Vergelijk 2.030.671 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG Optimus G review

Door , - 2 reacties

De LG Optimus G werd afgelopen najaar wereldwijd aangekondigd, maar de schappen in Nederland bleven leeg. LG kondigde eind februari, net voor het Mobile World Congress, het toestel officieel voor Europa aan. De LG Optimus G zal binnenkort te koop zijn, maar is deze smartphone een half jaar na de eerste releasedatum nog steeds up-to-date?

De LG Optimus G (E975) heeft al een aardige geschiedenis. Gelukkig hebben we de tijd om het een en ander te verhelderen. Eind augustus werd de LG Optimus G al in Azië aangekondigd. Het toestel lag kort daarna in de Aziatische en Amerikaanse winkels. In Europa was echter geen spoor van het toestel te bekennen. Navraag bij LG leerde ons dat de smartphone in het voorjaar naar Nederland zou komen en dat is nu gebeurd. Net voor het Mobile World Congress in Barcelona werd de Optimus G officieel voor Europa aangekondigd.

Een beetje laat, ook omdat begin dit jaar in Japan de opvolger al is onthuld: de LG Optimus G Pro. Wanneer deze naar Nederland komt, is niet bekend. We verwachten in het tweede half jaar van 2013. Nu rest de vraag natuurlijk: Is deze 'oude' smartphone nog wel up-to-date? En kan hij meekomen in de iijzersterke concurrentie van dit jaar; te noemen de HTC One, Sony Xperia Z en de aankomende Samsung Galaxy S IV? Je zult het hieronder lezen.

Design

Laten we beginnen met de verpakking; de eerste indruk is immers belangrijk. LG heeft goed haar best gedaan om een stijlvolle doos te maken. Hij is wit met een patroontje dat erg lijkt op het dessin wat je ook aan de achterkant van de LG Optimus G kan zien. Verder is de verpakking strak vormgegeven met een simpele zilveren G aan de voorkant. Na het opendoen van de doos vinden we een snelgids (Engelse versie), een usb-snoer en oplader, in-ear dopjes van QuadBeat en een handig pinnetje waarmee je de simkaart-sleuf kunt openen aan de zijkant van de telefoon.

We halen de smartphone uit de verpakking en verbazen ons over het mooie design. Het is ontzettend strak met zilveren randen aan de zijkant. Aan de achterkant zit een soort ruitjesdessin dat we ook bij de LG Nexus 4 zagen. LG heeft er dit keer wel aan gedacht om de plaat ervoor van plastic te maken in plaats van glas. Hierdoor is de kans dat de achterkant breekt als je hem laat vallen een fractie kleiner. Als het scherm uitstaat zie je enkel een zwart groot vlak, met aan de bovenkant het logo van de fabrikant. Dit zien we tegenwoordig erg vaak bij smartphones en we beginnen het een beetje saai te vinden. Het is strak, maar niet vernieuwend.

Het scherm is groot van oppervlakte, al is dat ook een optische illusie omdat de randen rondom zo dun zijn. Onderaan lijkt op het eerste gezicht niets te zitten, maar de drie touchknoppen die daar zitten lichten pas op als het scherm aanstaat. Links zit de terugknop, in het midden de homeknop en de knop om diverse opties weer te geven bevindt zich rechts. Verder vind je bovenaan de koptelefoonaansluiting, aan de zijkanten de volumeknoppen en powerknop en onderop de micro-usb-aansluiting (helaas geen MHL). Met het 4,7 scherm is hij aardig groot; een beetje zwaar ook. Ben je een liefhebber van skinnyjeans? Ga er dan maar vanuit dat je de telefoon met moeite in je broekzak krijgt.

LG Optimus G

Beeldscherm

Hebben de meeste fabrikanten in 2013 gekozen voor een Full HD-scherm; in de LG Optimus G zit een display met 720p (768x1280 pixels). De pixeldichtheid is met 318 ppi nog ook stukken lager dan bijvoorbeeld de Sony Xperia Z of HTC One. Toch blijft het mooiste aan de LG Optimus G ongetwijfeld het display. LG heeft een mooie naam aan de techniek gegeven, namelijk True HD IPS+. In de praktijk betekent dit ontzettend helder beeld met bonte kleuren. Door de speciale schermtechniek (Zerogap Touch-technologie) liggen de lagen van het scherm dichter bij elkaar en lijkt het alsof de icoontjes op het scherm liggen. We kunnen niet anders zeggen dat dit er heel mooi uitziet. Het verschil met de Full HD-displays valt bijna niet op. Een echt pluspunt dus.

Dat het beeld zo scherp is, zie je vooral als je internetpagina's met kleine lettertjes opent. Deze zijn zonder enige moeite te lezen. Maar ook tijdens het spelen van games en het bekijken van video's zul je ongetwijfeld genieten van dit mooie display. Als we dan toch een nadeel (een kleintje) mogen noemen, is dat het spiegelende scherm. Het reflecteert heel erg, vooral bij tl-verlichting. Ook is het display enorm gevoelig voor vette vingers, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van smartphones. Wrijf je mouw even over het scherm en hij is weer zo goed als schoon.

LG Optimus G

Interface

In het verleden zijn we niet altijd even dol geweest op de interface van LG. De gebruikersvriendelijkheid was soms ver te zoeken en de nogal zware skin kwam de prestaties niet ten goede. Daar is inmiddels verandering in gekomen. De fabrikant heeft de interface aangepast waardoor hij veel meer lijkt op de standaard Google-interface. Hier zijn we blij om. Toch heeft LG haar interface, genaamd LG Opimus UI, wel een eigen identiteit weten te geven. Zo heb je in het app-menu drie tabbladen in plaats van twee, namelijk Applicaties, Downloads  (gedownloade apps) en Widgets. En uiteraard zijn er de nodige apps en functies aan toegevoegd.

De LG Optimus G draait op Android 4.1; de gebruikelijke Google-apps zijn dan ook aanwezig. LG heeft er een schepje bovenop gedaan en een aantal LG apps en features aan toegevoegd. Zo zijn er standaard een applicatiebeheerder, een back-up app, een bestandsbeheerder, een vertaal-app en verschillende video-apps aan het systeem toegevoegd. Sommige zijn handiger dan andere, maar over smaak valt niet te twisten. Waar we vooral fan van waren tijdens het testen, zijn de 'unieke extra's' zoals LG dit noemt. Uniek zijn ze niet echt, maar wel erg handig.

Als eerste is er QSlide, een nieuwe multitaskmanier van LG. Hiermee is het namelijk mogelijk om in hetzelfde venster de browser te openen terwijl je aan het chatten bent via WhatsApp. Deze feature zagen we ook al eerder bij de Samsung Galaxy Note II en Samsung Galaxy S III. Een voordeel van LG is wel dat je het bovenliggende venster transparanter kan maken waardoor je nog steeds de tekst eronder kan zien. Niet alle apps werken met het QSlide-principe, maar de meest belangrijke wel. Te denken valt aan de browser, de video-app, de agenda en de memo-app.

Een andere functie die handig kan zijn is de Cheese Shutter-functie, waarmee je foto's maakt door simpelweg Cheese te zeggen. Je kunt dus zonder handen fotograferen, want je stem doet het werk. Wel moet je het toestel dan ergens op zetten, want anders werkt het nog niet. We hebben de functie al eerder getest en het is wel een grappige gimmick. Je hoeft trouwens niet per se Cheeeese te zeggen 'Ieeeehhh', whiskeeey of een andere hoog toontje werkt ook.

Processor, batterij en geheugen

Dankzij de 1,5 GHz quadcore-processor in combinatie met het 2 GB RAM-geheugen is de LG Optimus G lekker snel. Navigeren door menu's gaat zonder haperingen, internetpagina's worden vlot geladen en video's worden vloeiend afgespeeld. Ook gamen gaat zonder enige problemen; spellen als Subway Surfers kun je dus naar hartelust spelen. Ook als je meerdere apps open hebt staan, lijkt de snelheid niet verloren te gaan.

Het interne geheugen daarbij bedraagt 32 GB, waarvan je zelf zo'n 25 GB kunt gebruiken. Aangezien de achterklep van het toestel niet te verwijderen is, is dit het enige geheugen dat je hebt. Het is dus niet mogelijk om het geheugen met een sd-kaartje uit te breiden. Gelukkig is 25 GB meer dan genoeg voor je apps, muziek, bestanden en video's. Je moet het wel heel bont maken als je hier te weinig aan hebt.

We zijn niet vaak enthousiast over de accu van een smartphone. Normaliter houd de batterij het een dagje uit; in ergere gevallen kun je je telefoons 's avonds om een uurtje of zeven al aan de lader leggen. De LG Optimus G is een uitzondering op die regel. Een goede uitzondering. De telefoon hoeft namelijk lang niet iedere dag aan de stroom. Sterker nog: in veel gevallen haalt-ie zelfs twee dagen! Die opladers kun je dus met gemak thuis laten als je een dagje van huis bent. Gebruik je het toestel heel extreem (urenlang achter elkaar gamen of video's kijken), dan gaat de batterij vanzelfsprekend minder lang mee.

LG Optimus G

Webbrowser en connectiviteit

Vanaf Jelly Bean is Chrome standaard te vinden in Android. Hier zijn we wel blij mee. LG heeft alsnog een eigen internetbrowser toegevoegd, maar die hebben we vrijwel niet gebruikt. Het voordeel van Chrome zijn toch wel de bladwijzers die gesynchroniseerd worden en de vele tabbladen die je kunt openen. Hier lijkt geen einde aan te komen. Ben je niet zo'n fan van Chrome? De standaardbrowser is ook goed en heeft alle functionaliteiten die je van een browser mag verwachten. Daarnaast is er natuurlijk de Google Play Store waar je een alternatieve browser kunt downloaden.

De LG Optimus G is een 4G-smartphone en ondersteunt de Nederlandse frequenties van 800, 1800 en 2600 MHz. Dit betekent dat je nu al via KPN op het 4G-netwerk (rondom Amsterdam) kunt en straks ook bij andere providers. Je ziet het steeds vaker dat smartphones over een LTE-antenne beschikken en dat is goed nieuws. Verder is het toestel uitgerust met wifi, bluetooth, NFC en onderop vind je de micro-usb-aansluiting. Dit is echter geen MHL-poort dus aansluiten via HDMI wordt lastig.

Camera

Hier zijn er twee van te vinden op de LG Optimus G. Een 13-megapixelcamera met LED-flits achterop en een frontfacingcamera van 1,3 megapixel. De camera maakt erg goede foto's. Vooral buiten zijn ze erg scherp. Worden de lichtomstandigheden slechter, dan worden de foto's ook steeds korreliger. Dit is vrij standaard op smartphones en zelfs een probleem bij digitale camera's dus daar valt weinig over te zeuren. De frontfacingcamera is duidelijk van aardige kwaliteit, maar is vooral leuk voor videobellen en te checken of je haar nog goed zit.

LG heeft ook bij de camera-app een aantal functies toegevoegd. Zo is er Smart Shutter, een functie die automatisch de sluitertijd bij verschillende omstandigheden aanpast. Met Time Catch Shot maakt het toestel verschillende foto's achter elkaar waar jij dan de beste foto uitkiest. En Live Shot is een functie waarbij je foto's kunt maken tijdens het filmen. We kunnen ons indenken dat je deze functies als gebruiker regelmatig wilt gebruiken en vinden ze dan ook een fijne toevoeging.

LG Optimus G buiten 01

LG Optimus G buiten 02

LG Optimus G binnen 01

LG Optimus G binnen 02

 (Klik op de foto's voor een grote versie)

Prijs/kwaliteit

De grote hamvraag is natuurlijk hoe deze smartphone het doet tegenover de concurrentie. LG heeft voor de Optimus G een adviesprijs van 549 euro afgegeven. In de praktijk zal het toestel voor minder over de toonbank gaan. Dit is een stuk goedkoper dan vlaggenschepen van andere fabrikanten. Zo liggen de adviesprijzen van de Sony Xperia Z en HTC One zo'n honderdvijtig euro hoger. En ook de adviesprijs van de Samsung Galaxy S IV zal ongetwijfeld duurder zijn. Het toestel heeft doet qua hardware niet onder voor de andere telefoons. De processor, de hoeveelheid geheugen en de camera zijn dik in orde. Ook is het toestel voorzien van een LTE-antenne waarmee je dus snel kunt internetten. Je kunt dus zeker nog wel even vooruit met deze krachtpatser.

Tegelijkertijd moet je niet vergeten dat de LG Optimus G al ruim een half jaar geleden is aangekondigd. Waar LG toen vooruitstrevende specificaties had, zijn ze nu eigenlijk 'heel gewoontjes'. Er is weinig waar deze smartphone in uitblinkt, afgezien van de goede accu en de handige softwarefeatures. Ook zou het mooi zijn als LG in de Optimus G een Full HD-scherm had geïmplementeerd. Dit zou het toestel wel specialer maken. Maar goed, ben je op zoek naar een goede smartphone met veel features en een zachtere prijs? Dan ben je bij de LG Optimus G aan het goede adres.

Conclusie

Je kunt het wellicht al raden dat we dik tevreden zijn over de LG Optimus G. Tuurlijk heeft de smartphone een paar minpunten, maar die wegen bij lange na niet op tegen de pluspunten. We moeten ook nog een smartphone tegenkomen die helemaal perfect is. We beginnen met het design. Deze is een beetje sober, maar wel erg strak. Aan de zijkanten zit aluminium gekleurde strip en de achterkant heeft een aardig dessin wat het net iets anders maakt. Het mooiste aan deze smartphone is toch wel het scherm. Icoontjes lijken op het scherm te liggen en de kleuren spatten van het scherm af. Het is een HD-scherm (720p) en geen Full HD (1080p); toch is het niet storend. Het scherm is wat ons betreft goed genoeg.

LG heeft haar eigen interface aan Android 4.1 (Jelly Bean) toegevoegd. Deze is niet meer zo zwaar als het geweest is en biedt een aantal handige features. Eén daarvan is QSlide waarmee je meerdere vensters in één scherm kunt openen. Ook heeft de fabrikant een paar eigen apps toegevoegd waaronder een bestandsbeheerder (altijd handig!). Ook zijn we erg blij met de batterij van de LG Optimus G. Deze houdt het met gemak twee dagen vol en dat zijn we niet meer gewend van de vlaggenschepen dezer dagen. Je hoeft dan ook niet constant met een oplader te slepen en dat is wel zo fijn.

Als standaardbrowser gebruikten we Chrome; een prima browser waar je altijd je favoriete pagina's bij de hand hebt. Verder beschikt de smartphone over een 4G-antenne. Woon je rondom Amsterdam? Dan kun je nu al gebruikmaken van 4G bij KPN. De rest van Nederland volgt in de komende twaalf maanden. Nog iets waar we graag gebruik van maakten op de LG Optimus G was de camera. Maar dat is vrij logisch met een camera van 13 megapixel. Kiekjes zien er verdomd goed uit; vooral buiten. Zoals bij alle camera's is licht heel belangrijk. Naarmate de lichtomstandigheden slechter worden, zien de foto's er korreliger uit. Dit is bij vrijwel alle smartphones zo, dus daar rekenen we het toestel niet erg op af.

Als laatste is er natuurlijk de prijs/kwaliteit. De adviesprijs voor de LG Optimus G zit op 549 euro; een stuk goedkoper dan concurrenten als Sony Xperia Z en HTC One. Deze kosten al gauw 650 euro. Al is het toestel een half jaar geleden al aangekondigd, met de hardware is het nog steeds prima in orde. Het toestel bevat geen Full HD-scherm, maar zoals we eerder al aangaven zie je geen supergrote verschillen. Het is geen smartphone die ergens heel erg in uitblinkt tegenover de rest, maar dat zijn we ook niet gewend van LG. Het bedrijf maakt gewoon goede smartphones voor een redelijk aardige prijs. En dat is ook bij de LG Optimus G goed gelukt.

Pluspunten

+ Prachtig scherm dat naar voren lijkt te komen; geweldige kleurbeleving ook
+ Goede camera waar je mooie foto's mee schiet; handige frontcamera voor videobellen
+ Een accu die het 2 dagen uithoudt zie je niet zo vaak meer
+ 4G-antenne: kom maar op met die 4G in heel Nederland!

Minpunten

- Design is strak, maar wel een beetje saai.
- Geen Full HD-scherm: niet vooruitstrevend, maar in de praktijk weinig verschil

LG Optimus G

LG Optimus G kopen?

De LG Optimus G is momenteel nog niet te koop in Nederland, maar dat zal snel veranderen. Het toestel wordt namelijk vanaf april uitgeleverd. GSMinfo.nl heeft alvast de goedkoopste prijzen voor je op een rijtje gezet. Zo is de LG Optimus G al gratis met een abonnement vanaf 38 euro per maand. Voor een losse LG Optimus G betaal je 525 euro.

LG Optimus G review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden