Vergelijk 2.468.378 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Acer Liquid Z2 Duo review

Door , - 37 reacties

De Acer Liquid Z2 Duo is sinds kort in Nederland te koop, en biedt voor iets meer dan 100 euro alles wat je van een smartphone zou verwachten. GSMinfo.nl probeerde Acer's nieuwste een paar weken uit om te kijken of dit écht een budgettopper is.

Als er één merk is dat zich haast specialiseert in het neerzetten van een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding, dan is het wel Acer. Waar andere fabrikanten vaak vooral focussen op hun vlaggenschepen, zet Acer met enige regelmaat toestellen neer die uitstekend zijn afgewerkt, zowel aan de binnen- als buitenkant, maar tóch nog enkele tientjes goedkoper zijn dan de budgettoppers van de concurrentie.

Zo ook met de Acer Liquid Z2 Duo, die sinds kort in Nederland te koop is. Deze dual-SIM smartphone wordt als prepaidtoestel verkocht voor 100 euro, en is daarnaast gratis met de goedkoopste abonnementen van het moment. Toch haal je voor dat geld een smartphone in huis die loopt op haast de nieuwste versie van Android, en die voorzien is van een prima processor, SRS Sound-ondersteuning, én een 3,5 inch beeldscherm. GSMinfo.nl mocht de Liquid Z2 Duo een paar weken uitproberen; in deze review gaan we uitgebreid in op onze ervaringen met deze budgettopper.

Acer Liquid Z2 Duo

Design

Acer heeft de Liquid Z2 Duo een design meegegeven dat vooral heel degelijk is. Het is wellicht niet opvallend genoeg om je aandacht te trekken, maar de Liquid Z2 Duo heeft een uiterlijk dat verzorgd is en vooral in zijn prijsklasse goed bevalt. Acer heeft gekozen om het toestel te voorzien van een plastic achterkant, die gemakkelijk te verwijderen is maar wel tegen een stootje lijkt te kunnen. Het zijn misschien niet de meest stijlvolle materialen, maar uiteindelijk slaagt de Z2 Duo er wel in om stevig aan te voelen. Het toestel is netjes afgewerkt, met zorg voor de vorm en het design.

Hoewel de Z2 Duo technisch gezien met een dikte van 12 millimeter aan de dikke kant is, zul je dat nauwelijks echt merken. De achterkant is voorzien van ronde, afbollende hoeken waardoor het toestel erg prettig in de hand ligt. Door zijn beperkte formaat is de Z2 Duo gemakkelijk met één hand te gebruiken, en past 'ie ook nog eens moeiteloos in je broekzak.

Acer Liquid Z2 Duo

Achterop de Liquid Z2 Duo zit niet alleen de camera, maar óók nog eens een speaker. Acer heeft het toestel voorzien van SRS Sound, en het moet gezegd worden: de geluidskwaliteit is vrij behoorlijk! Het geluid dat de Liquid Z2 Duo produceert is verrassend helder, en zeker gezien de lage prijs van het toestel klinkt het allemaal prima. Ga je veel muziek luisteren dan heb je nog steeds meer aan een goed setje oordopjes, maar als je even snel een MP3 of video wil delen met vrienden dan is de audio-output van de Liquid Z2 Duo verrassend goed.

Beeldscherm

De Acer Liquid Z2 Duo heeft een 3,5 inch scherm, wat in eerste opzicht tóch wat klein is. Concurrentie in de prijsklasse heeft vaak een nog kleiner scherm, daar niet van, maar tegenwoordig zijn vrijwel alle smartphones voorzien van een scherm van meer dan 4 inch, waarmee de Z2 Duo toch wat klein aanvoelt. Het scherm is een TFT-scherm, wat betekent dat de kijkhoeken een beetje tegenvallen. Zodra je de Liquid Z2 Duo schuin houdt en niet direct naar het scherm staart, is het allemaal al gauw moeilijk af te lezen. Ook is het toestel in de zon wat lastig te gebruiken.

Daarnaast is het natuurlijk allemaal relatief: de verwachtingen die we hebben van een smartphone-beeldscherm zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Bij de launch van de eerste iPhone werd het 3,5 inch scherm van dat toestel als gigantisch ervaren, maar een paar jaar later kijkt er niemand meer van de launch van de Samsung Galaxy Mega met een 6,3 inch scherm. Sterker nog: de Samsung Galaxy S III Mini werd onlangs gelanceerd met een scherm van 4,3 inch, een formaat dat ook nu nog nauwelijks écht 'Mini' kan worden genoemd.

Het scherm heeft een resolutie van 320x480 pixels. Dat is aan de lage kant: het aantal pixels per inch is slechts 165. Daardoor ziet alles er over het algemeen niet bijzonder scherp uit, en krijg je bij veel websites vaak slechts een klein deel van de site in beeld. In zijn prijsklasse is de Liquid Z2  Duo echter nog altijd een uitblinker: de nieuwe LG Optimus L3 II moet het met nóg minder pixels per inch doen, bijvoorbeeld. Liefhebbers van een groter en scherper scherm zullen toch wat extra tientjes uit moeten geven, maar voor een budgetmodel doet Acer's nieuwste het hier heel behoorlijk.

Acer Liquid Z2 Duo

Android 4.1 Jelly Bean

De Acer Liquid Z2 loopt op een vrijwel onaangepaste versie van Android 4.1 Jelly Bean. Waar andere fabrikanten hun smartphones vaak volproppen met eigen menu-elementen en apps, heeft Acer in feite gewoon voor stock Android gekozen. Dat is wel zo prettig: Android loopt van zichzelf al heel soepel, en door weinig toe te voegen is Acer ervan verzekerd dat Android vlot in gebruik blijft.

Overigens worden er wel een klein aantal eigen apps meegeleverd, maar die zijn vrijwel allemaal gemakkelijk te verwijderen, mocht je vinden dat ze in de weg staan. Een paar extra functionaliteiten die zijn ingebouwd zijn wel handig: via de notificatiebalk zijn enkele Quick Settings terug te vinden, waarmee je gemakkelijk aanpassingen kunt maken aan onder andere de helderheid en je netwerkverbindingen. Ook is er Quick Menu, een speciale versie van je homescreen met grotere knoppen. Quick Menu lijkt vooral bedoeld voor mensen die nog maar weinig ervaringen hebben met smartphones: je kunt er alle veelgebruikte functies gemakkelijk openen, maar geavanceerde functies en veel apps ontbreken.

Acer Liquid Z2 DuoVerder heb je met Android natuurlijk toegang tot meer dan een half miljoen apps via Google Play, waaronder WhatsApp, verschillende sociale netwerken, en allerlei populaire games. Enkele populaire diensten van Google worden al direct meegeleverd, waaronder het handige Google Now. Met Google Now krijg je op basis van onder andere je locatie en je zoekgeschiedenis automatisch nuttige informatie voorgeschoteld, waaronder file-informatie, het weer, en vertrektijden van openbaar vervoer in de buurt.

Processor

Acer heeft de Liquid Z2 Duo voorzien van een 1 GHz processor en 512MB aan RAM-geheugen. Daarmee is het toestel niet echt krachtig te noemen, maar de meeste taken worden alsnog vrij vlot uitgevoerd. Je kunt menu's doorbladeren zonder dat er haperingen opduiken, en als je een app als Twitter of Facebook opent komt die alsnog vrij vlot in beeld. Ook veel populaire games, zoals Angry Birds en Where's My Water, zullen probleemloos lopen op de Liquid Z2 Duo. Mobiele versies van websites laden snel in de browser, maar een volledige en/of zwaardere website heeft toch wat seconden extra nodig voordat deze volledig gerenderd wordt.

Sterker nog: over het algemeen presteert de Liquid Z2 Duo zelfs een stuk beter dan vergelijkbare budgettoestellen die we de afgelopen tijd uitprobeerden, wat waarschijnlijk deels komt omdat Acer zo min mogelijk eigen elementen heeft proberen toe te voegen aan Android. Android loopt over het algemeen al vrij soepel, en door de verbeteringen die zijn doorgevoerd in Android 4.1 onder de noemer van 'Project Butter' zullen eigenlijk alle acties die je van een smartphone verwacht niet voor problemen zorgen.

Dat betekent niet dat de processor van de Liquid Z2 Duo álles aankan: games die grafisch wat intensiever zijn, zoals Temple Run en Riptide GP, lopen toch net wat minder soepeltjes. Ze werken wel, maar als er iets teveel tegelijk gebeurd in je game dan kan het wel eens zo zijn dat het aantal frames per seconde even omlaag gaat en dat er toch wat stotteringen opduiken. Maar goed: dat is ook helemaal niet onredelijk voor een Android-smartphone die zo goedkoop geprijsd is als de Z2 Duo.

Acer Liquid Z2 Duo

Accu & Bellen

De Liquid Z2 Duo heeft een 1300 mAh accu, die volgens Acer zelf slechts 4 uur meegaat bij zeer actief gebruik. Dat komt ongeveer overeen met onze bevindingen, al lijkt het bij normaal gebruik wel iets meer mee te vallen. Als je gedurende de dag regelmatig je mail en social media checkt, en soms wat op het internet surft, dan zul je misschien nét het einde van de dag halen. Bij actiever gebruik moet de Liquid Z2 Duo waarschijnlijk al vóór het einde van de dag aan de lader, en dat valt toch wat tegen. Budgettoestellen zijn zelden voorzien van een grote batterij, maar als je uitmuntende accuprestaties verwacht kun je beter nog even doorzoeken.

Gesprekken klinken op de Acer Liquid Z2 Duo, aan beide kanten van de lijn. Stemmen zijn luid, helder en duidelijk, en er valt eigenlijk niets aan op te merken. Ook diegene aan de andere kant van de lijn zou je goed moeten verstand. Met de ontvangst van de Liquid Z2 Duo zit het ook wel goed: gesprekken vallen niet zomaar uit en ook als je in een raar, normaal netwerkloos hoekje staat lijkt de verbinding niet zomaar weg te vallen.

Camera

De Acer Liquid Z2 is voorzien van een 3 megapixel camera. Dat is ongeveer in lijn met andere smartphones uit deze prijsklasse, maar echt daverend is het niet. Foto's die je buiten en overdag maakt zien er nog wel redelijk uit, maar zodra je close-up zit of in een situatie met weinig licht dan worden de foto's al gauw onscherp. Daarmee is de Acer Liquid Z2 Duo misschien genoeg als je even snel een kiekje wil schieten, maar voor de belangrijkere momenten kun je beter investeren in een echte camera.

Vanzelfsprekend kun je de camera van de  Acer Liquid Z2 Duo óók gebruiken om video's te maken. De kleuren zijn wat uitgewassen en ook hier zijn de beelden niet bijzonder scherp. Hieronder zie je enkele voorbeelden van foto's en video's gemaakt met de Liquid Z2 Duo. Er zit geen extra camera voorop, dus videochatten met je smartphone is helaas niet mogelijk met dit toestel.

Foto gemaakt met de Acer Liquid Z2 Duo

Foto gemaakt met de Acer Liquid Z2 Duo

Dual-SIM

Zoals de naam al aangeeft ondersteunt de Acer Liquid Z2 Duo ook dual-SIM. Dat betekent dat je er twee SIM-kaarten tegelijk in kwijt kunt: handig als je bijvoorbeeld aparte SIM-kaarten hebt voor werk en privé. Je bent op beide SIM-kaarten altijd bereikbaar, en als je iemand opbelt of SMS't kun je in speciale Android-menu's gemakkelijk kiezen met welke SIM-kaart je die actie wil uitvoeren.

Internetten kan helaas alleen met de eerste SIM-kaart, dus zorg dat je de SIM-kaart met de internetbundel in het eerste slot hebt zitten. Overigens werkt het toestel óók gewoon prima als je er slechts een enkele SIM-kaart in hebt zitten, al kun je in dat geval wellicht ook voor de 'gewone' Acer Liquid Z2 kiezen. We zien steeds vaker Android-smartphones die dual-SIM ondersteunen, maar er zijn er maar weinig met zo'n lage adviesprijs als de Z2 Duo. Dat maakt deze functionaliteit een erg prettig pluspunt. 

Conclusie

De Acer Liquid Z2 Duo is een echte topper in zijn prijsklasse. Waar andere budgetsmartphones van de laatste maanden vaak voorzien waren van teleurstellende beeldschermen en haperende processoren, is de Liquid Z2 zich voorzien van een relatief soepele interface, prima beeld en een prettige vormfactor. Acer heeft met de Liquid Z2 Duo een budgettopper neergezet, een goedkoop toestel waar geen compromissen zijn gesloten om de prijs omlaag te krijgen. Alles wat je van een smartphone zou verwachten werkt prima op deze nieuwe Acer.

Natuurlijk moet je ook niet teveel verwachten: de Liquid Z2 Duo zet zeker geen topprestaties neer, maar valt vooral op dankzij de uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding en in de vergelijking met andere smartphones in zijn prijsklasse. Een losse Acer Liquid Z2 Duo kost maar iets meer dan 100 euro, en prepaid zit het toestel daar zelfs nog onder. Daarnaast krijg je al een gratis Acer Liquid Z2 Duo bij zelfs de goedkoopste abonnementen. Zo zit je met de Acer Liquid Z2 Duo in feite voor een dubbeltje op de eerste rang: deze smartphone is één van de beste instapmodellen die we de afgelopen tijd hebben gezien.

+ Mooi en stevig design
+ Loopt op (vrijwel) stock Android 4.1 Jelly Bean
+ Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding: veel gemak voor weinig geld

- Slechts 4GB opslagruimte ingebouwd
- Camera maakt matige foto's
- Accuduur valt tegen

Acer Liquid Z2 Duo

Acer Liquid Z2 Duo review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden