Vergelijk 3.067.587 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Xcover 2 review

Door , - 32 reacties

De Samsung Galaxy Xcover 2 is de opvolger van de eerste Xcover en onderscheidt zich van andere Samsung-telefoons door zijn waterdichtheid en balbestendigheid. De vraag is: kan hij potten breken in smartphoneland?

De Samsung Galaxy Xcover 2 is een zogeheten 'toughphone', een telefoon die tegen een stootje kan. De meest voorkomende kenmerken van toughphones zijn water- en stofdichtheid en een behuizing die tegen een stootje kan. De Xcover 2 beschikt over al die eigenschappen, en dat merk je ook meteen zodra je het toestel in je handen hebt. De opstaande randen rond het scherm, de ribbels voor extra grip aan de zijkant en de carbon-achtige achterkant zorgen daar wel voor. Ook het gewicht van de telefoon ligt wat hoger dan bij normale smartphones, wat zorgt voor een gevoel van kwaliteit. De vraag is: wat voor concessies aan de gebruikersvriendelijkheid heeft Samsung moeten doen om de telefoon zo stevig mogelijk te maken. Hoeveel smartphone bevat deze toughphone?

De behuizing

De behuizing is natuurlijk het belangrijkste onderdeel bij een toughphone. Bij de Xcover 2 zijn een aantal handigheden in de behuizing aangebracht die ervoor zorgen dat de telefoon niet alleen de elementen moet kunnen doorstaan, maar dat je het toestel ook die hele tijd kan blijven gebruiken. De diagonale ribbeltjes aan de zijkant zijn daar een goed voorbeeld van. Ze dragen niet echt bij aan de stevigheid van de telefoon maar door die ribbels glijdt de telefoon als hij nat is niet zomaar uit je handen.

Samsung Galaxy Xcover 2 zijkant ribbel

De achterkant is ook het vermelden waard. Met een hoekjespatroon heeft Samsung de achterkant een stevig uiterlijk meegegeven. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat het niet alleen een cosmetische verandering is geweest, want we vinden de achterkant van de Xcover 2 een stuk steviger dan bijvoorbeeld de achterkant van de Galaxy Note II. Het is desalniettemin gewoon plastic. Wat verder nog opmerkelijk is, is het vergrendelingsschuifje. Bij vrijwel alle telefoons schiet de achterkant eraf als je hem van enige hoogte laat vallen. Bij de Xcover 2 blijft de achterkant dan gewoon stevig zitten, dankzij het slotje. Wel noodzakelijk, want de achterkant beschermt de batterij tegen water met een rubberen rand. Je kan de Xcover dus niet alleen in het zwembad laten vallen, maar ook eerst op de tegels aan de rand en daarna de plomp in.

Het beeldscherm

Met 4 inch is het beeldscherm niet een van de grootste op de markt. Het houdt de telefoon echter lekker compact, al is de behuizing natuurlijk ook fors. Qua helderheid doet de Xcover 2 niet onder voor de concurrentie. In fel zonlicht gaat het aflezen iets moeilijker, maar onleesbaar is het zeker niet. Verder is het scherm van de Xcover 2 heel alledaags. Geen rare fratsen, geen uitzonderlijke functies of eigenschappen. Het enige nadeel dat we konden ontdekken tijdens onze testperiode was marginaal. De hedendaagse aanraaktechnologie is zo gemaakt dat ze ook geactiveerd wordt door water. Dat kan nog wel eens onhandig zijn, bijvoorbeeld als je onder water wil filmen. Je kan onderwater het scherm niet bedienen, dus je moet beginnen met filmen voordat je onder water bent of de speciale camera-knop gebruiken. Het filmen onder water zullen we onder het kopje Camera overigens nog uitgebreider bespreken.

Samsung Galaxy Xcover 2 voorkant achterkant

Onder de (stevige) motorkap

De Samsung Galaxy Xcover 2 is uitgerust met een 1 GHz dualcore-processor, ondersteund door 1 GB aan werkgeheugen. De processor is niet echt een krachtpatser, maar voor de Xcover 2 is het ruim voldoende. Alles gaat lekker vlot, maar niet bloedsnel. Bij de wat zwaardere apps merk je dat het niet de laatste quadcore is. Apps die je veel gebruikt, zoals WhatsApp, Facebook en de Play Store, zijn niet zo zwaar en gaan gewoon snel. In de praktijk zal je dan ook niet of nauwelijks een probleem hebben met de power die de Xcover 2 te bieden heeft.

Camera

De camera beschikt over 5 megapixel en in de meeste situaties is dat genoeg om een aardige foto te nemen. Echt ver inzoomen moet je niet willen en inlijsten gaat ook niet gauw gebeuren, maar zolang de foto's op je telefoon blijven staan zien ze er heel behoorlijk uit. Filmen doet de Xcover 2 ook heel behoorlijk, al heeft hij soms tijdens het filmen wat moeite met scherpstellen. Een foto zegt natuurlijk meer dan 1000 woorden, dus kijk vooral naar de foto's en video die gemaakt zijn met de Xcover 2 hieronder.

Samsung Galaxy Xcover 2 foto bejaardenflatsSamsung Galaxy Xcover 2 fotot tuin

Samsung Galaxy Xcover 2 sleutels fotoSamsung Galaxy Xcover 2 foto burgerlijkheid

 (Klik op de foto's voor een grote versie)

Hieronder een video gemaakt met de Xcover 2 onder water. Dat was nog een hele opgave, want onder water is het scherm van de Samsung niet te bedienen. Ook reageert het scherm op het onderdompelen, dus je moet maar net geluk hebben dat er niet ingezoomd wordt of de galerij wordt geopend. Eenmaal onderwater kan je wel, zolang je de camera-app hebt geopend, foto's en video's schieten met de fysieke camera-knop. Na enkele keren proberen lukte het een stel vissen op video vast te leggen. Kijk hieronder voor het resultaat.

Batterij

De batterij is een essentieel onderdeel van een telefoon, zoveel moge duidelijk zijn. Bij een toestel als de Xcover 2 is het echter nog net een stukje belangrijker. Omdat het toestel als een toughphone in de markt is gezet, zal de klandizie voornamelijk bestaan uit mensen die veel in de buitenlucht actief zijn. En in de buitenlucht zijn stopcontacten over het algemeen schaars. Het is dan ook een beetje teleurstellend om te melden dat de Xcover 2 geen bijzonder lange tijd zonder oplader kan. Zeker, hij doet niet onder voor andere smartphones, maar we hadden juist verwacht dat hij het beter zou doen, zeker omdat dat voor mensen die kiezen voor een toughphone belangrijker is dan voor de gemiddelde consument. Pluspunt is wel dat je de batterij kan vervangen. Dat zien we niet vaak bij telefoons die waterdicht zijn. Op dat gebied scoort Samsung dus wat pluspunten, al blijven we een beetje teleurgesteld in de gemiddelde batterijduur.

Samsung Galaxy Xcover 2 batterij

Android Jelly Bean op de Xcover 2

De Xcover 2 is naast een toughphone natuurlijk ook gewoon een smartphone, en het is wel zo fijn dat Samsung ervoor heeft gekozen de smartphone uit te rusten met Jelly Bean, de laatste Android-versie. Daarmee loopt de Xcover niet bij voorbaat al achter op de concurrentie. Ook krijg je met Jelly Bean de effecten mee van Project Butter, een grootschalige optimalisatie die ervoor zorgt dat je door menu's heen schiet als een warm mes door de boter. Dat komt vooral bij de wat minder krachtige processoren van pas. Natuurlijk betekent Jelly Bean ook dat je de beschikking hebt over de laatste apps voor het Android-platform. Een voordeel dat je niet moet onderschatten.

Conclusie

De Samsung Galaxy Xcover 2 is als toughphone uiterst geslaagd. De behuizing zit zeer degelijk in elkaar, water danwel stof krijgen geen enkele kans. Er is goed nagedacht over het gebruik in minder alledaagse omstandigheden. Het enige nadeel daarbij is de niet zo indrukwekkende batterij. Ook als smartphone is de Xcover 2 echter gelukt. Onder al die stoere ribbels en dat stevige plastic zit namelijk een heel capabele smartphone. Het is geen topmodel, maar desalniettemin een smartphone waar je eigenlijk alles mee kan. Het is ook fijn dat de Samsung is uitgerust met Android Jelly Bean, dat draagt enorm bij aan de smartphonebeleving. Dat de processor geen krachtpatser is, valt heel aardig mee te leven. De Xcover 2 is eigenlijk nooit echt traag. Zeker, het is geen Galaxy S4, maar Samsung heeft verrassend weinig concessies hoeven doen op smartphonegebied. Het resultaat is duidelijk. De Samsung Galaxy Xcover is een uitstekende toughphone, en tegelijkertijd een prima smartphone.

 Plus- en minpunten

+ Stevige, waterdichte behuizing
+ Voorzien van Android Jelly Bean
+ Redelijk vlot
+ Batterij is vervangbaar

- Geen lange batterijduur
- Beeldscherm reageert op water

Samsung Galaxy Xcover 2 voorkant

Samsung Galaxy Xcover 2 kopen?

Na het lezen van deze review benieuwd waar de Samsung Galaxy Xcover 2 te koop is en voor hoeveel? De krachtige prijsvergelijking van GSMinfo.nl vindt automatisch de laagste losse toestelprijs en eventueel het voordeligste abonnement in combinatie met de Xcover 2. Zo heb je al een losse Samsung Galaxy Xcover 2 voor iets meer dan 260 euro. Liever de Samsung Galaxy Xcover 2 gratis met abonnement? Je moet minimaal 16 euro per maand neerleggen voordat je de Xcover 2 gratis thuisgestuurd krijgt. Hoe dan ook een goede deal, lijkt ons.

Samsung Galaxy Xcover 2 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden