Vergelijk 2.683.955 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG Optimus G Pro review

Door , - 3 reacties

De LG Optimus G Pro is een phablet. Met zijn 5.5 inch grote scherm is het bepaald geen kleine telefoon. Is de kwaliteit evenredig gestegen met het schermformaat? We nemen de telefoon uitgebreid onder de loep.

De LG Optimus G Pro is qua naamstelling de professionele opvolger van de LG Optimus G. In de praktijk is het een telefoon die akelig weinig met zijn voorganger gemeen heeft. Was de Optimus G nog een doorsnee topsmartphone, de G Pro is uit een ander hout gesneden. Phablet-hout om precies te zijn. Met zijn 5.5 inch is het scherm van de G Pro groter dan de meeste topsmartphones van dit moment. Die komen, met uitzondering van de Note-serie van Samsung, niet of nauwelijks voorbij de 5 inch. Concurrenten zijn dus nogal dun gezaaid, iets waar de LG zijn voordeel mee kan doen. Voorwaarde is dan wel dat de telefoon goed in elkaar zit en van fatsoenlijke software is voorzien. GSMinfo.nl keek of dat het geval is en legde de G Pro op de pijnbank. Kan de phablet van LG liefhebbers van grote schermen overtuigen?

LG Optimus G Pro

Design

De LG Optimus G Pro is een vrij massieve telefoon, in de meest positieve zin van het woord. Door het 5.5 inch grote beeldscherm, waar we later nog op terugkomen, kan je de LG onmogelijk 'een kleine jongen' noemen. Dat gevoel van massiviteit wordt trouwens ook veroorzaakt door het hoge gewicht. Het geeft je meteen het idee dat de mensen bij LG met hun ontwerp vooral stevigheid hebben willen nastreven. Tegelijkertijd is de achterkant best frivool, maar niet op een Hello Kitty-manier. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar wij waren best gecharmeerd van het blokjesmotief dat de achterkant siert. Verder is het ontwerp overigens nogal gewoontjes.

Aan de voorkant zien we het 5.5 inch grote scherm, met daaronder de obligate home-knop tezamen met de 'optie'-knop en de terug-knop, beide aanraakgevoelig. Boven het scherm prijkt een LG-logo en de licht- en nabijheidsensor, alsmede de front-facing camera. Aan de rechterkant zit de aan-uitknop, relatief hoog maar nog steeds bereikbaar met je duim als je rechtshandig bent.

Aan de linkerkant zitten de volume-knoppen en een derde, mysterieuze knop. Wat blijkt? Als je deze knop indrukt terwijl de telefoon ontgrendeld is start het notitie-programma op. Praktisch, maar een sneltoets naar bijvoorbeeld de camera had ons handiger geleken. Het was helemaal mooi geweest als we de knop van LG zelf hadden mogen toewijzen, maar zo'n feest is het helaas niet. In de praktijk zal je die knop dan ook weinig gaan gebruiken, en dat is een beetje een gemiste kans.

Beeldscherm

Om maar meteen de open deur in te trappen: het scherm is groot. En scherp. Met 5.5 inch kan je het met een gerust hart een gevaarte noemen. De Full HD resolutie van 1080 bij 1920 pixels zorgt voor de scherpte. Dat heeft duidelijke voordelen. Bij het app-menu zie je al meteen dat er in Android nu zoveel ruimte is om maar liefst vijf app-iconen naast elkaar weer te geven. Ondertiteling bij video's is uitstekend te lezen. Bij games is er voldoende ruimte voor je vingers zonder dat je de actie mist. Het lezen van emails is heerlijk, vooral als het om lange berichtenwisselingen gaat, want er kan zoveel tekst op het scherm worden weergegeven. Antwoorden op die mails is ook makkelijk, want het toetsenbord op het scherm heeft lekker grote toetsen.

Goed, de voordelen van een groot scherm zijn legio. Er zijn natuurlijk ook nadelen. De telefoon past lastiger in je zak. Het ziet er debiel uit wanneer je het tegen je oor houdt. Dat doet allemaal niet af aan het feit dat LG een bijzonder goed scherm heeft geïnstalleerd. De helderheid kan heel hoog worden ingesteld, zodat je ook van invallend zonlicht geen last meer hebt. Het doet ook wonderen voor de kleuren, die lekker fel zijn en bovendien kleurecht.

De LG is niet voorzien van bepaalde technologiëen die de beeldkwaliteit nog verder moeten opkrikken, zoals bijvoorbeeld Sony en Samsung doen. Of je daar als consument al te zwaar aan moet tillen, is een tweede. Met de hoge resolutie en de prettige helderheid zullen de meeste mensen niks te klagen hebben. LG heeft de zaakjes goed voor elkaar.

LG Optimus G Pro

Hardware

Onder het indrukwekkende plastic van de G Pro zit een minstens zo indrukwekkende processor. De quad-core in de LG is geklokt op 1.7 GHz en wordt bijgestaan door 2 GB aan RAM-geheugen. Het interne geheugen is ook geen straf, want LG kiest niet voor de in de industrie bijna standaard geworden 16 GB maar rust de G Pro gewoon uit met 32 GB intern geheugen. Android slokt een deel daarvan natuurlijk op, maar netto hou je dan nog steeds een flinke berg opslag over. Dat overigens voor de echte hoarders ook nog eens met een MicroSD van maximaal 64 GB kan worden uitgebreid.

Al het bovenstaande zorgt ervoor dat je eigenlijk nooit het gevoel hebt tegen de grenzen van de LG G Pro aan te lopen. Alle apps installeren die je wil, ze allemaal tegelijk draaien zonder ook maar een hikje of een stotter, het kan allemaal op de G Pro. Zijn er dan helemaal geen nadelen aan dit intensieve gebruik? Jawel, maar dat lees je in het volgende kopje.

Batterij

De batterij in de LG Optimus G Pro is, net als het scherm, een flink geval. Maar liefst 3140 mAh aan capaciteit biedt de telefoonaccu. Dat staat garant voor een heel behoorlijke standby-tijd. Een week bij zeer minimaal gebruik is prima te halen. In de praktijk zul je echter een dag of twee met een acculading kunnen doen, en dan hoef je echt niet voorzichtig met apps en video's om te springen. Als je echter zeer intensief gebruik maakt van de G Pro, haal je die twee dagen natuurlijk niet. Het grote scherm slurpt behoorlijk veel stroom, maar zodra dat scherm uitgaat hou je gelukkig nog een boel batterij over.

LG Optimus G Pro

Verbindingsmogelijkheden

Smartphones kunnen heden ten dage op zeer diverse manieren contact leggen met andere apparaten. Er is natuurlijk de standaard GSM-verbinding, aangevuld met 3G en 4G. De G Pro is net als de meeste smartphones ook voorzien van wifi, Bluetooth en GPS. Dat werkt allemaal vlekkeloos. We hadden geen enkele moeite mensen aan de andere kant van de lijn te verstaan en vice versa. Koppelen via Bluetooth werkt zoals we gewend zijn, en de draadloze netwerkantenne in de G Pro ondersteunt naast het b- en g-protocol ook 802.11n en 802.11a. Er is echter één verbindingsmogelijkheid die dit toestel ondersteunt, die je niet op elke andere telefoon ziet. Infrarood.

De infraroodsensor zit op de bovenkant van de LG Optimus G Pro en wordt geflankeerd door de koptelefoonaansluiting. Je kan een boel leuke dingen doen met die sensor, zeker ook omdat het niet alleen een ontvanger is maar ook een zender. LG trapt zelf af met een applicatie genaamd Quick Remote, waarmee je de G Pro gemakkelijk omtovert in een multifunctionele afstandsbediening. Je kan je tv bedienen, maar ook je settopbox, audio-installatie, dvd-speler en beamer. Vrijwel alles dus. Bijzonder handig.

Android met LG-sausje

De Optimus G Pro draait op Android 4.1 Jelly Bean, dat op zijn beurt weer is voorzien van LG's eigen LG Optimus UI. Daarnaast levert LG nog een aantal eigen apps mee, zoals het in de vorige alinea geprezen Quick Remote. De skin die LG over Android heeft gelegd is ook niet slecht. Zeker, soms krijg je het idee dat je naar een seniorentelefoon aan het kijken bent, maar dat is niet alleen een verwijt maar ook een compliment. LG heeft het namelijk overzichtelijk gehouden, op het debiele af.

Wanneer je de telefoon aanzet, verschijnt de tijd in enorme witte koeienletters op het scherm. Vlak daaronder, in iets minder grote maar desalniettemin forse koeienletters, de datum. Het ontgrendelen gaat vergezelf met een knus plons-geluidje. Het draagt allemaal niet echt bij aan een serieus imago, maar dat mag niet deren. Onder de kleuter- en bejaardenlaag vind je weldegelijk een bijzonder functionele telefoon, die ook voor de serieuze medemens een aanwinst is.

Uiteindelijk kan je natuurlijk gewoon dat plons-geluidje uitzetten en de wolkjesachtergrond achter het app-menu vervangen door iets waarvoor je niet uitgelachen wordt. Of je verandert het thema in 'Marshmallow' waardoor alles nog ronder wordt en paars en blauw plaatsmaakt voor diverse kekke pastelkleurtjes. De zon in je weer-widget wordt een grote, vrolijke lichtgele marshmallow. Voor ieder wat wils, moet LG gedacht hebben.

LG Optimus G Pro screenshot 1LG Optimus G Pro screenshot

Terug naar die functionele telefoon die onder al deze adorabele vormgeving begraven ligt. We hadden het al eerder over Quick Remote, maar LG levert nog meer apps mee, sommige handig, sommige overbodig. Een handige is de app Safety Care. Daarmee kan je automatisch berichten met o.a. je locatie versturen zodra je 112 belt. Ook als de telefoon een tijdje inactief is kan automatisch een bericht met locatiegegevens worden verstuurd naar vooraf geselecteerde contacten.

LG heeft ook de moeite genomen een goede wekker-app in elkaar te schroeven. Niet alleen kan je gemakkelijk snoozen door de telefoon om te draaien, het is ook mogelijk om automatisch apps te starten zodra het alarm wordt uitgezet. Echt vernieuwend zijn deze functies natuurlijk niet, maar het is wel fijn dat LG dit implementeert. Het zorgt ervoor dat de LG als een complete telefoon aanvoelt, en niet een toestel waar je om de volledige functionaliteit te benutten eerst nog 20 apps voor moet downloaden.

LG Optimus G Pro

Camera

Wat verwacht je bij een camera in een smartphone? Dat hij mooie foto's maakt, die je zonder al teveel moeite kan delen via WhatsApp, Facebook, Twitter en andere media. Foto's die je ook nog zonder al teveel moeite op de computer kan bekijken. Maar vooral is belangrijk dat ze er mooi uitzien op de telefoon. Vooral in dat laatste scoort de G Pro zeer goed. Dat heeft voornamelijk te maken met het mooie scherm, maar de camera doet ook een goede duit in het zakje. De kleuren ogen helder, er is nauwelijks grijze ruis te zien op de foto's. De levendigheid spat van de foto's af, en dat hebben we wel eens anders gezien. Op de computer vervalt die illusie een beetje, maar niet helemaal. Kijk hieronder voor een goed voorbeeld van foto's op een druilerige dag.

Bij het maken van video's gaat eigenlijk hetzelfde verhaal op. Het gras is overal net wat groener dan in de realiteit. Het helpt ook dat alles loeischerp is. Totdat je gaat inzoomen dan, want dan word je geheid getrakteerd op een pixelbrij. Kijk maar naar de video die we met de G Pro maakten van een druk kruispunt.

De prijs van kwaliteit

Als je een prijs/kwaliteitsafweging gaat maken bij de Optimus G Pro, is het belangrijk om vast te stellen dat de kwaliteit in ieder geval hoog ligt. Helaas ligt de prijs dat ook. Vergelijkbare toestellen zijn echter óf beter maar duurder, óf goedkoper maar met minder kwaliteit. De Samsung Galaxy Note II bijvoorbeeld heeft net als de G Pro een 5.5 inch scherm, maar dat scherm heeft geen Full HD-resolutie en de camera is ook voorzien van minder megapixels. Daar staat tegenover dat de Note II wel 80 euro goedkoper is.

De Xperia Z1 van Sony is een stuk duurder, maar heeft dan ook een betere camera, een snellere processor en is bovendien stof- en waterdicht. Niet echt een eerlijke vergelijking dus. De Galaxy S4 van Samsung is bijna net zo duur als de G Pro, heeft ook een 13 megapixel camera, een Full HD-scherm en een quad-core processor. Het scherm is met 5 inch wel een stukje kleiner dan dat van de G Pro. Daarnaast biedt de G Pro een intern geheugen van 32 GB terwijl je dat bij Samsung alleen kunt bereiken door een MicroSD-kaartje bij te prikken. Wat dat betreft biedt de G Pro dus net zoveel bang for buck als het meest populaire Samsung-model. Dat vinden we wel voldoende.

Conclusie

Op de LG Optimus G Pro is eigenlijk weinig aan te merken. De telefoon is behoorlijk compleet. Hoewel het toestel door zijn grote formaat maar voor een beperkte doelgroep interessant is, betekent dat niet dat de telefoon geen groot succes kan worden. De phablet-vijver is nog lang niet leeggevist sinds Samsung er in 2011 met de Note voor het eerst een lijntje uitgooide.

De camera en het scherm zijn twee onderdelen die opvallen. Het scherm, ondanks dat het geen AMOLED is, geeft kleuren heel mooi weer. Dat het paneel ook nog eens Full HD is, draagt alleen maar bij aan het kwaliteitsgevoel. Video's kijken op de G Pro is bepaald geen straf. Dat geldt ook voor de video's die met de camera zijn geschoten. Zeker als je een beetje een stabiele hand hebt, zijn de filmpjes die de G Pro maakt om bij weg te dromen.

Dat het ook met de prijs wel goed zit, hebben we al vastgesteld in het kopje 'De prijs van kwaliteit'. Zeker, je moet een hoop pegels neertellen voordat je de Optimus G Pro mee naar huis mag nemen, maar een goedkopere óf vergelijkbare deal is er eigenlijk niet.

Heeft de LG dan helemaal geen nadelen? Nou, nee, eigenlijk niet. Geen grote nadelen in ieder geval. De niet toe te wijzen knop boven de volumetoetsen is engiszins hinderlijk. Sommige door LG voorgeïnstalleerde apps zijn vlees noch vis, maar ze zitten ook niet in de weg. Sommige mensen zullen zich storen aan het formaat, maar dan zal je simpelweg geen phablet moeten kopen. Binnen het segment waar de G Pro zich bevindt is het eigenlijk een telefoon die altijd het overwegen waard is. We durven zelfs te stellen dat LG met de Optimus G Pro een telefoon heeft gemaakt die met gemak de beste subtop-phablet van het moment genoemd mag worden.

LG Optimus G Pro

Een LG Optimus G Pro kopen?

LG Optimus G Pro review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden