Vergelijk 2.684.708 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone 5C review

Reviews Apple iPhone 5C review
Door , - 3 reacties

De Apple iPhone 5C is een unieke smartphone in meerdere opzichten: het toestel heeft een nieuwe plek in Apple's assortiment, een opvallend design van kleurrijk plastic, en een hogere prijs dan velen verwacht hadden. Maar is het ook een goede smartphone? In deze iPhone 5C review bespreken we uitgebreid alle aspecten van het toestel.

De afgelopen jaren zijn Apple’s aankondigingen altijd heerlijk voorspelbaar geweest: ieder najaar een nieuw model voor de iPhone, waarbij de twee vorige modellen steeds zo’n honderd euro in prijs zakten. Je kon er de klok op gelijk zetten. De verrassing was dan ook groot toen Apple dit najaar niet alleen de iPhone 5S, maar ook de iPhone 5C introduceerde.

Of, nou ja: een echte verrassing kon je het ook niet noemen, want geruchten over een goedkope iPhone zoemen al jaren rond. Uiteindelijk was de echte verrassing dan ook dat de iPhone 5C niet de goedkope iPhone was waar we allemaal op hoopten. Het toestel vervangt namelijk niet de ‘oude’ iPhone 4S, maar de nieuwere iPhone 5. Met een adviesprijs van zo’n 600 euro zal er bovendien niemand zijn die de 5C als echt goedkoop durft te bestempelen.

De iPhone 5C is in feite gewoon de iPhone 5 met een nieuw jasje. Aan de binnenkant is er nauwelijks iets veranderd, aan de buitenkant des te meer. De 5C heeft dan ook dezelfde adviesprijs als de 5 meegekregen, en zal het toestel op korte termijn volledig vervangen in de winkels. GSMinfo.nl kon de iPhone 5C een paar weken uitproberen, en in deze review nemen we het toestel grondig met je door.

 Apple iPhone 5C en iPhone 5S

Design

De iPhone heeft de laatste jaren steeds een stoer en stijlvol industrieel design gehad, met veel rechte lijnen, platte oppervlakken, en afgeronde hoeken. Waar de smartphones van andere fabrikanten vaak nog een beetje op plastic speelgoed leken, koos Apple duidelijk voor een volwassen design van metaal. Met de iPhone 5C komt daar verandering in, want Apple heeft met dit toestel gekozen voor plastic. En niet zomaar plastic: kleurrijk plastic dat doet denken aan het design van Nokia’s Lumia, iets waar de Finse fabrikant Apple maar al te graag aan herinnert.

Het moet gezegd worden dat het plastic van Apple wel goed aanvoelt. Het materiaal lijkt goed bestendig tegen vette vingers en krassen. Dit is geen plastic dat buigt zodra je er een beetje druk op uitoefent, maar stevig materiaal dat haast tegen een stootje lijkt te kunnen. Het sluit haast naadloos aan op de rest van het toestel, en alles lijkt keurig afgewerkt.

Wel kraakt het toestel soms licht als je op het touchscreen duwt, alsof het scherm net niet helemaal goed vastgelijmd zit aan de rest van het toestel. Het is niet alsof er iets loszit en het voelt allemaal nog steeds stevig aan, maar een smartphone die kraakt bij gebruik is niet wat we van Apple verwachten. Ook na veelvuldig het scherm ‘aanduwen’ blijft de 5C kraken. Jammer.

Apple iPhone 5C

Bovendien blijft plastic uiteindelijk gewoon plastic. In vergelijking met de stoere, stevige iPhone 5S voelt de iPhone 5C toch een stuk meer als speelgoed aan. Daar helpen de kleuren ook niet echt bij: de felle kleuren die Apple heeft gekozen zijn zeker aantrekkelijk, maar zorgen er ook voor dat het toestel er iets goedkoper uitziet. Dat is nou niet iets wat je graag ziet bij een smartphone die meer dan 500 euro kost.

Omdat de iPhone 5C een 4 inch scherm heeft past het toestel eigenlijk moeiteloos in elke broekzak, en je kunt hem nog steeds prima bedienen met één hand. Het plastic is iets gladder dan de iPhones van de afgelopen jaren, maar je hoeft echt niet bang te zijn dat de 5C per ongeluk uit je handen glipt. Wel zijn de randen rondom het scherm (de ‘bezel’) teleurstellend groot. Andere fabrikanten zijn dit jaar druk bezig geweest om de bezel zo klein mogelijk te maken, zodat je een groot scherm op een zo klein mogelijk oppervlak kunt stoppen. Bij de iPhone 5C is wel erg veel van de voorkant gevuld met zwarte randen. Jammer, dan hadden we liever een compacter design of een groter scherm gezien.

Apple iPhone 5C

Beeldscherm

Het beeldscherm van de iPhone 5C is klein maar fijn. Apple's smartphones beschikken eigenlijk altijd over de beste displays van het moment, en dat is met de 5C niet anders. De beelden zijn heerlijk helder en scherp, en ook de kijkhoeken zijn uitstekend. Ook heeft Apple ervoor gezorgd dat de beelden haast op het scherm lijken te liggen, waardoor het scherm haast een genot om naar te kijken is.

Op het gebied van resolutie heeft de concurrentie Apple dit jaar weten te passeren. Zowat alle topmodellen met Android beschikken dit jaar over een Full HD-resolutie van 1080x1920 pixels, en met de Nokia Lumia 1520 doet nu ook Windows Phone 8 mee aan de pixelrace. Daarbij vergeleken klinkt de iPhone 5C resolutie van 640x1136 ronduit teleurstellend.

Toch is het onzin om daar een probleem van te maken, want de meeste Android-smartphones hebben ook een veel groter scherm. Bovendien is de hogere resolutie voor de meeste gebruikers uiteindelijk nauwelijks op te merken. De resolutie van de iPhone 5C komt neer op 326 pixels per inch, volgens Apple een ‘retina display’, scherp genoeg dat je individuele pixels niet met het blote oog zult kunnen onderscheiden.

Dat komt overeen met onze ervaring: leg je de 5C naast bijvoorbeeld de Galaxy S4, dan zul je op het gebied van resolutie nauwelijks een verschil zien. Een hogere resolutie klinkt leuk, maar Apple snapt dat daarop focussen weinig winst oplevert. Ondanks de ‘lagere’ resolutie heeft de iPhone nog altijd één van de beste beeldschermen: scherp, helder, en kleurrijk. Liever zien we dat andere fabrikanten in 2014 een voorbeeld nemen aan Apple, en focussen op de kwaliteit van het beeldscherm in plaats van het aantal pixels.

Apple iPhone 5C Apple iPhone 5C Apple iPhone 5C Apple iPhone 5C

Hardware

De iPhone 5C heeft precies dezelfde hardware als de iPhone 5, met een Apple A6-chipset, een 1,3 GHz dual-core processor, en 1 GB RAM-geheugen. Waar Android-fabrikanten elkaar regelmatig aftroeven met steeds een net iets krachtigere processor met meer cores, hoef je over de iPhone eigenlijk maar één ding te weten: hij doet het gewoon.

Waar Google met Android rekening moet houden met duizenden verschillende hardwareconfiguraties, hoeft Apple bij het ontwikkelen van iOS eigenlijk alleen rekening te houden met de eigen chipsets. Daardoor loopt de iPhone 5C heerlijk vloeiend en soepeltjes, ondanks hardware die op papier minder krachtig lijkt dan veel andere smartphones. In veel benchmarks komt de iPhone 5C zelfs beter uit de test dan sommige Android-smartphones met quad-core processoren.

Tijdens onze reviewperiode hadden we hooguit een enkele keer last van gestotter bij het gebruik van een app, maar dat is bij het gebruik van een grafisch vrij intensieve game. De browser weet pagina’s razendsnel te laden, en ook als je druk heen en weer scrollt en in- en uitzoomt werkt de iPhone 5C erg goed. De populairste apps als Facebook, Twitter en Instagram starten allemaal razendsnel, en ook bij het snel switchen tussen verschillende apps is de 5C lekker soepel.

Software

We hebben iOS 7 al uitgebreid besproken in onze iPhone 5S review, dus we gaan er niet al te diep meer op in. Qua software verschillen Apple’s smartphones nauwelijks van elkaar: de iPhone 5S heeft vanzelfsprekend de ondersteuning voor Touch ID die de 5C niet heeft, en daarnaast zijn er in de camera-app van de iPhone 5S net wat meer functies te vinden.

De frisse nieuwe look die iOS heeft gekregen met versie 7 was onderhand vrij welkom: het zorgt er voor dat de software er eindelijk weer eens net zo aantrekkelijk uit ziet als de smartphones van Apple. Bovendien passen de vrolijke kleuren en het platte design uitstekend bij de iPhone 5C, die zelf ook al een kleurrijker design heeft dan iPhones tot nu toe.

Natuurlijk valt er genoeg te bekritiseren aan iOS. Het notificatiecentrum is, in vergelijking met niet alleen Android maar ook BlackBerry 10, een beetje teleurstellend. Ook gaat multitasken nog steeds niet zo gemakkelijk als in Android, en op sommige momenten missen we de widgets van Google’s mobiele OS ook een beetje. Daar staat tegenover dat iOS nog altijd bijzonder gemakkelijk en gebruiksvriendelijk is, en dat de kwaliteit van de apps vaak nog steeds Android overtreft.

Camera

De iPhone 5C heeft een 8 megapixelcamera die prima foto's en full HD-video's kan maken. In vergelijking met de iPhone 5S ontbreken enkele features: slow-motion video's maken op de 5C kan niet, en de verbeteringen in situaties met weinig licht zijn exclusief voor de 5S.

Toch doet de iPhone 5C camera het nog altijd beter dan veel concurrerende smartphones. De gemaakte foto's zijn helder, scherp, en kleurrijk. Er is nauwelijks ruis te vinden op de gemaakte kiekjes, en ook bij weinig licht weet de 5C nog mooie foto's te maken. Wel missen we optische beeldstabilisatie (OIS) een beetje op de iPhone. Topmodellen van onder andere LG en Nokia zijn dit jaar voorzien van OIS, waardoor je stabielere beelden krijgt met minder trilling. Helaas beschikt de iPhone nog niet over OIS, waardoor er toch nog ruimte voor verbetering is.

Apple iPhone 5C camera test Apple iPhone 5C camera test Apple iPhone 5C camera test Apple iPhone 5C camera test Apple iPhone 5C camera test Apple iPhone 5C camera test Apple iPhone 5C camera test

Batterij

Als er één gebied is waarop iOS nog altijd makkelijk Android weet te verslaan, dan is het wel in accuduur. De batterij heeft heeft een capaciteit van 1510 mAh. Dat klinkt misschien klein in vergelijking met sommige andere smartphones die dit jaar zijn verschenen, maar in de praktijk haalden we fantastische resultaten uit de 5C.

Bij gemiddeld gebruik haalden we nog steeds moeiteloos twee dagen op de iPhone 5C. Daaronder valt zo’n twee tot drie uur muziek per dag, regelmatig checken van social media, soms wat browsen en een game, en overdag alle internetverbindingen open. Na twee dagen was er dan nog steeds zo’n 20% van de accu over: meer dan de gemiddelde smartphone. Bij zwaarder gebruik, met meer games en video, lijkt de 5C nog steeds prima het einde van de dag te halen zonder dat hij tussentijds aan de oplader moet.

Met een volle accu houdt de 5C het iets minder lang vol dan de 5S, maar de twee ontlopen elkaar nauwelijks. Er zijn slechts enkele smartphones die een langere accuduur bieden. Op Android-gebied weten eigenlijk alleen de LG G2 en Huawei’s Ascend Mate betere prestaties neer te zetten, maar dat zijn dan ook smartphones die een stuk groter zijn en dus ruimte hebben voor een flinke accu.

Apple iPhone 5C en iPhone 5S

Prijs-kwaliteit

We zijn wat laat met onze review van de iPhone 5C, maar dat zorgt er wel voor dat we een opmerkelijk feit kunnen meemaken. Een kleine twee maanden na de release is de iPhone 5C namelijk al bijna honderd euro onder de adviesprijs gezakt. Ter vergelijking: de iPhone 5 zakte in zijn eerste paar maanden slechts een paar tientjes. Een iPhone wordt normaal maar één keer per jaar een stuk goedkoper: bij de introductie van het nieuwe model.

Dat betekent niet dat de 5C nu opeens écht goedkoop is. Daarmee kost de ‘goedkope iPhone’ nog altijd meer dan mening Android-topmodel. De LG Nexus 5, eigenlijk net zo krachtig en met een groter scherm,  is al verkrijgbaar voor minder dan 400 euro. Ook de Samsung Galaxy S4 en de LG G2 bieden een groter scherm en goede specs voor een lagere prijs. Als je zoveel mogelijk waar voor je geld wil krijgen zijn er dus genoeg andere keuzes.

Apple iPhone 5C 16GB LG Nexus 5 Huawei Ascend P6 Samsung Galaxy S4
Beeldscherm 4,00 inch 5,00 inch 4,70 inch 5,00 inch
Resolutie 640 x 1136 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 326 ppi 441 ppi 312 ppi 441 ppi
Besturingssysteem Apple iOS 7 Android 4.4 (KitKat) Android 4.2 (Jelly Bean) Android 4.2 (Jelly Bean)
Processor 1,3 GHz dual-core 2,3 GHz quad-core 1,5 GHz quad-core 1,9 GHz quad-core
Werkgeheugen 1 GB 2 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 8 GB 16 GB
Camera 8,00 megapixel 8,00 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 132 gram 130 gram 120 gram 130 gram
Stand-by tijd 250 uur 300 uur 416 uur 350 uur
Spreektijd 600 minuten 1020 minuten 1680 minuten 1020 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

We kunnen ons echter voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op een groot 5 inch scherm. Waar Android-fabrikanten ieder jaar maar smartphones met grotere schermen maken, zijn er genoeg mensen die aan de 4 inch van Apple genoeg hebben. Helaas zijn er geen andere smartphones zo compact en toch zo krachtig, maar wel enkele toestellen die in de buurt komen.

Zo is de Huawei Ascend P6 minder dan een centimeter hoger en breder, maar wel voorzien van een 0,7 inch groter scherm doordat Huawei de bezel klein heeft weten te houden. Bovendien heeft de Ascend P6 ook een goede camera, een mooi design, en ook niet verkeerd: hij kost ruim 200 euro minder dan de 5C. Ook de Samsung Galaxy S4 Mini en de BlackBerry Z10 zijn net iets groter en minder krachtig, maar kosten ruim tweehonderd euro minder.

Natuurlijk zijn er ook mensen die een iPhone willen kopen voor de zeer goede camera. Apple’s smartphones hebben bijna altijd de beste camera’s, en van de meeste fabrikanten heeft Apple ook dit jaar weinig te vrezen. Toch doen sommige concurrenten goed hun best: de Sony Xperia Z1 heeft een indrukwekkende 20,7-megapixelcamera en kost ongeveer evenveel als de 5C. Nokia’s Lumia 1020 heeft een 41-megapixelcamera met OIS die de iPhone 5C makkelijk verslaat, en hoewel het toestel iets lomper van formaat is, zit de Windows Phone wel in dezelfde prijsklasse als de 5C.

De prijs-kwaliteitverhouding is nooit het sterkste punt van Apple’s smartphones geweest: de toestellen zijn uitstekend, maar zeker de laatste jaren kun je altijd wel smartphones vinden die (bijna) even goed zijn voor veel minder geld. Bij de iPhone 5C is dat zeker het geval: als je dan toch al veel geld gaat uitgeven aan een smartphone, dan kun je beter voor een topmodel gaan. Voor een paar tientjes meer kun je nog net de iPhone 5 kopen, met een aantrekkelijker design, of je spaart nog even door voor de 5S, de échte nieuwe iPhone.

Conclusie

De iPhone 5C is ongetwijfeld een zeer goede smartphone. De hardware is tiptop in orde: soepeltjes, snel, krachtig, en uitgebreid. Ook de camera is beter dan in menig ander toestel dat dit najaar verschijnt, en het beeldscherm ontzettend helder en scherp. Over het design valt te twisten: het is wat minder luxueus dan de metalen van de iPhone 5S, maar het plastic dat Apple gebruikt voelt beter, steviger, en netter afgewerkt dan zowat elke smartphone van 2013.

Toch kunnen we de iPhone 5C uiteindelijk niet met vol enthousiasme aanraden. Daarvoor zit de prijs gewoon te dwars. Hoewel de 5C de afgelopen maanden al flink in prijs is gezakt, kost het toestel nog altijd meer dan zowat alle andere populaire smartphones van het moment. Vaak zijn die toestellen op z’n minst net zo krachtig, en zijn ze voorzien van een groter scherm, een betere camera of andere factoren die die toestellen aantrekkelijker maken.

Had de iPhone 5C de 4S vervangen, en een adviesprijs meegekregen van tussen de 400 en 500 euro, dan had Apple een fantastisch budgetmodel in handen. Nu valt de 5C een beetje tussen twee werelden in: voor hetzelfde geld (of veel minder) koop je een Windows Phone of Android-smartphone die ontzettend veel waar voor je geld biedt, en voor een paar tientjes meer heb je een krachtigere, aantrekkelijkere iPhone met allerlei nieuwe foefjes.

Apple iPhone 5C kopen?

De iPhone 5C lijkt regelmatig in prijs te zakken, harder dan bij andere smartphones het geval is. Bij GSMinfo.nl vergelijken we dagelijks de prijzen bij meer dan vijftig webwinkels, zodat je altijd de goedkoopste iPhone 5C kunt vinden.

Apple iPhone 5C 16GB Apple iPhone 5S 16GB Apple iPhone 5 16GB Apple iPhone 4S 8GB
Beeldscherm 4,00 inch 4,00 inch 4,00 inch 3,50 inch
Resolutie 640 x 1136 pixels 640 x 1136 pixels 640 x 1136 pixels 640 x 960 pixels
Pixeldichtheid 326 ppi 326 ppi 326 ppi 330 ppi
Besturingssysteem Apple iOS 7 Apple iOS 7 Apple iOS 6 Apple iOS 7
Processor 1,3 GHz dual-core 1,5 GHz dual-core 1,2 GHz dual-core 1,0 GHz dual-core
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 1 GB 512 MB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 8 GB
Camera 8,00 megapixel 8,00 megapixel 8,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 132 gram 112 gram 112 gram 140 gram
Stand-by tijd 250 uur 250 uur 225 uur 200 uur
Spreektijd 600 minuten 600 minuten 480 minuten 840 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 309,00 Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Apple iPhone 5C 16GB review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden