Vergelijk 2.460.796 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry Z10 review

Door , - 1 reactie

Na een lange, lange ontwikkelperiode ligt de BlackBerry Z10 binnenkort eindelijk in de winkels. Is dit de langverwachte comeback van BlackBerry, of valt het na al die tijd toch een beetje tegen? GSMinfo.nl probeerde het nieuwe BlackBerry-vlaggenschip vast een paar weken uit.

Nog niet zo heel geleden was BlackBerry één van de bekendste telefoonmerken, en ongekend populair op de zakelijke markt. Had je een telefoon van de zaak, dan had je waarschijnlijk een BlackBerry. Ook onder jongeren was het cool om een BlackBerry te hebben: als je niet kon Pingen, hoorde je er niet bij. Sinds de introductie van de iPhone en Android is er echter veel veranderd: BlackBerry's worden nog steeds best redelijk verkocht, maar de tijd dat de Canadese fabrikant de smartphonemarkt domineerde is voorbij. 

Dat komt deels omdat BlackBerry de afgelopen jaren een beetje stilgestaan heeft. Nieuwe BlackBerry's brachten slechts kleine verbeteringen met zich mee ten opzichte van voorgangers, en waar Android en iOS jaarlijks grote stappen maakten bleef het BlackBerry-besturingssysteem een beetje in het verleden hangen. Dat moest anders, en daarom werkt BlackBerry al geruime tijd aan BlackBerry 10. Het nieuwe besturingssysteem moet een nieuw begin voor BlackBerry betekenen. We hebben lange tijd moeten wachten, maar deze maand is het eindelijk zover: de eerste smartphone met BlackBerry 10 ligt in de winkels. GSMinfo.nl mocht de BlackBerry Z10 alvast een poosje uitproberen en vroeg zich af: is dit het comebackmoment voor de Canadezen?

BlackBerry Z10

Design

Bij de onthulling van de Z10 was een veelgehoorde reactie dat het ontwerp toch wel wat saai was. En vooruit: vergeleken met designtoppers als de Lumia 920 en de HTC One is het allemaal niet bijzonder spannend. Toch heeft de Z10 een geslaagd design; de zakelijke looks die je van een BlackBerry zou verwachten zijn terug te vinden in de rechte lijnen, licht-gekromde hoeken, en de precies even grote balken aan weerszijden van het scherm. De materialen die gebruikt zijn voelen goed aan, en zijn stevig doch luxueus. De achterkant heeft een textuur die voor een betere grip moet zorgen, en ligt dan ook erg prettig in de hand.

Aan de zijkant van de Z10 zitten twee poorten: een MHL-poort om het toestel met een HDMI-kabel aan je TV te hangen, en een microUSB-poort om onder andere de oplader aan te hangen. Aan de andere kant zitten twee volumeknoppen, met in het midden een knop die je direct naar spraakherkenningmenu's kan brengen. Bovenop zit een powerknop, al zul je doorgaans gewoon over het scherm swipen om uit stand-by te komen.Daarnaast steekt de camera achterop de Z10 niet uit, waardoor het toestel niet wiebelt als je hem gebruikt terwijl hij op een oppervlak ligt. Die achterkant is overigens ook verwijderbaar, waardoor je de batterij gemakkelijk kunt verwisselen. Handig als je graag met twee accu's op zak rondloopt om er zeker van te zijn dat je de Z10 altijd kunt gebruiken.

We hebben zowel de zwarte als de witte Z10 uit kunnen testen, en onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de witte variant. Deels omdat het weer eens wat anders is dan de zoveelste zwarte smartphone, en deels omdat het contrast tussen het zwarte scherm (op stand-by) en de witte randen er prima uitziet. Maar dat hangt natuurlijk allemaal af van je eigen voorkeur: beide versies zijn tot in de details netjes afgewerkt en zien er keurig uit. De BlackBerry Z10 is een zakelijke telefoon, die echter méér dan alleen 'degelijk' is: stevig, prettig in de hand, maar ook mooi afgewerkt en chique.

BlackBerry Z10

Beeldscherm

De Z10 heeft een 4,2 inch scherm. Vergeleken met de Android-vlaggenschepen van het moment misschien aan de kleine kant, maar zo'n compacter scherm heeft wel enkele voordelen. De BlackBerry Z10 is zo uitstekend te gebruiken met een enkele hand. Daar dragen ook de vele swipe-bewegingen aan bij: of je nu typt, door menu's navigeert, of een game speelt, het kan allemaal moeiteloos met een enkele hand.

Het scherm heeft een resolutie van 768x1280 pixels, wat neerkomt op 355 pixels per inch. Geen Full HD-resolutie, maar nog altijd ver voorbij het retina display van Apple's iPhone 5. Dat is meer dan genoeg: alles ziet er razendscherp uit. Ook op andere gebieden excelleert het scherm van de Z10. De kijkhoeken zijn prima: ook als je de Z10 vanuit een ingewikkelde hoek probeert te bekijken is het scherm nog prima af te lezen. De helderheid kan flink opgeschroeft worden, waardoor het onder alle omstandigheden lekker helder is. 

Prestaties

BlackBerry Z10De BlackBerry Z10 is voorzien van een 1,5 GHz dual-core processor. Dat klinkt misschien wat zwak als je het vergelijkt met de Android-topmodellen van het moment, die allemaal een quad-core processor bieden. Maar BlackBerry 10 is Android niet, en het nieuwe besturingssysteem liep in onze ervaring dan ook soepel en vrijwel zonder haperingen. Staat het toestel langere tijd in stand-by, dan kan het zo zijn dat menu-elementen soms wat haperen vlak nadat je het toestel ontgrendelt. Dat is echter vaak binnen enkele seconden weer opgelost.

Over het algemeen starten games en andere apps snel op, en worden websites ook snel geladen door de browser. Zelfs als de website grafisch redelijk intensief is kun je nog vrij vloeiend doorscrollen. Meerdere apps tegelijk open laten staan lijkt weinig invloed te hebben op de prestaties. Ook als er acht apps openstaan (het maximum) treedt er nauwelijks extra hapering op. Wel lijkt de batterij dan wat sneller leeg te gaan.

BlackBerry 10

Misschien wel het meest intrigerende element van de BlackBerry Z10: het gloednieuwe besturingssysteem. Omdat er zoveel verschillende nieuwe elementen in terug te vinden zijn, gaan we in onze uitgebreide Blackberry 10 review dieper in op de vele functies. Voor deze review beperken we ons tot de basics. De centrale elementen van BlackBerry 10 (Hub, Peek & Flow) zijn ontzettend prettige vernieuwingen en maken het een stuk makkelijker om productief te zijn op je smartphone.

Speciale aandacht verdient ook de toetsenbordsoftware van de Z10. Sterker nog: de Z10 heeft het beste toetsenbord dat we ooit op een touchscreen gezien hebben. Het toetsenbord van de Z10 toont continu zwevende suggesties boven verschillende letters, en door omhoog te swipen bij die letter wordt de rest van het woord automatisch ingevuld. Het toetsenbord leert ook nog eens van de teksten die je typt, waardoor je al snel veelvoorkomende berichten binnen luttele seconden zult kunnen typen. Gemakkelijk in gebruik én goed voor de productiviteit: de Canadezen bewijzen dat ze nog altijd beter zijn dan iedereen in het maken van toetsenborden voor smartphones.

Het aantal apps valt tegen, en de apps die er zijn vertonen soms nog flinke gebreken. Zo vertikt de Facebook-app het soms opeens om te updaten. Zelfs bij het forceren van nieuwe updates verschijnen er dan nauwelijks nieuwe berichten in je timeline, al duiken er wel allerlei berichten van een week eerder op. Ook wordt voor sommige acties de mobiele versie van de site geopend: zo kun je evenementen niet in de app zelf bekijken. Beetje jammer allemaal: van een belangrijke en populaire app als Facebook zou je verwachten dat hij redelijk probleemloos werkt.

Camera

De BlackBerry Z10 beschikt over een 8 megapixel camera, waarmee foto's en Full HD-video's van 1080p geschoten kunnen worden. Die foto's zien er over het algemeen prima uit, al moeten de omstandigheden dan wel redelijk optimaal zijn. Foto's zien er vooral goed uit als er genoeg (natuurlijk) licht is en het toestel niet teveel beweegt terwijl je de foto maakt. Foto's van donkere hoekjes mislukken al snel, en met de flits erbij ziet het er niet uit. Goed genoeg misschien, maar niet echt een gebied waarop de Z10 excelleert.

Foto gemaakt met de BlackBerry Z10

Foto gemaakt met de BlackBerry Z10

Daarnaast moet overigens gezegd worden dat de Z10 razendsnel foto's maakt. Raak het scherm aan, en je maakt gelijk een foto. Wachten tot de foto opgeslagen wordt is niet nodig: je kunt gelijk nieuwe foto's maken. Wel gaat de focus soms vrij snel verloren, waardoor het maken van scherpe foto's iets langer kan duren. Daarnaast kun je ook de volumeknoppen gebruiken om foto's te maken als je eenmaal in de camera-app zit; dan zit je vinger niet in de weg bij het fotomaken en zie je goed waar je nu precies kiekjes van schiet. Overigens zitten er ook nog enkele leuke extra functies ingebouwd in de camerasoftware van BlackBerry 10, waaronder Time Shift Camera. Daar gaan we dieper op in in onze BlackBerry 10 review.

Accuduur

Toen eerder dit jaar de eerste reviews van de BlackBerry Z10 online verschenen, was de teleurstellende accuduur één van de grote kritiekpunten. In review na review kwam naar voren dat de Z10 nauwelijks het einde van de dag haalde bij redelijk actief gebruik. Dat was voor velen vrij zorgelijk nieuws: heb je een smartphone van de zaak, dan moet je er natuurlijk wel op kunnen rekenen dat je de hele dag bereikbaar bent, ook als je eens een dagje onderweg bent zonder stopcontacten in de buurt.

Ook BlackBerry lijkt zich bewust te zijn geweest van de batterijproblemen, en bij de eerste grote update voor BlackBerry 10 die begin maart verscheen waren er dan ook veel verbeteringen doorgevoerd. Sterker nog: BlackBerry OS 10.0.10.85 zou over maarliefst zestig verbeteringen beschikken die batterijbesparend werken. Natuurlijk waren we benieuwd hoe de accu van de Z10 het doet na al die updates, dus we hebben het grondig getest. En wat blijkt: stiekem lijkt de accu het bést redelijk te doen.

Staat de BlackBerry Z10 een uur lang op stand-by, dan wordt er zo'n 2 tot 3% gebruikt. 2% als je geen apps hebt openstaan en je systeem in slaapstand staat, 3% als er wel een aantal apps openstaan. Gebruik je de Z10 om wat te surfen en je mail te checken, dan gaat de accu wel iets sneller leeg, maar we haalden nog steeds moeiteloos het einde van de dag. Alleen als je écht grafisch intensieve games zit te spelen lijkt de accu snel leeggetrokken te worden, maar dat doe je natuurlijk niet de hele dag door. Overigens moet wel opgemerkt worden dat de achterkant van de Z10 behoorlijk heet wordt als je lange tijd games of andere intensieve apps uitvoert. Niet al te prettig om vast te houden.

BlackBerry Z10

Conclusie

First things first: de BlackBerry Z10 is een uitstekende smartphone met een prachtig scherm, een stijlvol en zakelijk ontwerp, en zit boordevol innovatieve gestures. BlackBerry heeft er alles aan gedaan om met de Z10 eindelijk weer goed mee te kunnen met de concurrentie, en dat is ze grotendeels gelukt. Op het gebied van camera, snelheid, en gebruiksgemak is de Z10 net zo goed als of zelfs beter dan vergelijkbare Android-toestellen, en met de BlackBerry Hub hebben de Canadezen een killer van een feature in handen.  De Canadese fabrikant maakt met de Z10 duidelijk dat ze nog altijd een goede smartphone kunnen ontwerpen.

En tóch: met een adviesprijs van rond de 600 euro bevindt de Z10 zich in het topsegment. Als je voor één van de duurste smartphones gaat, dan verwacht je ook een topervaring. En dan begint de appsituatie in BlackBerry World toch een beetje te knellen, of het feit dat sommige features ontbreken in de software. Ga je voor een BlackBerry Z10, dan ben je verzekerd van een unieke én uitstekende gebruikservaring, maar je zult er wel mee moeten leven dat je ondanks de hoge prijs toch niet dezelfde apps en features in huis hebt als bij sommige concurrenten.

+ Mooi design
+ Besturingssysteem zit vol vernieuwingen
+ Beste toetsenbordsoftware

- Prijs/kwaliteit-verhouding valt tegen ten opzichte van concurrentie
- Weinig (goede) apps
- Sommige meegeleverde apps vallen tegen 

BlackBerry Z10 kopen?

Wil jij zo snel mogelijk aan de slag met de nieuwe generatie BlackBerry's? De BlackBerry Z10 ligt zeer binnenkort in de winkels, maar je kunt hem nu al pre-orderen. Bij GSMinfo.nl vergelijken we vijftig verschillende webwinkels, zodat je altijd de laagste prijzen op een rijtje kunt vinden. Zo is een losse BlackBerry Z10 op dit moment al verkrijgbaar vanaf 579 euro. Liever een gratis BlackBerry Z10 in combinatie met een nieuw abonnement? Dat kan al vanaf 36 euro per maand.

BlackBerry Z10 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden