Vergelijk 3.020.302 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC Hero review

Door , - 3 reacties

Android toestellen worden steeds populairder, zeker na de komst van de HTC Hero. Is deze telefoon echter net zo krachtig en geweldig als HTC ons wil doen geloven? GSMinfo.nl testte de HTC Hero bijna twee weken lang en kwam met het definitieve oordeel!

Wat zit er in de doos?

De HTC Hero zit in een klein doosje (milieubewust!) en komt met de volgende accessoires:

 • Een USB-kabel.
 • Een stereohoofdtelefoon met 3.5 mm kabel.
 • Een microSD-kaart: 2GB om precies te zien.
 • Een Batterij.
 • Een netspanningsadapter
 • Een snelstartgids

Opvallend is het gemis van software, maar later zal blijken dat de HTC Hero helemaal geen software nodig heeft.

HTC Hero uitgepakt

Klik op de foto voor een grotere versie

Design

Ik had nog nooit een HTC Hero in mijn handen gehad, dus ik was erg benieuwd of het 'lipje' alias de 'kin' mij zou storen. Dit was gelukkig niet het geval: ik vind het zelfs wel wat hebben. De kin zit er bovendien niet voor niets: hierdoor hou je de telefoon namelijk op een prettige manier vast en heb je altijd het juiste zicht op het beeld. Een aangename bijkomstigheid is dat je geen risico op krassen hebt wanneer je het toestel op de beeldkant legt.

HTC Hero

Klik op de foto voor een grotere versie

Enfin, genoeg over het lipje. Hoe ziet de HTC Hero er verder uit? Wij kregen de Urban Brown versie opgestuurd en mijn indruk was gematigd positief. Ik ben persoonlijk niet kapot van de kleur en ik mis een beetje de 'shine' factor. De bouw van een toestel maakt echter een hoop goed: ik heb echt het gevoel dat ik hem rustig van een flatgebouw kan gooien! Bovendien ligt hij heerlijk in de hand dankzij de stroeve achterkant. De HTC Hero voelt ook niet echt zwaar aan (hoewel de specs 135 gram vermelden) en past prima in de broekzak.

 

Knoppen

De HTC Hero beschikt over redelijk wat knoppen. Aan de voorzijde vinden we er 7, aan de zijkant één dubbele voor volumeregeling. De knoppen aan de voorzijde zijn:

 • Een knop om op te nemen, recente oproepen te zien of het toetsenbord te activeren.
 • Een home-knop. Hiermee kom je snel in het hoofdscherm.
 • Een menu-knop, waarmee je alle mogelijke functies bij een bepaalde pagina kunt zien. Ook dient deze om de telefoon te ontrendelen. 
 • Een knop om het toestel te vergrendelen, uit te zetten of bepaalde profielen te kiezen.
 • Een trackball die ook als activeerknop kan dienen.
 • Een search-knop waarmee je razendsnel kunt zoeken, hetzij via google, de Android market, contactpersonen et cetera.
 • Een back-knop waarmee je teruggaat naar de vorige pagina.

De knoppen zijn met één duim te besturen, hoewel de buitenste knoppen wel wat priegelwerk vergen. Voor rechtshandigen betekent dit dat de back-knop lastig bereikbaar is, voor linkshandigen is dit de opneemknop.

Om eerlijk te zijn heb ik de trackball totaal niet gebruikt. Het vegen/swipen via het scherm is net zo makkelijk en zeker zo snel. Ik kan me echter voorstellen dat de trackball een leuke bijkomstigheid is voor touchscreen beginners.

Het scherm

De HTC Hero beschikt over een 3.2 inch capacitive touchscreen en is dus gemaakt om met de vingers te worden bestuurd. Over de werkzaamheid hiervan zal ik later terugkomen; ik zal mij eerst buigen over de beeldkwaliteit.

Ik kan eigenlijk vrij kort zijn: de beeldkwaliteit van de HTC Hero is fenomenaal. Alles is superscherp, of het nou gaat om foto's, video's of surfen. Ook over de grootte ben ik te spreken. Hij is net groot genoeg om een goed overzicht te krijgen en filmpjes op te kijken en precies klein genoeg om, nouja......niet te groot te zijn ;-) Natuurlijk zullen fanatieke filmkijkers een 3.5 of 3.8 inch scherm prevaleren, maar voor mij persoonlijk is 3.2 inch een prima formaat.

De HTC Hero lijkt behoorlijk krasbestendig. Ik heb de telefoon meer dan een week in een broekzak gehouden waar ook sleutels in zaten, maar kon geen enkel krasje ontdekken. Bovendien is de witte uitvoering van het toestel voorzien met een teflonlaag, zodat krassen al helemaal geen kans maken. Over vetvlekken ben ik wat minder te spreken: hoewel hij over een soortgelijk speciaal olie-afstotend materiaal als de iPhone 3GS beschikt, zijn vlekken goed zichtbaar en vergt het toch wat poetswerk voor ze eraf zijn.

Android en HTC Sense

Wanneer je de HTC Hero voor het eerst aanzet (wat circa 1 minuut duurt) , vraagt de telefoon je direct om een Gmail account in te stellen. Mocht je geen Gmail account hebben, dan is het raadzaam om er tóch een te nemen aangezien veel functies hiermee integreren. Verder kun je tal van andere accounts instellen, waaronder Twitter, Flicker en Facebook. Ook deze integreren naadloos met de telefoon.

De HTC Hero draait op het Android besturingssysteem met de HTC Sense User Interface. HTC Sense is het jasje waarmee HTC Android heeft aangekleed. In het kort werkt de interface als volgt: je hebt een Home pagina, maar tevens zes andere pagina's. Deze pagina's kun je bereiken door vanuit de Home pagina naar links of naar rechts te schuiven. Vervolgens kun je deze pagina's (net als de Home-pagina) geheel naar eigen smaak inrichten: je kunt snelkoppelingen, HTC-widgets en Android-widgets plaatsen. Dit is super handig, omdat je zo snel bij veelgebruike functies kunt. Zelf vond ik het fijn om de pagina's in bepaalde categorieën in te delen, bijvoorbeeld een speciale kantoorpagina, een multimediapagina en een internetpagina. Op de home-pagina zou ik alleen de meest gebruikte applicaties plaatsen.

HTC Hero Sense interface

HTC Hero interface

Wanneer je geen zin hebt om al die widgets in te stellen, kun je ook een Scène kiezen. Je hebt hierbij de keuze uit Sociaal, Werk, Spel, Reis en Schone lei zodat je in verschillende situaties altijd over de juiste widgets beschikt.

Een visuelere beschrijving van HTC's Sense UI kun je in het onderstaande filmpje bekijken. 

Mijn ervaring met Android is erg goed geweest. Op de Android market, die veel sneller is dan de Apple Store, zijn meer dan 10.000 applicaties te downloaden en dat aantal groeit nog steeds. Tweederde van dit aantal is volledig gratis te downloaden; voor de resterende eenderde moet betaald worden, en dat kan helaas alleen middels een creditcard. Google is momenteel bezig om meerdere betaalmanieren te implementeren, maar hoelang dit gaat duren weten wij ook niet. 

Android Market

Android Market

Naast de Android Market vind ik ook de integratie met bepaalde Google Apps een groot voordeel van Android. Denk aan Google Maps, YouTube (gemaakte filmpjes direct uploaden) en Google Talk. Verder moet gezegd worden dat de leercurve niet erg steil is: binnen een half uurtje heb je het besturingssysteem en HTC Sense wel door en kun je snel aan de slag. Wel is het activeren van enkele functies onlogisch, zoals het ver- en ontgrendelen van het toestel.

Het toetsenbord 

Het typen van berichten is in de 'normale' mode (dus rechtop) echt een helse klus. Het virtuele toetsenbord is veel te klein om met de duim(en) te worden bestuurd. Dit moet HTC ook gedacht hebben, en daarom zijn ze met een oplossing gekomen: een soort 'auto-fill' of 'auto-correctie'. Hiermee geeft de Hero suggesties na het typen van een aantal letters. Zelfs wanneer je een woord faliekant verkeerd typt, geeft de telefoon vaak toch de goede suggestie. Dit is extreem handig, omdat ik niet altijd het toestel wil en kan draaien (zoals bij de twitter app) om in landscape mode te werken.

HTC Hero toetsenbord

In landscape mode is de input een stuk eenvoudiger. Het virtuele toetsenbord wordt hiermee veel groter en nog steeds kun je gebruik maken van de auto-fill. Op deze manier is berichten/e-mailtjes typen met twee duimen écht snel.

HTC Hero toetsenbord

Snelheid

De HTC Hero heeft vooral bij het scrollen en 'vegen' naar andere pagina's last van enige vertraging en hapering. Vooral wanneer alle zeven schermen vol staan met apps en widgets kan het toestel erg traag worden. Dit schijnt echter vooral met de firmware en HTC Sense te maken te hebben en niet zozeer met de hardware van de Hero zelf. Er zijn dan ook diverse filmpjes opgedoken waarin de HTC Hero op nieuwe, stuk snellere firmware draait. HTC zelf heeft nog niets bekend gemaakt over deze nieuwe firmware, maar het lijkt erop dat dit niet al te lang meer zal duren.

Ook sluit de HTC Hero applicaties niet daadwerkelijk af, maar laat hij ze op de achtergrond lopen. Dit zou de snelheid negatief beoordelen, zou je zeggen, maar volgens HTC worden de applicaties in niet-actieve toestand op een soort slaapstand gezet waardoor ze geen recourses innemen. Wil je applicaties toch afsluiten, dan kun je eventueel Task Manager 1.7 via de Android Market gratis downloaden.

Belkwaliteit- en opties

De belkwaliteit van de Hero is prima. Zowel ik als degene aan de andere kant zijn goed verstaanbaar, hetgeen je van een dure smartphone als de HTC Hero ook mag verwachten :-)

Ook de opties tijdens het bellen voldoen aan de huidige smartphone eisen. Zo kun je een foto aan een contactpersoon hangen die zich tijdens het gesprek toont, handsfree bellen, het gesprek in de wacht zetten en ga zo maar door.

Contacten

Veel interessanter vind ik de manier waarop de HTC Hero met contactpersonen omgaat. Het telefoonboek bereik je middels de widget 'contacten' of via de opneemtoets. In dit telefoonboek kun je selecteren op 'alles', 'favorieten', 'groepen', 'updates en gebeurtenissen' en 'oproepgeschiedenis'.

HTC Hero Contacten

Met name de favorieten zijn erg handig. Dit concept bestaat natuurlijk al op vele andere toestellen, maar de Hero geeft je er ook een speciale widget voor. Hierdoor kun je via het hoofdscherm snel een (favoriet) contactpersoon bereiken.

De informatie die je bij een contactpersoon kunt invullen, is ruim voldoende. In het menu van de desbetreffende contactpersoon heb je snel toegang tot zaken als 'bellen', 'een bericht verzenden', een 'E-mail verzenden', een overzicht van verstuurde/ontvangen berichten en oproepengeschiedenis. Klinkt saai, maar de Hero scoort erg goed op dit terrein en het draagt echt bij aan het gebruiksgemak/plezier.

HTC Hero Contacten

Internet

De browser kan worden bereikt via een widget op één van de zes schermen, via het menu of via de search-knop. Widgets die toegang tot het internet bieden, zijn onder meer: een browser widget, een bladwijzer widget en custom widgets zoals YouTube, Nu.nl, Wapedia en ga zo maar door. Over de snelheid van de browser kom ik zo te spreken; eerst zal ik het hebben over de functionaliteit.

HTC Hero Nu.nl

De Hero ondersteunt in tegenstelling tot de iPhone wél Adobe Flash 9 content en zou dus vrijwel alle sites prima moeten laten zien. Dit klopt: zowel in portrait als in landscape mode krijg je een goed overzicht van de meeste sites. Erg handig is de voor flash filmpjes geen aparte applicatie opgestart hoeft te worden (althans, er start wel een Flash Player maar dit merk je niet echt). Voor YouTube-filmpjes kan uiteraard de aparte YouTube app worden gestart.

Het browsen zelf is een aangename ervaring. Over de snelheid heb ik niets te klagen en zoomen is erg makkelijk dankzij de multi-touch support: je schuift twee vingers naar elkaar toe om in te zoomen of van elkaar af om uit te zoomen. Verder is het gemakkelijk om een startpagina in te stellen, evenals bladwijzers die bovendien als widget ingesteld kunnen worden. Zo heb je altijd je favoriete sites bij de handig. Handig!

HTC Hero Internet

HTC Hero Internet

HTC Hero Internet

HTC Hero Internet

E-mail en Berichten

Op de HTC Hero zijn diverse E-mailclients te vinden. Zo is er een applicatie genaamd 'Mail' en een applicatie genaamd 'Gmail'. Het onderscheid is makkelijk: de eerstgenoemde is door HTC gemaakt en de laatstgenoemde door Google.

De 'Mail'-app van HTC ondersteunt POP3, IMAP4 en Microsoft Exchange. Dit is met name handig voor mensen die géén Gmail-account willen. Het instellen van een E-mailaccount is eenvoudig en werkt prima, evenals het synchroniseren middels Exchange. Ook met bijlagen heeft de Hero geen probleem: deze worden probleemloos geopend en eventueel opgeslagen op de telefoon of microSD-kaart. Ook de Gmail applicatie werkt prima en snel, zoals we van eerdere Android toestellen gewend zijn.

HTC Hero e-mail

Het opstellen van berichten is vrij eenvoudig, al is het typen van berichten in portrait mode zoals gezegd een pain in the *ss. De manier waarop berichten worden ingedeeld vind ik fantastisch: in plaats van een chronologisch overzicht te krijgen per bericht, deelt de Hero de berichten in per contactpersoon. Weliswaar staan de nieuwste berichten bovenaan, maar alle berichten van één contactpersoon staan bij elkaar. Hierdoor krijg je een goed overzicht van de conversatie met deze persoon.

Software

Zoals gezegd krijg je bij de HTC Hero geen software geleverd, simpelweg omdat deze niet nodig is. Contactpersonen, e-mailberichten en agenda notities worden eenvoudig gesynchroniseerd via de Google diensten (Gmail en Google Agenda). Uiteraard zijn er ook mensen zonder een Gmail-account. Voor deze mensen heeft HTC speciale software op de geheugenkaart gezet, genaamd HTC Sync. De software wordt automatisch gestart zodra je de Hero op de computer (geen macs helaas) aansluit en synchroniseert gegevens uit Microsoft Outlook, Windows Adresbook of Outlook Express.

GPS

Over de GPS-support in combinatie met Google Maps ben ik erg te spreken. Binnen enkele seconden wist de Hero waar ik mij bevond en kon ik beginnen een route uit te stippelen. Ook dit was razendsnel, hoewel je hierbij geen voice-commands krijgt en dus aangewezen bent op de kaart of de tekstuele aanwijzingen. Verder heb je drie manieren om de kaart weer te geven: als kaart, als sattelietfoto (erg gaaf!) en als 'verkeer'. Deze laatste modus was niet beschikbaar en ik heb dus ook geen idee wat hiermee bedoeld wordt.

Daarnaast ondersteunt de HTC Hero een functie genaamd 'Latitude'. Hiermee kun je je locatie met geselecteerde vrienden delen. Uiteraard is het vereist dat je vrienden dan over dezelfde functie beschikken, maar het is een leuk idee als je van Big Brother praktijken houdt ;-)

HTC Hero GPS

HTC Hero GPS

HTC Hero GPS

HTC Hero GPS

Applicaties

De HTC Hero beschikt standaard over diverse applicaties, waarvan ik de belangrijkste nu zal behandelen.

 • Teeter: nee, het gaat hier niet om een Twitter-app maar om Hero's enige game. De bedoeling is om een balletje in een gat te krijgen, waarbij je allerlei obstakels uit de weg moet gaan. Het balletje gaat rollen door de telefoon te kantelen, wat zorgt voor een leuke, Wii-achtige ervaring. Ik was hier zeker enkele uurtjes mee zoet

HTC Hero Teeter

 • Peep: dit is wél een Twitter-applicatie, ontwikkeld door HTC zelf. De app werkt prima en ziet er goed uit. Zodra er een nieuw Twitter-bericht binnenkomt, krijg je een melding. Een groot minpunt van Peep is het feit dat berichten alleen in portrait-mode kunnen worden getypt en dus niet in landscape mode. Dit zorgt voor de nodige frustraties.
 • Footprints: deze applicatie maakt gebruik van Geotagging en stelt je in staat om een soort fotoverslag te maken. Zo kun je aan foto's bepaalde notities hangen, bijvoorbeeld waar je lekker hebt gegeten, waar je leuk hebt kunnen winkelen en ga zo maar door.

 

Must-have applicaties

 • Google Sky map: Wellicht de coolste applicatie die beschikbaar is op de Android Market. De app maakt gebruik van een GPS-verbinding en laat alle sterren, sterrenbeelden én planeten realtime zien. Dit kan 's nachts of overdag: het enige wat je hoeft te doen is de telefoon te draaien en het beeld draait automatisch mee.

HTC Hero Sky Map

 

 • Layar: ook deze app maakt gebruik van GPS en stelt je in staat om realtime bezienswaardige plaatsen te zien. In feite laat de telefoon je door de cameraview heen kijken, waarna hij een soort 'raster' toont met verwijzingen naar interessante plaatsen in de buurt. Zo liet mijn Hero zien waar het goffertstadion lag en de radboud universiteit. Bovendien kun je ook zoeken, bijvoorbeeld op 'pizza', 'bank' of 'restaurant'. Nederlandse Layar-supporters zijn momenteel ING, Hyves spots, tempo team en ZEKUR.

HTC Hero Layar

 

 • Wikimobile
 • E-Buddy of Hi MSN: behalve Google Talk is er eigenlijk geen chat app aanwezig op de HTC Hero. Dit kan worden goedgemaakt door E-Buddy of Hi MSN Beta te downloaden op de Android Market.

Meer is altijd welkom ;-)

Multimedia

Dankzij de 3.5mm audio-ingang kun je met de meegeleverde oordopjes óf je eigen oordopjes genieten van je eigen muziek. Werkt de muziekspeler echter ook goed?

Persoonlijk vind ik van wel. In de 'normale' view krijg je een soort coverflow, waarbij je door de albumhoezen heen kunt scrollen (door middel van vegen). Wel is het jammer dat je niet kunt bladeren in deze modus zonder het op dat moment afgespeelde nummer te stoppen. Dit kan wel in andere modi. Zo kun je handige overzichten krijgen van je artiesten, nummers, genres et cetera.

De kwaliteit van de meegeleverde oordopjes is niet fantastisch. Mensen die hun HTC Hero ook als mp3-speler willen gebruiken, doen er dan ook goed aan om andere oordopjes te kopen. Wel ben ik te spreken over de interne speaker: hoewel deze niet stereo is, biedt hij een prima hard geluid. Dit komt met name van pas bij handsfree gesprekken, beltonen en de wekker.

Andere media zoals filmpjes en foto's kunnen worden bekeken via het programma 'albums'. Hierbij krijg je een prima overzicht en diverse opties, zoals uploaden en diashows.

De camera

De HTC Hero beschikt over een 5 megapixel camera. De foto's zijn bij veel daglicht behoorlijk goed te noemen, maar zodra het licht afneemt is het haast onmogelijk om een kwaliteits foto te maken. Het ontbreken van een flitser vind ik dan ook erg jammer.

HTC Hero foto camera

Klik op de foto voor een grotere versie

Wel heb ik de camera regelmatig gebruikt voor het maken van simpele kiekjes voor bijvoorbeeld contactpersonen. Leuk is dat gemaakte foto's direct naar een e-mailadres of social network kunnen worden gestuurd. Handig wanneer je op een leuk feestje een vriend die thuis zit jaloers wilt maken ;-) 

Tevens kunnen er video's worden gemaakt met de HTC Hero. Deze zijn echter van belabberde kwaliteit en hebben een lage resolutie. Ook hier is licht weer een groot probleem en zijn de video's nogal haperig, waardoor het meer op een aaneenschakeling van foto's lijkt. Ook gemaakte video's kunnen direct worden geüpload, naar bijvoorbeeld Youtube. Wel kun je dit beter via WiFi doen dan via 3G i.v.m. de kwaliteit.

Kantoorfuncties

Naast de mail, internet en GPS, zijn er nog tal van andere office applicaties. De belangrijkste hiervan zal ik nu bespreken.

Onmisbaar is natuurlijk de agenda. Deze heb ik gedurende twee weken intensief gebruikt en mijn oordeel is positief: het is bijzonder makkelijk om een notitie toe te voegen. Handig hierbij is de herinneringsfunctie, zodat je enige tijd van te voren een melding krijgt dat er een afspraak staat. Ook hoef je gebeurtenissen die constant terugkomen niet steeds opnieuw toe te voegen. Zo kun je er voor kiezen om een gebeurtenis iedere week, iedere maand of ieder jaar (handig bij verjaardagen!) in te voegen.

HTC Hero Agenda

HTC Hero Agenda

Verder is er een aandelen applicatie aanwezig die continue online de nieuwste koersen binnenhaalt. Een andere onmisbare kantoor app is 'quickoffice'. Hiermee open je officebestanden van MS Word, Excel, Powerpoint en Acces, hoewel er geen support is voor Office 2007 bestanden. Gelukkig komt hierbij de Android Market weer goed van pas en zijn er tal van apps te downloaden die wel Office 2007 bestanden openen. Nieuwe bestanden aanmaken of bewerken kan niet, maar de applicatie blijft bruikbaar.  

Batterijduur

Je moet met de HTC Hero op een verstandige manier omgaan als het gaat om stroomverbruik. Zo maakte ik de eerste dagen om het half uur een foto, ging ik iedere 10 minuten het internet op en stond WiFi continue aan. Het resultaat was dat de telefoon om de dag in de oplader zat.

Gelukkig kan de Hero het ook langer volhouden, maar daarvoor moet je er iets beter mee omgaan. Zet die WiFi gewoon lekker uit wanneer je er mee klaar bent, zet het automatische dimlicht aan en kijk welke apps de meeste stroom verbruiken (vanaf Android 1.6 beschikbaar).

Conclusie

Op een enkele uiting van frustratie na is mijn ervaring met de HTC Hero zeer positief geweest. Android in combinatie met de HTC Sense is fantastisch: de interface biedt gemak en schoonheid en Android zorgt voor naadloze integratie met Google apps en natuurlijk de Android Market. Jammer is het feit dat de interface af en toe nogal hapert, zeker wanneer je veel widgets gebruikt. Hopelijk komt hier nog een update voor.

De camera is niet fantastisch, maar de overige applicaties en functies maken een hoop goed. Al met al is de HTC Hero het beste Android mobieltje wat er vandaag de dag te krijgen is en ik kan dan ook niet anders dan de telefoon aanraden. Een dikke 8+, en wanneer de haperingen verbeterd worden een ruime 8,5 als je het mij vraagt.

Nog even de plus- en minpunten op een rijtje:

+ HTC Sense en Android zijn een goede combinatie
+ De manier waarop de Hero omgaat met contactpersonen , e-mailverkeer en berichten
+ De Android Market
+ Goede, snelle browser
 
- Haperingen bij het swipen / selecteren van bepaalde functies
- Geen geweldige camera
- Virtuele toetsenbord is in portrait mode te klein om secuur en snel te typen: gelukkig biedt het landscape-toetsenbord vaak uitkomst.

 De nieuwe firmware is te krijgen via de HTC site: www.htc.com/nl/SupportDownload.aspx

Ook enthousiast ? Kijk hier voor alle HTC Hero aanbiedingen

HTC Hero review score

8
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden