Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G2 review

Door , - 1 reactie

LG's nieuwste smartphone is een van de Android-topmodellen die dit najaar in de winkels ligt. Het toestel weet zich onder andere te onderscheiden met een powerknop achterop, een zeer klein rand om het scherm én allerlei unieke softwarefoefjes. Is dat genoeg om de G2 de beste smartphone van de komende maanden te maken?

De LG Optimus G is nog maar nauwelijks te koop in Nederland, of LG komt al met de G2. De Nederlandse tak van het Koreaanse bedrijf liet bij de lokale launch van de G2 al weten dat we hier wel erg lang op de Optimus G hebben moeten wachten, en heeft ervoor gezorgd dat de G2 hier een stuk sneller te koop is. Daar kunnen we goed mee leven, want de LG G2 is één van de grote smartphonetoppers van dit najaar. 

LG's nieuwste topmodel zou een waar huzarenstukje moeten zijn. De Koreaanse fabrikant heeft in het verleden goed weten te scoren met budgettoestellen, maar de vlaggenschepen lieten het altijd een beetje afweten. LG's smartphones waren goed, maar te laat op de markt om nog een impact te maken. Met de G2 lijkt echter alles goed te gaan: de specificaties zijn uitstekend, de prijs verrassend laag, en de releasedatum prima op tijd. Is de LG G2 dan de beste smartphone van het najaar? GSMinfo.nl probeerde hem een paar weken uit. 

LG G2

Design

Eén van de meest indrukwekkende aspecten van het LG G2 design is dat LG de randen om het scherm (ook wel 'bezel' genoemd) zeer beperkt heeft weten te houden. 75% van de voorkant van de G2 wordt gebruikt door het scherm, waarmee het toestel één van de kleinste bezels voor een Android-smartphone ooit heeft. Dat zorgt ervoor dat het scherm van G2 lekker groot kan zijn (5,2 inch) zonder dat het toestel lomp aanvoelt. Zo is de G2 bijvoorbeeld even groot als de Samsung Galaxy S4 (met een 5 inch scherm), en kleiner dan de Sony Xperia Z1 (5 inch) en zelfs de Nokia Lumia 1020 (4,5 inch).

Daarnaast heeft LG verschillende innovaties proberen door te voeren in het design van de G2. We zijn gewend dat de volume- en powerknop van een smartphone op één van de zijkanten zitten. LG heeft besloten dat het tijd is om daar verandering in te brengen, en heeft die knoppen achterop het toestel, onder de camera gezet. Volgens de Koreaanse fabrikant is het toestel zo een stuk gemakkelijker te bedienen met één hand, omdat je vinger toch al natuurlijk onder de camera rust. 

Wij vonden het helaas niet al te praktisch. De eerste week is het flink wennen en zit je onverhoopt te zoeken naar een knop op de zijkant van het scherm. Ook daarna levert de knop toch wat frustraties op: met één hand het volume aanpassen gaat goed, maar als je al lopende op de powerknop probeert te drukken duw je al gauw hard genoeg dat het toestel ook wat omhoog gaat in je hand en het geheel niet echt stabiel meer aanvoelt. 

Als het toestel plat op een tafel ligt kun je de powerknop ook niet bereiken, maar daar heeft LG een oplossing: met een dubbele tik op je scherm wordt het toestel automatisch uit stand-by gehaald. Althans, dat is de bedoeling, want ook dit gaat niet altijd even vlotjes. We hadden er regelmatig last van dat als we op het scherm 'klopten', het unlockscherm kort in beeld kwam maar na een seconde het toestel direct weer terug op stand-by sprong. Het leek erop dat er 'fantoomklopjes' werden geregistreerd waardoor het toestel zichzelf steeds weer vergrendelde. 

Het idee van een powerknop achterop het toestel klinkt misschien leuk, maar levert in de praktijk meer nadelen dan voordelen op. Dan hadden we toch liever gewoon knoppen op de zijkant gezien. De rest van het unibody design is overigens prima: de G2 heeft een plastic achterkant, maar voelt een stuk steviger aan dan bijvoorbeeld de (ook plastic) Galaxy S4. Bovendien ligt de G2 prettig in de hand dankzij de gekromde achterkant, en is het toestel verrassend licht en dun voor zo'n grote smartphone. 

LG G2 LG G2 LG G2 LG G2

Beeldscherm

Het beeldscherm van de LG G2 is één van de pronkstukjes van het toestel. Het 5,2 inch IPS LCD-display toont ontzettend heldere, levendige kleuren waardoor de beelden er fantastisch uitzien. Het contrast is uitstekend, en ook in de volle zon kun je het beeldscherm van de G2 nog prima aflezen. Tot slot zijn de kijkhoeken zeer goed: het lijkt er haast op of de beelden direct op het scherm liggen. Ook als het toestel aan de andere kant van je bureau ligt kun je bijvoorbeeld nog uitstekend zien wat voor notificaties er binnen komen. 

Bovendien zit het met de pixeldichtheid ook wel goed, door de Full HD-resolutie van 1080x1920 pixels. Dat komt neer op 424 pixels per inch, meer dan genoeg om voor zeer scherpe beelden te zorgen. De resolutie van de G2 is daarmee hoger dan bijvoorbeeld het 'Retina Display' van de iPhone 5S. Individuele pixels zul je niet meer met het oog kunnen onderscheiden. 

Hardware

De LG G2 beschikt over een Snapdragon 800, de krachtigste processor die op dit moment in smartphones te vinden is. Dezelfde 2,3 GHz quad-core processor zit ook in onder andere de Sony Xperia Z1 en Samsung Galaxy Note 3, en zou meer dan krachtig genoeg moeten zijn om te garanderen dat alles soepel loopt.

Opvallend is dan dat de G2 soms toch nog lijkt te haperen. Vooral bij het swipen door de verschillende homescreens waren er soms enkele kleine stotteringen. Dat is vreemd, want andere smartphones met de Snapdragon 800 die we onlangs uitprobeerden leken wel altijd soepel te lopen. Mogelijk is het de UI van LG die hier dwars zit, en net wat zwaarder blijkt dan bijvoorbeeld de eigen interface van Sony. Let wel: het zijn slechts zeer kleine haperingen, en we verwachten niet dat iemand er echt last van zal hebben.

Buiten het homescreen om lijkt alles bovendien wel soepeltjes te lopen. Apps starten snel op, inzoomen en scrollen bij websites gaat zeer vloeiend, en ook de grafisch intensievere games hebben een consistente framerate. Over het algemeen hebben we eigenlijk niets te klagen over de LG G2 hardware, maar van een Android-vlaggenschip als dit verwachten we eigenlijk geen enkele hapering. Toch een beetje jammer dus. 

Nog een minpuntje: de LG G2 die we in Nederland krijgen heeft slechts 16 GB opslagruimte. Ben je iemand die veel apps, games en multimedia op zijn smartphone zet, dan is dat waarschijnlijk te weinig voor je. De opslagruimte van de LG G2 is niet uitbreidbaar, waardoor sommige mensen al snel tegen ruimtegebrek aan zullen lopen. Een LG G2 met 32 GB zou later dit jaar in Nederland moeten verschijnen, maar is waarschijnlijk wel een stuk duurder. 

LG G2

Batterij

Hoewel LG in het verleden hoog van de toren heeft geblazen over de unieke technologie die het bedrijf gebruikt om batterijverbruik te optimaliseren, zijn we niet echt te spreken geweest van de prestaties van LG's smartphones op dit gebied. We waren dan ook behoorlijk sceptisch toen LG met fantastische verhalen kwam aanzetten over het batterijverbruik van de G2. De batterij van de G2 mag dan wel groot zijn (3000 mAh), maar dat is geen garantie.

Gelukkig is het LG eindelijk gelukt om de beloftes waar te maken met de G2. Zelfs bij zeer zwaar gebruik (met alle internetverbindingen de hele dag open, veelvuldig gebruik van de browser en social media-apps, en soms wat games) was er op het einde van de dag nog zo'n 10-20% van de batterij over. Bij gemiddeld gebruik haal je misschien zelfs net twee dagen met de G2, terwijl de meeste smartphones nauwelijks meer dan een dag halen.

Klein minpuntje is dan weer dat de G2 batterij niet verwijderbaar is. LG zelf zegt alle hoeken van het toestel zoveel mogelijk opgevuld te hebben met de batterij, waardoor deze een wat aparte vorm is en niet zomaar verwisselbaar of verwijderbaar is. De verbeterde batterijduur die dat oplevert waarderen we zeer, maar het is jammer dat je nu altijd vast zit aan deze ene batterij.

LG G2

Software

Zoals we van Android-fabrikanten gewend zijn is de LG G2 volgepropt met eigen software van de Koreaanse fabrikant. Waar andere fabrikanten echter vooral focussen op eigen apps, voegt LG vooral veel unieke functies toe aan Android. De populairste features van Google's mobiele besturingssysteem zijn nog altijd aanwezig, maar LG heeft enkele nuttige toevoegingen weten te maken.

De grootste toevoeging is de 'Guest Mode'. Het is op nieuwere Android-tablets al mogelijk een gastenaccount toe te voegen, maar de G2 is de eerste smartphone die het mogelijk maakt. Je kunt ervoor kiezen twee patronen in te stellen op het unlockscherm: één patroon voor je eigen, gewone account, en één voor een gastaccount. Vervolgens kun je zelf tot in de details aanpassen waar een gast toegang tot heeft.

Leen je bijvoorbeeld graag je smartphone uit aan je kinderen, dan kun je een gastaccount maken met alleen maar toegang tot kindvriendelijke games. Zo kun je je smartphone uitlenen zonder je zorgen te hoeven maken dat iemand met je gegevens aan de haal gaat of berichten verstuurt naar de verkeerde personen. 

Je kunt de LG G2 ook als afstandsbediening gebruik met de 'Quick Remote'-functie, dankzij de ingebouwde infraroodsensor. Daarmee kun je niet alleen je TV of set-top box besturen, maar zelfs de airconditioner. Ook handig zijn de Qslide-apps, kleine widget-achtige applicaties die je vanuit je notificatiebalk kunt opstarten en die bovenop je geopende apps zweven. Zo kun je notities maken terwijl je op internet surft, of in je agenda kijken terwijl je iemand opbelt. 

Helaas is het design van LG's eigen interface niet altijd even sterk. De kleurkeuzes die zijn gemaakt voor achtergronden en icoontjes komen soms wat clashend over, waardoor het geheel wat rommelig en onverzorgd lijkt. Dat is waarschijnlijk ook een stukje persoonlijke voorkeur, maar toch komt de 'stock' versie van Android een stuk beter op ons over. 

Ook is de Nederlandse vertaling van LG's interface niet altijd even sterk. Regelmatig zagen we rare vertalingen voorkomen in de vorm van ongelukkige anglicismen, misplaatste hoofdletters, of simpelweg rare spelfouten als 'Toon klein iconen'. Het is allemaal nog steeds goed begrijpbaar, maar van een groot bedrijf als LG verwacht je toch wel een degelijke vertaling.

Overigens willen we nog wel even speciaal de meegeleverde ringtones bespreken. LG heeft ervoor gekozen om die in te laten zingen door het Vienna Boys Choir. Standaard krijg je dus een koor van jonge knaapjes te horen als je telefoon afgaat. Misschien dat sommige mensen dat wel kunnen waarderen, maar vooral de wekkermuziek ('Good Morning') was voor ons bijna genoeg om de rest van de dag niet meer uit bed te willen komen. Oordeel zelf: we hebben hieronder een video geplaatst van de 'highlights' uit het aanbod van LG G2-ringtones. 

Camera

De foto's die de LG G2 maakt zien er goed uit, en zijn kleurrijk en zeer gedetailleerd. Bovendien worden de foto's razendsnel gemaakt: het toestel probeert snel scherp te stellen en heeft de gemaakte foto binnen iets meer dan een seconde nadat je op de knop drukt al in beeld. Helaas zijn de foto's soms opeens zeer trillerig: je moet het toestel goed stil houden, anders mislukken de foto's nog wel eens. Soms is één deel van de foto goed scherp gesteld, terwijl de rest vrij blurry overkomt.  Het is niet de beste smartphonecamera die we dit najaar gezien hebben (die eer gaat naar de Nokia Lumia 1020 en de Sony Xperia Z1), maar het kan ermee door. 

Redelijk uniek aan de LG G2's camera is de toevoeging van optische beeldstabilisatie. Vooralsnog is het (samen met de HTC One) één van de eerste Android-smartphone die die techniek aan weet te bieden. Met optische beeldstabilisatie wordt het trillen tijdens een video tot een minimum beperkt, waardoor je eigenlijk altijd stabiel beeld hebt. Als je bijvoorbeeld foto's maakt terwijl je loopt of fietst heb je nog steeds stabiel beeld. Dat werkt niet perfect, maar zorgt wel voor video's die minder trillen dan veel andere Android-smartphones. 

Foto gemaakt met de LG G2 Foto gemaakt met de LG G2 Foto gemaakt met de LG G2 Foto gemaakt met de LG G2

Prijs/kwaliteit

Qua specificaties kan de LG G2 moeiteloos mee met de toppers in zijn prijsklasse. De Snapdragon 800 processor zien we bijvoorbeeld ook terug in de Samsung Galaxy Note 3 en de Sony Xperia Z1 die dit najaar verschijnen. Net als die toestellen heeft het scherm van de G2 bovendien een Full HD-resolutie van 1080x1920 pixels. 

Bovendien heeft de G2 iets wat die smartphones niet hebben: een veel lagere prijs. De andere topmodellen die dit najaar verschijnen hebben adviesprijzen tussen de 700 en 750 euro, maar LG legt de G2 in de winkels voor 550 euro. Dat is nog steeds veel geld, maar dan heb je wel één van de beste smartphones die je op dit moment kunt krijgen. En dat voor 100 tot 200 euro minder dan bij de concurrentie. 

Liever een wat goedkopere smartphone, maar toch het beste van het beste? Dan kun je kiezen voor de HTC One en de Samsung Galaxy S4, die zo'n 50 tot 100 euro minder kosten dan de G2. Daar staat dan weer tegenover dat de G2 een (iets) groter scherm heeft, en een krachtigere processor. De verschillen zijn relatief klein tussen deze toestellen, dus als je een paar tientjes wil besparen en het schermformaat maakt je weinig uit dan heb je genoeg keuze. 

Conclusie

De LG G2 biedt de beste smartphonetechnologie van het moment voor een veel lage(re) prijs dan de concurrentie. Daardoor is de G2 de beste smartphone die je dit najaar in huis kunt halen. Met een groot scherm maar relatief compact design, een zeer krachtige processor, en enkele innovaties op het gebied van camera en software, weet LG het beste van het beste voor Android te bieden. 

Natuurlijk is de LG G2 niet perfect: de powerknop achterop is leuk bedacht, maar voegt weinig toe. En het feit dat het krappe geheugen van 16 GB niet uitgebreid kan worden is ook heel erg jammer. Dat zijn echter kleine irritaties vergeleken met de vele dingen die LG's nieuwste topmodel wel goed doet. We zetten de plus- en minpunten van de LG G2 nog even op een rijtje voor je: 

+ Groot scherm, maar geen lompe smartphone door kleine bezel
+ Batterij gaat erg lang mee
+ Verrassend goedkoop vergeleken met concurrentie

- Geheugen kan niet uitgebreid worden, standaard slechts 16GB meegeleverd
- Knoppen aan de achterkant zijn wel even wennen
- Software net niet helemaal mooi afgewerkt, gebrekkige Nederlandse vertaling

LG G2 kopen? 

Bij GSMinfo.nl vergelijken we dagelijks de prijzen van meer dan veertig Nederlandse webwinkels, zodat je altijd de goedkoopste smartphones kunt vinden.  Een versie met meer opslagruimte, de LG G2 32GB, verschijnt later dit jaar in Nederland.

LG G2 LG Optimus G LG Optimus G Pro
Beeldscherm 5,20 inch 4,70 inch 5,50 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 768 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 318 ppi 401 ppi
Besturingssysteem Android 4.2 (Jelly Bean) Android 4.1 (Jelly Bean) Android 4.1 (Jelly Bean)
Processor 2,3 GHz quad-core 1,5 GHz quad-core 1,7 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 32 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 143 gram 145 gram 160 gram
Stand-by tijd 900 uur 335 uur 598 uur
Spreektijd 1050 minuten 900 minuten 1860 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar

LG G2 32GB review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden