Vergelijk 2.460.796 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia ZR review

Door , - 3 reacties

De Sony Xperia ZR is als kleine broer van topmodel Xperia Z in de markt gezet, maar hoeveel moet je eigenlijk inleveren als je investeert in de subtop? Niet zoveel, blijkt uit de tijd die GSMinfo.nl doorbracht met de Xperia ZR.

De Sony Xperia ZR is een stoere telefoon, waarmee je kan laten zien dat je erbij hoort. Een strak design zonder overbodige tierlantijnen, met relatief rechte hoeken en een groot scherm. Een telefoon die bovendien waterdicht is, zodat je al je stoere hobby's als jetski-racen, surfen en waterskiëen in detail kan vastleggen met de indrukwekkende 13 megapixel camera. Jammer dat Sony ons een roze exemplaar toestuurde. Daarmee durfde uw testredacteur zich eigenlijk niet te vertonen op zijn jetski. We zullen daarom de Xperia ZR vooral bespreken in zijn hoedanigheid als telefoon, in plaats van als lifestyle-object.

Sony Xperia ZR

Want de Xperia ZR is ook als telefoon zeer interessant. De telefoon is standaard uitgerust met Android 4.1 Jelly Bean, maar de update naar 4.2 laat niet lang meer op zich wachten. Natuurlijk heeft Sony het toestel utgerust met zijn eigen skin, waar we van gecharmeerd zijn. De camera is regelrecht afkomstig uit de Sony Xperia Z, en maakt beelschone foto's. Met 13 megapixel en Exmor RS-sensor heb je nooit het idee dat je met een subtopper opgezadeld zit. Dat gevoel krijg je ook als je naar de specificaties kijkt. In veel opzichten lijkt de Xperia ZR op zijn grote broer, de Z. Hieronder staan de specificaties van beide modellen naast elkaar, in een klein overzichtje. Het is duidelijk dat de Xperia ZR dicht tegen de top aanschurkt.

Sony Xperia Z Sony Xperia ZR
Beeldscherm 5,00 inch 4,60 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 441 ppi 319 ppi
Besturingssysteem Android 4.1 (Jelly Bean) Android 4.1 (Jelly Bean)
Processor 1,5 GHz quad-core 1,5 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 8 GB
Camera 13,10 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 146 gram 140 gram
Stand-by tijd 550 uur 520 uur
Spreektijd 660 minuten 780 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Design

Wat allereerst opvalt als je de Xperia ZR in je handen hebt, is hoe stevig het wel niet aanvoelt. De telefoon piept of kraakt niet als je hem probeert te buigen, en ook het iets hogere gewicht speelt duidelijk een rol in het kwaliteitsgevoel. Het is dan ook niet vreemd dat het ontwerp veel wegheeft van dat van topmodel Xperia Z. Ook dat was zo'n stevige telefoon. De voorkant is strak en zwart, ongeacht de kleur van de telefoon. Bovenaan prijkt het Sony-logo. Links daarvan zit een front-facing camera waar we onder het kopje Camera nog op terugkomen. Aan de rechterzijde vinden we het kenmerkende ronde, aluminium aan-uitknopje, met vlak daaronder de volumetoetsen. Helemaal rechtsonder vinden we een speciale knop voor de camera. Handig om bijvoorbeeld foto's onderwater te maken, want daar werkt het touchscreen niet. Ook kan je de knop ingedrukt houden om direct de camera te activeren zonder de telefoon te ontgrendelen.

De achterkant van de Xperia ZR wijkt af van dat van de Xperia Z, en dat is bijzonder. Omdat de Xperia ZR waterdicht is, hadden we eigenlijk niet verwacht dat we de achterkant konden loshalen, laat staan de batterij te vervangen. We kunnen ons voorstellen dat de waterdichtheid daar wat onder te lijden heeft. Het heeft tegelijkertijd een voordeel, namelijk dat Sony de sim-kaart en de MicroSD-kaart naast de batterij kan stoppen. Er zijn dus geen extra waterdichte vakjes met rubbertjes nodig aan de zijkant. Dat wordt allemaal beschermd door het achterklepje, samen met de batterij. Rottig is wel dat de speaker niet erg waterdicht is gemaakt. Dat kan natuurlijk ook maar in beperkte mate, de geluidsgolven moeten toch naar buiten. Gevolg is wel dat wanneer de Xperia ZR nat wordt, de speaker al gauw nog maar heel weinig geluid weet te produceren. Het water blijft namelijk zitten tussen de verwijderbare achterkant en de daaronder liggende speaker. Misschien heeft Sony het wel expres gedaan, om zwembadterroriserende jeugd niet nog een extra wapen te geven in hun jacht naar overlast.

Sony Xperia ZR

Over de plastic met rubber afdichtklepjes aan de zij- en bovenkant kunnen we kort zijn: die werken prima, maar we vermoeden dat die het niet heel erg lang zullen overleven. Zeker het klepje voor de micro-usb-aansluiting moet vaak los- en vastgemaakt worden, en we betwijfelen of de dunne plastic strengetjes die beweging lang kunnen weerstaan. Bij de Xperia Go zagen we al dat de klepjes prima waterdicht bleven, maar na een halfjaar waren de plastic strengetjes wel doorgesleten of afgebroken. Ben je van plan de Xperia ZR ook na langere tijd nog onderwater te gebruiken, koop dan een oplaaddock. De connectors zitten net onder de micro-usb-aansluiting en die zijn prima bestand tegen een plens water.

 Sony Xperia ZR

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Sony Xperia ZR is mooi maar niet Full HD, zoals de Xperia Z. In de praktijk merk je daar overigens maar bar weinig van. De resolutie bedraagt 720x1280 en dat komt neer op een indrukwekkende 319 pixels per inch (PPI). Vanaf 300 PPI kan het menselijk oog al geen onderscheid maken tussen pixels, en de slechte ogen van de reviewer al helemaal niet. De telefoon geeft zaken haarscherp weer, en bovendien ook nog eens met mooie kleuren. In het instellingenmenu kun je zelfs de Mobile Bravia Engine 2 aanzetten, waarbij Sony de kleuren nog eens opppompt in foto's en video's. Sommigen zullen dit echter teveel van het goede vinden en die instelling uitgevinkt laten.

Met 4.6 inch is het beeldscherm prettig groot, maar niet zo groot als de huidige topmodellen, die vaak rond de 5 inch zijn. Het is sterk afhankelijk van je eigen voorkeur, maar Sony heeft met het 4.6 inch formaat nog een heel compacte telefoon weten te bouwen. De randen links en rechts van het scherm zijn dun en er is weinig loze ruimte onder en boven het scherm. Zeker als het scherm uitstaat is het lastig te zien waar het begint en waar de telefoon ophoudt. Qua helderheid zijn we ook vrij tevreden, al had de maximale helderheid wel iets hoger mogen liggen. In felle zon kom je soms net een beetje helderheid tekort.

Sony Xperia ZR

Onder de motorkap

De Sony Xperia ZR is uitgerust met een quad-core processor, en zou dus redelijk snel moeten zijn. Dat is echter niet altijd waar. De Xperia ZR stottert af en toe een beetje. Dat is jammer want het toestel heeft duidelijk wel de kracht om Android soepel te laten lopen. Het ligt dus niet zozeer aan de processor als wel aan de optimalisaties in de software. Op het moment van schrijven draaide de ZR nog op Android 4.1 maar een update zal niet lang meer op zich laten wachten, zeker omdat die al in andere landen is uitgerold. Met een update naar 4.2 zouden vooral een boel kleine optimalisaties zijn weg vinden naar de ZR. Het is natuurlijk niet zo dat de ZR traag is, dat zeker niet. Zodra je een veeleisende game aan het doen bent of een benchmark draait, zie je dat de ZR wel degelijk over veel power beschikt. Het komt er alleen niet echt uit in Android zelf, dus bij het openen van menu's, apps en het scrollen.

Het interne geheugen van de Xperia ZR bedraagt 8 GB. Dat lijkt niet heel weinig, maar als je bedenkt dat Sony daarvan 3.4 GB opsoupeert om Android op te zetten blijft er opeens maar 4.6 GB over. Een beetje smartphone-enthousiast heeft al gauw 1.5 tot 2 GB aan apps, zeker als je relatief grote spelletjes downloadt. Dan blijft er akelig weinig over voor muziek, foto's en andere zaken. Je vraagt je af of Sony niet net zo makkelijk 16 GB geheugen had kunnen plaatsen. Ze hadden tenslotte ook geld genoeg om een quad-core processor erin te zetten, waarom dan niet ook wat meer intern geheugen? Het feit dat je een MicroSD-kaart erin kan stoppen van max. 32 GB is een troost, al zal je die niet kunnen gebruiken om apps op te installeren.

Batterij

Zoals eerder vermeld onder het kopje Design is de batterij van de Xperia ZR vervangbaar. Sony kiest voor een 2300 mAh batterij, maar dat is maar net voldoende om een dag mee door te komen als je de telefoon intensief gebruikt. Vooral de eerste 50% lijken gevoelsmatig heel snel te gaan. Gelukkig heeft Sony zoiets als Stamina-modus, waarmee je de batterijduur kan verlengen. Dat kennen we al van de Xperia Z, en het heeft zich bewezen. De software deactiveert je apps op het moment dat je het scherm uitschakelt, net als je internetverbinding als er geen apps zijn die internet gebruiken. Het is overigens mogelijk om specifieke apps wel toe te staan in de achtergrond te draaien. Denk daarbij aan apps als Twitter en WhatsApp. Met Stamina ingeschakeld haal je zonder al teveel moeite 2 dagen, wat we een prima score vinden. In standby haal je meer dagen, maar dan moet je de telefoon wel heel minimaal gebruiken.

Communicatie

De Xperia ZR communiceert met mobiele telefoonmasten via het GSM-protocol, alsmede via 3G en 4G, mits je dat natuurlijk in je abonnement hebt zitten. De Xperia ZR werkt via vrijwel alle frequenties, dus ook in het buitenland zul je hoogstwaarschijnlijk bereik hebben. Naast 3G en 4G voor internet heeft de Xperia ZR natuurlijk ook wifi, en ook hier bewijst Sony zijn zaakjes weer op orde te hebben want zowel het b, g als n-protocol worden ondersteund. Het bereik van de ZR is over het algemeen goed, we hebben nooit meegemaakt dat de ZR geen verbinding had en andere apparaten wel.

 

Ook op het gebied van Bluetooth zit het wel snor met de Sony, want het toestel beschikt over Bluetooth 4.0 en dat gecombineerd met NFC is een belangrijke steunpilaar van de 'Throw'-techniek. Je hoeft de Xperia ZR alleen maar tegen een ander toestel met Throw aan te houden en je kan gemakkelijk foto's en video's delen.

Software: Android met een hikje

De Sony Xperia ZR wordt geleverd met Android 4.1 met Sony's eigen TImescape UI. Daar zijn we inmiddels behoorlijk aan gewend en we moeten toegeven dat het best fijn werkt. Ook de apps die Sony standaard meelevert doen hun werk goed. De Walkman-app werkt af en toe een beetje wazig maar zodra je hem doorhebt wil je niet meer terug naar Google Music of de mediaspelers van bijvoorbeeld Samsung en LG. Over de Galerij-app kunnen we kort zijn: die verschilt nauwelijks van die van Samsung.  Dat Sony wel echt toegevoegde waarde wil meegeven aan zijn software valt af te zien aan de uitgebreide Stamina-software.

Sony Xperia ZR screenshotSony Xperia ZR screenshot

Er zijn echter ook zeker kritiekpunten. Zo is het onmogelijk om de layout van het notificatiecentrum aan te passen. Als je bijvoorbeeld NFC aan of uit wil zetten moet je dus het hele menu doorspitten. Ook is het niet mogelijk om bepaalde waarschuwingen uit te zetten, zoals het dringende advies om je oplader uit het stopcontact te halen nadat je klaar bent met opladen. Na tien keer weet je dat wel.

Bij de camera heeft Sony ook wat software geïmplementeerd. Dat is de 13 megapixel Exmor RS-sensor ook wel waard. Zo zijn er een leuk aantal filters toegevoegd zoals je hieronder ziet. Verder zijn de standaardfuncties van Android vooral behouden. Je kan dus met burstmodus heel snel foto's schieten, panoramafoto's maken en filmen met zowel de camera op de achterkant als de voorkant. De vraag rijst dan: hoe goed is die camera eigenlijk? Lees het kopje hieronder.

Sony Xperia ZR

Camera

Op papier is de camera van de Xperia ZR de crème de la crème van de smartphonecamera's. Met zijn Exmor RS-sensor en 13 megapixel kunnen maar weinig telefoons wedijveren. Hoe zien zulke foto's er dan uit in de praktijk? Nou, vrij aardig. Bij goed licht zijn de foto's werkelijk uit de kunst. NIet alleen scherp, maar ook kleurecht. Bij minder licht kan de flitser uitkomst bieden, zonder dat de foto's al te snel flets, korrelig of onscherp worden. Met minder licht moet je echter wel een vaste hand hebben, want trillende handen worden steevast beloond met wazige foto's. De LED-flits verhelpt dit probleem maar deels. De flitser kan je overigens op automatisch laten staan, maar dan springt hij eigenlijk net iets te snel aan. Je kan het beste de flitser standaard uit zetten en alleen activeren wanneer hij duidelijk nodig is. Gelukkig is de flitser wel lekker krachtig, dus als er echt geen licht is krijg je geen zwarte vlakken.

De functies zoals panorama werken prima, al geeft de Xperia ZR soms een vreemde perceptie van de werkelijkheid bij het aan elkaar plakken van de foto's. De filters die eerder zijn beschreven werken uitstekend, al zul je bij Instagram een rijker assortiment aan filters aantreffen. Desalniettemin een leuke toevoeging voor een prachtige camera. Kijk hieronder voor voorbeeldfoto's.

Sony Xperia ZR foto Sony Xperia ZR foto Sony Xperia ZR foto Sony Xperia ZR foto Sony Xperia ZR foto Sony Xperia ZR foto Sony Xperia ZR foto Sony Xperia ZR foto

Prijs/kwaliteit

De prijs/kwaliteitverhouding is niet de beste die we ooit bij een mobiele telefoon hebben gezien. Dat komt ook vooral doordat de concurrentie zo hoog is. Ironsich genoeg komt die concurrentie vooral van Sony zelf, met zijn goedlopende Xperia Z. Die telefoon is zo in prijs gezakt dat het op het moment van schrijven nog maar 10 euro scheelt tussen de Sony Xperia ZR en de Sony Xperia Z. Aangezien die laatste op een aantal punten beter is dan de ZR, kan je eigenlijk niet zeggen dat de prijs/kwaliteitverhouding erg goed is. Of natuurlijk dat de prijs/kwaliteitverhouding van de Xperia Z juist wel heel erg goed is. Hoe dan ook, het prijsverschil zal nog wel oplopen als de ZR wat langer op de markt is, maar nu zit hij nog in het vaarwater van het topmodel.

Conclusie

De Sony Xperia ZR is een bijzonder prettige telefoon. Dat begint al als je hem vastpakt. De behuizing laat een goede eerste indruk achter, en naarmate je de telefoon verder ontdekt kom je erachter dat er op hardware- en softwaregebied ook weinig aan schort. Zeker, elke telefoon heeft zijn tekortkomingen. De Xperia ZR is daar geen uitzondering op. Maar die zijn zo klein dat ze nauwelijks een inbreuk maken op het kwaliteitsgevoel. Het is duidelijk dat we hier met een telefoon uit het hogere segment te maken hebben, en Sony is erin geslaagd een akelig complete telefoon neer te zetten. 

Is er dan helemaal geen kritiek op de Xperia ZR? Jawel, maar die heeft geen betrekking op de telefoon zelf. Het enige minpunt van de Xperia ZR is de prijs. Die is namelijk gewoon te hoog. Als Sony dit toestel voor iets minder dan 400 euro zou aanbieden zou het een ideale concurrent zijn van bijvoorbeeld de Huawei Ascend P6. Nu heb je voor een tientje meer een Xperia Z. En dat is ook al zo'n goede Sony-telefoon, alleen dan iets groter en eigenlijk nóg net wat beter. Maarja, die komt natuurlijk niet in roze...

Al met al is het dus geen straf om een Sony Xperia ZR te kopen, alleen wellicht een beetje voor je portemonnee. We hopen dat de prijs in de toekomst wat gaat zakken, dan is dit toestel namelijk een echte must-buy voor iedereen die een kwalitatief goede telefoon wil.

Pluspunten

 • Het 4.6 inch grote scherm is prachtig
 • De 13 megapixel camera maakt uitstekende foto's
 • De waterdichte behuizing voelt lekker stevig aan

Minpunten

 • Prijs is eigenlijk wat te hoog
 • Weinig netto opslagruimte, maar 4.6 GB

Sony Xperia ZR kopen?

Sony Xperia ZR

Sony Xperia ZR review score

8,5
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden