Vergelijk 2.862.519 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Acer Liquid S1 review

Door , - 5 reacties

De Acer Liquid S1 is een relatief goedkope phablet. De hamvraag bij phablets is tegenwoordig: 'Is hij niet té groot?' GSMinfo.nl gebruikte de telefoon enkele weken lang en velde haar oordeel. Groot is soms fijn maar soms ook onhandig.

De Acer Liquid S1 is de eerste telg in de phablet-lijn van Acer. De middenklasse-modellen worden Liquid E genoemd, en de budgetlijn de Liquid Z. Met enige fantasie kan je daarvan Liquid Super, Liquid Evenwicht en Liquid Zielig van maken, al doet die laatste kwalificatie de budgettelefoons van Acer tekort. Buiten kijf staat dat de Acer-telefoons uit de S-serie super zijn, supergroot welteverstaan. De laatste tijd is de phablet in opkomst. Steeds meer mensen kiezen voor een groter scherm, en fabrikanten tasten de grenzen af van wat de consument als de maximale grootte voor een smartphone beschouwt.

Steeds weer staat in reviews dat de grens nu echt bereikt is qua grootte, waarna de fabrikant er rustig 10 miljoen stuks van verkoopt. Het argument dat telefoons te groot zijn om comfortabel te zijn, verliest daardoor langzaam aan kracht. Grote telefoons verkopen prima, tot nu toe dan. Want maar een beperkt deel van de mensen is geïnteresseerd in zo'n enorme phablet. Vooral de vrouwelijke doelgroep (met relatief kleinere handen) is nog steeds voornamelijk geïnteresseerd in kleinere telefoons als de iPhone. Grote smartphones moesten het tot nu toe niet alleen van hun grootte hebben, maar toch ook van hun snelheid, toegevoegde functionaliteit (stylussen, softwaretechnische handigheidjes voor bediening met 1 hand).

Acer staat bekend om zijn scherp geprijsde toestellen. Vaak zijn die niet uitgerust met allerlei fratsen die duurdere toestellen wel hebben, en ook op het gebied van snelheid of software loopt Acer niet voorop. Kan alleen het grote scherm de consument nog overtuigen? GSMinfo.nl analyseerde de Acer Liquid S1 en keek of de phablet zich staande kan houden in het snel ontwikkelende en steeds meer concurrerende phablet-landschap.

Beeldscherm

Zonder twijfel het meest opvallende onderdeel van de Acer Liquid S1. Het scherm is groot, 5.7 inch maar liefst. Grootte is echter ook niet alles, want als de kleuren lelijk zijn en de backlight te zwak heb je eigenlijk alleen maar meer om over te zeuren. Gelukkig trapt Acer niet in die val en rust het de Liquid S1 niet alleen uit met een groot scherm, maar ook met een mooi scherm.

Mooi, omdat de kleuren erg warm aandoen. We durven niet te zeggen of het ook daadwerkelijk kleurecht is, maar het ziet er in ieder geval mooi uit. De kleuren spatten, om het clichévoorbeeld maar weer eens te gebruiken, van het scherm. In de foto's van het toestel komt dat niet echt tot zijn recht, maar in de praktijk waren we behoorlijk gecharmeerd van de beeldkwaliteit van de Acer. Dat het toestel helaas niet is uitgerust met een Full HD 1080p scherm is jammer, maar nauwelijks storend. Het had de telefoon niet bepaald sneller gemaakt en alles is nog steeds behoorlijk scherp.

Acer Liquid S1

Video's kijken is een waar genot op de Liquid S1. Netflix-abonnementje nemen en je Liquid S1 wordt omgetoverd tot een kleine bioscoop. Ok, we overdrijven, maar op een 5.7 inch scherm video's kijken is toch een stuk prettiger dan met een vergrootglas de ondertitels lezen op een 3.5 inch scherm. Hetzelfde geldt overigens voor foto's, of je die nou via internet bekijkt of je ze zelf gemaakt hebt. Het ziet er beide bijzonder goed uit. Ook het lezen van lange mails of volgespamde WhatsApp-groepen gaat een stuk gemakkelijker wanneer je scherm zo groot is als dat van de Liquid S1.

Behuizing

Het zal geen verrassing heten dat de behuizing van de Liquid S1 groot is. Nogal groot. In het dagelijks gebruik levert dat nogal eens problemen op. Zo is het vrijwel onmogelijk om de telefoon met 1 hand te bedienen. Bijna zonder uitzondering heb je beide handen nodig om alledaagse handelingen met de Acer uit te voeren. Het aannemen van een telefoontje is nog net mogelijk, maar dat komt alleen omdat het keuzemenu onderaan het scherm is gesitueerd.

Met de grote behuizing heb je natuurlijk ook extra moeite met het opbergen. In veel broekzakken zal de S1 maar moeilijk passen danwel flink uitsteken. Dat wil je natuurlijk niet, want als je dan je broek laat zakken (op de wc bijvoorbeeld) valt het toestel meteen uit je zak. In de praktijk borg ik de Liquid S1 dan ook vaak op in een binnenzak, en droeg ik verder zoveel mogelijk die ene spijkerbroek waar de zakken diep genoeg van waren. Dat is natuurlijk niet het schoolvoorbeeld van gebruikersvriendelijkheid.

Met de behuizing zelf is verder maar weinig mis. Linksboven vind je de aan-uitknop en op dezelfde hoogte aan de rechterkant zijn de volumeknoppen. Dat die precies tegenover elkaar zitten komt soms nog wel eens onhandig uit, want als je met je wijs- of middelvinger de aan-uitknop bedient drukt soms je palm op de volumeknoppen, waardoor de telefoon bijvoorbeeld uit mute schiet. Aan de onderkant zit de micro-usb aansluiting en de microfoon. Dat het toestel beschikt over DTS geluidstechnologie zie je aan de achterkant, waar onderaan de behuizing het logo prijkt, net boven de interne speaker. Iets hoger zit de cameralens, de flitser en een microfoon die actief is bij het filmen.

Acer Liquid S1

Ons handmodel heeft dunne polsen, maar de Acer Liquid S1 is ook gewoon erg groot.

Batterij

Met een grote behuizing is het voor fabrikanten gemakkelijker om ook een grote batterij te plaatsen. Dat is dan ook wat Acer heeft gedaan, en daar zijn we blij om. Een groot scherm slurpt meer stroom dan een klein scherm, dus het is ook geen overbodige luxe. De standby-tijd wordt wel altijd heel indrukwekkend, immers wanneer het scherm niet gebruikt wordt heb je nog wel de beschikking over al die extra accucapaciteit. Met de Liquid S1 is het geen enkele moeite om twee dagen geen stopcontact te gebruiken, en dat is iets wat maar weinig smartphones ook kunnen zeggen.

Snelheid

De Liquid S1 heeft een beetje een gebrek aan snelheid. Het is lastig daarvoor de schuldige aan te wijzen, want er zijn veel dingen die een telefoon traag kunnen maken. Een slecht geprogrammeerde skin, een minder potente processor, langzaam geheugen, vastlopende apps, of een combinatie van eerdergenoemde zaken. Het zal je als gebruiker natuurlijk een worst wezen wat de oorzaak is, als een telefoon in het dagelijks gebruik traag is, is dat bijzonder irritant. Helaas is de Liquid S1 geen echt snelheidsmonster.

Met een trage telefoon valt in principe nog best goed te leven, hij doet alles immers wel gewoon, alleen wat langzamer. Het is echter maar net wat je gewend bent. Had je hiervoor een Samsung Galaxy Ace 2 of een Sony Xperia Tipo? Dan zul je weinig verschil merken met hoe de Acer aanvoelt, behalve dat hij natuurlijk wat groter is. Ben je echter (zoals wij) bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Note 2 of een Xperia Z gewend, dan zul je je al snel gaan ergeren aan de Acer.

Dat de telefoon traag is, is wel opvallend. Acer rust de telefoon namelijk wel uit met een 1.5 GHz quad-core processor. Eerder toestellen met een quad-core processor ervaarden we nog nooit als traag. Wellicht dat het er wat mee te maken heeft dat de Acer is voorzien van een MediaTek-chipset met een Cortex A7-processor. De quad-cores die we tot nu toe getest hebben zijn afkomstig van Qualcomm en waren gebaseerd op de snelle Krait-cores. Acer heeft gekozen voor een andere fabrikant, maar dat pakt helaas niet zo goed uit.

Acerdroid 4.2 Jelly Bean

Acer heeft wat aanpassingen gedaan aan Android, maar heel uitgebreid of ingrijpend zijn ze niet. Het lockscreen is licht veranderd, met name de snelkoppelingen naar bijvoorbeeld de camera en de bel-app. Die shortcuts kan je overigens zelf gemakkelijk veranderen. Daarnaast heeft Acer een paar widgets toegevoegd, alsmede een paar apps, maar niks dat echt uniek is. Met standaard Android 4.2 Jelly Bean is echter niets mis, dus qua software zijn we wel tevreden over de Liquid S1.

Het is wel jammer dat Acer niet wat optimalisaties heeft doorgevoerd om de telefoon met 1 hand te bedienen, zoals bijvoorbeeld het uitlijnen van het toetsenbord aan de linker- danwel rechterkant. Nu heb je voor vrijwel alle interacties met de telefoon twee handen nodig, met uitzondering van de eerder genoemde snelkoppelingen onderaan het scherm.

Acer Liquid S1

Camera

Met de ingebouwde 8 megapixel camera kunnen heel behoorlijke foto's geschoten worden. Onze ervaring is dat wanneer de lichtomstandigheden goed tot zeer goed zijn, de foto's er heel mooi uitzien. Het mooie scherm speelt daarbij natuurlijk ook een bepalende rol. Ook op een ander scherm komen de foto's echter goed tot hun recht. Bij wat mindere lichtomstandigheden komt er al gauw wat ruis over de foto's te hangen, vooral als je inzoomt. Dat is echter iets wat we eigenlijk bij alle smartphone-camera's in meer of mindere mate terugzien.

Wat de snelheid van de camera betreft, die valt tegen en ook mee. Het opstarten van de camera had zeker sneller gekund. Vaak ben je een seconde of twee naar een zwart scherm aan het staren, voordat je door de digitale zoeker kan turen. Het foto's maken zelf gaat echter verrassend vlot. Acer heeft er ook voor gekozen geen sluiter-animantie te gebruiken, dus je ziet de hele tijd wat je aan het fotograferen bent. Hoe het er dan uiteindelijk uitziet? Bekijk de foto's die we hebben gemaakt met de Liquid S1 hieronder.

Acer Liquid S1 foto Acer Liquid S1 foto Acer Liquid S1 foto Acer Liquid S1 foto

Video's maakt de Liquid S1 ook. De kwaliteit is vergelijkbaar met de foto's, al is het helaas wel zo dat wanneer je gaat zoomen het beeld nogal korrelig wordt. Kijk hieronder voor een voorbeeld van de videocapaciteiten van de Liquid S1.

Prijs/kwaliteit

Met de prijs van de Acer Liquid S1 is niets mis. Voor iets minder dan 270 euro is het mogelijk de Acer op de deurmat te horen ploffen. Als je kijkt naar de verhouding prijs/schermdiagonaal is de Acer uniek. Voor 270 euro krijg je relatief gezien heel veel schermoppervlak, meer dan bijna elk ander toestel dat nu te koop is. De concurrentie is echter ook scherp geprijsd, en bestaat uit de Huawei Ascend Mate en de Asus Fonepad. De Fonepad is eigenlijk te groot om nog telefoon te kunnen noemen. De Huawei Ascend Mate is met zijn 6.1 inch ook nog wel groot, maar toch iets meer een telefoon. De Huawei kost ruim 50 euro meer dan de Acer, en is daarmee een geduchte concurrent van de Liquid S1.

Dat laat onverlet dat je voor een relatief lage prijs toch een heel capabele telefoon krijgt. Acer blinkt sowieso vaak uit op dit gebied, en de Liquid S1 is daarop geen uitzondering. De krappe 270 euro die je betaalt voor deze smartphone kan je onmogelijk veel noemen in een markt die wordt gedomineerd door 600 tot 700 euro kostende supersmartphones.

Acer Liquid S1

Conclusie

De Acer Liquid S1 is niet echt een geslaagde telefoon. Door zijn grootte is hij eigenlijk onhandig in dagelijks gebruik, zelfs als je een relatief grote phablet gewend bent. Dat hij naast groot ook nog eens een beetje traag is, maakt dat je het idee hebt dat je in ruil voor al dat gebrek aan comfort maar bar weinig terugkrijgt. Alleen de batterijduur springt er bij de Acer echt tussenuit, maar verder hebben we hier van doen met een behoorlijk doorsnee telefoon.

We durven het echter ook niet aan de Acer Liquid S1 slecht te noemen, daarvoor doet hij teveel dingen gewoon goed. Het blijft natuurlijk wel gewoon een smartphone met alle mogelijkheden van dien, en door het grote scherm zijn video's kijken en games spelen een waar genot. Voor veel mensen is de smartphone een verlengstuk van zijn/haar arm geworden, en daar stellen mensen hoge eisen aan. Aan die eisen kan de Acer wat ons betreft niet voldoen, want hij is lastig op te bergen en ronduit ongemakkelijk in de bediening.

Dat is jammer, want we zien wel degelijk de voordelen van een scherm zo groot als dat van de Liquid S1. Voordelen die zich echter vooral manifesteren bij a-typisch gebruik, zoals het gebruik van de telefoon als een soort tablet, waar eigenlijk nooit mee gebeld wordt en die je in een tas bewaart in plaats van in je broekzak. Ben jij zo'n gebruiker? Dan is de Acer Liquid S1 een bijzonder goede keus, zeker als je kijkt hoeveel Acer ervoor vraagt.

Acer Liquid S1 kopen?

Toch nieuwsgierig naar de Liquid S1? Ben je op zoek naar een leuke, scherp geprijsde phablet? Misschien is de Acer Liquid S1 dan wat voor jou.
 

Acer Liquid S1 review score

6
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden