Vergelijk 3.067.587 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S4 review

Door , - 2 reacties

Binnen een maand is hij al 10 miljoen keer verkocht. De Samsung Galaxy S4 is de meest populaire smartphone van het moment. Iedere 4 seconden gaat er een exemplaar over de toonbank. Maar is het ook de beste smartphone? Je leest het in onze review hieronder.

De Samsung Galaxy S4 is dé smartphone waar velen al het hele jaar naar uit hebben gekeken. Dat de Samsung-smartphones als warme broodjes over de toonbank gaan, is nogal zwak uitgedrukt. De modellen worden met miljoenen tegelijk verkocht. Zo werd het vorige vlaggenschip, de Samsung Galaxy S III, al ruim 40 miljoen keer verkocht en dat zal alleen maar meer worden aangezien de smartphone nog steeds in de winkels ligt. Ook voor de Samsung Galaxy S4 heeft men hoge verwachtingen. Zo is de smartphone binnen één maand al 10 miljoen keer verkocht en dit aantal zal alleen maar groter worden. Zo wordt er iedere 4 seconden een toestel verkocht: bizar!

Zoals ze in het Engels ook wel zeggen: what's all the fuss about? Oftewel, waarom is juist dit toestel zo populair? Daar weten we een simpel antwoord op. Samsung is een bedrijf dat verdomd goed is in marketing. Hier geeft de fabrikant dan ook bakken met geld aan uit. Na het zien van de reclames wil iedereen wel een Samsung Galaxy S4. Dit neemt echter niet weg dat de smartphone zelf er ook goed uitziet. Het bezit de nieuwste hardware en ook aan de buitenkant ziet het er gelikt uit. Na uitgebreid testen moeten we toegeven dat we geen afscheid meer willen nemen van de Samsung Galaxy S4. Maar is alle ophef terecht? Is dit dé smartphone van 2013?

Samsung Galaxy S4 01

Design

Je houdt ervan of je haat het. Het bekende plastic design van Samsung is een onderwerp dat regelmatig ter discussie staat. Sinds de Samsung Galaxy S III een jaar geleden heeft de fabrikant qua design een nieuwe weg ingeslagen die je tegenwoordig bij ieder toestel terug ziet komen. Sterker nog: dit standaarddesign met de fysieke homeknop en de ronde hoeken zorgt ervoor dat de Samsung-toestellen vrijwel niet uit elkaar te houden zijn. Het helpt daarbij ook niet dat Samsung in een jaar tijd ruim 60 toestellen heeft aangekondigd.

Ondanks de overeenkomsten met alle andere Samsung-smartphones, heeft de Samsung Galaxy S4 ook zeker wat verschillen met alle andere Samsungs. Ten eerste zie je duidelijk dat het hier om het vlaggenschip gaat. De kleuren zijn anders en ook het materiaal voelt steviger aan dan bij de meeste budgetmodellen.

Toch is het toestel nog steeds grotendeels van plastic gemaakt. Dit is verdomd zonde. Hierdoor blijft het goedkoper aanvoelen dan bijvoorbeeld de HTC One met zijn aluminium behuizing. Hij is dan wel ietsje lichter, we hebben toch het gevoel dat we met een smartphone te maken hebben die ieder moment stuk kan gaan wanneer je hem laat vallen. Dit hebben we al vaker gezien bij de Samsung Galaxy S III en de Galaxy Note II en ook hier zijn we niet gerustgesteld dat hij heel blijft na een botsing met de stoep. Vooral na het zien van deze video houden we de Galaxy S4 nog steviger vast. Hadden we liever een aluminium of polycarbonaat behuizing bij de S4 gezien? Jazeker. Liever een zwaarder toestel dan een kapot scherm waarvoor je diep in de buidel moet tasten om het te laten maken.

Nog even een snel rondje waar alle knoppen en aansluitingen zitten: voorop vind je dus bovenaan de 2,1-megapixelcamera en de verschillende sensoren voor de S-functies (hier komen we later op terug), onderaan zit de bekende fysieke homeknop met daarnaast de opties- en de terugtoets. Aan de linkerzijkant vind je volumeknoppen en rechts de powerknop. Aan de bovenkant zit de koptelefoonaansluiting en onderop zit de MHL-aansluiting (micro-usb en HDMI in één).

Beeldscherm

Vinden we het design toch wel wat goedkoop, bij het beeldscherm hebben we dat totaal niet. Je ziet meteen dat je met een high-end toestel te maken hebt. Wat een kwaliteit! Het 5 inch Full HD Super AMOLED-scherm is ontzettend scherp. De kleuren spatten van het scherm af en als je het toestel in alle mogelijke hoeken houdt, is het display nog steeds prima af te lezen. Zelfs in de felle zon zie je het scherm nog goed. Uiteraard wordt de helderheid minder buitenshuis, maar je kunt nog steeds genoeg zien.

Wij hebben bij de Samsung Galaxy S4 een flipcover gekregen met een transparant venster aan de voorkant. Na een paar weken kunnen we al niet meer zonder; wat een fijn ding! De sensor aan de zijkant ziet namelijk meteen wanneer je de flipcover open of dicht doet. Doe je de flipcover open, dan wordt het scherm verlicht. Bij het dichtdoen gaat het scherm automatisch uit. Wel zie je dan de tijd in het venstertje. Na een aantal seconden wordt ook dat stukje zwart. Niet heel interessant denk je, maar we zijn nog niet klaar. Als je gebeld wordt, zie je dit namelijk ook in het venstertje en kun je meteen opnemen zonder dat je de flipcover hoeft te openen. Daar gaat ons nerdhart toch wel sneller van kloppen!

Samsung Galaxy S4 03

Interface en S-functies

Een vlaggenschip moet natuurlijk over de beste hardware en software beschikken. Samsung heeft de Galaxy S4 dan ook uitgerust met het nieuwste van het nieuwste. Het toestel draait op het moment van schrijven Android 4.2.2 (Jelly Bean) en daarnaast heeft Samsung er nog allerhande eigen features en software ingepropt.

Android 4.2 brengt niet heel veel nieuws mee ten opzichte van de vorige versie 4.1 (beide heten Jelly Bean). Veel van deze functies zie je ook niet terug omdat Samsung haar eigen TouchWiz-interface over het OS heeft gegoten. Een andere functie die met Android 4.2 is geïntroduceerd, is de panoramamodus waarmee je hele grote en vooral brede foto's kunt maken. Hier gaan we bij  het kopje Camera dieper op in.

Verder biedt TouchWiz een hoop extra apps die we eerder irritant dan handig vinden. Deze nemen veel ruimte in beslag en kunnen helaas niet verwijderd worden. Zo heeft de fabrikant een eigen muziek-app, notitie-app en een eigen agenda toegevoegd. De laatste gebruiken we met pijn en moeite; de standaard Android-agenda is namelijk veel fijner. Wel zijn we blij met de bestandsbeheerder en vinden we de galerij ook wel fijn. Hier kun je namelijk eigen mappen aanmaken en foto's verslepen van de ene naar de andere map. Dit kan niet op de standaardversie van Android.

Samsung Galaxy S4 slim scrollen

Dan hebben we nog de functies die we ook wel S-features noemen. Dit zijn er een stuk of twaalf. Samsung heeft flink uitgepakt en juist deze functies moeten dit toestel uniek maken volgens de fabrikant. Wat je eraan hebt, is de overheersende vraag. Het zijn namelijk heel veel. De meeste zul je als consument dan ook niet gebruiken. We zetten hieronder een paar functies op een rijtje.

  • Slim scrollen: Hiermee kun je door middel van je ogen webpagina's of lange teksten laten scrollen. Je zet de functie aan bij de instellingen en laat de pagina's bewegen door het toestel te kantelen of door te knikken. Vooral dat laatste ziet er wel maf uit als je in het openbaar bent. Daarnaast werkt het niet meteen zoals je wilt. Het is echt even oefenen voordat het werkt en dan nog gaat het niet altijd even soepel. Ook werkt het alleen bij eigen apps van Samsung en niet bij bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Jammer!
  • Air View: Met Air View kun je bijvoorbeeld extra informatie zien door je vinger ergens boven te houden. Bij e-mails is het wel handig om te zien wat er in het mailtje staat. Toch is dit geen functie die we onszelf iedere dag zien gebruiken.
  • Air Gesture: Je toestel bedienen door met je hand boven het scherm te bewegen; dat is Air Gesture. Zo kun je een telefoongesprek opnemen door met je hand over het scherm te bewegen. Of je laat de muziek stoppen door het scherm met je hand te bedienen. We hebben zitten wapperen totdat onze handen er genoeg van hadden, maar ook dit werkt niet optimaal.
  • Slim pauzeren: Met deze functie zou het scherm de video automatisch op pauze zetten als-ie doorheeft dat je niet naar het display kijkt. Ook dit hebben we uiteraard getest, maar lang niet iedere keer werkt deze functie naar behoren.

De functies zijn momenteel alleen op de Samsung Galaxy S4 beschikbaar, maar we verwachten dat andere Samsung-smartphones hier over een tijdje ook wel over beschikken. Heb je de S4 nog niet en zit je twijfelen of je je Samsung Galaxy S III moet inruilen? Er is wat ons betreft geen grote haast. De features werken lang niet altijd even goed en voegen niet echt iets toe op dagelijkse basis. Behalve een nieuw design verschillen de Galaxy S III en Galaxy S4 vrij weinig van elkaar.

Samsung Galaxy S4 04

Processor, batterij en geheugen

Haperingen of vastlopers? Daar heeft de Samsung Galaxy S4 nog nooit van gehoord. En dat mag ook wel met de 1,9 GHz quadcore-processor en 2 GB werkgeheugen. Er zijn maar weinig toestellen die zo vloeiend lopen als deze. Swipen tussen schermen gaat supersnel, pagina's zijn binnen no-time geladen en zelfs allerhande video's worden zonder moeite afgespeeld.

Met de Samsung Galaxy S4 weet je dat je het beste van het beste in huis haalt. De hardware biedt het allernieuwste en ook met de software probeert Samsung innoverend te zijn. Je kunt je afvragen of je zoveel functies op je telefoon nodig hebt, maar het laat wel zien dat de fabrikant graag voorop loopt qua techniek. We hebben dan ook eigenlijk niets te klagen wat betreft de processor. Deze doet precies wat-ie moet doen en ook nog eens erg snel. Dat zien we graag!

Van zo'n topmodel vraag je je wel altijd af hoe de batterij het doet. Toestellen moeten dezer dagen vooral dun zijn en daar past natuurlijk geen mega-accu in. Daarnaast kunnen we ons indenken dat de hardware, het systeem en vooral het supergrote Full HD-scherm veel eisen van de Samsung Galaxy S4. Toch valt de laadfrequentie erg mee. Je haalt er zeker een dag mee en als je een beetje rustig aandoet ook nog wel twee dagen. Dat is echter de max. Een weekendje weg zonder oplader wordt dus al lastig als je alle verbindingen aan laat staan. We raden je dan ook aan om die uit te zetten; vooral 's nachts. Scheelt toch weer wat accukracht.

Als laatste in dit onderdeel is het geheugen. In Nederland wordt momenteel alleen de 16 GB-versie verkocht. Dat is niet ontzettend veel als je een echte medialiefhebber bent. Daarnaast nemen de Samsung-diensten ook al bijna de helft van de GB's in beslag. Gelukkig is er de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden. Dit kan met een microSD-kaartje van maximaal 64 GB. Apps zijn niet meer over te zetten, maar al het andere wel. Dus muziek, video's. bestanden en dergelijke zet je met gemak op je geheugenkaartje.

Samsung Galaxy S4 02

Webbrowser en connectiviteit

Bij een vlaggenschip als deze verwacht je opties, heel veel opties. Die krijg je gelukkig ook. Zo is naast standaardbrowser Chrome nog eentje te vinden. Dit is de standaard Android-browser die door Samsung iets is aangepast. Beide apps werken prima en beschikken over alle functies die je van een browser mag verwachten. Zo kun je je favoriete sites opslaan, je geschiedenis bekijken en kun je bijvoorbeeld bij allebei de website ook als desktopversie opvragen. Wel hebben we soms het gevoel dat de Samsung-browser ietsje sneller is dan Chrome. Toch geven we zelf de voorkeur aan de browser van Google omdat we ook vaak Chrome op de pc gebruiken en daardoor altijd onze bladwijzers bij de hand hebben.

Qua connectiviteit hebben we ook zeker niets te klagen. Naast uiteraard wifi en 3G is er ook een 4G-antenne aanwezig die ondersteuning biedt aan alle Nederlandse netwerken. DIt is op het moment 800, 1800 en 2600 MHz. Daarnaast heb je uiteraard beschikking over Bluetooth (4.0), NFC en met de MHL-poort onderop sluit je naast je oplader ook een HDMI-kabel aan.

Camera

Tegenwoordig zie je nog weinig mensen die een digitale camera overal mee naartoe sjouwen. Sterker nog, veel jongeren nemen helemaal geen camera meer mee op vakantie. Alles gaat via de mobiele telefoon. Een goede camera op je smartphone wordt dan ook steeds belangrijker. Samsung stelt ons dan ook niet teleur met een 13-megapixelcamera aan de achterkant en eentje van 2,1 megapixel aan de voorkant. Foto's schieten. filmen en videobellen; deze smartphone kan het allemaal. En nog goed ook.

Foto's die we met het toestel maken zien er haarscherp uit op ons toestel, maar ook op groot scherm mogen we niet klagen. Zelfs met mindere lichtomstandigheden komen de foto's er nog aardig uit. Ook de video's die we maakten, hadden we niets op aan te merken. Dit stemt ons zeer tevreden. Je kunt het hieronder zelf beoordelen.

Samsung Galaxy S4 testfoto 01

Samsung Galaxy S4 testfoto 02

Samsung Galaxy S4 testfoto 03

(Klik op de foto's voor een grotere versie)

Wellicht interessanter is de vele software die Samsung aan de Galaxy S4 heeft toegevoegd. Hier spraken we eerder in deze review al over en we gaan nu in op de specifieke camerafeatures. Open de camera-app en je ziet het knopje 'Stand' staan. Deze staat altijd op Automatisch. Door te scrollen kom je de modi Nacht, Sport, Rijke Toon (HDR) en Gezichtscorrectie tegen. Ook is er de Panoramodus. Hiermee maak je hele brede foto's van de omgeving om je heen. Zoals je ziet in het voorbeeld hieronder is dat best lastig. Je moet het toestel namelijk heel stil houden anders krijg je geen rechte foto. Met de modus Gum verwijder je objecten uit je foto en met Beste gezicht maakt het toestel een reeks foto's waar je vervolgens de beste gezichten uitkiest zonder de rest te veranderen.

Ook is er de Drama-modus waardoor je verschillende foto's in één plakt. Ook deze functie werkt helaas niet helemaal zoals we hoopten. Vaak deed de functie het niet omdat volgens het toestel het object te snel bewoog of juist de achtergrond. Het is dus erg lastig om deze foto te laten lukken. Een leuke optie die wel atlijd werkt, is de Dual Camera. Hiermee maak je foto's of video's terwijl beide camera's aanstaan. Dit werkt vrij goed en kan erg leuk zijn tijdens het videobellen bijvoorbeeld. Zie hieronder een voorbeeld. 

Samsung Galaxy S4 dual camera

Samsung Galaxy S4 panorama

Panoramafoto op de Samsung Galaxy S4 gemaakt

Prijs/kwaliteit

We zullen het er allemaal over eens zijn dat de Samsung Galaxy S4 duur is. Erg duur. Dit toestel heeft een adviesprijs van 699 euro en in de praktijk betaal je er niet veel minder voor. Het is daarmee een van de duurste telefoons van het moment. We kunnen in ieder geval wel andere dingen bedenken waar we dat geld aan uit willen geven: een vakantie naar de zon bijvoorbeeld.

Maar wie euro's zat heeft of het toestel wil aanschaffen met een abonnement weet wel zeker dat ie een goede smartphone in z'n handen heeft, voorzien van de beste specificaties van dit moment. Je krijgt veel terug voor geld, maar die volle 700 euro? Je kunt het nog gerust een tijdje uithouden met je Samsung Galaxy S III of zelfs hiervoor kiezen. Dan bespaar je jezelf al gauw 50 tot 100 euro.

Ook andere toestellen als de Sony Xperia Z of de LG Optimus G zijn net zo goed. Daarnaast is er natuurlijk nog de Nokia Lumia 920 met Windows Phone 8 en de BlackBerry Z10 met BlackBerry 10. De hardware is vergelijkbaar en voor de software hoef je het niet echt te doen. Er zitten zeker handige features bij, maar je kunt ook zonder. Daarnaast zijn er inmiddels vele apps voor Android verkrijgbaar die vrijwel hetzelfde doen.

Conclusie

We zijn inmiddels wel verknocht geraakt aan de Samsung Galaxy S4. We zijn een grote fan van het mooie 5 inch Full HD-scherm dat superscherp beeld geeft en vooral lekker groot is. Video's kijken is dan ook een waar genot. Het design is goed aangepast op het grote display. Het toestel ligt lekker in de hand en is vooral niet te zwaar. Met één hand bedienen is lastig; we hebben dan ook vaak beide handen aan de smartphone. Dit is ook wel nodig, want je toestel per ongeluk laten vallen is er niet bij. Al het plastic komt de bouwkwaliteit niet te goede.

De Samsung Galaxy S4 is voorzien van Android 4.2, de nieuwste versie van Google's besturingssysteem. Deze werkt eigenlijk hetzelfde als de vorige Jelly Bean-versie met een paar kleine veranderingen. Hiernaast heeft Samsung ook nog allerlei software toegevoegd. Het bedrijf adverteert hier ook uitgebreid mee en dit maakt de Samsung Galaxy S4 volgens hen het beste toestel dat er is. In praktijk valt dit tegen. De S functies van Samsung zijn een leuke gimmick, maar werken lang niet altijd en je hebt ze in het dagelijks leven echt niet nodig.

Dus qua hardware heb je een uitstekende smartphone; wellicht de beste die er is. Hij is supersnel, voorzien van alles wat je nodig hebt en alles werkt uitstekend. Qua software kun je jezelf eens goed afvragen of je dit allemaal wel nodig hebt. Er is niet voor niets een Samsung Galaxy S4 in Amerika aangekondigd met de standaard Android-versie erop. Geen TouchWiz dus. We zijn benieuwd naar dat toestel en of het grote verschillen oplevert wat betreft prestaties. We kunnen ons indenken dat TouchWiz het toestel kan vertragen. Dit is vooral bij goedkopere modellen als de Galaxy Fame het geval. Ook neemt de interface veel ruimte in beslag, bijna de helft van de 16 GB. Dat is jammer; vooral als je graag veel apps en media op je toestel hebt staan. Gelukkig kun je het laatste ook op een microSD-kaartje zetten. De smartphone ondersteunt maximaal 64 GB.

Samsung Galaxy S4 05

Samsung heeft flink ingezet op de camera en ook hier allerhande software voor ontworpen. De 13-megapixelcamera zelf doet zijn werk erg goed. Zowel de kwalteit van foto's als filmpjes zijn erg goed en daar zijn we natuurlijk blij mee. We zijn wat minder fan van de softwarematige features. Zo werkt het maken van een panoramafoto niet zoals we willen en ook de dramashot-modus geeft geen geweldige resultaten. De Dual Camera waarbij je zowel aan de voorkant als achterkant tegelijk kunt fotograferen is wel erg grappig. Niet een feature die je dagelijks gebruikt, maar wel eentje die soms erg leuk is.

Als laatste is er natuurlijk de prijs. Ook hier een minpunt. 700 euro voor een smartphone is toch wel echt te duur. Je krijgt er veel voor terug, maar dan nog vinden we de prijs-kwaliteitverhouding niet helemaal kloppen. De Samsung Galaxy S4 is een echte topper en we zijn er fan van, maar voor honderd euro minder heb je ook andere goede toestellen. Ook je Samsung Galaxy S III is zonder twijfel nog goed genoeg en je zult geen grote stap vooruit gaan als je hem inruilt met de Galaxy S4. Uiteindelijk betaal je natuurlijk ook voor het merk. Lang niet iedereen is het met ons eens, want in de eerste maand zijn er alleen al 10 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Een persoonlijk record voor de fabrikant zelfs. Of dit toestel je geld waard is, ligt dan ook helemaal aan jou.

Pluspunten
+ Hier hebben we maar 1 woord voor nodig: wow!
+ Supersnelle hardware zonder ook maar 1 keer te haperen
+ Camera maakt hele mooie foto's; zitten paar leuke opties bij
+ Alles wat je zoekt in een smartphone heeft de Samsung Galaxy S4

Minpunten
- Wat is-ie toch duur! 700 euro is veel te veel voor een telefoon
- De software van Samsung is overbodig en werkt nog niet optimaal

Samsung Galaxy S4 kopen?

Ben je eruit en wordt dit jouw nieuwe smartphone? Zoek dan niet verder. GSMinfo.nl heeft namelijk de goedkoopste Samsung Galaxy S4 prijzen op een rijtje gezet. In combinatie met een abonnement betaal je 40 euro per maand. De smartphone krijg je er dan gratis bij. Voor een losse Samsung Galaxy S4 betaal je 613 euro.  

Samsung Galaxy S4 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden