900 euro moet je neertellen voor dat toestel op moment van schrijven en het is daarmee bijna het duurste toestel dat je via GSMinfo.nl kan vinden.

Het is natuurlijk maar net de vraag of je ook 64GB aan opslagruimte nodig hebt. Het gros van de gebruikers zal ook gemakkelijk met 16GB uit de voeten kunnen, en met 32GB is er ook nog een goede tussenstap. De meerprijs die je betaalt voor de verdubbeling van het opslaggeheugen is echter niet voor de poes. Er komt zomaar 100 euro bovenop de prijs, dus je moet die extra 16GB wel heel erg nodig hebben wil je tot aanschaf van het 32GB-model overgaan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het 64GB-model.

De prijs maakt ook deel uit van het imago van Apple. Het produceren van een iPhone kost, puur aan materialen, ergens tussen de 300 en 400 dollar. Daar komen dan natuurlijk ook nog een hoop kosten bij, maar het staat als een paal boven water dat Apple met de iPhone continu stevige winsten boekt. De prijs zou dus best verlaagd kunnen worden, als Apple dat zou willen. Maar waarom zouden ze? Met deze hoge prijs houden ze het beeld van een premium-telefoon in stand. Het is natuurlijk niet alleen deze prijs, ook de enorm goede bouwkwaliteit en de intuïtieve software speelt daarbij een rol, maar ook de prijs draagt zijn steentje daaraan bij.

Het belangrijkste? Mensen zijn bereid het te betalen. Het onnavolgbare succes van Apple's iPhone, jaar in jaar uit, bewijst dat. Wij snappen dat wel. Je krijgt voor deze (hoge) prijs wel een boel kwaliteit, en ook al krijg je niet 300 euro meer aan features ten opzichte van de Nexus 5, de telefoon straalt wel veel meer luxe uit dan elke andere telefoon momenteel op de markt. Als je die 700 euro kan missen, dan zien wij niet in waarom je niet voor een iPhone 5S zou moeten gaan. Het is gewoon een uitstekende telefoon.

Conclusie

De iPhone 5S kent maar weinig gebreken. Samenvattend kun je eigenlijk zeggen dat het er twee zijn, met een mogelijke derde, afhankelijk van je voorkeur. Het eerste minpunt (en gelijk het grootste) is de prijs. Zeker, de telefoon is goed, maar we vinden dat hij het geld dat je ervoor betaalt eigenlijk niet 100% waard is, al komt dat ook omdat de concurrentie veel kwaliteit biedt voor relatief weinig geld. De iPhone is wel (vaak) beter dan de concurrentie, maar kost meer dan die extra kwaliteit rechtvaardigt.

Het tweede minpunt is relatief klein, maar heeft een grote impact. Het notificatiecentrum van Apple is niet zo goed als dat van Android. In de praktijk is dat notificatiecentrum veruit het meest gebruikte stukje software, daarom weegt deze misser van Apple ook zo zwaar. De keuzes die het bedrijf hier maakt zijn niet handig en doen af aan een verder bijzonder prettige gebruikerservaring. Het is echter niets dat een eenvoudige software-update niet kan verhelpen, iets waar we eigenlijk op hopen.

Het derde minpunt zal alleen voor bepaalde mensen gelden. Wij vinden de iPhone 5S eigenlijk wat klein. Zeker, veel gebruikers zullen het formaat van Apple's telefoon zien als pluspunt. De enige echt goede smartphone die veel mensen met kleine handen met 1 hand kunnen bedienen. Als je het vergelijkt met de concurrentie is het formaat van 4 inch eigenlijk hopeloos achterhaald. Telefoons met schermen zo groot als 5.5 inch verkopen als een malle en ook smartphones met schermen met een formaat van 5 inch gaan als warme broodjes over de toonbank. Dat heeft een reden. Grotere schermen sluiten beter aan op onze hedendaagse bezigheden met een smartphone. Die bestaat nauwelijks nog uit bellen, en voor een veel groter deel uit mailen, surfen, WhatsAppen en Facebooken. Dat gaat allemaal beter op een groter scherm.

Apple iPhone 5S

De andere kant op geredeneerd heeft het kleine formaat Apple niet belet indrukwekkende verkoopcijfers neer te zetten. Momenteel is Apple nog de enige telefoonfabrikant die met iOS een succesvolle concurrent tegenover de marktoverheersing van Android weet te zetten. Dat het zo succesvol is, kan echter niet alleen aan iOS worden toegeschreven. Met zijn mooie behuizingen en goede imago heeft Apple veel mensen weten te strikken, en terecht. Apple trekt deze succesvolle lijn door met de iPhone 5S, en voegt daar nog eens wat interessante, vernieuwende technologie aan toe in de vorm van Touch ID. De vraag of de iPhone 5S een goede telefoon is, valt dus eigenlijk heel gemakkelijk te beantwoorden met ja. Het is maar net de vraag of je de aanschafprijs ervoor over hebt. Gezien de verkoopcijfers beantwoorden veel mensen ook die vraag met ja.

Een iPhone 5S kopen

Benieuwd waar je een iPhone 5S het voordeligst kan halen? Op GSMinfo.nl vind je gemakkelijk met 1 muisklik de laagste prijs. Een Apple iPhone 5S 16GB zonder abonnement is te koop vanaf € 309,00.

Apple iPhone 5S 32GB review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden